Vielä C15 rasvahaposta
Lähetetty: To Syys 05, 2024 5:09 am
https://jn.nutrition.org/article/S0022- ... 5/fulltext
Kontrolloitu satunnaistutkimus, jossa toiselle ryhmälle C15, toiselle lume.
Ryhmän C15-pitoisuudet veressä nousivat. Terveysasiat vasta toisasteisina tutkimuskohteina, mutta maksa-arvot paranivat, hemoglobiini nousi.
Toisessa tutkimuksessa C15 liitettiin ruokavalioon (välimerellinen).
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6523662859
Maksa-arvojen ja muiden metabolisten markkerien kohentumista ja rasvan määrä pieneni maksassa ja kehossa.
Nämä lisäravinneinnokkaat ovat samalla SAFA-kammoisia. Itseäni tuo C15-teoria kiehtoo edelleen, sillä kyllähän rasvamaksaisuuden räjähtäminen käsiin korreloi mainiosti rasvaisten maitotuotteiden demonisoinnin kanssa.
Oma mielipiteeni on se, että suurin synti nykyisessä kotimaisessa ravitsemus"tieteessä" on juuri tyydyttyneen luonnonrasvan pahikseksi leimaaminen ja siemenöljyjen suosittelu käytännössä pelkästään siihen perustuen, että siemenöljyihin vaihtamalla on mahdollista melkein kenen tahansa saada vaatimattomia kolesterolia alentavia vaikutuksia. Aika paljon on jo ravitsemustutkimuksia tullut selattua enkä näe minkään asteista evidenssiä sille, että tästä vaihdoksesta olisi mitään terveyshyötyjä – olen erittäin taipuvainen uskomaan vastakkaista kantaa, näin suuressa määrin ne ovat terveyshaitta ja vahvasti linkittyneenä kansanterveyden heikkenemiseen. Joko niin, että tuottavat suoraa terveyshaittaa – tai kun niillä korvataan luonnon SAFAA, sen terveyshyödyt jäävät saamatta. Tai molempia. C15-teoriat ja kokeet osaltaan vahvistavat tätä käsitystäni.
Sitten tulee Suomessa valitettavan yleinen prosessoinnin hyssyttely.
Sitten tulee ilmasto- ja ruokapolitiikan sekoittaminen ja punaisen lihan demonisointi (ilmastopolitiikan pitäisi sekoittua tuotantomenetelmiin).
Ja neljäntenä - kieltäytyminen edes harkitsemasta sitä, että VHH on erittäin validi keino saada metabolia kuntoon ja sopii vallan hyvin ihmiselle myös perusruokavalioksi.
Kontrolloitu satunnaistutkimus, jossa toiselle ryhmälle C15, toiselle lume.
Ryhmän C15-pitoisuudet veressä nousivat. Terveysasiat vasta toisasteisina tutkimuskohteina, mutta maksa-arvot paranivat, hemoglobiini nousi.
Toisessa tutkimuksessa C15 liitettiin ruokavalioon (välimerellinen).
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6523662859
Maksa-arvojen ja muiden metabolisten markkerien kohentumista ja rasvan määrä pieneni maksassa ja kehossa.
Nämä lisäravinneinnokkaat ovat samalla SAFA-kammoisia. Itseäni tuo C15-teoria kiehtoo edelleen, sillä kyllähän rasvamaksaisuuden räjähtäminen käsiin korreloi mainiosti rasvaisten maitotuotteiden demonisoinnin kanssa.
Oma mielipiteeni on se, että suurin synti nykyisessä kotimaisessa ravitsemus"tieteessä" on juuri tyydyttyneen luonnonrasvan pahikseksi leimaaminen ja siemenöljyjen suosittelu käytännössä pelkästään siihen perustuen, että siemenöljyihin vaihtamalla on mahdollista melkein kenen tahansa saada vaatimattomia kolesterolia alentavia vaikutuksia. Aika paljon on jo ravitsemustutkimuksia tullut selattua enkä näe minkään asteista evidenssiä sille, että tästä vaihdoksesta olisi mitään terveyshyötyjä – olen erittäin taipuvainen uskomaan vastakkaista kantaa, näin suuressa määrin ne ovat terveyshaitta ja vahvasti linkittyneenä kansanterveyden heikkenemiseen. Joko niin, että tuottavat suoraa terveyshaittaa – tai kun niillä korvataan luonnon SAFAA, sen terveyshyödyt jäävät saamatta. Tai molempia. C15-teoriat ja kokeet osaltaan vahvistavat tätä käsitystäni.
Sitten tulee Suomessa valitettavan yleinen prosessoinnin hyssyttely.
Sitten tulee ilmasto- ja ruokapolitiikan sekoittaminen ja punaisen lihan demonisointi (ilmastopolitiikan pitäisi sekoittua tuotantomenetelmiin).
Ja neljäntenä - kieltäytyminen edes harkitsemasta sitä, että VHH on erittäin validi keino saada metabolia kuntoon ja sopii vallan hyvin ihmiselle myös perusruokavalioksi.