^^ Katsoin noista osan, ja mieleen jäi sama väittely, jota käytiin hetki sitten meikäläisen sadonkorjuuketjussa, makroista.
Niinpä yritin löytää vastauksen kirjasta (kun kaikilla meillä nyt vaan on pimeät puolemme
)
Alku oli helppoa: laihdutusresepteissä oli aina kyse kolmesta ateriasta, joista jokaisessa kaloriruokana oli 8 unssia elukkatuotteita (lihaa + rasvaa)
Mutta ohjeissa, joissa eriteltiin liha tarkemmin (aina nautaa tai lammasta), ongelmaksi muodostui se, miten ko pala leikataan kuluttajalle, eli miten paljon siitä oli leikattu/trimmattu pintarasvaa pois. Meillehän myydään punaista lihaa eikä valkoisen rasvakerroksen sisässä olevaa lihaa, jota se on vielä teuraassa. Eikä mikään takaa että nykyinen 1/8 tuuman rasvakerros jenkkidatan rasvaisimmissa leikkeissä vastaisi Donaldsonin aikojen rasvareunuksia. (... suomalaisesta lihasta puhumattakaan, kuivempaa kun saa hakea).
Mutta onneksi kirjassa oli neljässä kohdassa myös ohjeita, joissa makrot näkyivät tarkemmin.
. Sivulla 29 mainittiin Stefenssonin ruoka arktisilla retkillään, jota käytettiin myöhemmin myös hänelle ja matkatoverilleen tehdyssä puolen vuoden kokeessa. Se oli 100-140 grammaa prodea lihasta + 200-300 grammaa eläinperäistä rasvaa.
. Sivulla 69 ruokaohje oli jauhelihaa. Siinä laihaan lihaan (10% rasvaa tarkoittaa että näkyvä rasva on poistettu vaikkapa paistista) pyydettiin lisäämään naudanrasvaa kotona jauhamisen yhteydessä suhteessa 3:1. Ateriassa siis 6 unssia niukkarasvaista lihaa ja 2 unssia puhdasta rasvaa.
. Sivulla 79 ehdotus oli luullisesta paistista leikattu pihvi. Tavaraa piti olla niin paljon, että luun poiston jälkeen syötävää jäi 8 unssin verran eli puoli paunaa - ja niin että tässä jäljelle jäävässä paistinkappaleessa oli vaa'an avulla mitattuna kaksi unssia näkyvää rasvaa.
. Ja kirjan lopussa, yhteenvedossa (Simple life, alkaa sivulta 218) totoistettiin taas että lihan laadusta riippumatta kotitekoisessa jauhelihassa lihan ja rasvan suhteeksi pitäisi saada 3:1 eli jokaista kolmea lihaunssia kohti mukaan pitäisi jauhaa 1 unssi puhdasta naudan- tai sianrasvaa.
Nuo kaikki esimerkit tarkoittavat sitä että tämän tohtorin proteiini- ja rasavagrammojen suhde on kuin onkin tuo aiemmassa viestissä mainittu 1:2. Eli
Kuusi amerikan unssia on suomeksi 170 grammaa ja kaksi unssia 57 grammaa.
170g laihaa lihaa sisältää noin 37 grammaa valkuaista (20g/100g) ja noin 17g rasvaa (10% prosenttinen liha määritelläään vähärasvaiseksi).
57g talin kaltaista ainetta sisältää rasvaa 56 grammaa.
--> Yhteensä nuo tarkoittavat että tohtorin Donaldsonin aterioissa oli n 37g prodea ja n 73g rasvaa
--> tutummilla termeillä tuo tarkoittaa sitä että aterian energiasta alle 20% on valkuaista ja yli 80% rasvaa.
Ja kautta koko kirjan hän sanoo kerta kerran jälkeen suosittelevansa painonpudotukseen aina samaa perusreseptiä.
... joka mikä kertoo että pihvit on leikataan/trimmataan nykyisin koko lailla paljon niukempirasvaisiksi...
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)