Liharuoat
-
- Viestit: 323
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Liharuoat
Huomasin juuri yllätyksekseni, että jauhelihapadasta tulee ihan erilaista, jos sen tekee siten, että yhdistää ainekset vasta lopussa. Siitä tuli uskomattoman mehukasta! Nimenomaan liha siinä maistui tosi mehukkaalta.
Piti ruskistaa ylimääräinen jauheliha-erä, koska se oli menossa vanhaksi. Laitoin sen ruskistuksen jälkeen pakkaseen minkä vuoksi jouduin tekemään ruokaa ikäänkuin kahteen kertaan pakastetusta lihasta.
Yleensähän pakastaminen päin vastoin kuivattaa ruoka-aineita.
Padan muut raaka-aineet olivat kookosöljyssä haudutettu sipuli ja tali. Lisäksi mausteita.
Lopputulos oli paitsi mehukkaampaa myös koostumukseltaan tavallista irtonaisempaa. Irtonaisuudessa oli kyllä se haittapuoli, ettei kattilan pohjalla ollut padanloppu jähmettynyt jääkaapissa piirakantapaiseksi, jota on kiva nauttia kylmänä sinapin kanssa.
Piti ruskistaa ylimääräinen jauheliha-erä, koska se oli menossa vanhaksi. Laitoin sen ruskistuksen jälkeen pakkaseen minkä vuoksi jouduin tekemään ruokaa ikäänkuin kahteen kertaan pakastetusta lihasta.
Yleensähän pakastaminen päin vastoin kuivattaa ruoka-aineita.
Padan muut raaka-aineet olivat kookosöljyssä haudutettu sipuli ja tali. Lisäksi mausteita.
Lopputulos oli paitsi mehukkaampaa myös koostumukseltaan tavallista irtonaisempaa. Irtonaisuudessa oli kyllä se haittapuoli, ettei kattilan pohjalla ollut padanloppu jähmettynyt jääkaapissa piirakantapaiseksi, jota on kiva nauttia kylmänä sinapin kanssa.
-
- Viestit: 323
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Re: Liharuoat
Osaako kukaan sanoa, minkä väristä naudanlihan kuuluu olla sisältä, jos sen kypsentää painekattilassa? Kyse siis patalihasta eli lihakuutioista, jotka ovat raakana noin 2,5 x 2,5 cm:n kokoisia.
-
- Viestit: 323
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Re: Liharuoat
Löysin hyvin varustellusta K-kaupasta rasvaisen entrecote-pihvin, joka oli pakattu merkinnöistä päätellen tänään. Paistoin sen kotona siten, että jäi sisältä hyvin punertavaksi, mutta veri ei varsinaisesti kuitenkaan enää virrannut. Sisus oli mehevää ja vanukasmaisen tursuavaa.
Oli suklaisen herkullista.
Ehkä hiukan sitkeämpää kuin 1980-luvulla Ranskassa syömäni, mutta silti... Jostain syystä ensimmäiset suupalat olivat sitkeämpiä kuin viimeiset. Ehkä olisi pitänyt malttaa antaa vetäytyä ensin kaikessa rauhassa...
Netistä löytämäni ohjeet olivat mielestäni aika merkilliset. Niitä mainostettiin seikkaperäisiksi, mutta ei edes kerrottu, kuinka kuumalla pannulla tai millaisella pannulla pihvi pitäisi paistaman. Käytössäni oli vain teflonpannu, joten en uskaltanut paistaa kovin kuumalla, vaan asteikolla 3-5. Ohjeen mukaan 2+2 minuuttia olisi tuottanut verisen pihvin ja 3+3 kypsän. Ei toiminut, vaan piti paistaa ainakin 4+4, ehkä jopa 5+5 min.
P.S.
Teinkö jonkun menettelytapavirheen, kun paistoin vastoin ohjeita yhtä puolta ensin 3 min, sen jälkeen maustoin sen pippurilla ja suolalla, valelin rasvaa päälle ja paistoin lopuksi vielä uudelleen? Ajattelin, että mausteet imeytyvät lihaan vielä paremmin kun paistan ne kiinni.
Vielä kun olisi ollut hyvää punaviiniä kyytipojaksi... (Nyt tiedän, mitä haluan syödä viimeisellä aterialla.
)
Ainoa miinus tuli siitä, että annos oli turhan iso (300 g). 200 olisi varmaan riittänyt ihan hyvin ja sopinut paremmin kukkarolleni.
Oli suklaisen herkullista.

Netistä löytämäni ohjeet olivat mielestäni aika merkilliset. Niitä mainostettiin seikkaperäisiksi, mutta ei edes kerrottu, kuinka kuumalla pannulla tai millaisella pannulla pihvi pitäisi paistaman. Käytössäni oli vain teflonpannu, joten en uskaltanut paistaa kovin kuumalla, vaan asteikolla 3-5. Ohjeen mukaan 2+2 minuuttia olisi tuottanut verisen pihvin ja 3+3 kypsän. Ei toiminut, vaan piti paistaa ainakin 4+4, ehkä jopa 5+5 min.
P.S.
Teinkö jonkun menettelytapavirheen, kun paistoin vastoin ohjeita yhtä puolta ensin 3 min, sen jälkeen maustoin sen pippurilla ja suolalla, valelin rasvaa päälle ja paistoin lopuksi vielä uudelleen? Ajattelin, että mausteet imeytyvät lihaan vielä paremmin kun paistan ne kiinni.
Vielä kun olisi ollut hyvää punaviiniä kyytipojaksi... (Nyt tiedän, mitä haluan syödä viimeisellä aterialla.

Ainoa miinus tuli siitä, että annos oli turhan iso (300 g). 200 olisi varmaan riittänyt ihan hyvin ja sopinut paremmin kukkarolleni.
-
- Viestit: 323
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Re: Liharuoat
Sain vatsani kipeäksi. Ei ole eka kerta, kun se kipeytyy lihan syönnistä. Olen yhdistänyt asian siihen, ettei vatsani kestä enää pieniäkään määriä raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa.
(Söin kerran paljon pilaantuneita mansikoita, eikä vatsani toipunut siitä koskaan täydellisesti.)
Onko mitään keinoa totuttaa vatsaansa lihassa eläviin bakteereihin? Suomessa kun ei valitettavasti myydä missään täysin tuoretta lihaa ja minä tykkään puoliraa'asta. Tätäkin lihaa uskalsin syödä puoliraakana vain siksi, että se oli pakattu tänään. Mutta kyllähän minä paistaessa huomasin, ettei se ollut sillä tavalla tuoretta kuin aivan tuore liha on.
Ostin itse asiassa jo viikko sitten entrecote-pihvin. Siinä oli jotain 10 päivää käyttöaikaa jäljellä, mutta oli jo niin vanhaa, että siitä irtosi helvetisti nestettä pannulle.
Ei tullut mieleenikään jättää sitä edes mediumiksi, kun hajukaan ei ollut paras mahdollinen.
On se jännä, että kuussakin on käyty, mutta lihaa ei osata säilyttää tarpeeksi kylmässä.
Kun kylmäketju ei näköjään toimi Suomessa, niin miksi lihaa ei myydä pakasteena? Se oli käsittääkseni supermarkettien käytäntö Ranskassa jo 1980-luvulla.
Olen kyllästynyt siihen, että jopa nopeakiertoisen bulkkijauhelihan tuoreutta saa aina arvuutella. Ja sen olen huomannut satavarmaksi, että tarjousjauheliha on täällä aina pilaantunutta.
P.S.
Neutraloisiko punaviini ehkä jotenkin lihassa olevia taudinaiheuttajabakteereita?
(Söin kerran paljon pilaantuneita mansikoita, eikä vatsani toipunut siitä koskaan täydellisesti.)
Onko mitään keinoa totuttaa vatsaansa lihassa eläviin bakteereihin? Suomessa kun ei valitettavasti myydä missään täysin tuoretta lihaa ja minä tykkään puoliraa'asta. Tätäkin lihaa uskalsin syödä puoliraakana vain siksi, että se oli pakattu tänään. Mutta kyllähän minä paistaessa huomasin, ettei se ollut sillä tavalla tuoretta kuin aivan tuore liha on.

Ostin itse asiassa jo viikko sitten entrecote-pihvin. Siinä oli jotain 10 päivää käyttöaikaa jäljellä, mutta oli jo niin vanhaa, että siitä irtosi helvetisti nestettä pannulle.

On se jännä, että kuussakin on käyty, mutta lihaa ei osata säilyttää tarpeeksi kylmässä.

Olen kyllästynyt siihen, että jopa nopeakiertoisen bulkkijauhelihan tuoreutta saa aina arvuutella. Ja sen olen huomannut satavarmaksi, että tarjousjauheliha on täällä aina pilaantunutta.

P.S.
Neutraloisiko punaviini ehkä jotenkin lihassa olevia taudinaiheuttajabakteereita?

Re: Liharuoat
Terve suolistofloora olisi paras vaihtoehto, useampaankin mainitsemaasi ongelmaan, tämä liha mukaan lukien.
Art Ayers tiesi (ja toivottavasti tietää vieläkin) melkoisesti sen korjaamisesta.
Luulen että google löytää edelleenkin bloginsa cooling imflammation.
Hän kertoo nuo asiantuntijana paljon paremmin kuin minä.
Art Ayers tiesi (ja toivottavasti tietää vieläkin) melkoisesti sen korjaamisesta.
Luulen että google löytää edelleenkin bloginsa cooling imflammation.
Hän kertoo nuo asiantuntijana paljon paremmin kuin minä.
-
- Viestit: 323
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Re: Liharuoat
"Based on my experience in biological research, I am trying to explain how the anti-inflammatory diet and lifestyle combat disease. 190 more article."
Googletin sanat "rare meat and stomach pain" ilman osumia. Mutta Ayers kirjoitti blogissaan "People get sick on paleo, because they don't feed their flora. Gut flora are needed to supply vitamins, short chain fatty acids and immune system stimulants."
Suositteli etenkin resistenssiä tärkkelystä,josta kirjoitti "RS is degraded by bacterial enzymes in the colon and is fermented to short chain fatty acids. The difference is that the glucose released from hydrolysis of RS is used directly by common gut bacteria, whereas the other sugars released from other soluble fibers require enzymes produced by particular species of bacteria to be converted first to glucose. RS is a unique form of starch and a unique soluble fiber. Sekä "Gut flora eat soluble fiber and produce short chain fatty acids, e.g. acetic, butyric, propionic acids, that feed the cells of the intestines and lower inflammation. The bacteria that digest RS, for example, are Clostridia (see EM right, note bacterium dissolving its way into the grain of RS), the type of gut flora that also stimulates Tregs and prevents autoimmunity. Thus, the beneficial impact of dietary RS results from feeding gut flora"
Minä syön kuitenkin joka päivä resistenttiä tärkkelystä (al dente -pastaa), joten ei se vatsakipu ainakaan sen puutteesta johdu.
Googletin sanat "rare meat and stomach pain" ilman osumia. Mutta Ayers kirjoitti blogissaan "People get sick on paleo, because they don't feed their flora. Gut flora are needed to supply vitamins, short chain fatty acids and immune system stimulants."
Suositteli etenkin resistenssiä tärkkelystä,josta kirjoitti "RS is degraded by bacterial enzymes in the colon and is fermented to short chain fatty acids. The difference is that the glucose released from hydrolysis of RS is used directly by common gut bacteria, whereas the other sugars released from other soluble fibers require enzymes produced by particular species of bacteria to be converted first to glucose. RS is a unique form of starch and a unique soluble fiber. Sekä "Gut flora eat soluble fiber and produce short chain fatty acids, e.g. acetic, butyric, propionic acids, that feed the cells of the intestines and lower inflammation. The bacteria that digest RS, for example, are Clostridia (see EM right, note bacterium dissolving its way into the grain of RS), the type of gut flora that also stimulates Tregs and prevents autoimmunity. Thus, the beneficial impact of dietary RS results from feeding gut flora"
Minä syön kuitenkin joka päivä resistenttiä tärkkelystä (al dente -pastaa), joten ei se vatsakipu ainakaan sen puutteesta johdu.

Re: Liharuoat
^^ Suosittelen kaivelemaan niistä noin 200 jutusta ne, jotka käsittelevät suolistoflooraa. Niitä miljardeja mikrobeja, jotka muodostavat itse kunkin ruoansulatuskanavaan omansalaisen maailmankaikkeuden jossa elävät. Hyvin toimivassa on mukana ainakin 400 erilaista mikrobityyppiä, jotka ovat sitten morffautuneet laajemmaksi kokonaisuudeksi ja kukin löytänyt/hankkinut oman ekolokeronsa siellä suolenmutkassa. Aivan kuten noissa FIAF-jutuissa, nämä ovat se meidän geeneistämme riippumaton tekijä, jotka pitävät (tai eivät pidä) meidät kunnossa.
Resistentti tärkkelys ei tuo puuttuvia mikrobityyppejä takaisin...
Resistentti tärkkelys ei tuo puuttuvia mikrobityyppejä takaisin...
Erkki eli eläinrasvakarppi terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla (Art Ayers)
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla (Art Ayers)
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)
-
- Viestit: 323
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Re: Liharuoat
No mikä sitten?
(En minä mitenkään voi ruveta lukemaan läpi tuollaista määrää blogikirjoituksia, eikä hakutoiminto osannut auttaa.)
Ja vähän vaikea uskoa, että Ayersilla olisi ollut jo 10 vuotta sitten vastaukset siihen, mitkä suolistomikrobit ovat hyviä, mitkä huonoja ja kuinka paljon olisi ihanteellinen määrä, kun koko suolistomikrobitutkimus on vasta ihan alkutekijöissä ja tulokset vähän mitä sattuu.
P.S.
Mikä on FIAF-juttu?
(En minä mitenkään voi ruveta lukemaan läpi tuollaista määrää blogikirjoituksia, eikä hakutoiminto osannut auttaa.)
Ja vähän vaikea uskoa, että Ayersilla olisi ollut jo 10 vuotta sitten vastaukset siihen, mitkä suolistomikrobit ovat hyviä, mitkä huonoja ja kuinka paljon olisi ihanteellinen määrä, kun koko suolistomikrobitutkimus on vasta ihan alkutekijöissä ja tulokset vähän mitä sattuu.
P.S.
Mikä on FIAF-juttu?
Viimeksi muokannut Vanha Karppu, Su Touko 04, 2025 6:37 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Re: Liharuoat
^^ Yksi kerrallaan ne minäkin aikanaan luin. Näihin ei ole helppoa rautalankaselitystä. Ja... taitaa tuo Ayerssin blogi olla helpompi ja yhtenäisempi kuin vanhan karppilan tuhannet ketjut, yksittäisine keskusteluineen (näistä juteltiin aikanaan sielläkin).
-
- Viestit: 323
- Liittynyt: To Elo 29, 2024 4:30 am
Re: Liharuoat
Sen tiedän varmaksi, että pilaantuneet mansikat aiheuttivat minulle elämäni pisimmän vatsakipuepisodin ja että kärsin sen jälkeen vuosia siitä, että nukkumaan mennessä vatsassani alkoi kummallinen "tikutus", vähän kuin suolistossa olisi kävellyt muurahaisia. Se lakkasi vasta pari vuotta sitten ja palaa enää harvoin. Löysin viimein jopa todennäköisen selityksen sille: eräät suolistobakteerit tuottavat heikkoa sähkövirtaa ja suolistobakteereilla voi olla oma vuorokausirytminsä. Sähkövirta selittäisi hyvin tuntemuksen laatua.