suopursu kirjoitti:
Onkohan minulla vanhaa tietoa, kun niin Dahlqvist kuin Eehmfeldt, ja vielä Hexebergkin sanovat kirjoissaan rasvoista mm. näin:
Hexberg s. 172: Paistamiseen rasvoina sopii käyttä laardia, ankan- tai hanhenrasvaa, kirkastettuavoita (ghee), voita, kylmäpuristettuja kasvisöljyjä (oliiviöljy ja rapsiöljy kestävät suhteellisen hyvin nopeaa paistamista), ja kookosöljy (kestää lämmittämistä parhaiten)
Eehmfeldt kirjan s. 180: LUONNOLLINEN RASVA: On hyvä käyttää voita ja kermaa ruoanlaitossa, niin ruoasta tulee parempaa ja siitä tulee kylläisemmäksi. mm. Bearnaisekastike, Hollandaisekastike..
Kookosrasva, oliiviöljy ja rapsiöljy ovat myös hyviä vaihtoehtoja.
Dahlqvist mm. kirjansivulla 85-86: voita, kermaa, majoneesia. Rapsi- tai oliiviöljyä, kylmäpuristettua kookosrasvaa. Rapsi- tai oliiviöljypohjaisia sekä viinietikkapohjaisia salaattikastikkeita ja majoneesikastikkeita. Naudanlihaa, sianlihaa, lampaanlihaa, kanaa, kalaa, äyriäisiä, Älä heitä näkyvää rasvaa pois!
Niin ja Heikkilähän ei suosi rypsiä, oliiviöljyä kylläkin.
Kirjoissa sanotaan noinkin, mutta veikkaan tämän pääsyyksi sitä, että tällä vuosituhannella lähikaupasta on Ruotsissakin vaikeaa löytää maitorasvojen lisäksi juuri mitään muuta rasvapuolella. Sikäläisissä piireissä tapellaan jo kansanterveydestä eli kouluruoasta - ja raadollisessa arkireqalismissa rypsiöljyllä jatkettu Bregott (eli sikäläinen oivartiini) on parempi ratkaisu kuin nykyiset koulumargariinit ja nollamaidot.
Olin paikalla yhdessä salintäydessä LCHF-symposiumissa Tukholmassa (jo jokunen vuosi sitten, mukana sekä puhumassa että loppupaneelissa olivat muun muassa nuo kaksi). Kaikkien puhujien suusanallinen sanoma oli todella selvästi kallellaan eläinrasvoihin. Edes oliiviöljyä ei mainittu koko päivän aikana kertaakaan - ennenkuin paneelissa yleisöstä erikseen kysyttiin siitä ja rapsista, eikä kumpikaan saanut erityisen arvostavia lausuntoja lavalta.
Täsmälleen sama trendi näkyy LCHF-lehdissä (vuosikerrat 2010-2012). Ei siellä ruokavalio-ohjeissa, resepteissä tai onnistumiskertomuksissa juuri näy muuta kuin eläinperäistä rasvaa.... Kylmäpuristettu oliiviöljy mainitaan joskus salaatinkastikkeissa ja majoneesissa, mutta niillekin näkyy usein löytyvän vähintään rasvajogurtilla, kermalla tai smetanalla "leikattu" versio

Pitänee lukea enemmän noita nettikirjoituksia.