Diabetes
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Voimaharjoittelu on erinomainen tukihoito ylipainoisille ja lihaville tyypin 2 diabeetikoille.
Tutkimuskatsaus ja metatutkimus:
https://bjsm.bmj.com/content/early/2025 ... 024-108947
Tutkimuskatsaus ja metatutkimus:
https://bjsm.bmj.com/content/early/2025 ... 024-108947
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Nina Teicholz: Yhdysvaltain media on tehnyt lukemattomia juttuja Ozempicista, mutta on jokseenkin täydellisesti vaiennut siitä, että tyypin 2 diabeteksen voi tutkitusti saada remissioon hiilarirajoituksella:
https://x.com/newstart_2024/status/1878 ... G1kiC43xsw
Niin meidänkin.
https://x.com/newstart_2024/status/1878 ... G1kiC43xsw
Niin meidänkin.
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Aseem Malhotra: diabetes ja verenpaine kuriin "viiden ainesosan ruokavaliolla":
viewtopic.php?p=11555#p11555
viewtopic.php?p=11555#p11555
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Tuore tutkimuskatsaus ja meta-analyysi: kanelilla terveyshyötyjä tyypin 2 diabeetikoille:
https://academic.oup.com/nutritionrevie ... 49/7699031
Kannattaa huomata, että maksatoksisen kumariinin takia sen enempää Efsa kuin Evirakaan eivät suosittele kanelin säännöllistä käyttöä. Ceyloninkanelissa kumariinia ei ole, mutta lähes kaikki ruokakaupoissa myytävä kaneli on runsaskumariinista kassiakanelia. Lidlin Kania-kaneli oli aikaisemmin ceyloninkanelia, mutta on jossain vaiheessa kaikessa hiljaisuudessa vaihtunut kassiakaneliksi. Ceylonkanelia ei enää taida löytyä kuin luontaistuotekaupista ja hypermakettien ravintolisähyylyistä.
https://academic.oup.com/nutritionrevie ... 49/7699031
Kannattaa huomata, että maksatoksisen kumariinin takia sen enempää Efsa kuin Evirakaan eivät suosittele kanelin säännöllistä käyttöä. Ceyloninkanelissa kumariinia ei ole, mutta lähes kaikki ruokakaupoissa myytävä kaneli on runsaskumariinista kassiakanelia. Lidlin Kania-kaneli oli aikaisemmin ceyloninkanelia, mutta on jossain vaiheessa kaikessa hiljaisuudessa vaihtunut kassiakaneliksi. Ceylonkanelia ei enää taida löytyä kuin luontaistuotekaupista ja hypermakettien ravintolisähyylyistä.
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Laihdutus ja painonhallinta ovat diabeteksen hoidon kulmakiviä. Kolme tärkeintä pointtia niissä ovat kylläisyys, kylläisyys ja kylläisyys.
Siitä vallitsee luullakseni suuri yhteisymmärrys, että proteiinit tuottavat kylläisyyttä hyvin.
Entä rasvat vs- hiilihydraatit?
Rasva pitää nälkää paremmin. Tämän osoitti mm. simppeli kokeellinen tutkimus, jonka Ben Bikman esittelee näin:
https://x.com/benbikmanphd/status/18791 ... G1kiC43xsw
Siitä vallitsee luullakseni suuri yhteisymmärrys, että proteiinit tuottavat kylläisyyttä hyvin.
Entä rasvat vs- hiilihydraatit?
Rasva pitää nälkää paremmin. Tämän osoitti mm. simppeli kokeellinen tutkimus, jonka Ben Bikman esittelee näin:
https://x.com/benbikmanphd/status/18791 ... G1kiC43xsw
There's an increasing focus on satiety within the nutrition realm. This is good. Satiety is a critical component to long-term weight loss and maintenance.
In part, this focus has come from the explosive rise of GLP-1 receptor agonists, which have a main mechanism of action of stimulating satiety signals in the brain (not to mention the increased bulk in the intestines due to delayed GI movement).
Beyond this, the focus on satiety has resulted in new theories and approaches to weight loss through diet. I do believe changing nutrition, rather than adding a drug, is the key to long-term success.
In this regard, and indeed in many others, not all calories have the same effect.
One of the simplest studies is this one: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4204795/.
- Two meals that are identical in calorie number.
- One is higher in carbohydrates and lower in fat.
- The other is lower in carbohydrates and higher in fat.
- Both meals have the same amount and type of protein.
- Scientists focused on (among other things) how quickly the people were hungry again after eating.
- Despite eating the exact same number of calories, the high-carb, low-fat group became hungrier significantly sooner than the low-carb, high-fat group.
This matters because in the real world, people are free to eat whenever they want. And most people want to eat when they're hungry.
Thus, if a particular strategy results in delayed hunger, they'll likely eat less, resulting in both fewer calories and, at least as importantly, reduced insulin.
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Terve Suomi -kyselyn tulosten mukaan about 900 000 suomalaista kokee saavansa riittämättömästi unta. Tämä on paha juttu niin verensokerin kuin painonkin hallinnan kannalta. Iltiksen jutussa ongelmaa tarkastellaan painonhallinnan näkökulmasta:
https://www.is.fi/laihdutus/art-2000010873167.html
https://www.is.fi/laihdutus/art-2000010873167.html
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Freestyle Libre opetti Abelle yhtä ja toista:
https://www.menshealth.com/health/a6333 ... abe-ngoma/
https://www.menshealth.com/health/a6333 ... abe-ngoma/
-
- Viestit: 363
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Re: Diabetes
Jenkkiläisestä ruokakulttuurista kertonee paljon se, että VHH-ruokavaliolle laitetuille koehenkilöille tarjoiltiin aaamiaiseksi muun muassa kaurapuuroa, ruisleipää ja muffinsseja.Yhden miehen komitea kirjoitti: ↑Ti Tammi 14, 2025 5:54 pm Rasva pitää nälkää paremmin. Tämän osoitti mm. simppeli kokeellinen tutkimus:
https://x.com/benbikmanphd/status/18791 ... G1kiC43xsw
One of the simplest studies is this one: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4204795/.
- Two meals that are identical in calorie number.
- One is higher in carbohydrates and lower in fat.
- The other is lower in carbohydrates and higher in fat.
- Both meals have the same amount and type of protein.
- Scientists focused on (among other things) how quickly the people were hungry again after eating.
- Despite eating the exact same number of calories, the high-carb, low-fat group became hungrier significantly sooner than the low-carb, high-fat group.

(Toteaa ihminen, joka söi tänään aamiaiseksi pastaa ja bolognaise-kastiketta.

-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes
Tuore RCT: kasviperäiset valelihat eivät tuottaneet mitään kardiometabolisia hyötyjä oikeaan lihaan verrattuna, mutta heikensivät jonkin verran verensokerin hallintaa:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6524003964
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6524003964
-
- Viestit: 482
- Liittynyt: Pe Marras 08, 2024 12:33 pm
Re: Diabetes

Jopa Amerikan ADA on myöntänyt, että hiilareita rajoittavilla ruokavaliolla (vhh ja keto) on parhaat näytöt verensokerin hallinnassa.
Entä muut vaikutukset?
Esimerkiksi tämän tuoreen tutkimuksen mukaan (koski ketoa) eivät hullumpia.
https://www.cell.com/iscience/fulltext/ ... 24)02516-1
Highlights
• Weight loss on ketogenic diet is due to visceral fat loss, preserving muscle mass
• Cholesterol levels remain stable during ketogenic diet
• Ketogenic diet enhances general and health-related quality of life
• Fatigue symptoms decrease in overweight individuals on a ketogenic diet
Summary
A ketogenic diet (KD) is increasingly debated as a countermeasure against nutrition-related modern diseases. While being immunologically beneficial, KD is still suspected of having severe metabolic side effects and negatively impacting general well-being, which prevents its widespread clinical use. We conducted a prospective pre-post interventional study investigating the effects of an eucaloric KD on metabolism, weight loss, body composition, diet adherence, and quality of life. The study had two stages: first, feasibility was tested in healthy, normal-weight participants over three weeks. After positive results, the KD period was expanded to three months, enrolling adults with overweight. Significant weight loss was observed in both groups, reducing body fat without affecting muscle or bone mass and without adverse metabolic changes. Quality of life improved, and fatigue symptoms in subjects with overweight decreased. These findings may help to overcome reservations about KD, encouraging its use as a medical tool for treating nutrition-related disorders.