Kevin Hall porukoineen puolestaan jatkaa taisteluaan hiilihydraatti-insuliinihypoteesin kumoamiseksi tällaisella pienellä tutkimuksella:
A plant-based, low-fat diet decreases ad libitum energy intake compared to an animal-based, ketogenic diet: An inpatient randomized controlled trialTutkimuksessa 20 koehenkilöä satunnaistettiin kahdeksi viikoksi joko tarkoin valvotulle eläinperäiselle runsasrasvaiselle ketoruokavaliolle tai kasviperäiselle vähärasvaiselle ruokavaliolle. Molemmissa sai syödä ad libitum. Kahden viikon jälkeen ryhmät vaihtoivat ruokavalioita keskenään, mikä tuo mieleen suomalaisen mielisairaalatutkimuksen. Koejärjestely vaikuttaa epäilyttävältä. Yleensä kun halutaan ketolle negatiivisia tuloksia, pidetään tutkimusjakso niin lyhyenä, ettei ehdi tapahtua keto- tai rasva-adaptaatiota.
Tulos: Verensokerit ja insuliinit olivat tasaisemmat ja alemmat ketolla, mutta vähärasvaisella syötiin ruokaa satojen kilokaloreiden verran vähemmän.
Fulltext on - tietenkin -muurin takana, joten jää epäselväksi mihin yllättävä vähärasvaisen ruuan pienempi ad libitum syöminen perustui.
Lainaa:
AbstractCompeting modelsofobesity and its treatment often contrast the relative roles of dietary fat versus carbohydrate. Advocates of low-carbohydrate diets posit thatintakeof highglycemiccarbohydratesleadsto elevated postprandial insulin therebypromotingbody fat accumulationwhile increasing hunger and energy intake according to the carbohydrate-insulin model of obesity. Alternatively, proponents of low-fat diets argue that high fat intake promotesbody fat storage due to passive overconsumption of energy resulting from thehigh energy densityof dietary fat. To test these competing models, 20 adults without diabetes aged (mean±SE) 29.9±1.4 y with BMI=27.8±1.3 kg/m2were admitted as inpatientsto the NIH Clinical Center and randomized to consumead libitumeither a plant-based, low-fat(PBLF) diet (75.2% carbohydrate, 10.3% fat, non-beverage energy density = 1.1 kcal/g) or an animal-based,ketogenic,low-carbohydrate(ABLC) diet (75.8% fat,10.0% carbohydrate, non-beverage energy density = 2.2 kcal/g) for two weeks followed immediately by the alternate diet for two weeks.Three daily meals plus snacks amounting to twice each subject’sestimated energy requirements were provided and subjectswere instructed to eat as much or as little as desired. The PBLFdiet resulted insubstantially greater glucose andinsulin levelswhereas the ABLC diet led to increased blood ketones of ~3 mM which is thought to suppress appetite. However,ad libitumenergy intake was689±73kcal/d lower during the PBLF diet as compared to the ABLCdiet(p<0.0001)with nosignificant differences inappetite ratings or enjoyment of meals. These data challengethe veracity of the carbohydrate-insulin model of obesity and suggest that thePBLFdiet hadbenefits for appetite controlwhereas the ABLCdiet had benefits for lowering blood glucose and insulin.
Abstraktista se ei käy ilmi, mutta Washington Postin jutusta (muurin takana) käy, että jo toisella viikolla ketoilijat vähensivät syömistään 300 kilokalorin verran. Jos koetta olisi jatkettu ja tämä trendi olisi jatkunut, ketoruokaa olisi pian syöty spontaanisti vähemmän kuin vähärasvaista.
Uutinen Hallin et al tutkimuksesta:
News Medical Life Sciences: Effects of low-fat, plant-based diet compared to low-carb, animal-based diet