Kai tää pitää laittaa talteen, maun takia: Talvensydämen tuhti kanakeitto
Alkaa edellisenä päivänä: * Metsästä jostain pakastekana (oli pakastimeen unohtunut tipu, maksanut aikanaan hulppeat 80 senttiä. Pieni, kotimainen). Sulattaminen ei ple pakollista, mutta ehkä sen verran kannattaa odottaa, että saa jäälinnun helposti pussista pois. * Kuumenna 3l kattilassa vettä ja laita kananen sinne, jätä kuumenemaan (ei ihan peittynyt, mutta kääntelin myöhemmin ja hyvin meni näinkin). Kun vesi kiehuu, kuori vaahto pois ja lisää mausteet. Tällä erää olivat suolaa (noin rkl ja litra vettä, tuulimumman ohjeistuksena); loraus etikkaa; muutama lehti lipstikkaa, vähän enemmän nokkosta ja vajaa kourallinen kuivattua suppilovahverosilppua (omia); mustiapippureita muutamia. * Anna kiehua pienellä tulella, kunnes lihat irtoavat luista helposti (muutama tunti, minulla liian pitkään, mutta hyvää tulee kuivemmallakin lihalla, näemmä). Nosta lintu lautaselle ja anna jäähtyä sen verran, että kestää käsin perata. Perkaa kaikki liha tarkasti talteen (rippeetkin) ja palauta loput (luut, nahka jamitäsiellä olikaan) takaisin liemeen ja tulelle. Keitä lientä yhteensä ainakin 6 tuntia (yläaikarajaa ei taida olla). * Kun keitot on keitetty, siivilöi liemi. Kerää siivilästä kaikki se minkä uskallat käyttää (tällä erää en ottanut mukaan juuri muuta kuin nahat) ja bamixoi se "se" liemitilkan kera soseeksi ja palauta sose liemeen. Laita kylmään odottamaan käyttöä. Keittoon kuluu vain reilu litra, joten kaadoin osan kuumana erilliseen lasipurkkiin (näin se jää rasvakannen alle). Se, ihan vaan kanaliemi, oli ihan hemmetin hyvän makuista jo sellaisenaan.
Ja syömäpäivänä: * Esivalmista rehut (silppusin ison sipulin puolikkaan, raastoin ison porkkanan ja nyrkillisen juuriselleriä, hapankaalikourallista en pieninyt mitenkään tällä erää). * Esivalmista liha eli pilko poikkisyin silpuksi (tähän soppaan meni vain puolet kanasta, loppu oli jo syöty intiancurrynä keittopäivänä, hyvää sekin) * Laita sopanpohjaliemi kuumenemaan (siinä muuten oli mukana desi tai pari oikein rasvaista ja varsin maukasta possunkylkilientäkin, edellisviikon paistopussikeikasta...) * Kuumenna toisella levyllä, isolla paistinpannulla, 200g voita ja lisää kasvikset siihen kuullottumaan. Kun vedet ovat häipyneet ja rehut kiiltäviä, kerää rehut toiselle reunalle pannua ja kallista sitä niin, että imeytymätön rasva valuu toiselle puolella. Lusikoi rehut kuumaan liemeen, kattilaan. * Lisää pannulle vielä 50g voita ja kuullota tässä rehumaustetussa rasvassa seuraavaksi kanasilppu ja kera sen ison sipulin toisen puolikkaan; taisi mennä pari valkosipuliakin. Kun ovat kuullottuneet, lisää intianmausteita: hyvää curryä, jeeraa, hyvää paprikaa. Laita lämpö nolliin, kun mausteet heräävät (haistat sen kyllä). Ja kun rasvaa riitti, laitoin tässä vaiheessa pannulle vielä desin (raakaa) puuroriisiä jälkilämmölle. Ja kun sekin on hiukan kuullottunut, tämäkin pannullinen päätyi liemikattilaan. * Hauduta riisi kypsäksi, mausta mieleiseksi (tällä erää viimeistelin tulisella chilikastikkeella ja talon onneksi viimeisellä purkillisella tölkkimaissia, joka (ihme ja kumma ei ollut mennyt edes vanhaksi).
Sekoita pintarasva paksun keiton sisään ja kutsu väki syömään. Kattilallisesta riitti/riittää seitsemälle (tai useammalle, jos eivät santsaa; nyt santsasivat).
_________________ Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla. We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)
|