Kuitua,kuitua!

Sitä sun tätä
Avatar
Weera
Viestit: 1435
Liittynyt: Ma Elo 19, 2024 6:03 pm

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja Weera »

Kiitos tiedosta Vanha Karppu.
Jossain vaiheessa kiinnitän asiaan enemmän huomiota, nyt on muiden testien (possu ja hapanmaitovalmisteet) aika.
Kuva
Vanha Karppu
Viestit: 357
Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja Vanha Karppu »

Olisin ikionnellinen, jos voisin syödä edes silloin tällöin esim. suurta herkkuani smetanaa. Sen vuoksi testailen aina aika ajoin pettyäkseni yhä uudestaan. Mutta kuka tietää, ehkä lektiinitön ruokavalio poistaa jossain vaiheessa suoleni vuodot.

Muistelen, että Steven Gundry lupaa että suurin piirtein kaikki sairaudet paranevat lektiinittömällä ruokavaliolla viimeistään 9 kuukauden kuluttua. Tähän asti olen havainnut vain sen, että kilpirauhaslääke toimii paljon tehokkaammin ja että jätättävä vuorokausirytmini on normalisoitunut kokonaisella neljällä tunnilla. :D

Olen ikionnellinen varsinkin tuosta vuorokausirymiasiasta. Mutta kyllä hintalappukin on mielestäni suuri, kun nykyisin en voi syödä käytännössä oikein muuta kuin lihaa, riisiä, sipulia ja kananmunia. (Plus rasvaa.) Kerma olisi ok, mutta täällä ei enää myydä normikermaa. :(
Avatar
El_chocolate
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Elo 27, 2024 7:57 pm

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja El_chocolate »

Missä elintarvikkeissa on eniten lektiiniä?
Yhden miehen komitea
Viestit: 396
Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja Yhden miehen komitea »

CGTP:
”Elintarvikkeet, joissa on eniten lektiinejä, ovat pääasiassa *palkokasveja* (kuten pavut ja herneet), *viljoja* (erityisesti vehnä ja ruis) ja *juureksia* (kuten perunat). Kuitenkin, *kypsentäminen, liottaminen ja fermentointi* vähentävät lektiinejä huomattavasti, joten useimmat lektiinit sisältävät elintarvikkeet ovat turvallisia syödä, kun ne on valmistettu oikein.”
Juureksissa lektiinejä on lähinnä kuorissa, joten kuoriminen vähentää niitä tehokkaasti.
Yhden miehen komitea
Viestit: 396
Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja Yhden miehen komitea »

Tämä on jo noloa jopa Iltalehden mittapuulla. Ravintoterapeutti kirjoittaa intagramissa, että kuitua sisältävät ruuat ”toimivat kuin ’luonnon Ozempic” ja Iltalehti tekee siitä täysin kritiikittömän jutun.

https://www.iltalehti.fi/ravinto/a/97ba ... a8f7cb7db2

” GLP-1 -lääkkeet hillitsevät ruokahalua, hidastavat mahalaukun tyhjenemistä ja parantavat insuliiniherkkyyttä eli auttavat säätelemään verensokeritasoja. Saman tekee Tigerstedtin mukaan ruoan sisältämä kuitu. Sitä tulisi syödä 25-35 grammaa päivässä, mikä on hänen mukaansa ratkaisevan tärkeää.”
Vanha Karppu
Viestit: 357
Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja Vanha Karppu »

Siellä lukee myös "Marjat ovat makeita ja vähäkalorisia".
Ainakaan puolukka, hilla, viinimarja, karviainen ja mustikka eivät ole mielestäni kovin makeita. Osa mansikoista maistuu kyllä makealta ja etenkin puutarhavadelma.
Vanha Karppu
Viestit: 357
Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja Vanha Karppu »

Yhden miehen komitea kirjoitti: Ti Helmi 11, 2025 8:14 am CGTP:
”kypsentäminen, liottaminen ja fermentointi* vähentävät lektiinejä huomattavasti, joten useimmat lektiinit sisältävät elintarvikkeet ovat turvallisia syödä, kun ne on valmistettu oikein.”
Kaikkien ruokien lektiinit eivät tuhoudu normaalisti kypsennyksen yhteydessä. Esim. papujen lektiinit vaativat sekä liotusveden pois heittämisen että painekattilakypsennyksen. (Pätee ilmeisesti myös linsseihin.) Ja kypsentämättömistä tomaateista pitäisi poistaa sekä kuoret että siemenet. Mutta siementen mukana katoaa myös maku. :(

Keitettyihin perunoihin ei jää kait lektiiniä, mutta en tiedä, jääkö sitä keiton liemeen, jos perunoita lisää keittoon.
Yhden miehen komitea
Viestit: 396
Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja Yhden miehen komitea »

Juurikin niin. CGPT:n vastauksen tiivistelmä oli yleisluonteinen eikä sen käsittelyohje riitä kaikkien lektiinejä sisältävien elintarvikkeiden kohdalla.
aia
Viestit: 330
Liittynyt: Ti Elo 20, 2024 3:32 pm

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja aia »

MT-lehden verkkolehdestä luin, että suomalaiset syövät liian vähän kj-leipää.
Varmaan sitä tulee nyt muistakin tuuteista.
Olen kiitollinen karppilasta saadusta valaistumisesta, joka tosin ei ole ihan täydellistä.
Muutenhan tässä lähtisi suositellulle tottelevaisuuslinjalle.
Avatar
els
Viestit: 716
Liittynyt: Ma Elo 19, 2024 1:51 pm

Re: Kuitua,kuitua!

Viesti Kirjoittaja els »

Suolenmutkan puutarhaan (eli niille symbiooteillemme, ainoille, jotka kuitua voisivat tarvita) voi onneksi syöttää muutakin sellaista tavaraa, jossa vaikkapa kasvisolujen seinämät eivät ole täysin hajonneet sulatusprosessissa. Niinpä raa'at juurekset toimivat hienosti kuidun tapaan, jos niitä pureskelee tikkuina ennen ateriaa (miksei muutenkin, mutta tuolloin niiden haitat (malliin lisäsokerikuorma) ovat pienimmillään... Meillä tätä on harrastettu kohta puoli vuotta, mukavin tuloksin.

Ja jooei, kokojyvää täällä ei tarvitse kukaan :)
Erkki eli eläinrasvakarppi terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla (Art Ayers)
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)
Vastaa Viestiin