Massatasapainomalli

Sitä sun tätä
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Palkinnonjako juuri alkamassa:

Announcement of the 2024 Nobel Prize in Physiology or Medicine

https://www.youtube.com/watch?v=Ln5rCmDqua0
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Lanseerasin jonkin aikaa takaperin uuden käsitteen, nimittäin ”agriravitsemustiede”.

Agriravitsemustiede on ravitsemustieteen osa-alue, joka tarkastelee ja edistää ravitsemusratkaisuja, jotka perustuvat ensisijaisesti massatuotettuihin, halvalla valmistettaviin ja pitkään säilyviin raaka-aineisiin, kuten viljoihin ja siemenöljyihin. Tämä tieteenala keskittyy usein teollisesti prosessoitujen elintarvikkeiden kehittämiseen ja markkinointiin, erityisesti yhteistyössä suurten elintarvikeyritysten (Big Food) kanssa. Vaikka näiden ruokien väitetään tarjoavan käytännöllisiä ratkaisuja nykyaikaisiin ruokailutottumuksiin, kriitikot kyseenalaistavat niiden pitkän aikavälin vaikutukset kansanterveyteen, etenkin ylensyönnin ja siihen liittyvien sairauksien näkökulmasta.

Pääkallopaikalta (Yhdysvaltain maatalousministeriö, maatalouden tutkimuspalvelut) nakattiin juuri eetteriin oppikirjaesimerkki agriravitsemustieteestä: ”Using less processed food to mimic a standard American diet (SAD) does not improve nutrient value and may result in a shorter shelf life at a higher financial cost” [1].

Tutkimuksen tavoitteena oli vertailla ”ravitsemuksellista laatua”, säilyvyyttä ja kustannuksia kahden eri ruokavalion välillä: toinen perustui enemmän prosessoituihin elintarvikkeisiin (MPW), ja toinen vähemmän prosessoituihin vaihtoehtoihin (LPW). Tutkimuksessa ei selvitetty millään tavalla ruokavalintojen terveysvaikutuksia, mikä on merkille pantavaa ja linjassa agriravitsemustieteen kriittisen näkökulman kanssa, sillä terveysvaikutusten sivuuttaminen on juuri se ongelma, johon usein viitataan tämän tieteenalan yhteydessä.

Molempien ruokavalioiden ”ravitsemuksellinen laadun” (HEI-2015-pisteet) katsottiin olevan käytännössä sama (44 vs. 43). Tämä havainnollistaa, kuinka agriravitsemustieteen puitteissa painotetaan ruoan valmistus- ja säilyvyysratkaisuja sen sijaan, että keskityttäisiin todellisiin terveysvaikutuksiin.

HEI-2015 (Healthy Eating Index 2015) on Yhdysvaltain ravitsemusohjeisiin perustuva mittari, joka arvioi ruokavalion laatua suhteessa kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Se antaa pisteitä ruokavalion "adekvaateista" osista, kuten vihannesten, hedelmien ja täysjyvien saannista, sekä "moderaation" osista, kuten sokerin, suolan ja tyydyttyneiden rasvojen vähentämisestä. Analysoidaan lyhyesti HEI-2015:n luotettavuutta.

HEI-2015 yksinkertaistaa ravinnon laatua keskittymällä tiettyihin komponentteihin ja jättämällä huomiotta monimutkaisia tekijöitä, kuten esimerkiksi ravintoaineiden imeytymisen ja synergiat. HEI-2015:n komponentit perustuvat suosituksiin, jotka ovat hyvin kiistanalaisia, kuten täysjyväviljojen korostaminen tai tyydyttyneiden rasvojen vähentämissuositukset.

Ultra-prosessoidut elintarvikkeet voivat saada korkeat HEI-2025-pisteet, jos ne täyttävät suositusten mukaiset kriteerit (vähän sokeria, suolaa ja riittävästi proteiinia). Tämä on ongelmallista, koska ultra-prosessoidut elintarvikkeet sisältävät usein nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja runsaasti lisäaineita, jotka eivät ole suoraan yhteydessä HEI-2015:n komponentteihin mutta voivat vaikuttaa huomattavasti pitkän aikavälin terveysriskeihin.

1. https://cdn.nutrition.org/article/S2475 ... 3/fulltext
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Terveysvaikutukset ovat aina emergenttejä eli ne syntyvät monimutkaisten biologisten järjestelmien vuorovaikutuksesta. Ruoan koostumus tai prosessoinnin taso on vain yksi pieni osa suurempaa kausaalista verkostoa, joka vaikuttaa terveyteen.

Kun tarkastellaan vaikkapa tyydyttyneen rasvan vaikutuksia korkeahiilihydraattisessa ruokavaliossa verrattuna ketogeeniseen ruokavalioon, terveysvaikutusten emergentti luonne nousee esiin kristallinkirkkaana. Emergenttiys viittaa siihen, että tietyn tekijän, kuten tyydyttyneen rasvan, vaikutukset riippuvat ruokavaliokokonaisuudesta ja metabolisesta tilasta, eikä sitä voi täten ymmärtää erillisenä komponenttina.

Korkeahiilihydraattisessa ruokavaliossa elimistön insuliinitaso on yleensä koholla, koska hiilihydraatit, erityisesti nopeasti imeytyvät, nostavat verensokeria, mikä laukaisee insuliinin erityksen. Korkea insuliinitaso vaikuttaa lipidimetaboliaan ja voi heikentää kehon kykyä käsitellä tyydyttyneitä rasvoja tehokkaasti. Tämä voi johtaa korkeampiin LDL- ja triglyseriditasoihin, mikä on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tässä yhteydessä tyydyttyneen rasvan nauttiminen saattaa näyttäytyä haitallisena, koska insuliinin vaikutuksesta rasvahappojen kuljetus ja varastoituminen rasvakudokseen voimistuu, ja maksa tuottaa enemmän VLDL-lipoproteiineja (jotka myöhemmin muuntuvat LDL-kolesteroliksi). Tämä voi luoda tilanteen, jossa tyydyttyneen rasvan kulutus liittyy suurempaan kardiometaboliseen riskiin.

Ketogeenisessä ruokavaliossa hiilihydraattien määrä on vähäinen, ja keho siirtyy käyttämään rasvoja ja ketoaineita ensisijaisina energianlähteinään. Tämä ruokavalion radikaali muutos vaikuttaa metaboliaan täysin eri tavalla kuin korkeahiilihydraattinen ruokavalio. Ketogeenisessa tilassa insuliinitasot pysyvät matalina, mikä edistää rasvojen käyttöä energianlähteenä.

Matalan insuliinitason ja lisääntyneen rasvanpolton ansiosta tyydyttyneen rasvan vaikutukset veren lipidiprofiiliin ovat olennaisella tasolla erilaiset kuin korkeahiilihydraattisessa kontekstissa. Eli HEI-2015-pisteillä voi heittää vesilintua.
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Katsoin juuri Norwitzin uusimman pätkän:

World’s Strongest Man Goes Carnivore: Metabolism Scientist Explains

https://www.youtube.com/watch?v=67TouiKEoKs

Eddie Hall, joka voitti World's Strongest Man -kilpailun vuonna 2017 ja vetäisi maastanoston maailmanennätyksen (500 kg), aloitti jonkin aikaa takaperin karnivoriruokavalion. Paksu-Eddie ”söi” n. 10 000 kalorin päivittäin mutta laihtui. Kuten jo aiemmin mainittua, kaloreita ei voi syödä, vaan syöt energiaa tarjoavaa ravinnemassaa. Anyways, Eddien ramboritilät rupesivat näkymään eli ruokavaliomuutos tehosi hyvin ylimääräiseen viskeraaliseen rasvavarastoon. Karnivori sisältää minimaalisesti hiiliaria, joten insuliinitaso pysyy hyvin alhaalla. Ja tämä taasen tehostaa viskeraalisen rasvavaraston mobilisointia energiantuottoon (ks. edellä).

Kehon kokonaismassa tippuu verrattuna isokaloriseen runsashiilariseen ruokavalion, sillä ravinnemassan sisäänotto vähenee.
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Iltaa! Porukka rupeaa laajemmalti heräilemään siihen tosiasiaan, että massatasapaino ratkaisee kehon massan muutokset:

A small switch in perspective: Comparing weight loss by nutrient balance versus caloric balance

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11167477/

"The first being the semantic question that should be constantly asked when the discussion is raised: how much does a Calorie weigh? Where it must be remembered that Calories are mass-less units of energy (heat required to increase 1 kg water 1-degree Centigrade) and as such Calories cannot contribute to weight."

(nutrient balance = nutrient mass balance)
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Keksiin taas uuden käsitteen, nimittäin pseudoetiologinen harha. Tämä rehottaa valtoimenaan agriravitsemustieteen piirissä. Huomenna luento aiheesta.
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Päivää! Täällä taas Kant II. Törmäsin juuri lappuun "Childhood Daily Energy Expenditure Does Not Decrease with Market Integration and Is Not Related to Adiposity in Amazonia" [1]. Artikkelissa käsitellään lasten energiankulutuksen ja markkinaintegroitumisen välistä suhdetta, ja erityisesti sitä, miten ruokavalio vaikuttaa lapsuuden ylipainoon. Tämän artikkelin analyysi massatasapainomallin ja energiatasapainoteorian (EBT) näkökulmasta tuo esiin muutamia keskeisiä pointteja.

Energiatasapainoteoria (EBT)

EBT:n mukaan painonmuutokset johtuvat siitä, että kulutettu energiamäärä (total energy expenditure, TEE) on epätasapainossa sisään otetun energian kanssa. Jos syödään enemmän energiaa kuin kulutetaan, paino nousee, ja vice versa (päinvastoin).

Tässä tutkimuksessa havaittiin, että vaikka peri-urban Shuar -lapset söivät enemmän markkina-alueeseen liittyviä ruokia ja heillä oli korkeampi kehon rasvaprosentti, heidän energiankulutuksensa (TEE) ei eronnut maaseudun lapsista. Tämä haastaa EBT:n mukaisen oletuksen siitä, että lisääntynyt energiankulutus olisi aina avain painonhallintaan. Sen sijaan ruokavalion laatu on merkittävämpi tekijä lasten ylipainon kehittymisessä.

Massatasapainomalli

Massatasapainomallin mukaan kehon massa muuttuu riippuen siitä, kuinka paljon energiaa tarjoavaa ravinnemassaa otetaan sisään ja miten paljon sitä eliminoidaan kehosta. Tämä tarkoittaa, että vaikka energia (kcal) on mukana prosesseissa, keskeistä on se, kuinka paljon massaa kehoon päätyy ja kuinka paljon sitä siitä poistuu.

Käsillä olevassa tutkimuksessa markkinaruoan kulutuksen ja kehon rasvan välillä havaittiin selvä yhteys, vaikka energiankulutus ei muuttunut merkittävästi. Tämä tukee massatasapainomallin perusajatusta: energiaravintoaineiden massan saanti ja käyttö selittävät paremmin kehon massan ja sen koostumuksen muutoksia kuin pelkkä energiatasapaino.

1. https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

History in the making. The Eagle -hanke etenee kuin jarruton VR:n juna. Alustuksena suunnitteilla Roundtable Discussion -artikkeli "Navigating the Debate: Mass Balance and Energy Balance Models in Obesity Research" (tentatiivinen otsikko). Julkaisukanava on jo sovittuna ja lupasivat myös jättää perimättä Open Access -artikkelikäsittelypalkkion.

Päivän motivaatiopläjäys:

THE UNDERDOG MINDSET! The Best Motivational Speech inspired by Denzel Washington

https://www.youtube.com/watch?v=_1x7maXDxxk&t=116s
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Iltaa! Tässä ketjussa on jo aiemminkin käsitelty poikkeuksellisen epäilyttävää väitettä, jonka mukaan punainen liha lisäisi kakkostyypin diabeteksen riskiä. Yksi argumentti tämän hypoteesin takana on se, että runsas hyvin imeytyvän hemiraudan määrä lihassa vaikuttaisi haitallisesti insuliiniherkkyyteen. Tuore lappu ”Iron Status Correlates Strongly to Insulin Resistance Among US Adults: A Nationwide Population-Based Study” kertoo kuitenkin ihan muuta [1]. Korkea rautapitoisuus on negatiivisesti yhteydessä insuliiniresistenssiin (IR), mikä tarkoittaa, että korkeammat rautatasot ovat yhteydessä pienempään IR-riskiin.

1. https://academic.oup.com/jcem/advance-a ... ogin=false
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Anssi H. Manninen
Viestit: 539
Liittynyt: Su Elo 25, 2024 4:00 pm

Re: Massatasapainomalli

Viesti Kirjoittaja Anssi H. Manninen »

Lyhyttä updeittiä liittyen em. Rountable Discussion -artikkeliin. Työotsikoksi on palautteen perusteella vaihdettu ”Obesity and Metabolic Health: Hypotheses, Theories, and Models in Perspective". Pointtina on se, että kaikki osallistujat saavat vapaasti esitellä omia hypoteesejaan, teoroitaan ja mallejaan, ja niitä sitten yhdessä analysoidaan. Lopullinen otsikko päätetään yhteistuumin, kunhan julkaisu on kasassa.
Anssi H. Manninen (aka "Kant II")
https://kant-2.blogspot.com/

Chronic positive mass balance is the actual etiology of obesity: A living review
https://accscience.com/journal/GTM/2/1/10.36922/gtm.222
Vastaa Viestiin