Ja samaan pirtaan tulee talon vierasvara ja perjantaipelastus ja lastenjuhlasapuska eli Kawan pitsake.
Sen vitsinä ovat pohjan ainekset, joita löytyy talosta käytännössä aina
Sen kakkosvitsinä on, että se näyttää juuri niin viattomalta kuin mitä pitsantapainen vaan voi.
... ja siitä saa aitoa juhlaruokaa, jos täytteeksi ei käytä mitävaanjämiä vaan kaikkea kivaa (kuten erikoiskypsää kassleria, hevosmetukkaa, auraa, voissa kuullotettuja herkkusieniä, persilja-pekoni-sipuli-kuulloketta...)
Kawahtavan pitsakkeen pohja 1. Kourallinen raastettua juustoa (käytännössä joko punaemmentaalia tai oltermannia)
2. Siihen sekoitetaan hiukan soodaa tai leivinjauhetta (mikä se nyt oli, veitsenkärjellinen...) ja teelusikallinen jotain jauhoa (perunajauhoa, kookosjauhoa, aikoinaan jopa maizenaa)
2b... tai vaihtoehtoisesti unohdetaan jauhot ja lisätään pieni kourallinen raastettua selleriä ja sooda. Näyttää toimivan ihan yhtä hyvin. Muita juureksia en ole vielä kokeillut, mutta voisi...
3. Lisätään muna ja maustetta (paprikajauhetta, tsiliä, valkosipulia, oregaanoa... ei pakko) ja sekoitetaan tasaiseksi
4. Paistetaan seos runsaassa voissa yhdeksi yhden hengen pitsanpohjalätyksi (pieni paistinpannu) tai tapaksen kaltaisiksi pikkuletuiksi (lettupannussa). Voi saa olla kuumaa kun "taikina" lisätään, mutta paistaminen kannattaa tehdä vähän pienemmällä teholla.
Useammalle hengelle joko toistetaan kuvio tai tehdään kerralla isompi annos pohjataikinaa.
Ennen sekoitin jokaisen satsin erikseen, nykyisin sekoitan kerralla koko satsin. Voi tehdä etukäteenkin.
**********
* Paistettu pohja/pohjat leivinpaperin päälle pellille (kannattaa taitella paperin reunoja vähän ylöspäin)
* Päälle teelusikallinen tomaattisosetta tms, täytteet, mausteet ja päällimmäiseksi kasa raastettua juustoa. Sekalaiselle vierasjoukolle kannattaa laittaa täyteainet kippoihin niin että saavata itse valita täytteensä.
* Paistetaan 200C uunissa kunnes juusto näyttää sopivalta. Hiljennetään keittiön palohälytin, jos on tarpeen.
* Otetaan uunista, nostellaan peltiä ja pitsakkeita niin että irronnut rasva imeytyy takaisin pohjiin.
Syödään.
****** keväällä 2017 ******* *******
Monen vuoden etsiskelyn jälkeen löytyi nettiohjetta tuunaamalla toinenkin kivanoloinen pitsanpohja.
LÄhtökohtana oli DietDoctorin FatHead pitsanpohja
1. Laita kattilaan puolisen desiä jotain hapanmaitoa (hapantunutta kermaa, tuorejuustoa, smetanaa, jogurttia...), ehkä 50g voita ja iso kourallinen juustoraastetta (oli oltermannin tilsittiä, alunperin ehdottivat mozzarellaa, eli miedot toiminevat paremmin tai ainakin tosi hyvin). Kuumenna sekoittaen niin että raaste sulaa massaan.
2. Ota hellalta, sekoita huolellisesti mukaan noin desi perunajauhoja (ja rkl viinietikkaa ja hiukan soodaa, jos siltä tuntuu), ja sitten samoin sekoittaen yksi muna.
3. Kerää massa palloksi sekoituslusikan tai paistolastan päähän ja siirrä leivinpaperin keskelle.
4. Painele palloa litteämmäksi, kaada pinnalle vähän oliiviöljyä helpottamaan levitystä ja venyttele massa pitsanpohjaksi (käsin/öljytyllä lusikalla)
5. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 min, kunnes alkaa pinnalta vähän ruskistua.
6. Ota uunista, lisää tomaatti ja täytteet ja juustoraaste, paista toiset 10 min tjsp, kunnes näyttää kypsältä.
ja lisähuomautus kuutoseen: muutamasta pikkutomaatista ja mausteista ja oliiviöljystä saa bamixilla ketsuppeja paremman tuoreen tomaattikastikkeen!
Tämä pohja pysyy koossa ja näyttää kuivalta; suutuntuma murotaikinamainen, joten kävisi varmaan myös piiraisiin
****
Ja edellisestä vähintöin yhtä toimiva versio
... on lisätä nesteen määrää desiin ja norjistaa taikinaa toisellakin munalla.
Sen jälkeen taikina on niin löysää, että sen voi kaataa pellille. Mikä on hyvä juttu, se kun muuten takertuu sinne ja tänne
Se paistuu silti hyvin ja maistuu yhtä hyvälle. Pitsanpohjassa kokeilin ja ihastuin. Voisi käydä leipänäkin.
Ja kerta vielä kiellon päälle, kesä 2019.Pitsanpohjan ainekset ja suhteet taloudessa, jossa on yleensä hapanmaitotuotteista tarjolla vain 35% smetanaa:
- Kattilaan vajaa desi smetanaa, kaksi kunnon kourallista juustoraastetta (noin 150g) ja teelusikallinen voita. Lämmitä rauhallisesti ja sekoittele samalla
- Kun juusto on sulanut massaksi, kattila pois hellalta ja sinen mukaan pari munaa, puoli desiä perunajauhoa, lusikallinen kookosjauhoja ja vähän soodaa (jos siltä tuntuu, voi olla ettei ole pakko).
- tämä on hiukan niin kuin kaadettavaa muttei ihan. Aika helppo levitellä kasa lusikalla suunnilleen uunipellin kokoiseksi (leivinpaperille levitän, ei tarvitse voidella).
- paista noin 10 min noin 200C, kunnes pinnassa alkaa näkyä pikkuisen väriä. Helppoa kuin heinänteko
Kypsän pohjan maku ei ole ihan pitsaa vaan semmoinen murotaikinamainen (mikä ylläri, wirn) eli helppo.
Ei maistu muna eikä oikein juustokaan. Tällä on helppo yllättää sekä karpit että muut.
On edelleen talon suosikki niukkahiilariseen pitsanpohjaan (leiväksikin kävisi, mutta onneksi ei tarvita).
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)