Eläinproteiinin syönti ei liittynyt suurempaan kuolleisuusriskiin

Sitä sun tätä
Yhden miehen komitea
Viestit: 703
Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm

Eläinproteiinin syönti ei liittynyt suurempaan kuolleisuusriskiin

Viesti Kirjoittaja Yhden miehen komitea »

Julkaisuvapaa juttu yhdysvaltalaisen lihantuottajajärjestön rahoittamasta tutkimuksesta kokonaisuudessaan konekäännöksenä:
### Kirkkaampi maailma: Eläinproteiini ei liity korkeampaan kuolleisuusriskiin, tutkimus osoittaa

Useat erilaiset proteiinipitoiset ruoat, kuten munat, juusto, maito, pähkinät ja liha, on aseteltu tummalle pöydälle. Uudessa tutkimuksessa tutkijat selvittivät, kuinka paljon ihmiset tyypillisesti kuluttavat eläin- ja kasviperäistä proteiinia ja liittyivätkö nämä ruokailutottumukset sydänsairauksista, syövästä tai mistä tahansa syystä johtuvaan kuolleisuusriskiin. He eivät löytäneet lisääntynyttä kuolleisuusriskiä korkeamman eläinproteiinin saannin yhteydessä. (Adobe stock -kuva)

**Kirjoittaja: Andrea Lawson**
**22. elokuuta 2025**
**Terveys ja lääketiede**

**JAA**

Eläinperäisten proteiiniruokien syöminen ei liity korkeampaan kuolleisuusriskiin ja saattaa jopa tarjota suojaavia hyötyjä syövästä johtuvaa kuolleisuutta vastaan, uusi tutkimus osoittaa.

Tutkimus, joka julkaistiin *Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism* -lehdessä, analysoi tietoja lähes 16 000 aikuiselta, jotka olivat 19-vuotiaita tai vanhempia, käyttäen National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) -dataa.

Tutkijat selvittivät, kuinka paljon eläin- ja kasviperäistä proteiinia ihmiset yleensä kuluttavat ja liittyivätkö nämä ruokailutottumukset sydänsairauksista, syövästä tai mistä tahansa syystä johtuvaan kuolleisuusriskiin.

He eivät löytäneet lisääntynyttä kuolleisuusriskiä korkeamman eläinproteiinin saannin yhteydessä. Itse asiassa tiedot osoittivat maltillisen mutta merkittävän vähenemisen syövästä johtuvassa kuolleisuudessa niiden keskuudessa, jotka söivät enemmän eläinproteiinia.

”Proteiineista on paljon hämmennystä – kuinka paljon pitäisi syödä, millaisia ja mitä se tarkoittaa pitkän aikavälin terveydelle. Tämä tutkimus tuo selkeyttä, mikä on tärkeää kaikille, jotka yrittävät tehdä tietoon perustuvia, näyttöön perustuvia päätöksiä ruokavaliostaan,” selittää Stuart Phillips, McMasterin yliopiston kinesiologian laitoksen professori ja puheenjohtaja, joka valvoi tutkimusta.

Luotettavien tulosten varmistamiseksi tutkijaryhmä käytti edistyneitä tilastollisia menetelmiä, mukaan lukien National Cancer Institute (NCI) -menetelmä ja monimuuttuja-Markov-ketju Monte Carlo (MCMC) -mallinnus, arvioidakseen pitkäaikaista ruokavalion saantia ja minimoimaan mittausvirheitä.

”Oli välttämätöntä, että analyysimme käytti tiukimpia, kultastandardin mukaisia menetelmiä tavanomaisen saannin ja kuolleisuusriskin arvioimiseksi. Nämä menetelmät mahdollistivat päivittäisten proteiinimäärien vaihteluiden huomioimisen ja tarjosivat tarkemman kuvan pitkäaikaisista ruokailutottumuksista,” Phillips toteaa.

Tutkijat eivät löytäneet yhteyksiä kokonaisproteiinin, eläinproteiinin tai kasviproteiinin ja mistä tahansa syystä, sydän- ja verisuonitaudeista tai syövästä johtuvan kuolleisuusriskin välillä. Kun sekä kasvi- että eläinproteiini otettiin mukaan analyysiin, tulokset pysyivät johdonmukaisina, mikä viittaa siihen, että kasviproteiinilla on minimaalinen vaikutus syöpäkuolleisuuteen, kun taas eläinproteiini saattaa tarjota pienen suojaavan vaikutuksen.

Havainnointitutkimukset, kuten tämä, eivät voi todistaa syy-seuraussuhdetta, mutta ne ovat arvokkaita suurten populaatioiden mallien ja yhteyksien tunnistamisessa. Yhdistettynä vuosikymmenten kliiniseen tutkimusnäyttöön tulokset tukevat eläinproteiinien sisällyttämistä osaksi terveellistä ruokavaliota.

”Kun otetaan huomioon sekä tämän kaltaiset havainnointitiedot että kliiniset tutkimukset, on selvää, että sekä eläin- että kasviperäiset proteiiniruoat edistävät terveyttä ja pitkäikäisyyttä,” sanoo tutkimuksen johtava tutkija Yanni Papanikolaou, MPH, Nutritional Strategies -yrityksen puheenjohtaja.

Tutkimuksen rahoitti National Cattlemen’s Beef Association (NCBA), joka on Beef Checkoff -ohjelman sopimuskumppani. NCBA ei osallistunut tutkimuksen suunnitteluun, tiedonkeruuseen, analyysiin tai tulosten julkaisemiseen.

**Tutkija esiteltynä tässä jutussa**
Stuart Phillips
Professori, Kinesiologia
KATSO PROFIIILI

*Creative Commons -lisenssi: Tämän artikkelin saa julkaista uudelleen ilmaiseksi.*
Yhden miehen komitea
Viestit: 703
Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm

Re: Eläinproteiinin syönti ei liittynyt suurempaan kuolleisuusriskiin

Viesti Kirjoittaja Yhden miehen komitea »

Maailman eniten lihaa per capita syövässä maassa eletään vanhimmiksi.

https://kant-2.blogspot.com/2025/08/ela ... ttava.html
Vastaa Viestiin