Tutustuin tänään naiseen, jolla on diabetes. Hän ei ollut kuullut koskaan sanaa glykemiaindeksi.
Miten on mahdollista, ettei insuliinihoitoisille diabeetikoille kerrota glykemiaindeksistä?
Hän ihmetteli, että miten hän on voinut sairastua (pahaan) kakkostyypin diabetekseen, vaikka on ollut aina hoikka. Kertoi toisaalta, että laittoi ennen aina kuusi palaa sokeria kahviin ja söi 8 perunaa päivässä...
Kaikki on mahdollista. Onhan siitä jo vuosia vierahtänyt, kun lainasin kirjastosta glykemiaindeksistä kertovan kirjan. Mutta tiedonjanokin on ihmisillä vähän erilaista itsekullakin. Jos oppinsa on saanut siltä pohjalta, että vain lääkkeillä parannetaan ja parannutaan, niin muita vaihtoehtoja on vaikea sisäistää.
Kaveri toimii erikoissairaanahoitajana, ja ravitsemusterapeutti oli käynyt kertomassa potilaille perinteisiä ohjeita. Vähän lihaa, margariinia napaan jne. Eli tätä argiravitsemustieteellistä tuubaa.
Sokeritaudin hoito-ohje Kansanlääkäri-kirjasta vuodelta 1904:
”Tärkein seikka sokeritaudin hoidossa on ruokajärjestyksen muuttaminen. Sopivalla ruokajärjestyksellä voimme joko melkoisesti vähentää sokerin muodostumista vereen ja sen erittymistä virtsassa tai parhaimmissa tapauksissa kokonaan lopettaa sen. Sopivia ruoka-aineita ovat rasva-aineet ja munavalkuaisaineet, kuten munat, liha- ja kalaruuat, jotavastoin sokerilajit, leipä sekä muut vilja-ainekset ja perunat eli ns. hiilihydraatteja sisältävät ovat sopimattomia, koska juuri niistä sokeri muodostuu vereen.
Aluksi täytyy sokeritautisen noudattaa ankaraa ruokajärjestystä, se on, kieltäytyä täydellisesti leivän, sokerin, perunoiden ja muiden hiilihydraattirikkaiden ravintoaineiden nauttimisesta. Tällöin saamme selvyyttä taudin luonteesta: hyväluontoisessa tapauksessa katoaa tällöin sokeri virtsasta, pahaluontoisessa jatkuu sokerin erittymistä, joskin entistä vähemmässä määrässä.
Kun hyväluontoista sokeritautia sairastava on jonkun aikaa noudattanut ankaraa ruokajärjestystä, alkaa hänen elimistönsä parantua siinä määrin, että se jo voi käyttää hyväkseen jonkun pienemmän määrän hiilihydraatteja. Tässä on kuitenkin meneteltävä varovaisesti, kokeilemalla, sillä eri ihmisten sietämiskyky vaihtelee. Sairaan tulee sentähden antautua lääkärin hoidettavaksi ja virtsatutkimuksia on tuon tuostakin toimitettava.
Luvallisia ravintoaineita ovat kaikenlainen liha ja kala, munat, rasvajuustot, kerma, voi ja silava. Kiellettyjä taas sokeri, hunaja, leipä, puurot, vellit ja perunat. Varovaisuudella voi käyttää keitettyjä hedelmiä, joita imelöidään sakarinillä, kuorimatonta maitoa, erittäinkin viiliä, mandelileipää ja pähkinöitä.”
Marrtti Syväniemi kirjoitti: ↑Ti Marras 26, 2024 4:45 pm
Sokeritauti muutettiin diabetes muotoon ilmeisesti siksi, ettei asoita ymmärtämättömät ala vähentää sokerin käyttöä.
We need to be clear that therapeutic carbohydrate reduction (TCR), including primarily whole unprocessed foods, is the most physiologically sensible and efficacious approach to achieving normoglycemia and good health.
Nykyisillä ohjeistuksilla vain joka viidennen yhdysvaltalaisen tyypin 1 diabeetikon HbA1c on alle 7,0%.