karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-09-16 15:35:37

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 180 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 59 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2013-07-23 21:48:57 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Noniin, nämä muistiin tähän ketjuun, niin löydän itsekin seuraavan kerran helpommin.
Mausteet eivät ole pakollisia, eivät myöskään nostatusaineet ja suhteidenkin kanssa saa leikkiä,
mutta riittävässä voissa paistaminen on aikamoisen pakko.

Kwasniewskin letut kuudelle/neljälle, pohjolan tapaan (eli voilla eikä ihralla täydennettynä):
Kulkivat aiemmin nimellä juhannusräiskäleet, täällä: viewtopic.php?p=1583630#p1583630

4 munaa
1-1,5 desiä nestettä (partista, kermaa, vanhaakermaa, ryskiä tai jonkun tuollaisen ja veden sekoitusta)
2-3 rkl perunajauhoja (näistä tulee hiilareita alle 10-15 grammaa koko satsiin)
Sulavoita 50-100g (mieluummin enemmän kuin vähemmän)
Ripaus soodaa tai leivinjauhetta jos siltä tuntuu (ei näytä vaativan tätä, mutta varsinkin lettupannulle ok)
Maustaakin saa, jos haluaa. Vaniljasokeri ja/tai kardemumma sopivat hyvin, steviaakin voi laittaa hippusen, jos haluaa. Tai hunajaa/palmusokeria. Ja sopii sinne vaikkapa kookoshiutaleet tai seesaminsiement tjps, jos siltä tuntuu

Paista runsaassa voissa ja valuttele taikina muurikkalettujen tapaan ohueksi ja isoksi letuksi. Leikkaa kahteen tai neljään osaan kääntäessäsi, krepeksien tapaan.
Tai paista lettupannulla voin kanssa pikkulettuja; tuosta tulee nesteen määrästä riippuen 4-6 pannullista.
Tarjoa hillon, marjojen, kermavaahdon, cointreau-liekityksen, ... kanssa, mikä nyt kulloinkin sopimaan kuvioihin.

Vitsinä ovat perunajauhot, kahdesta syystä. Ensiksikin, aineita saa sekoitella aika pitkään, että saa kaiken sekaisin. Toiseksi, (ohuehko) taikina kannattaa sekoittaa jokaisen seisotuksen jälkeen, koska kuumentamattomat pottujauhot valuvat muuten pohjalle tiiviiksi kerrokseksi. MUTTA perunajauhot hienorakenteisina suurustavat nesteet paljon vähemmällä määrällä kuin useimmat muut jauheet joten vähemmän riittää. Ja perunajauhot ovat turvallinen ratkaisu vähän leipovalle; muut jauhot eltaantuvat (lisäaineettomat) tai ovat jo lähtiään pilalla ja lisäaineistettuja (normisunnuntait). Maku ja rakenne ovat olleet tosi hyvät. Näitä voi tarjota muillekin kuin karpeille sen ihmeemmin mainostamatta.

/Muoks helmikuussa 2016.
Talvella (ja joskus kesälläkin) nämä tulee useimmiten paistettua pikkulettuina eikä crepeksinä.
... ja olen näemmä hiukan vähentänyt nestettä ja lisännyt jauhoja jopa desiin (jokamikä on pottujauhoina silti vaan 28 g hh).
... ja pelkän perunajauhon sijaan olen joskus käyttänyt perunajauhon ohella myös kookosjauhoja tai -hiutaleita ja sekin sopii.


Lisämuoks pääsiäisenä 2017:
Jos tai siis kun suomalaisen kiisselin kuumennus ei analyysin mukaan muuta suurinta osaa pottujauhojen tärkkelyksestä sulavaksi, niin pysyy se näissä letuissakin aika hyvin resistenttinä. Ohessa laskettu näiden lettujen hiilarit ja arvioitu resistentin tärkkelyksen määrää :)
Linkki karppilaan: viewtopic.php?p=2121807#p2121807

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-07-24 12:55:11 
Poissa
häjykarppi
häjykarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-04-19 07:27:49
Viestit: 3471
Paikkakunta: JKL - Petäjävesi
No eipä ois muuten tullu itellä mieleen tehä lättyjä pottujauhoilla! :) Hyvä keksintö. Täytynee muistaa seuraavan kerran jos alkaa lätyttämään. :)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-08-22 10:09:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Jauhoton suolasienikastike pohjolan kawana (vaikka pikapihveille)

Huuhtele pari desiä suolasieniä (nämä olivat viime syksyisiä suolarouskuja kaupan hyllyltä) lävikössä.
Kaada sen jälkeen kattilaan, täytä se vedellä ja kiehauta kunnolla kun ovat edelleen liian suolasisa.
Kaada lävikköön ja huuhtele toistamiseen kunnolla kylmällä vedellä. Silppua pieneksi.

Kuullota paistinpannulla 2-3 pienehköä silputtua syyssipulia noin 100g voita. Bamixoi.

Laita kastikekattilaan pohjalle seuraava köntti voita, heitä perään ainakin yksi silputtu sipuli (enemmänkin voisi, jos haluaa) sekä sienisilppu, kuumentele voissa kiiltäviksi. Lisää bamixoitu sipulisose (tämä on suurustetta), huuhtele bamixointiastia maidolla ja lisää sekin, olisiko desi. Lisää tetra kermaa, anna kiehahtaa, lisää voita jos siltä tuntuu (tuntui) ja valkopippuri, jos et muistanut laittaa sitä jo kuullokkeeseen (olisi herännyt siellä paremmin, en muistanut). Smetana käy hyvin voin sijaan, varsinkin jos kastikkeesta uhkaa tulla sienien takia liian suolaista - kumpikin toimii tässä suurusteena. Kiehuttele sopivaksi katsomasi aika, maista, lisää tarvittaessa neljänneslusikallinen sokeria (en tarvinnut tällä erää), ja mahdollisesti lisää pippuria. Tarjoile vaikka pikapihvien tai munakokkelin tai perunaisen munapaistokkaan seurana. Annos riittää varsin monelle.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-09-23 20:18:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kawahtava kanttarellimuhennos kahdelle
(... kun takapihalta löytyi keltaisiksi koivunlehdiksi naamioituneita kanttarelleja muutama desi)

Kuumennetaan paistinpannulla kourallinen voita (arvio jotain 50-75g). Sekaan:
- sipuli tai pari silputtuna
- kanttarellit silputtuna
- kourallinen tai pari erikoiskypsän kasslerin silppua
- muutama varrellinen tuoretta basilikaa, valkosipulin kynsi ja yksi hyvin mieto kotitsili niinikään silppuna
Nesteeksi vajaa pari desiä hivenen hapantunutta kermaa, mausteeksi vähän auraa ja lopuksi tarkistettiin suola.

Me söimme tuota keitettyjen rehujen (kukkakaali, peruna) ja vihreän salaatin (avomaanjäävuori, vähän sipulia, tomaatti, vähän melonia, vähän makeaa tsilikastiketta) kera. Yhdistettynä SBU'n raporttiin kaikki tuntui enemmän sunnuntailta kuin arkiviikon aloitukselta - mutta tuosta ei sitten jäänyt enää edes jämiä huomiselle.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-09-26 07:09:40 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Satokauden säilyke syyspimeisiin: kawahtava tomaattikastike
(Joku ehkä näki tämän sadonkorjuuketjussa, mutta laitan tänne vasta kokeilun jälkeen. Se oli eilen pitsakkeisssa)

- Paistinpannulle poreilemaan noin 100g voita
- Voihin kuullottumaan pari silputtua sipulia (toinen oli sekundajämä), sopivasti valkosipulia ja sen vartta ja vähän hapankaalia.
- Kaltataan neljä isoa pihvitomaattia, joista kahdesta oli ensin poistettu homeet kannan paikkeilta (jämiä siis). Kuoritaan, paloitellaan ja lisätään satsiin.
- Kerätään eteisestä huonoimmat metsästyskeräillyt omenat (jämiä nämäkin) ja paloitellaan mukaan niiden siisteimmät osat.
- Maustetaan muka varovasti puolikkaalla kuivattua nagaa (vähempikin olisi tod. riittänyt). Kipataan mukaan kourallinen tuoretta basilikaa ja sopiva luraus kuivattua oregaanoa. Sattuneesta syystä pippuria ei tarvittu.
- Kun kaikki pehmeää, surautetaan bamixilla soseeksi ja säilötään sopiviin purkkeihin.

Tästä tuli vajaa litra, joka riittänee pitsakkeisiin loppuvuodeksi. Katsotaan nyt.
Ps, riitti se, tammikuulle. Viimeinen purkki tosin oli auki liian pitkään eli yli joulun
ja vähän pinnaltaan homehtui, joten siitä ei ihan kaikki päässyt käyttöön.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-10-08 15:20:18 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Päivitetty versio Mysin kaalipadasta :smt049 :smt049 :smt049

- Suikaloi (tai paloittele) puolentoista tai kahden kilon kaali silpuksi.
- Kuumenna 4L rautapadan pohjalla köntti voita (200g?), lisää kaalia sen verran kuin pataan mahtuu. Pidä keskilämmöllä, sekoittele välillä, anna kuullotua kiiltäväksi ja lisää kaalia kun pataan tulee tilaa; voita kannattaa lisätä, kun alkaa näyttää kuivalta. Tähän menee aikaa kohtuullisesti, ehkä lähelle tuntia; muuten kaikkea kaalia ei saa mahtumaan pataan.
- Paista kilo jauhelihaa (oli rasvaista kyyttöä, aiemmin oli enimmäkseen 22% sikanautaa) parissa satsissa voissa, ruskista reilusti. Mausta ainakin pippurilla (tai kolmanneksella kuivattua nagaa, kuten kävi tällä erää).
- Lisää jauheliha pataan, sekoita. Lisää pannulla kuumennettu luuliemi rasvoineen (puoli litraa riittää pitkälle), pari desiä kermaa, ruokalusikallinen hunajaa ja toinen suolaa. Sekoita, anna tekeytyä hetki liedellä, tarkista suolaisuusaste.
- Hauduta noin 150 asteisessa uunissa, kannen alla, muutama tunti. Vilkaise välillä ettei ihan mustu. Jos näyttää kuivalta, lisää nestettä. Voi maistaa, muttei se vielä ole parhaimmillaan.
- Vie pata yöksi kylmään. Lämmitä ensimmäistä kertaa syötäväksi seuraavana päivänä. Tarkista maku (suola, pippuri, voi).
- Tarjoa yhden kuoriperunan, voin ja puolukkasurvoksen kera. Tai korvaa peruna kauhallisella pottuvoita, jos on (eilen oli).
Riittää aika monelle, useammaksi päiväksi. Voi pakastaa annoksina.

linkki ensimmäiseen mainintaan täällä: viewtopic.php?p=6809#p6809

... ja laitetaan muistiin vielä kevään 2016 neljän litran versio: Noin kilo nuhjaantunutta talvikaalia pilkotaan ja kaadetaan 4l kokottiin, jossa jo köntti sulavaa voita. Pidetään keskilämpöisellä liedellä ja sekoitellaan kunnes kaali hiukan kiillottuu ja pehmenee; voita saa lisätä jos siltä tuntuu. Paistetaan naapurilevyllä voin kera jauheliha (oli vähän turhaan ostettu 750g paketti snellmannin sikanautaa) ja kaadetaan sekaan. Lisätään puuolisen litraa luuientä (tässä oli noin 20 t-% rasvaa) jasekoitellaan kunnes sulaa. Lisätään kuohukermaa (hapantunut käy hyvin), mustaapippuria (eikun sitä ja pari kotichiliä, kun oli), reilusti suolaa ja lusikallinen hunajaa. Sekoitellaan liedellä kaikki sopuun keskenään. Nostetaan päiväksi (tai yöksi) 100-asteiseen uuniin. Tarkistetaan maku (jouduin lisäämään suolaa) ja viedään kylmään yöksi (tai päiväksi) koska maku nousee maagisiin potensseihin vasta jäähdytyksen jälkeen. Kuumennetaan hellalla ja syödään, lisukkeiksi sopivat hyvät voiperunat, pöytävoi ja puolukkasurvos. Viedään loppu kylmään. Toistetaan; loput voi kuumentaa liedellä tai annoksittain mikrossa. Nytkään ei jäänyt pakastettavaksi, nyyh.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-10-20 21:45:13 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Tää nyt ei ole edes outoa, mutku. Taustaa: söin taas viikon muka hienoja ruokia. Tällä erää maassa, joka ei ole terveysvalistuksen pilaama, joten selvisin tulematta kipeäksi. Mutta kotiintulo oli hieno juttu; niin hieno että pikapihvien sijaan tuli valmistettua hartaudella ihan lihapullataikina eikä vain pikapihvejä.

Pikkuisen paremmat lihapullat kermakastikkeella

- Paloittele kaksi sipulia ja pari valkosipulin kynttä mitenkuten, ei tarvitse olla pientä silppua.
- Kuumenna paistinpannulla 50g voita (tai jotain sinnepäin). Kuullottele siinä kaikessa rauhassa sipulit, valkosipuli, kourallinen kuivattuja ja kourassa murennettuja suppilovahveroita (jos on, oli) ja pari mietoa kotitsiliä (jos on, oli).
- Lisää pannulle desi kermaa. Kun kermasta osa haihtunut, ylisuolaa ja bamixoi muusiksi (viksuinta olisi ollut bamixoida rehukuulloke ilman kermaa, mutku jääkaapissa oli äskettäin vanhentunut kermapurkki)
- Sekoita sose jauhelihaan (oli 400g sikanautaa kun joku oli sellaisen taloon ostanut), lisää pari kananmunaa (ja ruokalusikallinen perunajauhoja, jos käytit kermaa, muuten liian löysää), sekoita hyvin.
- Nostele taikinasta parilla lusikalla isoja lihapullataikinamyttyjä kuumahkolle paistinpannulle, jossa runsaasti voita. Paista pehmeät lituskalihapyörykät pihvien tapaan kahdelta puolelta, satsi kerrallaan. Laita valmiit ja ihan anopin aikanaan tekemien näköiset pullakkeet hetkeksi sivuun odottamaan kastiketta.

Kastike:
* Kuullota pannuun jääneessä lihapullanpaistovoissa seuraava sipuli, nyt ihan pieneksi silputtuna.
* Bamixoi, huuhtele bamixointiastia vesitilkalla ja lisää se mukaan, lisää mauksi lusikallinen kotitekoista pitsakastiketta,
ohje täällä: viewtopic.php?p=1798237#p1798237 , ja desi kermaa (tai koko purkki, jos käytät vasta nyt), hauduta hetki, tarkista maku.
* Lisää kastikkeeseen lihapullat (varovasti, pehmeitä!) ja jätä paistinpannuun hautumaan.

Noiden seurana oli tänään peruna/nenu, sekasalaattia ja etikkapunajuurta.
Puolukkasurvosta kaipasin, mutten huomannut ajoissa, että edellinen satsi oli loppunut jääkaapista; siksi punajuuri.

(Jälkihuomautus: Olen joskus uskonut että jatkettaessa lihaa rehuilla ja rasvalla se riittää useammalle - tai siis meidän taloudessamme pitempään. Puppua, sanon minä! Kun Snellmannin 400g sikanautapaketti riittää pikapihveinä hienosti neljään annokseen, niin näitä kokkareita piti seuraavana päivänä jatkaa vaikka millä, että saatiin ruoka ylipäätään riittämään. Ja juuei, ei pikapihvienkään maussa ole tod mitään vikaa, mutta nämä koukuttivat. Pahasti.)

*** ja vaihtoehtoisesti suurtuotantoon paremmin sopivat
lihapullat sukujuhliin tjsp, päivitelty lokakuussa 2017 ***
(Alla oleva annos on yhteen pellilliseen, mutta tämä on helppo toistaa)

1 kg jauhelihaa (kombo oli tällä erää 750g snellmannin sikanautaa ja 250g suoramyyntikyyttöä, hyvin toimi)
1 Lasillinen fifty-sixty kermavettä (hiukan vajaa desi kumpaakin)
0.5 desiä sipulirouhetta
0.5 desiä suurusta (perunajauhoja TAI kookosjauhoja TAI tortillamaissia, kaikki testattu toimiviksi)
6 tl suolaa
1 tl vastajauhettua mustaapippuria
noin 1 tl kuivattua lipstikkaa (jos on, oli)
1 kananmuna

Taikina:
Ensin suurus: kaada isoon kulhoon vesikerma ja sekoita siihen kuivat aineet eli sipuli, suurus, suola ja mausteet. Jätä imeytymään vartiksi ja puoleksi tunniksi.
Lisää taikinan alkuun muna ja osa jauhelihasta, tämä käy vielä näppärästi lusikalla
Lisää tähän loppu jauheliha sekoita; oma nyrkki sopi tähän parhaiten. Sekoita kunnes alkaa tarttua käteen.
Jätä taikina tekeytymään puoleksi tunniksi
Pullat:
Pyörittele vedellä kostutetuilla käsillä pienehköjä lihapullia tiukasti viekukkain leivinpaperilla pinnoitetulle pellille
Ihan pikkuisia saa toista sataa, ja suunnilleen normaalikokoisia noin seitsemänkymmentä
Kaksivaiheinen kypsennys:
Ensin: Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Pullat pitäisi saada pois uunista ennen kuin nesteet alkavat irrota isolti. Itse paistoin kiertoilmauunissa ja aina kaksi pellillistä kerrallaan.
Sitten: Kuumenna voita paistinpannulla, ja kieräytä pullat (kymmenkunta kerrallaan) saamassa pintaan nätin värin. Voin sijaan voi hyvin käyttää pellille irronnutta rasvalientä.

... kaada pellille kertynyt liemi talteen ja kiehauta samaan talteen myös paistinpannun jäämät joka pellillisen jälkeen. Siitä tulee hyvää paistorasvaa vaikka mihin... tai kastikkeen pohja, jos sellaista tarvitaan. Tällä erää ei tarvittu, koska nämä tarjottiin puhvettipöydästä haaleina.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-10-31 19:17:30 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-09-01 09:25:42
Viestit: 1062
els kirjoitti:
Teinpä omenapiirasta aineista, joilla ennen ruokittiin lähinnä kruunupäitä.
Käy hyvin vaikka ateriasta, mutta varsinkin jälkiruoasta tai pakkokahvien tarjonnasta.

Keisarin omenapiiras ......


Nyt testattu ja herkulliseksi todettu!
Perhe myös nautti keisarillista herkuista....Kiitoksia els!

_________________
'...ilo pintaan, vaikka sydän itkisi...' ...vai miten se oli...


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-10-31 23:39:39 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Meillä olisi vanhanaikaisia, kirpeitä talviomppuja eteisessä, ja edellisestä omenapiiraasta on aikaa;
pitäisiköhän viikonloppuna...?

Eikun seuraavaa. Vuorossa aitokawailtu sienikeitto kuivatuista suppiksista noin neljälle

- Ostetaan syksyisestä marketista muutaman sentin paksuinen viipale suolattua sikaa, nahkoineen, luineen, rasvoineen päivineen. Laitetaan se paistinpannuun ja jätetään kannella peitettynä 100-asteiseen uuniin niin pitkäksi aikaa, että talossa alkaa tuoksua hyvältä (oli kuutisen tuntia).
- Käytetään pannun sisällöstä liha, liemi ja melkein kaikki rasvakin kaikkeen kivaan (kastikkeisiin, kuullokkeisiin, pitsaan, mihin nyt kinkunloppujakin käytetään) vaan ei tähän soppaan. Tähän soppaan piilotetaan tylsännäköiset nahkat, rustot, luut, jänteet ja kaikki muu sellainen vähän äklöttävä. Sopan teko alkaa näiden käsittelystä eli nyt:

Laitetaan kypsän sikapalan syötäväksi kelpaamattoman näköiset osat ja pieni osa rasvasta kattilaan. Peitellään ne kylmällä vedellä, lisätään kourallinen kuivattuja suppiksia ja mausteet (tällä erää kuivahtanut sipulinpuolikas, yksi valkosipulin kynsi, pikkuriikkinen pala kuivattua nagaa, yksi tuore mutta mieto tsili ja vähän suolaa). Jätetään hautumaan muutamaksi tunniksi (venähti yön yli, ei haittaa). Perataan sotkusta pois luuluut ja vain ne. Kaikki muu surautetaan liemessään bamixilla soseliemeksi ja jätetään odottamaan sopantekoinspiraatiota litran lasipurkkiin.

Viimeistely puoli tuntia ennen ateriointia:
Sulatetaan tulevan soppakattilan pohjalla puoli desiä sianihraa tai voita. Kuullotetaan siinä pikaisesti silputtu sipuli, kourallinen hapankaalia ja toinen kourallinen kuivattuja suppilovahveroita. Lisätään rasvainen soseliemi ja pari desiä kuohukermaa. Kun sopanalku kiehuu, suurustetaan se puolella paketilla pieneksi pilkottua koskenlaskijaa ja maustetaan parilla siivulla auraa. Kun juustot ovat sulaneet, tarkistetaan suola ja tarjotaan keitto höyryävän kuumana munanpuolikkailla lautaset koristaen. Leipä tai leiväke runsaalla voilla maistuu hyvältä sen kanssa, vaan ei ole pakollinen.

Jaa että miksikö tähän käytetään rustoja ja jänteitä ja nahkaa eikä kunnon lihaa? No vaikkapa siksi että ne maistuvat todella hyviltä oikein valmistettuina, jopa tällaiselle entiselle nirppanokalle. Ja siksi, että iho tykkää kollageenistä, minkä takia noiden räimäleiden siistiminen lautaselle kannattaa muutenkin kuin vain makunystyröiden ja kukkaron kannalta :smt049 :smt049

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-02 20:23:42 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Likipitäen täydellinen kwasniewskin kasviskuulloke, lihan lisukkeeksi (kahdelle)

Tämä tuli taiottua, kun talossa ei ollut perunoita...
Tarveaineet:
- yksi sipuli, pikkukuutioina
- kolme pientä (tai yksi iso) kuorittua porkkanaa, arvioilta 100g
- Yksi iso valkosipulinkynsi, niinikään pilkottuna
- Kourallinen hapankaalia (ei niitä steriloituja saksalaisia vaan oikeaa), sekin vähän pienittynä
- Voita yli 50 mutta ehkä alle 100g
- Pieni ruokalusikallinen ed sivun pitsakastiketta viewtopic.php?p=1798237#p1798237
- suolaa ja puolisen desiä kermaa

Laita pannulle voita. Viipaloi porkkanat lanteiksi suoraan voikuohuun (tai minä tein noin, kun meillä on hyvä juustohöylä. Saa ne viipaloida ohuiksi lanteiksi leikkuulaudallakin), kaada perään sipuli, valkosipuli ja hapankaali, laske lämpöä ja sekoittele hetki. Jos ei ole tarpeeksi kiiltävää, lisää vähän voita. Kun kaikki näyttää kiiltävältä ja melkein kypsältä, mausta ripauksella suolaa ja lusikallisella tulista pastakastiketta ja kaada koko komeuden päälle vielä tilkka kermaa. Jätä muhimaan pienelle lämmölle siksi aikaa kun a) paistat maksan, b) katat pöydän tai c) teet salaatin. Seonsiinä :smt049

Ps. Pyhäinpäivän muu kattaus täältä: viewtopic.php?p=1812449#p1812449

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-17 10:37:18 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Taagehaverin kawahtava polenta(?)

En ole juuri harrastanut leivontaa ja uuniruoatkin ovat jääneet paisteihin ja pitsahtaviin, mutta jostain syystä eilen kaikki ei mennyt kirjoitusten mukaan. Tarkoituksena oli tehdä pannuleipiä pitsahtavaan, kun vanhahko kookosjauhopurkki alkoi huudella kaapista (ostettu alkuvuodesta tai viime jouluksi, mutku täällä ei juuri leivoskella, niin suurin osa odotteli edelleen käyttönään. Ja odottelee vieläkin mutta...) Joten yrittelin sitä pitsakepohjaan, vaan se ja raaste ja liian vähäinen rasva ja heikossa kunnossa oleva pannu estivät tämän harrastuksen. Joten laajensin "taikinaa" vähän ja heitin sen uunipannulle. Nyt meillä sitten on aika lailla polentan makusia leipäneliöitä, eiliselle iltasapuskalle (salaatti-viini-juusto-leikkele-illalliselle) ja ehkä ensi viikon lounaillekin.

Raasta juustoa pari isoa kourallista, olisiko ollut 4 desiä(?); oli cheddar-otermanni, punaleimaa halvempi ja normiOOta helpompi raastaa.
Ripottele juuston joukkoon noin 4 rkl kookosjauhoa (itse laiton puolet myöhemmin, helpointa olisi ollut lisätä kaikki tässä)
Sekoita joukkoon munia (yhteensä 5), yksi kerrallaan, ja partista pari kolme desiä(?) ja hiukan vettä.
Sulata 100g voita ja sekoittele mukaan sekin. Ja sirota mukaan vähän soodaa (arvaus alle teelusikallinen) ja sekoita.
... ja jostain syystä niin ikään kauan kaapissa odotellut seesaminiemenpurkki alkoi kutsua, joten niitä mein taikinaan ehkä desi.

Sitten: uuuni kuumenemaan 175 asteeseen
Leivinpaperilla vuorattu uunipannu hetkeksi uuniin voikumpaleen kera (50-100g)
Kun voi sulaa, pannu uunista, päälle toinen desi seesaminsiemeniä.
Sitten vaan kaadetaan taikina voi-seesam pedille, tasoitellaan pinta paistetaan levy kauniin ruskehtavaksi.
Leikataan pannulla neliöiksi. Eilen leikkivät alusleipiä, tänään ehkä pitsanpohjaa, ja loput, niin kukapa sen tietää?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-01-24 00:02:11 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ravitsemussuositusten kunniaksi lähes 100% kotimaista, ekoilevaa peurakuulloketta (neljälle)

Paistele puolisen kiloa tummanpunaista ja huoneenlämpöistä peuranjauhelihaa ruskeaksi valurautapannulla, riittävässä voissa. Alle 100 grammalla ei kannata edes aloittaa. Lisää pannulle silputtu sipuli ja iso kourallinen hapankaalia, kourallinen kotimaista rucolaa ynnä yksi pilkottu valkosipulinkynsi. Kun ne ovat kuullottuneet (lisää voita, jos siltä näyttää, täällä näytti), mausta suolalla, mustapippurilla, kanelinhivenellä ja sipauksella jeeraa. Jätä hetkeksi hautumaan ja lisää sen jälkeen kuullokkkeeseen pari desiä turkkilaista jogurttia ja sekoittele se mukaan. Jätä vartiksi miedolle lämmölle. Maista ja lisää suolaa, jos tarvitaan.

Tee sillä aikaa salaatti: Juustohöylää kaalia, sekoita mukaan hapankaalia noin puolet edellisen määrästä, mausta suolalla (ja sekoita), pippurilla (ja sekoita), siiderietikalla ja tilkalla makeaa, mietoa chilikastiketta (ja sekoita). Väriksi voi laittaa vähän rukolaa tai porkkanaraastetta tai silputtua tomaattia.

Tarjoa pottuvoin kanssa. Tai jos käytit riittävästi rasvaa, riittää että muussaat yhden perunan lautaselle ja peität sen reilusti kuullokkeella, kuten täällä tänään tehtiin.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-01-25 02:12:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
^ Miten teet pottuvoin?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-01-26 10:02:52 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ok, pottuvoi kwasniewskiläisittäin

Kuoritaan muutama peruna (hyvänä syksynä kunnon siiklejä, mutta ihan tavallisista ja sellaisenaan surkeahkon makuisista tulee täysin käypäistä pottuvoita). Eettisesti ja ekologisesti ajatteleva hankkii pottunsa luomuina, koska kotimaisia on saatavilla lähes koko vuoden ajan, ja koska perunat ovat luomukasvikaloreiksi yllättävänkin halpoja. Tavisperunaan käytetään paljon myrkkyjä, koska moni muukin organismi haluaisi syödä helppoa pottua, joten luomuperunat ovat varsin asiallinen ekoteko.

Kuorimisen etuna on, että samalla tulee poistettua tummumat ja rupiset kohdat, joita viimeaikaisissa ei ihan huippulaatuisissa perunoissa on ollut yllättävänkin paljon. Jos näyttävät pahalta, halkaiskaa peruna ja tarkistakaa, ettei sisällä ole mustumia. Jos on, nekin saa poistettua. Sillä ei ole väliä, minkä kokoisina nämä keitetään (paitsi että paloina keittäminen sujuu tietysti vähän nopeammin.

Laitetaan perunat kiehuvaan, suolattuun veteen ja keitetään pehmeiksi.
Kaadetaan keitinvesi pois (varsinkin huonolaatuisten perunoiden vesi maistuu pahalta, eikä siinä muutenkaan mitään menetä. Jos haluaa säästää liemiä, niin melkein kaikesta muusta saa maukkaampaa ja parempaa)

Survotaan perunat. (Meillä niistä tehdään perunalunta, kun talossa sattuu olemaan perunanpuristusvempain jokamikä tekee koko hommasta helppoa ja hauskaa; Moi löysi sellaisen kuvankin tänne joskus; vanha alumiininnen ja ruma kohlo ehkä DDR'stä; mutta ihana käyttää ja helppo puhdistaa, kunhan putsaa heti käytön jälkeen). Ihan tavallinen perunanuija käy (ei bamixia, se liisteröi). Kuivaan, kuumaan soseeseen lisätään voita sulamaan (lirun kermaakin voi lisätä, tai luulientä, mutta niitä käytän enää harvoin) ja sekoitetaan ja lisätään voita ja sekoitetaan kunnes sose on sopivan muusimaista. Jos päivällisen ravintoarvot näyttävät huonolta, tai jos halutaan erityisesti herkutella, voi kuumaan, valmiiseen pottuvoihin lisätä yhden tai useampia keltuaisia. Saa maustaa jos haluaa (suola, pekoninsirut, kunnon paistettu ja hyvänmakuinen jauheliha, sipuli-persiljakuulloke, voissa kuullotettu rucola,...) mutta tuo on kyllä hyvää jo sellaisenaan.

Ai niin ja jos tarjoat vieraille tai ensi kertaa, tuo pottuvoi pöytään pienessä astiassa, niin väki kuin vahingossa osaa ottaa tarpeeksi vähän, jotta muusia riittäisi kaikille. Sitä nimittäin voi syödä liikaa jos sitä mättää lautaselle ensimmäisen annokseen tavallisen muusin tapaan (ja se ON todella hyvää, joten sitä ei lautaselle jätetä), mutta toiseen annokseen mentäessä kylläisyyssignaalit ovat tyypillisesti jo kunnossa :)

Ps. Toki voin voi korvata, kokonaan tai osittain, ihralla, hanhenrasvalla, karitsantalilla, luuliemirasvalla, kinkunrasvalla tai ihkaitalialaisella laadrilla. Poronkuuta en ole vielä kokeillut, kun sitä ei ole ollut saatavissa; kuulemma käypästä sekin. Mutta muilla rasvoilla kannattaa tarkistaa muusin suola vähän tarkemmin ennen tarjoilua.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-01-29 18:37:43 
Poissa
huuhaakarppi
huuhaakarppi

Liittynyt: 2006-06-20 08:05:13
Viestit: 6481
tunnustan - söin liikaa-
mutta oli niin hyvää, pottuvoi ja jauhelihapaistos vaikkei peuraa ollutkaan!
kiitos resepteistä.

_________________
102 (joulu 2004) oli jo (2007-2010)70 -sit pitkään 80-82 -nyt 75 ja laskee...
2012:paluuta oikeaan ruokaan ja taas 2015

"tee ittelles kivoja asioita!"
"Where is human nature so weak as in the bookstore?" - Henry Ward Beecher


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-03 23:16:17 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Jääpaisti (tai routapaakku, miten vaan) on pikkuisen liian fiiniä ruokaa kawaketjuun, mutta menköön.
Routapaakku on ollut mielessä ennenkin, mutta kun talossa ei ole soijakastiketta niin se on jäänyt.

Lämmitetään kakluuni hiillokselle saakka. Lakaistaan hiilet vähän sivummalle.
Otetaan pakkasesta noin kimpale paistia (ekalla kerralla oli kilo kyyttöä, tokakerta 2 kg nautaa).
Kääräistään jäinen paisti pariin kertaa folioon ja laitetaan paistinpannuun joka laitetaan kakluuniin.
Mennään nukkumaan.

Aamulla otetaan uunista haalea paisti, pulautetaan se folioista kaksinkertaiseen muovipussiin, jossa on lientä, jossa on vajaa desi suolaliuosta, kolmisen desiä tjsp vettä, ehkä puolen desin loraus viinietikkaa (en enää uskalla sanoa mitä kaikkea tuossa keittiön pullossa on, kun kotisiiderietikan loppuun on kaadeltu jos jonkinlaista viinipullon pohjaa ja muutakin hapanlientä, mutta aika hyvää se on salaatissakin), hapankaalin lientä jos on, pari murskattua valkosipulinkynttä ja hiven tulista tsillä. Suljetaan pussi mahdollisimman ilmattomaksi ja jätetään viileään ainakin päiväksi.

Ja kun näin tehty paistiparka oli likipitäen rasvatonta, ja kun se on hyvää jo kylmänä, niin ettei maustevoi sula päälle, niin sille tehdään kastike:
kuullotetaan sipuli ja hapankaalikourallinen runsaassa voissa, lisätään desi lientä pussista, bamixoidaan suht sileäksi, lisätään desi tjsp kermaa maistetaan suolat ja muut kuntoon, haudutetaan suhteellisen paksuksi (voita saa lisätä, jos siltä tuntuu).

Leikataan paistista ohuenohuita siivuja, laitetaan jokaiselle kunnon lusikallinen kastiketta, syödään vaikka pottuvoin ja talvikaali-hapankaalisalaatin kanssa, ks alla. Yhden kilon paisti oli keskeltä punertava, kahden kilon paisti upean roosa lähes kauttaaltaan. Tähän mitään paistilämpömittareita tarvita, jee.

Uusinta A.D. 2019
Lihana vajaa kaksi kiloa kyytön kulmapaistia (pari vuotta pakkasessa, unohtunut sinne kukaties)
Liemi: ehkä desi suolaliuosta, reilusti vastajauhettua mustaapippuria, pikkuisen kotisiiderietikkaa ja tietenkin folioon kertynyt liemi... muttei sitten muuta.

Paisti oli aamulla uunista uunista otettuna enää kädenläpöistä. Nostettu pussiin, viety kylmään ja käännetty pari kertaa päivässä toiselle kyljelle. Päivälliseksi (päivä päivän jälkeen) viipaloin siitä hyvin terävällä veitsellä ohuita siivuja (alle sentti pintaa oli ruskeaa, loppu kauniin vaaleanpunaista), jotka syötiin tällä erää kylmän kastikkeen kanssa. Olisi ollut hyvää ilman soosiakin, mutta ihan uskomattoman hyvää myös sen kanssa. Päivä päivän jälkeen.

Kastike: sekoitettu kotitekoiseen smetanaan hiukan kaverin itsetekemään cumberlandin kastiketta (googlaa ohje) ja hiukan hothottia chilikastiketta (olisiko suhteet desi : pari teelusikallista : maustemitta).

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-04 10:07:33 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ja tämän vuoden bravuuri eli Kawan talvisalaatti, kahdelle.
Siinä ei ole juurikaan rasvaa, mutta ehkä juuri siksi se maistuu niin hyvin näiden rasvajuttujen kanssa?

- Pohjana kourallinen juustohöylällä siivuttua kaalia ja ehkä puolet siitä hapankaalia. Saa pilkkoa pienemmäksi jos siltä tuntuu (usein tuntuu). Jos ei ole hyvää juustohöylää, niin veistäkin voi käyttää, mutta silloin se kannattaa nuijia suolaripauksen kanssa mehukkaammaksi, mikä tietty on työläämpää. Hyvällä höylällä sopiva, hetivalmis annos tulee parissa minuutissa, ja yksi kaali kestää viikkoja.
- Makuna puolikas silputtua sipuli, joka on hetken juomalasissa pehmennyt seuranaan noin ruokalusikallinen oliiviöljyä.
- Mausteina suolaa (kaali vaatii sekä makuun että mehustuakseen), pippuria ja etikkaloraus, sekä tähän hetken eksotiikkana hiukan makeaa taimaalaista tsilikastiketta (joo, ei kotimaista enää, enkä ole vielä edes kokeillut tehdä sitä itse, vaikka ohjeen jo bongasinkin)
- Ja koristeena pikkuisen jotain värikkäämpää: porkkanalantteja, porkkanaraastetta, puolukkaa, persiljaa, ituja, pari senttiä kurkkua, pari senttiä purjoka, pari minitomaattia, puolikas suolakurkkua, puolikas omenaa tai muutama saksittu rusina... mitä nyt sattuu nurkissa olemaan.

Kauankohan tätä jaksaa syödä putkeen?

*******
Ja tähän vielä yksi pikalisä.
Se sipulin asettuminen muiden makujen mukaiseksi nopeutuu,
jos lasissa oleva ja oliiviöljyllä kostutettu sipulisilppu pääsee minuutiksi mikroon, sulatusteholla.
Sen enempää lämpöä se ei kaipaa, eikä aikaakaan.

Muokkaus kevättalvella 2016:
Jostain syystä tänä vuonna talvikaali lakkasi maistumasta, paitsi kypsennettynä.
Korvasin sen kourallisella hapankaalia, kourallisella mung-ituja (helppo idättää koko talvikauden) ja parilla revityllä kaupan jäävuorisalaatin lehdellä.
Hyvin pelittää taas

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-04 10:22:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Itsellä näin talviaikaan perussalaattipohja on hyvin samantapainen. Eli rastettua kaalia, porkkanaa, happista ja tilkka etikkaa. Maku vaan paranee säilytyksessä, kun tuore kaali ja porkkana lähtevät happanemaan. Puolukkalisä on ehdoton veriruokien kanssa, sopii myös erityisen hyvin paistetun leipäjuuston kanssa!

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-04 11:59:03 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40849
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Joo, näitä kaalisalaatin mukaelmia olen kokeillut useita, siitä lähtien kun ihastuin pitserioiden (se oli Napoli, Mikaelinkirkon kupeessa, 70-luvun lopulla) alkusalaattiin. Yrittelin silloin vuosia, mutten saanut makua enkä rakennetta kohdalleen, vaikka ainekset näyttivät aina yhtä helpoilta. Amerikan cole slaw, virolainen kaalisalaatti, marttojen kaalisalaatti, äidin kaaliananasraaste, relissisalaatti ja pari päivää jääkaapissa hautunut kaalipuolukkasalaatti ovat kaikki jotenkin samaan suuntaan. Ja vaikka terveaineet ja mausteeet vaihtelivat, joskus noista tuli huippujuttuja, ja joskus hyvistä aineista huolimatta samoja mitäänsanomattomia tylsyyksiä, joita tarjoillaan jokapäivä lounaskippoloissa.

Ja jooei, tämä ei oikeastaan vastaa sitä öljyistä ja valkosipulista pitseriasalaattia, joka vanhoja muistellessa nostaa veden kielelle nytkin... paitsi että tästä jää kuin jääkin sama fiilis. Ja paitsi että tämä on ok sellaisenaan, mutta se varsinkin jalostaa kaiken muun lautasella selvästi paremmaksi. Ja mikä hienointa, jalostavasta vaikutuksestaan huolimatta tämä valmistuu muutamassa minuutissa hetisyötäväksi. Pitkään uskoin, että oikeaan salaattiin tarvitaan vaikka mitä, muun muassa aikaa. Hapankaali sopivissa määrin on hieno juttu, arvaan :D

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-04 12:10:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Itsekin olen tuota pitseeria Napolin kaalisalaattia syönyt, ja joo, on kyllä maukasta! :D Tukholmassa muuten vastaavanlainen kaalisalaatti oli peruskamaa kebab-paikoissa ja pitserioissa. Oma melkein lohturuokakategoriaan menevä versio tuosta öljymarinoidusta jutusta on paahtaa sekaan auringonkukan siemeniä ja sekoittaa paljon fetaa sekaan. Ihan tajuttoman hyvää sellaisenaan tai sitten monen muun ruon lisukkeena.

Itse olen harmikseni oppinut syömään hapankaalia vasta joku vajaa 2 vuotta sitten. Yhtäkkiä tuli selittämätön himo kyseistä tuotetta kohtaan, ja nykyisin on jääkaapin peruskamaa, ja menee oikeastaan päivittäin.

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 180 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 59 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)