karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:12:32

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1572 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 161 62 63 64 6579 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-03-19 08:39:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
löyty suomalainen tutkimushelmi ncbi tietokannasta:
P Puska P Pietinen ja EK Hämäläinen testasivat eli tekivät tutkimuksen 1983 terveillä keski-ikäisillä suomalaisilla miehillä miten suomalaisista tehdään impotentteja ja dementaatikkoja.
tutkimus löytyy ncbi tietokannasta.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6298507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6538617/
testi onnistui valtavan hyvin:
testosteronitasot romahtivat miehillä kun heiltä otettiin ruokavaliosta voi ja läski pois ja tilalle annettiin margariinia ja rypsiöljyä ja lisättiin kuituja (nähtävästi ruisleipää)

oletko nähnyt tätä tutkimustulosta iltapäivälehdissä ... aivan oikein et ole.
mutta tutkimustulosta on referoitu paljon muissa tutkimuksissa.
mm:
https://academic.oup.com/jcem/article/90/6/3550/2870596
jossa tulos oli aivan samanlainen.

omega-6 PUFA öljyt laskee voimakkaasti testosteronia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950136/

seksiä ei tee mieli kun testosteronit ovat alhaalla ja masennustakin vielä aiheuttaa.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418274/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14757592/

alhainen testosteroni aiheuttaa dementiaa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26154489/

nopeasti sulavat high-GI ruuat kuten leipä aiheuttaa dementtiaa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29070566/

kuitu laskee testosteronia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15741266/

seksi ei kulje kun D-vitamiini tasot on alhaalla. auringosta saisi D-vitamiinia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817208/

alkoholi laskee testosteronia voimakkaasti
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056249/

mitä tästä seurasi:
masentuneet suomalaiset miehet rupesivat ryyppäämään sisällä (baareissa) kun seksi ei enää kiinnostanut... no alko laskee testoa vielä lisää.
D-vitamiinin puutos laskee testosteronia. (baareissa ja sisätiloissa kesälläkin)
no miehet ei enää muista minkä takia he ryyppäävät eivätkä muista kuka sai sen aikaan, koska heille tuli alzhaimer.
eukkoa vain syytetään kun joutuu juomaan viinaa.
mutta eukot lähtivät mallorcalle. :shock:

mutta vaimot oppi italian reissuilla käyttämään viiniä ja öljyjä, joten heilläkin meni myöhemmin muisti, eivätkä muista enää mitä tuli tehtyä italian poikien kanssa.
ei ainakaan muista jos oma ukko sitä kyselee.

no ei se mitään, nykyään eukot on ihan samassa dementtian tilassa. (ovat oppineet P Puskan tavoille).
mutta eukot jatkaa ja kertoo miehille, kuinka tärkeää on ottaa rypsiöljyä omega-6:sta pullosta suoraan ja pysymään auringosta pois ihosyövän takia ... ihan vain varmuuden vuoksi #-o samalla kun suunnittelevat uutta kreikan lomamatkaa tyttöjen kanssa.

voi meitä suomalaisia miehiä, eikö tästä opita mitään

edit: lisätty toinen Puskan linkki. Kiitos Kasari

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-19 10:04:51 
Poissa
Metsästäjä-keräilijä
Metsästäjä-keräilijä
Avatar

Liittynyt: 2017-11-15 02:25:45
Viestit: 4701
Paikkakunta: Metsässä korpikuusen kannon alla
=D> Hyvä löytö ja teksti. Kiitos


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-20 11:51:30 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4871
Ja tässä julkaisu vuotta myöhemmin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6538617/
Lainaa:
Our results indicate that in men a decrease in dietary fat content and an increase in the degree of unsaturation of fatty acids reduces the serum concentrations of androstenedione, testosterone and free testosterone.

ja siitä saadaankin linkki diabetekseen
viewtopic.php?f=30&t=105925

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-28 10:32:55 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
Lainaa:
Onko suolankin vastustamisessa menty metsään?

niin voisko kysyä samaan hengenvetoon: onko suolan suosimisessa menty metsään?
karppifoorumilla on kiivas eipäs juupas linkkiviljely suolan osalta.
jos joku haluaa perehtyä tähän suola-asiaan, asia ei ole yhden lauseen tai yhden linkin juttu.
tulen laittamaan tänne pikkusen juttua ja linkkejä jos jotain oikeesti kiinnostaa.
puhutaan U tai J käyristä, joissa liika ja liian vähän ei ole hyväksi.
puhutaan veren natriumin tasosta mmol
ikä, sukupuoli, sairaat, terveet, rotukysymykset, asuinpaikka, työ, harrastukset ym.

kaikista näistä puhutaan, mutta mikään ylläolevista yksistään ei kerro vastausta oikealle suolan määrälle.
ei edes
Lainaa:
Normaali veriplasman natriumpitoisuus on 135–145 mmol/l...Suolan runsas tai vähäinen käyttö ei kuitenkaan vaikuta juuri mitään veren natriumpitoisuuteen

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00097
yllä oleva juttu on hyvin tunnettu asia, kuten sekin että
Lainaa:
munuaiset pystyvät tehokkaasti säästämään tai erittämään pois natriumia

mutta se että 24h virtsakeräys ei kerro koko totuutta, onko kaikki ylimäärä natrium poistunut kehosta.
ei edes 3 vrk virtsakeräys kerro tätä asiaa. 7 vrk keräyskin kertoo vain 92% tarkkuudella poistuman.

tutkimusten mukaan 24h virtsakeräykset ovat tämän takia aika turhia.

kehossa on siis puskuri varasto liika natriumille ja samalla varasto niukalle natriumin saannin ajalle, josta natriumia saadaan kehon käyttöön, kun ruuasta saanti on niukkaa.
aivan valtavan hieno systeemi varastoida liika natrium.

herää kysymys, minne se ylimäärä natrium joka ei poistu virtsan mukana varastoituu.
ja mitä tämä natriumin ylimäärä varastointi aiheuttaa kehossa? [-o<

on tullut, tai voisko sanoa on uutta tutkimusnäyttöä, miten haitallinen on tämän varastoelimen liika täynnä oleva natrium varasto.
tässä tulee mieleen miten on hyvä välillä tyhjentää kehon liika glukoosi varastot maksasta, osapäivä paaston, paaston tai vhh:n tai ketodietin avulla.
ja sokerina pohjalla: insuliini (isot hh määrät) ja fosfaatit (makkaroiden lisäaine) edistää natriumin varastointi nopeutta.

tämä on hyvin tunnettu asia ollut jo yli 100 vuotta, kaikki natrium veriarvot ja natriumin poistumat näyttää olevan ok, mutta osa syötyä suolaa (natriumia) varastoituu kehoon, mutta minne?
Joo mutta, varastointipaikkakin on nykyään hyvin tunnettu asia... mutta miksi tästä ei keskustella?

siksi ei keskustella tästä varastointi pääasiasta, kun ei haluta lukea tutkimuksia.
kun unohdetaan tämä kehon natriumin varastointi ominaisuus, voidaan vain väitellä osa-argumenteilla.

kun avataan kehon natriumin varastointipaikka, silloin nähdään asia ihan uudessa valossa :idea:

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Liika Natrium
ViestiLähetetty: 2021-03-29 07:17:40 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
joo suurin natriumin varasto puskuri elin on iho, sitten lihakset ja huom myös aivot josta ei hyvä seuraa.
alla linkit jos jotain kiinnostaa.

Infection, Immunology and Inflammation

Jens Marc Titze, M.D.
Associate Professor of Medicine, Division of Clinical Pharmacology
Associate Professor, Molecular Physiology and Biophysics

Extra- and intracellular sodium metabolism
Lainaa:
Our laboratory aims to elucidate extra- and intracellular sodium metabolism and its relevance to human disease. We study the biology of sodium storage and elucidated findings that moved us beyond the equilibrium theory of sodium balance. Sodium is stored in the skin and in muscle without commensurate water retention. The resulting increase in tissue sodium concentration leads to activation of the immune system. Immune cells entering this hypertonic microenvironment exhibit both acute proinflammatory reactions and regulatory responses, which modulate tissue sodium content, immune function, and blood pressure. Experimental impairment of these processes leads to disease. Our evidence is based on animal and human studies, ranging from studies in genetically targeted animals to ultra-long-term (over months) balance investigations in humans.

Studies of sodium homeostasis in humans have relied on fixing salt intake, measuring phenotypic variables, and collecting urine for sodium excretion. Tissue sodium storage is undetectable in traditional clinical and population research. We therefore implemented sodium magnetic resonance imaging (Na-MRI) technology to “see” and quantify otherwise hidden sodium reservoirs. With Na-MRI, we can build a human investigative portfolio that fits perfectly with our basic research approaches. Na-MRI allowed us to verify our animal-based results in humans. We use this technology to study the role of sodium storage in hypertension, heart failure, diabetes, and autoimmune and cardiovascular disease in the aging population. We aim for trials to test the hypothesis that therapeutic reduction of tissue sodium storage will improve health and prevent cardiovascular disease.

https://www.vumc.org/viiii/person/jens-marc-titze-md
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4639973/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5203836/

suomalaista tekstiä ei meinaa löytyä millään tästä natriumin varasto elimestä.
mutta suomalainen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Jula
Lainaa:
Antti Jula 2016
Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto 2016 tutkimusprofessori Antti Julalle
Antti Jula on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1977. Hän valmistui sisätautien erikoislääkäriksi 1984, ja sai sisätautiopin dosentin arvon vuonna 2006. Antti Jula on arvostettu kliininen tutkija. Hän on ollut keskeisesti mukana useissa merkittävissä kohorttitutkimuksissa, kuten FINRISKI- ja LASERI-tutkimus. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat olleet ravinnon ja verenpaineen vaikutus sydänterveyteen. Professori Jula on ollut tuottelias tutkija, sillä hän on toiminut kirjoittajana yli 300 kansainvälisessä artikkelissa. Näihin julkaisuihin on viitattu yli 10 000 kertaa ja hänen h-indeksinsä on 47. Hän on toiminut ohjaajana useassa väitöskirjatyössä...

https://www.turunmaanduodecim.fi/apurahat/antti-jula-2016/
Antti Jula, emeritusprofessori, sisätautien erikoislääkäri, tutkimusprofessori, sisätautiopin dosentti, LKT Turku. on perhtynyt tähän asiaa juurtajaksaen eli perusteellisesti ja hänellä on nämä asiat hallussa.

Antti Jula kertoo:
Lainaa:
natriumia kertyy paljon muuallekin kuin verenkiertoon: kudosvälitilaan, ihon alle ja rustoihin. Tällöin sitä ei edes voida mitata verenkierrosta.

voiko tätä selvemmin sanoa, ei voi. mutta mitä sitten tämä runsas ihon natrium varasto tekee tai saa aikaan?
suomalaisittain vois sanoa: "tönkkösuolattu nahka" :shock:
https://sydan.fi/artikkeli/ravitsemus-koskettaa-jokaista/
ja tarkemmin alla mitä tämä aiheuttaa ihan suomeksi.
tässä mainitut asia löytyy myös ncbi tietokannasta

https://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/uploads/general/Antti-Jula-suolan-vahentamisen-kustannushyodyt-2011.pdf

Lainaa:
Tasaisenkin saannin aikana vuorokausivirtsan natriummäärä vaihtelee suuresti ja noudattaa aldosteroninerityksen 7 päivän infradiaanista rytmiä (4). Vuorokausivaihtelu yksilöllä on jopa suurempaa kuin yksilöiden välillä (5), ja tämä vaikeuttaa suolan ja tautiriskin yhteyksien arviointia. Luotettavaan suolan käytön arviointiin tarvitaan 4–7 ei-peräkkäisen päivän vuorokausivirtsan mittaukset (2). Suolan käyttö vaihtelee kuitenkin myös pitkällä aikavälillä, ja tautiriski saattaa tulla luotettavasti esiin vasta, kun arvio perustuu usean vuoden aikaisiin mittauksiin (6).


Menetelmä yliarvioi keskiarvoa alempaa ja aliarvioi keskiarvoa suurempaa natriumin saantia, mikä puolestaan latistaa suolan ja tautiriskin välisiä yhteyksiä (7–10). Lisäksi Kawasakin kaavalla arvioidun suolansaannin yhteys sydän- ja verisuonitautiriskiin oli mm. PURE-tutkimuksessa J-käyrän muotoinen, kun riski vuorokausivirtsan avulla määritettynä on lineaarinen ilman kynnysarvoja (11). J-käyrä perustuneekin kelvottomaan natriumin saannin arviointimenetelmään.

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset-tiede/suolasuositukset-patevat-edelleen/?public=cfa06b73e29808a600c3f9274a870ebc
http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/item/ktl:10797

mikä meni pieleen 24h virtsankeräys J-käyrä tutkimuksessa?
Lainaa:
Several cohort studies with inaccurate estimates of sodium reported a J-shaped relationship with mortality. We compared various estimated sodium intakes with that measured by the gold-standard method of multiple non-consecutive 24-h urine collections and assessed their relationship with mortality.
...
Accurately measured sodium intake showed a linear relationship with mortality. Inaccurately estimated sodium changed the relationship and could explain much of the paradoxical J-shaped findings reported in some cohort studies.

https://academic.oup.com/ije/article/47/6/1784/5040736
ruodintaa miten kaikki J- tutkimukset tehtiin. alla linkki josta löytyy FULL TEXT linkki
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24515991/
Joo uskallatko lukea... tässä ruoditan 3487 natrium tutkimusta.
josta suurinosa liki kaikki sisälsi niin paljon virheitä että suurimmalla osalla tutkimuksia voi pyyhkiä P:tä :shock:
näistä vain 26 tutkimusta täytti kriteerit... no arvaten saattaa näissäkään ei ole mitään näyttöä J-käyristä tai että vähän natriumia ruuassa olisi vaarallista.
Lainaa:
Potential for Reverse Causality
Reverse causality in Na studies arises when sick individuals included in a study have reduced their Na intake either because of medical advice or an illness-related reduction in food consumption.21 This may result in a J-shaped relationship leading to the misinterpretation that very low levels of Na intake have resulted in illness, when instead, it is likely that the illness is responsible for the low level of Na intake.43 Reverse causality is more likely to be a problem in studies with a relatively high percentage of sick participants and when the study outcome is based on mortality rather than incident events.

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000015


ja jos jotain kiinnostaa, mitä liika natriumvarasto aiheuttaa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4932095/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5640984/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31503134/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6756190/
https://fmcna.com/insights/annual-medical-report/annual-medical-report-2019/salt-in-and-salt-out---where-is-the-balance-/
https://perruchenautomne.eu/wordpress/wp-content/uploads/2014/11/Spooky-sodium.pdf
https://jasn.asnjournals.org/content/28/6/1867
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3043551/
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120908081613.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130603135314.htm
Lainaa:
Sodium accumulation is associated with disability and a progressive course in multiple sclerosis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23801742/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7316850/
Lainaa:
Recent pre-clinical and clinical data support that even in the absence of an increase in BP, excess dietary sodium can adversely affect target organs, including the blood vessels, heart, kidneys, and brain.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5098396/
Ari kirjoitti:
kehossa on siis puskuri varasto liika natriumille ja samalla varasto niukalle natriumin saannin ajalle, josta natriumia saadaan kehon käyttöön, kun ruuasta saanti on niukkaa.

Lainaa:
The skin acts as a third compartment for sodium, capable of non-osmotic sodium storage and mediating a vasodilatory response via VEGF-C. This appears to constitute an extra-renal mechanism controlling blood pressure during high salt intake. Incorporating this model into the traditional paradigm of sodium homeostasis, the skin may act as a buffer as well as a reservoir for sodium, while the kidney controls sodium excretion and reabsorption, controlling serum osmolality and total body water. It is conceivable that people predisposed to salt-sensitive hypertension have defects in the pathways described above. What is less understood is why skin sodium accumulation with short-term dietary salt loading appears to protect from a rise in BP rise, but long-term high skin sodium is associated with higher BP and the propensity for SSBP.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153561/
suolaherkillä runsassuolainen ruokavalio näkyy heti Na-MRI kuvissa iholla.
https://archive.ismrm.org/2020/0485.html

edit: lisätty linkit

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Liian vähän suolaa
ViestiLähetetty: 2021-03-31 11:05:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
mitä natrium tekee verelle ja sykkeelle?
natrium laskee pulssia eli sykettä ja laskee veren viskositeettia (hyvä).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805644/
nestevajeessa (vähän vettä ja suolaa) olevien ihmisten verenpaine laskee ja pulssi nousee, vesinesteytys (vesi juomana) laskee pulssia muutamassa minuutissa.

vähäsuolainen laskee pikkusen verenpainetta mutta keho kompensoi verenpaineen laskua nostamalla sykettä.
samalla myös plasman tai seerumin reniinipitoisuus nousi merkittävästi, 304% (p <0,0001), aldosteroni, 322%, (p <0,0001), noradrenaliini, 30% (p <0,0001), kolesteroli, 5,4% (p <0,0001) ja LDL-kolesteroli, 4,6% (p <0,004), ja raja-arvoinen lisääntyminen adrenaliinissa, 12% (p = 0,04) ja triglyseridissä, 5,9% (p = 0,03) pienellä natriumin saannolla verrattuna korkeaan natriumin saantiin.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14974053/
onko hyvä että nuo hormonit nousee pysyvästi?

lipidien (mm. trigly ja LDL) nousu johtuu etupäässä veren nestemäärän laskulla (ns. kuivunut keho), eli veren litramäärä on pienempi. samalla veren viskositeetti nousee eli veri jäykistyy kun veren hematokriitti kasvaa. veri siis kansankielellä sakenee. lipidi arvot korjaantuu kyllä kun siiirrytään pois niukka suolaisesta ruokavaliosta. (miten sen nyt sanois veri neste määrän noustessa normaaliin, veri laimenee eli viskositeetti laskee)

veren viskositeetin nousu on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin ja aivoverisuonitukoksiin, aivoinfarktiin, enemmän kuin mikään muu yksittäinen arvo.
ym. aivoverenkierto-ongelmiin.

jos ruokavalio on ollut pitkään niukka suolainen, lisä natrium nostaa veren nestemäärää ja laskee pulssia ja kun veren määrä lisääntyy se vähentää veren viskositeettia (hyvä).
eli veri ei ole niin sakeaa.
natrium tehostaa myös sydämen pumppaustehoa.

glukoosi (hh) natrium (suola) vesi juoma nostaa nopeasti kuivuneen kehon nestemäärää ja veren litra määrää, samalla veren viskositeetti laskee (hyvä)

jos jotain kiinnostaa alla muutama lähdelinkki
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805644/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2653028/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14974053/
https://journals.physiology.org/doi/ful ... 00205.2005
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491126/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2787005/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22071811/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207053/
https://www.nature.com/articles/s41598-017-08446-4
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00205.2005?rfr_dat=cr_pub++0pubmed&url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8594004/
https://terveurheilija.fi/urheilijan-ra ... eensaanti/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581671/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11723023/
https://wchh.onlinelibrary.wiley.com/do ... 2/pdi.2111
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484177/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723555/
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/is-blood-like-your-waistline-the-thinner-the-better
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7895421
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9181254/
https://ndnr.com/cardiopulmonary-medicine/blood-viscosity/
https://holisticprimarycare.net/topics/chronic-disease/blood-viscosity-the-unifying-parameter-in-cardiovascular-disease-risk-3/
https://journals.lww.com/cmj/fulltext/2010/11020/Effects_of_a_carbohydrate_electrolyte_beverage_on.9.aspx#F4A-9
mitä muuta haittaa kehon kuivumisesta ja niukka suolaisesta ruokavaliosta on, alla linkit josta löytyy lähteet myös ncbi tietokantaan.
https://www.ecowatch.com/signs-of-dehydration-2303117403.html?page=1
https://www.ecowatch.com/signs-of-dehydration-2303117403.html?page=2

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-01 06:07:32 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
Ari kirjoitti:
karppifoorumilla on kiivas eipäs juupas linkkiviljely suolan osalta.
jos joku haluaa perehtyä tähän suola-asiaan, asia ei ole yhden lauseen tai yhden linkin juttu.
tulen laittamaan tänne pikkusen juttua ja linkkejä jos jotain oikeesti kiinnostaa.

näin siis edellä.
jatketaan suola sopan keittämistä.
Kaksi janotyyppiä: Osmoottinen ja hypovoleeminen, mitä niillä on eroa?
Lainaa:
Hypovoleeminen jano ja suolannälkä
Hikoilun, ripulin tai verenvuodon takia tapahtunut nestehukka aiheuttaa nesteentarpeen, vaikka osmoottinen paine pysyy samana, sydänmmen kyky pumpata vettä aivoihin heikentyy – samoin kuin solujen ravinteiden saanti verestä.

Ruumis reagoi tähän erittämällä hormoneja, jotka supistavat verisuonia; vasopressiiniä ja angiotensiini II:a. Kun verenpaine laskee tarpeeksi, munuaiset alkavat erittävät reniiniä verenkiertoon, joka leikkaa verenkierrossa olevasta suuresta molekyylistä angiotensinogeenistä, palan pois muodostaen siitä angiontensiini I:a, jonka entsyymit muokkaavat angiontensiini II:si.
Samoin kuin vasopressiini, angiotentiini II supistaa verisuonia verenpaineen laskun kompensoimikseksi.

Angiotensiini II myös auttaa janon käynnistämisessä, yhdessä suurissa verisuonissa olevien reseptorien kanssa. Tämä jano eroaa kuitenkin merkttävästi osmoottisesta janosta, koska veden lisäämisen lisäksi, sen tavoitteena on palauttaa suolatasapaino.

Tälläistä janoa kutsutaan hypovoleemiseksi (hypo = alle, volume = tilavuus, määrä), koska se perustuu nesteen vajaukseen.

Kun angiotensiini II päätyy aivoihin se stimuloi aivojen kolmannen ventrikkelin viereisiä neuroneita, joiden aksonit päätyvät hypotalamukseen, jossa ne erittävät angiotensiini II:a hermovälittäjäaineena.

Toisin sanoen kolmannen vertrikkelin ympäristössä olevat neuronit reagoivat, mutta myös erittävät angiotensiini II:a. Usein hermovälittäjäaineet ja niiden funktiot eivät ole sattumaa. Aivot siis käyttävät kemikaalia, jolla on jo läheinen toiminto muualla ruumiissa.

Osmoottisessa janossa on tarve juoda vettä, mutta hypovoleemisessa janossa ei kannata juoda pelkkää vettä, sillä se laimentaa jo ennalta matalia pitoisuuksia, siksi on tarve juoda hieman suolaisempaa vettä kasvaa. Myös suolan himo nousee, jota kutsutaan suolannäläksi (natrium specific hunger).

Kun suolavarannot alkavat tyhjentyä lisämunuaiset tuottavat aldosteronia, joka saa munuaiset, sylkirauhaset ja hikirauhaset säilyttämään suolaa. Angiotensiini II ja aldosteroni yhdessä muttavat makunystyröiden ominaisuuksia kielessä sekä neuroneissa tractus solitarius tumakkeessa ja muualla aivoissa suolansaannin kasvattamiseksi.

Alhainen veren määrä -> munuaiset erittävät reniiniä verenkiertoon -> proteiinit veressä muodostavat angiotensiin I:a -> angiotensiini I muutetaan II:si -> Angiontensiini II supistaa verisuonia ja stimuloi subforkinaalielimessä (SFO) juomisen

Lainaa:
Osmoottinen vs. hypovoleeminen jano lyhyesti
Osmoottinen jano
-Alkaa kun liuenneen aineen kasvu solujen ulkopuolella saa aikaan veden poistumisen solujen sisältä
-Poistuu juomalla vettä
-Tarkkalijoina reseptorit OVLT:ssä, SFO:ssa ja kolmannen aivoventrikkelin ympäristössä
-Ruumis erittää vasopressiiniä veden säästämiseksi
Hypovoleeminen jano
- Alkaa jos veren määrä vähäinen
- Poistuu juomalla suolaista nestettä
- Tarkkailijoina reseptorit jotka tarkkailevat verenpainetta isoissa verisuonissa sekä SFO:ssa ja kolmannen aivoventrikkelin ympäristössä
- Ruumis erittää angiotensiini II:a

lähde:
http://psykologianperuskaura.blogspot.com/2017/01/neuropsykologia-osmoottinen-ja.html
Mutta onko sinulla jano (veden tarve eli nestevaje )vai suolan tarve (natriumvaje)
erotatko ne toisistaan, sekoitatko siihen vielä nälän.

Kuka on syyllinen jos sinulla tekee liikaa mieli suolaa?
sinä ite, elintarviketeollisuus vai äitisi joka on raskaana ja odottaan sinua?
joo kaikki kolme edellä :shock:
kannattaa lukea alla 2 ensimmäistä linkkiä ihan kokonaan.
onko meidän todella saatava natriumia -> KYLLÄ ON, onko olemassa suolahimoa tai ns. "tuimaa oloa" (tekee suolaa mieli)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718499/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16492132/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467095/

joo näyttää meidän hormoonit säätelevän monia asioita, mutta tunnistammeko mitä ne meille kertoo?
ei siltä aina näytä, mutta syy ei ole aina meidän.
itsensä yrittäminen tai totuttaminen niukka suolaiseen ruokavalioon laukaisee hormoni selviämis ryöpyn, joka johtaa vain pahempaan suolanhimoon.
keho tarvitsee ihan oikeesti suolaa eli natriumia.
kuoletko? et ihan vielä https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3087791/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3776494/
nestevajeessa olevan munuaiset lakkaa tuottamasta tarpeeksi virtsaa ja lopulta loppuu kokonaan virtsantuotanto.
sen jälkeen mene pieleen kalium arvot ...
mutta tarvitset Kaliumia, nestevajeessa olevan ihmisen Kaliumvaje saa kuitenkin sydämesi pysähtymää.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16600469/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016067/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20584206/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4357351/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4969023/
nesteenpoisto lääkkeet pahentaa vain tilannetta :shock:
ja näitähän käytetään yleisesti myös verenpainetta alentaviin tarkoituksiin. [-X
ne lisää sydämenpysähdyksen riskiä
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8196728/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11446723/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016067/
Lainaa:
Se, että ruoan kaliumin määrä ei vaikuta veriarvoon, johtuu veren kaliumpitoisuuden säätelystä saman tapaan kuin natriumin kohdalla. Jotta elimistömme toimisi häiriöttä, veren kaliumin pitoisuuden pitää pysyä tietyissä rajoissa. Munuaiset säätelevät tehokkaasti kaliumtasapainoa elimistössä. Kaliumin liian suuri tai liian pieni pitoisuus johtuu häiriöstä tässä säätelyssä tai kaliumin menetyksestä muulla tavoin.

Veren kaliumpitoisuutta tutkitaan elimistön neste- ja suolatasapainon, happo-emästasapainon tai nesteenpoistolääkityksen seurannassa.

Yleisin matalan kalium-arvon (hypokalemian) syy on tiettyjen nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käyttö. Niiden vaikutuksesta kaliumia menetetään virtsan mukana tavallista enemmän. Osa nesteenpoistolääkkeistä voi toisaalta aiheuttaa kaliumin kohoamista. Siksi nesteenpoistolääkkeitä käyttävien potilaiden kaliumarvoja seurataan säännöllisesti. Pitkään jatkunut oksentelut ja ripuli voivat myös johtaa kaliumin liialliseen menetykseen. Syömishäiriöt, kuten salaoksentelu ja anoreksia, voivat myös aiheuttaa hypokalemiaa. Joskus syynä on lisämunuaisen erittämän suolahormonin eli aldosteronin liikavaikutus. Matalia kaliumpitoisuuksia todetaan harvinaisempina syinä ulostuslääkkeiden liikakäytön seurauksena tai lakritsin syöjillä. Hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille, ja jos kaliumarvo pienenee kovin paljon, lihakset käyvät voimattomiksi.

P-K viitearvot aikuiset ja yli 16-vuotiaat (HUSLAB), ks.Viitearvojen tulkinta

3.3–4.9 mmol/l (millimoolia litrassa)
https://www.terveyskirjasto.fi/snk03062

kuoleman tapaukset joita natrium tutkimuksissa on, liittyy yleensä muihin sairauksiin ja erityisesti nestevajeesen joka on kytköksissä niukka natriumiin ja K Kaliumvajeeseen.
ed. viesteissä löytyy linkit.
mutta verikokeet kertoo jos et tunne mitään.
Lainaa:
Intrinsic encoded mechanisms keep plasma osmolality within a relatively narrow preset range, from about 275 to 295 mOsm/kg; the serum level of sodium is the principal determinant, at 135 to 145 mEq/L.24 Serum sodium levels greater than 145 mEq/L are defined as hypernatremia and commonly are due to a water deficit, from inadequate intake of water or impaired thirst mechanisms. According to estimates, 7% of ICU patients experience hypernatremia. Hypernatremia is rarely listed as a primary cause of death, but it may be a contributing factor in the high 40% mortality rate in patients who have this solute and water disorder.10

Plasma osmolality is tightly regulated, and an increase as small as 1% to 2% greater than the normal range will stimulate increased excitatory output that triggers the release of vasopressin and the thirst sensation.20 The secreted vasopressin peptides bind to specific receptors, vasopressin V2 receptors, in the kidneys to increase the water permeability of the distal collecting tubules, thus decreasing water loss and increasing urine concentration. Leiper24 has estimated that 70% of the stimulus to drink is determined by small increases in plasma osmolality.

Conversely, a decrease in osmolality of 1% to 2%, indicating osmotic dilution, inhibits vasopressin secretion, and the excess water is excreted as dilute urine.20,24,25 Bourque20(p519) described these rapid shifts in tonicity: “In a dehydrated individual, drinking the equivalent of two large glasses of water (~850 mL) lowers osmolality by approximately 6 mOsm/kg within 30 minutes” (see Sidebar 1).


eli P-Na viitearvot aikuiset (HUSLAB), ks.Viitearvojen tulkinta

137–145 mmol/l (millimoolia litrassa)
https://www.terveyskirjasto.fi/snk03061
jos arvosi on lähellä ala-arvoa 137 olet juonut liikaa vettä, vähennä veden juontia
jos arvosi on lähellä ylä-arvoa 145 tai yli olet juonut liian vähän vettä. olet nestevajeessa, et ole siis suola vajeessa.

nestevajeessa verenpaine laskee normaalia arvoa alemmaksi mutta leposyke nopeus nousee voimakkaasti normaaliin nähden. (leposyke voi nousta jopa yli 40 yli normaalin, kun ollaan usean litran nestevajeessa).

lue ainakin nämä linkin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718499/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2871322/

Lainaa:
Virtsan osmolaliteettia pidetään oikeampana munuaisten väkevöimiskyvyn mittarina kuin virtsan suhteellista tiheyttä, koska veden eritystä säädellään munuaisissa ruumiinnesteiden osmoottisen paineen perusteella. Vesitasapainosta saadaan paras kuva määrittämällä samanaikaisesti virtsan ja plasman (seerumin) osmolaliteetti...Virtsan osmolaliteetti heijastaa elimistön nestetasapainoa, mikäli aivolisäkkeen ADH-eritys ja munuaistubulusten kyky konsentroida virtsaa ovat normaaleja. Virtsan osmolaliteetin tulkintaa varten onkin hyvä pyytää myös seerumin osmolaliteetin (S-Osmol) määritys. Munuaisten konsentrointikyvyn arvioimiseksi osmolaliteetit kannattaa tutkia vesipaaston jälkeen, joka on toteutettava tarvittaessa lääkärin valvonnassa.

http://oyslab.fi/ohjekirja/2444.html
Neste- ja elektrolyyttitasapainon tutkiminen, hypotalamuksen ja aivolisäkkeen sekä munuaisten toiminnan selvittäminen
Viitearvot
alle 2 v 50 - 600 mosm/kg H2O
2-15 v 50 - 1200 mosm/kg H2O
aikuiset 600 - 1200 mosm/kg H2O

eli lyhyesti nestevaje on TODELLA suuri riski
nesteytys auttaa = suolaa ja pikkusen glukoosia ja vettä ( 1tl suolaa litraan vettä)
tilannetta pahettaa:
diureetit (nesteenpoisto lääkkeet)
kahvi, poistaa nestettä
saunominen, poistaa nestettä ja natriumia ja kaliumia
hiki urheilu lenkit, poistaa nestettä ja natriumia ja kaliumia .
niukka suolainen ruokavalio.
veden juonti rajoitus, JUO sitä vettä ainakin 1-1,5 L vrk:ssa =D>
vettä ei tarvitse yleensä juoda yli 2,5 L vrk:ssa, myös Liika vesi on pahasta, seuraa virtsan väriä.
jos virtsa on ihan kokoajan kirkasta olet juonut vettä liikaa.

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Lisää Fruktoosia
ViestiLähetetty: 2021-04-15 15:45:53 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
ai ai miten mehevä juttu.
fruktoosi lisää virtsahappoa
Lainaa:
Increased dietary fructose linked to elevated uric acid levels and lower liver energy stores

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120913104121.htm
ja virtsahappo heikentää typpioksidituotantoa.
Lainaa:
Uric acid attenuates nitric oxide production by decreasing the interaction between endothelial nitric oxide synthase and calmodulin in human umbilical vein endothelial cells: A mechanism for uric acid-induced cardiovascular disease development

Lainaa:
The elevated level of uric acid in the body is associated with increased risk of cardiovascular diseases, which is mediated by endothelial dysfunction.

no mitä muuta se tekee miehille... arvaat varmaan..
typpioksidia tarvitaan mieskuntoon.
ps. koska foorumi blokkaa sinisen tabletin nimen kyse on viagarasta
eli kun otat sokeria ja fruktoosia joudut ottamaan viagaraa, koska se sokeri (heikentää mieskuntoa) pahentaa tilannetta. :shock:
Lainaa:
The role of nitric oxide in erectile dysfunction: implications for medical therapy
Arthur L Burnett 1
Affiliations expand
PMID: 17170606 DOI: 10.1111/j.1524-6175.2006.06026.x
Free article
Abstract
Erectile dysfunction is a common, multifactorial disorder that is associated with aging and a range of organic and psychogenic conditions, including hypertension, hypercholesterolemia, diabetes mellitus, cardiovascular disease, and depression. Penile erection is a complex process involving psychogenic and hormonal input, and a neurovascular nonadrenergic, noncholinergic mechanism. Nitric oxide (NO) is believed to be the main vasoactive nonadrenergic, noncholinergic neurotransmitter and chemical mediator of penile erection. Released by nerve and endothelial cells in the corpora cavernosa of the penis, NO activates soluble guanylyl cyclase, which increases 3',5'-cyclic guanosine monophosphate (cGMP) levels. Acting as a second messenger molecule, cGMP regulates the activity of calcium channels as well as intracellular contractile proteins that affect the relaxation of corpus cavernosum smooth muscle. Impaired NO bioactivity is a major pathogenic mechanism of erectile dysfunction. Treatment of erectile dysfunction often requires combinations of psychogenic and medical therapies, many of which have been only moderately successful in the past. The advent of oral phosphodiesterase type 5 (PDE-5) inhibitors, however, has greatly enhanced erectile dysfunction treatment; patients have demonstrated high tolerability and success rates for improved erectile function. The efficacy of the PDE-5 inhibitors also serves to illustrate the importance of the NO-cGMP pathway in erectile function since these agents counteract the degradation of NO-generated cGMP. Because not all patients respond to PDE-5 inhibitors, additional therapies are being investigated, such as soluble guanylyl cyclase activators and NO donors, which act on NO-independent and NO-dependent pathways, respectively.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17170606/
voi voi mitä sokeri tekee mieskunnolle [-X
nitrossa ja viagarassa on sama efekti, se nostaa typpi oksidia
https://davidgillespie.org/category/sugar/
jep eli nitroa ja viagaraa joutuu ottamaan vuoron perään, jos otat sokeria.
joo taas ollaan puskan opissa.
Ari kirjoitti:
löyty suomalainen tutkimushelmi ncbi tietokannasta:
P Puska P Pietinen ja EK Hämäläinen testasivat eli tekivät tutkimuksen 1983 terveillä keski-ikäisillä suomalaisilla miehillä miten suomalaisista tehdään impotentteja ja dementaatikkoja.
tutkimus löytyy ncbi tietokannasta.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6298507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6538617/
testi onnistui valtavan hyvin:
testosteronitasot romahtivat miehillä kun heiltä otettiin ruokavaliosta voi ja läski pois ja tilalle annettiin margariinia ja rypsiöljyä ja lisättiin kuituja (nähtävästi ruisleipää)

niin eli se öljy laskee testosteronia ja laskee nitrooksidin tuotantoa.
mutta fruktoosi on pahempi typpioksidin alentaja
Lainaa:
The omega-6 fats that dominate seed oils (canola, soybean, sunflower, grapeseed, rice-bran and cottonseed) produce highly reactive compounds. Those compounds directly impair our ability to produce nitric oxide.

https://davidgillespie.org/why-buy-viagra-when-you-can-roll-your-own/
Lainaa:
Nitric oxide is an important endogenously made vasodilator that has numerous antiatherosclerotic properties. Many lines of evidence suggest that a lack of nitric oxide can lead to hypertension and atherosclerotic plaque formation.1 Nitric oxide synthase (NOS) is the enzyme that produces nitric oxide in the body.

The oxidation of the omega-6 fat linoleic acid can form the highly reactive aldehyde called 4-hydroxy-2-nonenal (4-HNE), which has been noted to reduce nitric oxide generation from endothelial cells by reducing the activity of the DDAH enzyme

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6609124/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17881609/

Lainaa:
In this cohort, substituting dietary linoleic acid in place of saturated fats increased the rates of death from all causes, coronary heart disease, and cardiovascular disease.
This is the first published report to show an increase in mortality from cardiovascular disease and coronary heart disease, comparing this LA intervention to the control group, and demonstrating that the magnitude of increased n-6 LA intake was associated with higher risk of death.

https://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707

Lainaa:
Typpioksidin verenkiertoa vilkastuttavaan tehoon perustuvat sydänlääkkenä tunnettu nitro sekä potenssihäiriöitä hoitava Viagara.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Typpioksidi_elimist%C3%B6ss%C3%A4
Lainaa:
Typpioksidi on ensimmäinen tunnettu kaasumainen signaalimolekyyli, ja se säätelee monia fysiologisia ja patofysiologisia toimintoja, mm. paikallista verenkiertoa, verenpainetta, verihiutaleiden toimintaa ja immuunivastetta. Typpioksidi suojaa elimistöä infektioita ja syöpää vastaan tappamalla bakteereita, viruksia ja parasiitteja sekä käynnistämällä kasvainsoluissa ohjelmoituneen solukuoleman eli apoptoosin. Typpioksidin historia on lyhyt, vajaan kahdenkymmenen vuoden mittainen, mutta lääketieteessä tämän aineen vaikutuksia on käytetty hyväksi jo yli sadan vuoden ajan. Angina pectoriksen hoidossa käytettävistä orgaanisista nitraateista syntyy elimistössä entsymaattisesti typpioksidia, joka saa aikaan näiden lääkeaineiden suotuisat vaikutukset. Verenkiertoelimistössä typpioksidi säätelee paikallista verenkiertoa ja verenpainetta laajentamalla verisuonia; se estää verihiutaleiden adheesiota verisuonen seinämään ja hyytymän muodostumisen kannalta tarkeitä ensivaiheita. Typpioksidin merkitys verenpainetaudin ja ateroskleroosin patogeneesissä sekä endoteelin toimintahäiriön mekanismeissa on aktiivisen tutkimuksen kohteena. Glyseryylinitraatin vaikutuksen paljastuminen typpioksivälitteiseksi antoi voimakkaan sysäyksen uusien typpioksidia luovuttavien lääkeaineiden kehittämiseksi.

https://www.duodecimlehti.fi/duo80518
Joten mies pysy erossa siemenöljyistä ja fruktoosista

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Suolaa vai ei
ViestiLähetetty: 2021-04-17 09:15:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
Suolaa vai ei.
Miten kohonnut syke on sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä.
Kohonnut leposyke on siis AINA riski.
Riski on käsillä ja nousee voimakkaasti kun leposyke on 80x minuutissa tai enempi.
niukkasuolainen ruokavalio josta seuraa nestevaje nostaa sykettä voimakkaasti.
mm. veren viskositeetti nousee (veri sakenee, jäykistyy = huono juttu), mm. laskimotukoksen, hyytymien ja aivoverenkiertohäiriön ja rytmihäiriöiden ja sydäninfarkti riski nousee.
kaiken kukkuraksi sepelvaltimo plakki lisääntyy nimenomaan siinä kohtaa verisuonistoa jossa on kovin paine.
Hormonit nousee TODELLA kovasti:
Ari kirjoitti:
vähäsuolainen laskee pikkusen verenpainetta mutta keho kompensoi verenpaineen laskua nostamalla sykettä.
samalla myös plasman tai seerumin reniinipitoisuus nousi merkittävästi, 304% (p <0,0001), aldosteroni, 322%, (p <0,0001), noradrenaliini, 30% (p <0,0001), kolesteroli, 5,4% (p <0,0001) ja LDL-kolesteroli, 4,6% (p <0,004), ja raja-arvoinen lisääntyminen adrenaliinissa, 12% (p = 0,04) ja triglyseridissä, 5,9% (p = 0,03) pienellä natriumin saannolla verrattuna korkeaan natriumin saantiin.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14974053/
onko hyvä että nuo hormonit nousee pysyvästi?

ei hyvä ei hyvä.
nestevaje ja korkea veren viskositeettti nostaa tätä riskiä.
osa lähteistä edellä viesteissä.
nesteytys ja suolan ottaminen laskee sykettä jo 20 min jälkeen.
nesteytys vähentää veren viskositeettia (veri ohenee = hyvä juttu)
Beettasalpaajilla laskettu syke on myös riski.
lääkityksellä laskettu syke, riski nousee jyrkästi jos lepopulssi on 50 tai alle.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2787005/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19615487/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3751677/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805644/
varmaan jokainen jo ymmärtää että nestevaje joka johtuu niukkasuolaisesta ruovaliosta on suuri sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. :idea:
koska suolan lisäämisellä on vain pieni vaikutus veren natriumin tasoon.
tai nestevaje on riski aina kun nestettä joko rajoitetaan tai poistetaan kehosta.
jo pelkkä pieni nestevaje on riski pitkällä aikaväillä.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723555/
eli juokaa vettä riittävästi.
Lainaa:
We chose water restriction, rather than high salt diet, as a way to increase extracellular sodium for the following reasons. First, water restriction increases serum sodium more efficiently than increasing salt intake. With the mild water restriction that we used, serum sodium increases by 5 mmol/l, without evident dehydration. [28] By contrast, in human studies, manipulation of salt intake within a physiologically relevant range (1-15g/day) change serum sodium concentration by only 2–3 mmol/l. [10, 61, 62], and the reported effects in rodents are even smaller, namely 1.5–2 mmol/l [54] or none at all [52] with salt added up to 8% of rodent diet [52, 54] The human equivalent of the latter is daily intake of about 40 g of salt (amount of salt in amount of rodent diet AIN-76A containing 2000 kcal). Thus, high salt diet-induced increase of serum sodium in mice is much less than can be achieved by physiologically realistic water restriction. A second confounding disadvantage of high salt diet is the likely increase of intravascular shear stress due to water retention and increased plasma volume.[63] This shear stress, itself, could independently increase intravascular inflammation [58, 64] Finally, we had already verified the water restriction model. [28] It not only increases serum sodium by 5 mmol/l, making it reasonable for studying the effects of high plasma sodium on atherosclerosis in large vessels, but it also increase hypertonic signaling in tissues, giving a plausible avenue for microvascular inflammation....
Water restriction also caused slight but significant increase in serum cholesterol (Fig 4G), which might be an additional factor contributing to the acceleration of development of atherosclerosis in water restricted ApoE-/- mice. [40] Additionally, water restriction caused thickening of the walls of coronary arteries in the ApoE-/- mice (Fig 5), which is considered as a risk factor for development of atherosclerosis and predicts future clinical cardiovascular disease events.[41, 42]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4456159/
Lainaa:
Plasman albumiinin (P -Alb) määritystä käytetään nestetasapainon, maksan ja munuaisten tilan, ravitsemustilan, akuutin faasin reaktioiden ja eräiden yleissairauksien seurantaan. Kohonnut P -Alb-pitoisuus viittaa kuivumistilaan (akuutti nesteen menetys tai riittämätön nesteen saanti).

https://huslab.fi/ohjekirja/4586.html
Lainaa:
Elevated sodium and dehydration stimulate inflammatory signaling in endothelial cells and promote atherosclerosis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26042828/
meillä kansakuntana on maailmanennätys kahvinjuonnissa ja saunomisessa.
nämä poistaa kehosta voimakkaasti nestettä, natriumia ja kaliumia.
nämä elintavat lisää riskiä nestevajeesta ja korkeasta veren viskositeetista jotka lisää helposti ed. mainittuja riskejä.

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Suolaa lisää ja anhedonia
ViestiLähetetty: 2021-04-21 05:56:00 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
Suolaako lisää?
masentaako?
onko nuorilla masennusta? joo ON ja nuorilla ja lapsilla on suurempi natriumin tarve kuin aikuisilla kertoo tutkimus.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7512146/
miten käy kun isä tai äiti tai koulussa ei anneta suolaa nuorelle... arvaat varmaan miten käy.
onko laitospaikoissa olevat vanhukset masentuneita ? on joo, no tutkimus kertoo kun vanhuksille ei anneta tarpeeksi suolaa he ovat nestevajeessa ja masentuneita... johtuu natriumin vajeesta!!
kylmääkö vanhusta? JOO kylmää, nimenomaan nestevaje aiheuttaa kylmyyden tunnetta. nesteytys ja suola auttaa.!
vanhuksilla:
Lainaa:
Kuivumisen oireita ovat matala verenpaine, tiheä hengitysfrekvenssi, korkea ja
heikko pulssi sekä kylmät raajat.

no samat oireet on muillakin
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/158346/Nokelainen_Jenni.pdf
naisten lehti anna lehti kysyy miltä tuntuu vai eikö tunnu miltään
Anhedonia
Lainaa:
Eikö mikään tunnu miltään? Saatat kärsiä anhedoniasta
Mitä anhedonia on? Kuinka yleistä se on? Koska siihen on haettava apua? Työpsykologi Maaret Punto vastasi kysymyksiimme anhedoniasta.
1. Mitä anhedonialla tarkoitetaan?
– Kyvyttömyyttä nauttia. Sellaiset asiat, jotka ovat aikaisemmin tuottaneet iloa, eivät enää tuota sitä. Elämästä puuttuvat ilon ja onnistumisen kokemukset. Anhedonialla voidaan tarkoittaa myös sellaista tunnetta, että kaikin puolin mikään ei tunnu miltään. Usein kun huonolla mielellä ollessaan tekee iloa aiheuttavia asioita, olosta tulee parempi. Anhedoniasta kärsivä ei tunne näin, vaan olo pysyy samanlaisena, eivätkä ennen iloa aiheuttaneet asiat nosta mielialaa.
5. Mistä pitkäkestoinen anhedonia voi johtua?
– Se liittyy yleensä masennukseen. Anhedonia on usein hieman vaikeampiasteisen masennuksen yksi oire. Kaikki, joilla on vaikea masennus, eivät kuitenkaan kärsi anhedoniasta. Tyypillisesti pitkäkestoinen anhedonia liittyy kuitenkin masennukseen.

https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/eiko-mikaan-tunnu-miltaan-saatat-karsia-anhedoniasta
mutta paljon selitystä, mutta ei oikeaa vastausta.
MUTTA syy on suolan puute tai suolan halu kertoo tutkimus.
näin on eläin ja yhdessä ihmiskokeessa.
Lainaa:
Salt intake and mental distress among rural community-dwelling Japanese men

In conclusion, independent from classical cardiovascular risk factors, the estimated daily salt intake is inversely associated with mental distress, especially for men with mental distress with hypertension among rural community-dwelling Japanese. Since depression is reported to be associated with cardiovascular disease [7], the risk estimation for mental distress associated with salt intake may become an important tool to prevent cardiovascular disease.

jep eli vähemmän miehille suolaa niin miehet ei voi hyvin.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4480897/
jooo ja arvaat varmaan, taas nestevaje joka on tietenkin suoraan kytköksissä suolan saantiin ja matala verenpaine liittyy myös tähän :idea:
Anhedonia
Lainaa:
These experiments indicate that the anhedonia associated with sodium depletion is not caused by a deficit in body sodium or hypotension caused by volume depletion. Sodium depletion-induced anhedonia appears to be, in essence, caused by the psychological craving for salt rather than the effects of sodium depletion on physiological functioning.

Although a link between anhedonia and sodium deficiency in humans has not been explicitly tested, at least one study hints that sodium deficiency may cause anhedonia in humans. This study found a significant association between hypotension, which can be caused by volume depletion, and reduced positive affect in the elderly.


mutta sokerina pohjalla, miten sokerin halu ja suolan halu liittyy toisiinsa.
uskallatko lukea, lue ite niin tiedät :shock:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7512146/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3254418/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1191106/

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-27 04:35:08 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
NYT on oltu täällä karppilassa tasan 16 vuotta. paljon olen oppinut tänä aikana lisää. :study:
aamupaino 75,8 kg.

eli Operaatio Triglyn alentaminen kestänyt nyt reilu 9kk
sain eiliset verikoe tulokset.
fP-Trigly 1.4 mmol/l laskua alusta eli 9kk siten -62.4 % :idea: tämä on elämäni alhaisin mitattu Trigly tulos. \:D/
näyttää jo vanhukselle hyvältä. :shock: =D>
samoin fP-Kol-HDL 1.27 on nousua +16.5 %
eli suunta on oikea eli ok vaikka ed. labra mittaukseen on kehonpainoa tullut lisää 0.4 kg

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-27 07:44:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Miten LDL partikkeli koko liittyy TG/HDL-suhteeseen.
TG eli Trigly jaettu HDL lukemalla = suhde
Kuva
Kuva
Lainaa:
Ei muuta kuin harjoittelemaan jakolaskua TG/HDL ja vertaamaan saatua tulosta yo. kuvan lukemiin. Jos tulos asettuu pahasti punaiselle, on syytä hetimiten ryhtyä toimenpiteisiin elintasosairauksien välttämiseksi. Myös keltaiselle osuvan tuloksen kohdalla on hyvä alkaa kiinnittää huomiota elintapoihin, koska silloin korjausliike on vielä helpompi ja tuottaa varmemmin tulosta. Vihreän tuloksen saajat voivat taputtaa itseään selkään ja onnitella itseään siitä, että on ainakin jotain tullut tehtyä oikein!

Löysäilyyn ei silti ole varaa, koska iän karttuessa sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunnan pitäminen hyvässä kunnossa tulee vuosi vuodelta vaikeammaksi. Pitämällä TG/HDL-mittari vihreällä mahdollisimman pitkään, voi terveenä vanheneminen olla mahdollista yhä useammalle.

Lainaa:
Mitä alempi on TG/HDL suhde, sitä vähemmän on aterogeenisia, pieniä LDL-partikkeleita.

eli mitä alempi on suhde, sen parempi.
Laaja juttu suomeksi ja kuvalähde:
https://turpaduunari.fi/elintasosairauksien-yleismittari-on-tg-hdl-suhde/
linkistä löytyy lähteet tutkimuksiin

minulle NYT laskutoimitus antaa arvon 1.1, mutta 9kk sitten se oli 3.4 ELI KOVASTI RISKI ALUEELLA, eli yli asteikon ja tämän teki hedelmä/mehu ja rasvaton, runsas hh ruoka.

Jos jotain epäilyttää kannattaa katsoa
Lainaa:
Nearly all routinely assessed lipid variables were associated with the extent of coronary disease, but only the ratio of triglycerides to HDL-cholesterol or to HDL-c were robustly associated with disease extent. Elevation in the ratio of TG to HDL-c was the single most powerful predictor of extensive coronary heart disease among all the lipid variables examined.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6604433/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664115/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5175076/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6516523/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677623/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608484/

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-27 07:57:59 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Hyvä suunta on jatkunut hienosti syyskuun tuloksista, onnea ja menestystä jatkoonkin o/

Eikö olekin mielenkiintoista, että virallisella terveyspuolella sanotaan ihan yleisesti, ettei HDL'ään voi vaikuttaa. Silloin kauan sitten (lue vuosituhannen vaihteessa), kun meillä alettiin, niin siipan HDL nousi vuodessa sellaiset 50 prossaa (oli parhaimmillaan yli puolitoista), ja tulin sen silloin parille lääkärille kertoneeksi. :mrgreen:
(Omasta HDL'stä ei ole ollut huolta koko karppauksen aikana, eikä tuota ole mitattu ennen karppia, mutta ilmeisesti hormoonien takia naisten HDL on yleensäkin korkeammalla)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-27 08:04:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
els kirjoitti:
(Omasta HDL'stä ei ole ollut huolta koko karppauksen aikana, eikä tuota ole mitattu ennen karppia, mutta ilmeisesti hormoonien takia naisten HDL on yleensäkin korkeammalla)

niin vaimollani joka painaa 54 kg on HDL 2.93 ja todella alhainen Trigly 0.87 eli suhde 0.29 !! :shock:

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-27 08:53:42 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
No niinpä.
Meikäläisellä se on keikkunut kaikki nämä karppivuodet puolikkaan tienoilla, painosta riippumatta.
Alkuvuodesta mitattu viimeksi, näemmä o.43

Siipalla korkeampi, mutta sentään selvästi alle yhden se on pysynyt hänelläkin.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-27 10:13:36 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8739
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
els kirjoitti:
Hyvä suunta on jatkunut hienosti syyskuun tuloksista, onnea ja menestystä jatkoonkin o/

Eikö olekin mielenkiintoista, että virallisella terveyspuolella sanotaan ihan yleisesti, ettei HDL'ään voi vaikuttaa. Silloin kauan sitten (lue vuosituhannen vaihteessa), kun meillä alettiin, niin siipan HDL nousi vuodessa sellaiset 50 prossaa (oli parhaimmillaan yli puolitoista), ja tulin sen silloin parille lääkärille

Mulla oli 2000-luvun alkupuolella kok.kol 8.2...en muista HDLlää, triglyt aina alle yhden.
Lääkäri tarjos statiineita, mutten huolinut.
Kerroin luopuvani kaikesta viljasta/sokerista ja alkavani elää munilla, voilla ja läskillä.

No puolen vuoden jälkeen kol oli 5.9 ja HDL nousi kolmeen pikkuhiljaa....
Lääkäri äimisteli, mutta kehotti jatkamaan samalla tavalla...ei ollut ikinä ennen moista nähnyt.
Voi nostaa HDLlää :lol:

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
 Viestin otsikko: HAMILTON BEACH PAINEKATTILA
ViestiLähetetty: 2021-05-27 17:28:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
HAMILTON BEACH PAINEKATTILA
uusi hankinta lihan kypsytykseen.
kun tuota lihaa mene joka päivä.
mielenkiinnolla kokeilen keittää luita :shock:
https://www.veikonkone.fi/7350086390780-hamilton-beach-painekattila
tepseli seinään, ohjelman valinta ja homma hoituu ajastimella, ilman mitään säätöä

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-27 18:12:39 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8739
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Mielenkiintoinen 8)
Varmaan tehokas ja mainio.

Me käytetään täällä Torreviejassa useita kertoja viikossa crockpottia.
Liitteet:
crokpot21.jpg
crokpot21.jpg [ 31.78 KiB | Katsottu 5684 kertaa ]

Töpseli seinään ja ajastin päälle.
Homma hoituu...tosin hitaasti.
Lihapottia tehdään.
Lihaa menee reilu kilo päivässä kahteen pekkaan :roll:

Mulla on vanhamallinen painekattila kotona.
Lähinnä lanttuja sillä kypsytin jolunaikaan.

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-31 05:20:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Huomenta
alla lainaus vuodelta 2013
Lainaa:
Huomenta
tuosta kokeilu jutusta...
miksi yleensä kirjoittelen tänne... syy on ihan vain toisten auttamisen halu.
että jos joku saisi apua tai löytäisi jonkun pikku vinkin omaan elämäänsä
ja parantaisi omaa elämän laatuaan.
voin nimittäin erittäin hyvin, kun vältän todella tarkkaan seuraavat jutut:
- öljyt
- kaikki vihannekset (vihreät on pahimpia), kaalit, juurekset.
- kaikki kuidut etenkin viljakuidut, eli viljat pois... joskus patonkia ei tee heti pahaa.
- kaikki pähkinät, pavut
- kaikki maitotuotteet, paitsi voi
- sitrushedelmät, sitrusmehut, mansikat, vadelmat nämä ovat tosi pahoja
- monet hedelmät on "pois listalla"
- alko, pienikin määrä, ihan sama mitä, nostaa verenpaineet "pilviin"
- lisäravinteet ja/tai niissä olevat lisäaineet
- E-lisäaineet.
nämä näkyy, kuuluu ja tuntuu heti kehossa. suolessa, ulosteessa, närästys, röyhtäily, mahakipu, pieretys, ilmavaivat, iho oireet, suussa kirvelyä polttelua, kurkun kutina, ripulia, verenpaine kohoaa, finnejä naamaan, pulssi nousee ja samalla vaikuttaa mielialaan todella paljon.
meni monta vuotta selvitellessä tätä juttua, mutta nyt se on ohi.

juu eli tuolloin 2013 tiesin jo miten voin paremmin, mutta en tietänyt syytä MIKSI tai mikä oli syy?

Nyt toukokuussa 2021 16 vuoden ruokapäivä kirjanpidon jälkeen, jona aikana olen kirjannut liki kaikki syömiseni.
löytyy dataa välttämis ruuista, vuodenaika vaihteluista ym.
olen testannut kymmeniä eri ruokia välttäen ja poistanut, myös mausteet olen testannut.
olotila kirjaa, paska kirjaa, paskan koostumus kirjaa, suolen vointia, ihon tila, mieliala kirjaa, .. ym ym. verenpaineet useasti vrk:ssa.
lukenut satoja tutkimuksia ncbi tietokannasta

NYT se on selvää.
Mutta miksi meni näin pitkään?
TK hoitaja sanoi mulle aikoinaan että: "ei ole tässä kaupungissa semmosta henkilöä joka pystyy sinua auttamaan tässä ruokavalio asiassa"
nämä sanat antoi minulle toivoa että asiassa on jotain ISOMPAA kyseessä kuin pelkkä gluteeni tai laktoosi.
allergia testeihin on turha mennä kun kaikki ei sillä näy.
työ on ollut ihan valtava ja aikaa vievä.
mutta pahin aikaa vievä oli se että on niin valtava määrä ruokia jotka aiheutti ongelmia.
ja että aina oli joku ruoka tai mauste mukana sotkemassa testiä.

tuulimumma kirjoitti:
Kerroin luopuvani kaikesta viljasta/sokerista ja alkavani elää munilla, voilla ja läskillä.

tuulimumma .. aivan
mutta lopulta minun karnivori testi ratkaisi tai vahvisti kaiken, kun kaikki suoli ja ihon ongelmat hävisi heti pois.
= vain lihaa ja kalaa ja vain suolaa mausteeksi, vettä juomaksi.

Lateksi allergia on ollut jo pitempään selvää.
MUTTA Ristiallergia koivunsiitepölyn kanssa hedelmiin, suun allergia ja lateksi ja mahdollinen LTP allergia = TÄMÄ ON SYY, minulla.

keväällä siitepölyn aikaan allergiat ovat voimakkaamat hedelmä ruokiin.

viimeinen yllättävin ripulin aiheuttaja löytö oli murukahvi Nestle Kulta, vain 1/2 tl aiheutti ripulin. :idea:
JA siihen loppu ripulit ja suoli ja iho ja mieliala ongelmat. :shock:
Lainaa:
Potilailla molemmissa siitepölyallergisissa ryhmissä oli samanasteinen suoliston allerginen tulehdus siitepölykauden aikana ruoansulatuskanavan oireista riippumatta. Koivun siitepölylle allergisilla potilailla on selkeitä merkkejä jatkuvasta allergisesta tulehduksesta suoliston limakalvolla, mikä pahenee siitepölykauden aikana.
Yleisimmät oireet olivat: vatsan turvotus (73 %) kaasut (72 %), vatsakipu (44 %), ripuli (44 %), ummetus (33 %).

huomaa: "jatkuvasta allergisesta tulehduksesta suoliston limakalvolla" eli kokoajan, ympäri vuoden
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4048541/
mihin loppu? siihen kun vältän määrättyjä ruokia kuten: hedelmiä, perunoita, vihanneksia, hedelmämehut, porkkanoita, pähkinöitä, viljoja ja mausteita.

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-31 05:45:01 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4876
Ristiallergia koivunsiitepölyn kanssa.

niin alla olevat ruuat kuuluvat allergiaa aiheuttaviin, koivun siitepölyn kanssa.
-Koivun siitepöly: mantelit , omenat , aprikoosit , avokadot , banaanit , [9] porkkanat , selleri , kirsikat , juurisikuri , [10] korianteri , fenkoli , viikuna , [11] hasselpähkinät , kiivit , nektariinit , persilja , palsternakat , persikat , päärynät , paprikat , luumut , perunat ,luumut , soija , mansikat , vehnä ; Mahdollisuudet: saksanpähkinät [12], Mango, passiohedelmä, kuivattu taateli.

Lateksi-hedelmä-oireyhtymä:
Ristireagoivat IgE-vasta-aineet, jotka tunnistavat lateksi- ja hedelmäallergeenit (peruna, papaija, avokado, banaani, kastanja, passionhedelmä, viikuna, meloni, mango, kiivi, ananas, persikka, ja tomaatti).

- Mahdolliset ristireaktiot (mihin tahansa yllä mainituista): marjat ( mustikat , vadelmat jne.), Sitrushedelmät ( appelsiinit , sitruunat jne.), Viinirypäleet , mango , viikunat , maapähkinä , ananas , granaattiomenat LTP, vesimeloni, atemoya, cherimoya, sokeri-omena, vaniljakastike, soursop.


Koivu-hedelmä-juuresallergia
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00742
Lainaa:
Oireet
Koivuallergiaan liittyvät kasvisallergian oireet ovat yleensä lieviä, vaikka poikkeuksiakin on. Useimmilla vain huulet ja suu kutiavat, mutta suun ja nielun limakalvo voivat myös turvota. Turvotus on harvoin voimakasta. Vatsakipua ja ripulia on osalla allergisista. Ihokosketus aiheuttaa paikallista kutinaa ja punoitusta, voimakkaimmillaan kosketusnokkosihottumaa. Toistuva ihoaltistus johtaa ekseemaan. Muita oireita ovat allerginen nuha ja atooppisen ekseeman pahentuminen.


Pähkinät, omena, päärynä, persikka, kirsikka, luumu, litsi, kiivi, kaki persimon sharon, peruna, tomaatti, paprika, porkkana, selleri, palsternakka, lanttu, fenkoli, kumina, sinappi, kurkuma, kaneli, inkivääri, valko- ja mustapippurit, soija, muut pavut, mansikka

Ari kirjoitti:
nämä näkyy, kuuluu ja tuntuu heti kehossa. suolessa, ulosteessa, närästys, röyhtäily, mahakipu, pieretys, ilmavaivat, iho oireet, suussa kirvelyä polttelua, kurkun kutina, ripulia, verenpaine kohoaa, finnejä naamaan, pulssi nousee ja samalla vaikuttaa mielialaan todella paljon.
meni monta vuotta selvitellessä tätä juttua, mutta nyt se on ohi.


https://farrp.unl.edu/informallfruit
https://www.yrttiapteekki.com/teema/97
https://www.terveyskyla.fi/allergia-ast ... liherkkyys
https://www.terveyskyla.fi/allergia-ast ... iallergiat
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10859466/
https://en.wikipedia.org/wiki/Rosaceae
https://www.rbht.nhs.uk/news/new-type-f ... first-time
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4048541/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/ful ... /all.13758
https://www.cerascreen.co.uk/blogs/heal ... y-symptoms
https://www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/allergiaa-aiheuttavia-ruoka-aineita/hedelmat/

ristiallergia
Ristireaktioiden kehittymisestä vastaavat allergeenit ovat:
-Hev b 8 (profiliini) - suhteessa kiiviin, banaaniin, omenaan, ananas, tomaattiin, selleriin;
-Hev b 11 (luokan I kitinaasi) - avokado, banaani, kastanja;
-Hev b 12 (lipidien siirtoproteiini) - kiivi, banaani, omena, selleri, hasselpähkinä, saksanpähkinä, persikka;
-Hev b 7 (patatiinimainen proteiini) - peruna.
Kuva
https://www.terveyskyla.fi/allergia-ast ... rgiat.jpeg
https://community.aafa.org/blog/can-bir ... -allergies
https://www.polleninfo.org/IT/en/allerg ... tions.html
https://fi.iliveok.com/health/granaatti ... 16114.html
https://www.aaaai.org/conditions-and-tr ... ies-relate
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4479449/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884780/

Lainaa:
Tulokset osoittavat, että koivu-siitepölyallergisilla potilailla, joilla on maha-suolikanavan oireita, on merkittävä suolen allerginen tulehdus, jossa on runsaasti eosinofiilejä, IgE-positiivisia soluja, CD3 + T-soluja ja CD11c + dendriittisoluja siitepölykauden aikana.
ja paljasti, että suoliston allerginen tulehdus oli ilmeinen myös oireettomilla potilailla.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4048541/

Suun allerginen oireyhtymä OAS
alla kuva hedelmistä.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.0/html/tileshop_pmc/tileshop_pmc_inline.html?title=Click%20on%20image%20to%20zoom&p=PMC3&id=7298840_13601_2020_329_Fig3_HTML.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Oral_allergy_syndrome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30093847/
https://www.chkd.org/patients-and-famil ... -syndrome/
https://www.eatthis.com/oral-allergy-syndrome-foods/

Lainaa:
Reaktio yhteen tai useampaan elintarvikkeeseen missä tahansa luokassa ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että henkilö on allerginen kaikille kyseisen ryhmän elintarvikkeille.


ei granaattiomenaa green smoothieen
Gogi-marjat ja granaattiomena ovat kaksi ruokaa, jotka voivat aiheuttaa vakavia reaktioita LTP-allergeeniensa vuoksi
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.00673/full
Lainaa:
Allergiatyypit granaattiomenalle
voimakkaiden pigmenttien läsnäolo aiheuttaa potentiaalisia allergioita omaavia ihmisiä kutinaa tai urtikariaa. Kuten monet muut eksoottiset tuotteet, granaattiomena on potentiaalinen allergeeni

https://fi.iliveok.com/health/granaattiomenat-allergiat_112947i16114.html

_________________
Mukana yli 18 vuotta.
Minun ennen ja jälkeen kuvat.
HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa ja lampaan juustoa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1572 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 161 62 63 64 6579 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)