Huomenta
Ari kirjoitti:
miten tästä eteenpäin?
nyt kirjoitus hetkellä en vielä itekään tiedä miten tarkalleen jatkan...
mutta jatketaan, ainakin vain noilla samoilla ruuilla (ei siis mitään muuta ruoka "urheilulajia"). olen hyvillä mielin ja hyvä olo vain jatkuu ilman mitään ongelmia ja ruuan mielitekoja.
suolistoni ja paska toimii kuin ohjekirjassa, eli todella mallikkaasti.
täytyy vähän suunnitella ja miettiä ...
mutta pysy mukana niin teidät miten minulle oikein käy
niin asiat vain kirkastuu kun vähä miettii ja tutkii.
Antti Heikkilä on ja oli aikaansa edellä
Lainaa:
Artikkeli elo 3, 2016 Antti Heikkilän haastatteli Reetta Reinman.
Sokerit pois, krooniset sairaudet kuriin
– Sokeri aiheuttaa monille hyvin voimakkaan riippuvuuden, josta on vaikea päästä irti
Lääkäri Antti Heikkilä pitää sokeria kroonisten kansansairauksien suurimpana syyllisenä. Sokeri aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta, mitä pidetään rauppeumasairauksien todellisena syynä. Heikkilä korostaa, että ravinto on myös keskeisin geenien säätelijä, toinen on mieli.
Antti Heikkilän haastatteli Reetta Reinman.
Vuosikymmenten rasvapelottelusta huolimatta Suomen kansa sen kun lihoo. Kakkostyypin diabetes ja mielenterveysongelmat lisääntyvät, samoin tuki- ja liikuntaelinten ongelmat sekä monenlaiset pehmytkudoksen rappeutumissairaudet, kuin myös krooninen väsymysoireyhtymä. Antti Heikkilä, milloin rupesit ajattelemaan, että sokeri onkin terveyden suurin pahis?
– Olen aina pitänyt sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja pahimpina terveyden kannalta. Periaatteessa ne eivät ole koskaan kuuluneet ihmisen terveelliseen ruokavalioon, vaan ne ovat teollisuuden ruokapöytään tuomia aineita. Nuorena lääkärinä 1970-luvulla luin brittiprofessori John Yudkinkin kirjan sokerin vaaroista.
https://kauppasuomi.fi/artikkelit/890/sokerit-pois-krooniset-sairaudet-kuriin/Kyllä sokeri ja fruktoosi on TODELLA pahis, näin kertoo ja vahvistaa uudet tutkimukset.
puhdas sokeri ja fruktoosi ei todellakaan kuulu meidän ruokavalioon. EI KUULU EI.
Ja niin tämä fruktoosi tietenkin liittyy virtsahappoon
Fruktoosi liittyy aina lisääntyneeseen virtsahapon tuotantoon.
alla lainaukset ovat google käännös ("google puhu huono suomi")
mutta asia kyllä selviää
Fruktoosi stimuloi rasvan ja glykogeenin varastointiaLainaa:
Fruktoosi stimuloi rasvan ja glykogeenin varastointia
Fruktoosi voi lisätä painoa ja rasvavarastoja useilla mekanismeilla 18. Ensinnäkin fruktoosin nauttiminen aiheuttaa huonon kylläisyysvasteen, koska se ei stimuloi suoraan insuliinia tai leptiiniä 19. Suurempi merkitys on kuitenkin havainnolla, että fruktoosin aineenvaihdunta edistää sentraalisen leptiiniresistenssin kehittymistä, mikä johtaa jatkuvaan nälkään (ja/tai heikentyneeseen kylläisyyteen), mikä johtaa liioiteltuun ruoan saantiin 20. Mekanismeja ei ole täysin ymmärretty, mutta virtsahapon syntymisellä ja solunsisäisen oksidatiivisen stressin kehittymisellä voi olla merkitystä 21.
tuon on varmaan jokainen tuntenut.
Lainaa:
Abstrakti
Joukkosukupuuttoja esiintyy usein luonnonhistoriassa. Vaikka sukupuuttoon kuolleiden eläinten tutkimukset voivat olla informatiivisia, selviytyjät tarjoavat vihjeitä sopeutumismekanismeista, kun olosuhteet ovat epäsuotuisat. Tässä kuvataan selviytymisreittiä, jota monet lajit käyttävät keinona tarjota riittävästi polttoainetta ja vettä, samalla kun se suojaa hapen saatavuuden heikkenemiseltä. Fruktoosi, riippumatta siitä, toimitetaanko sitä ruokavaliossa (pääasiassa hedelmiä ja hunajaa) vai endogeenisesti (polyolireitin aktivoinnin kautta), siirtää organismin ensisijaisesti kohti polttoaineen (rasva, glykogeeni) varastointia, jota voidaan käyttää energian ja veden tuottamiseen myöhemmin. Fruktoosi aiheuttaa natriumin kertymistä ja nostaa verenpainetta ja todennäköisesti auttoi selviytymään kuivumisen tai suolan puutteen asettamisessa. Siirtämällä energiantuotantoa mitokondrioista glykolyysiin fruktoosi vähensi hapenkulutusta auttaakseen selviytymistä tilanteissa, joissa hapen saatavuus on heikkoa. Fruktoosin toimintaa ohjaa osittain vasopressiini ja virtsahapon muodostuminen. Kaksi kertaa historiassa mutaatioita esiintyi joukkosukupuuton aikana, mikä lisäsi fruktoosin aktiivisuutta rasvan tuottamiseksi, joista ensimmäinen oli mutaatio C-vitamiinin aineenvaihdunnassa liitukauden ja paleogeenisen sukupuuton aikana (65 miljoonaa vuotta sitten) ja toinen oli mutaatio virtsatapauksessa, joka tapahtui keskimmäisen mioseenin häiriön aikana (12–14 miljoonaa vuotta sitten). Nykyään fruktoosin liiallinen saanti puhdistetun sokerin ja runsaasti fruktoosia sisältävän maissisiirapin saatavuuden vuoksi lisää "elämäntapasairauksia", mukaan lukien liikalihavuus, diabetes ja korkea verenpaine.
Lainaa:
Näyttää siltä, että on olemassa yhteinen mekanismi, jolla monet eläimet selviävät, ja että siihen liittyy ainutlaatuinen aineenvaihduntareitti, jota välittää fruktoosi, yksinkertainen sokeri, jota esiintyy hedelmissä 5. Fruktoosia tuotetaan myös elimistössä stressiolosuhteissa. Fruktoosin metabolia puolestaan aktivoi ainutlaatuisesti eloonjäämistä stimuloivia prosesseja, ja se toimii spesifisten hormonien (kuten vasopressiinin) sekä aineenvaihduntatuotteiden (virtsahappo) kautta välittääkseen sen vaikutuksia. Tässä annamme lyhyen kuvauksen tästä keskeisestä reitistä, jolla näyttää olevan keskeinen rooli lajien kehityksessä (kuva 1).
Lainaa:
Yhteinen selviytymisreitti. Yksinkertaisella sokerilla, fruktoosilla, oli todennäköisesti tärkeä rooli evoluutiossa sen ainutlaatuisen aineenvaihdunnan vuoksi, joka aktivoi prosesseja, jotka valmistavat eläintä odottamaan ruoan, veden tai hapen puutetta. Erityisesti fruktoosi siirtää ravintoaineiden tarjoaman energian polttoaineen varastointiin (rasva, glykogeeni) ja pois energian (ATP) tuotannosta vähentämällä mitokondrioiden aineenvaihduntaa ja suosimalla glykolyysiä. Rasva ja glykogeeni tarjoavat energian ja aineenvaihduntaveden lähteen, kun ruokaa ja vettä on niukasti. Siirtyminen glykolyysiin liittyy energiantarpeen vähenemiseen ja johtaa suojaan hypoksisilta ja iskeemisiltä tiloilta. Glukoneogeneesi ja insuliiniresistenssi nostavat seerumin glukoositasoja polttoaineen saamiseksi aivoihin. Natrium säilyy ja verisuonia supistavia aineita stimuloidaan verenpaineen nostamiseksi, ja myös synnynnäistä immuniteettia stimuloidaan. Ravinnonhaku kehittyy, ja jano ja nälkä esiintyvät mekanismina painon lisäämiseksi, suurelta osin leptiiniresistenssin ja hyperosmolaalisuuden aiheuttaman janon kehittymisestä. Näitä prosesseja välittävät fruktoosin aineenvaihdunnan lopputuotteet, jotka sisältävät vasopressiiniä, laktaattia ja virtsahappoa. Vaikka liiallinen fruktoosi tarjoaa keskeisen eloonjäämisedun niukkojen resurssien olosuhteissa, se voi stimuloida aineenvaihduntasairauksia, dementiaa ja syöpää.
Lainaa:
Fruktoosi eloonjäämistekijänä
Fruktoosi on ainutlaatuinen kaikista muista ravintoaineista, koska sen aineenvaihdunta johtaa solunsisäiseen hälytyssignaaliin, joka laukaisee organismin siirtymään "turvatilaan" 5. Erityisesti, vaikka fruktoosi voidaan metaboloida heksokinaasin avulla, fruktokinaasi C -entsyymi (tunnetaan myös nimellä ketoheksikinaasi tai KHK) on ensisijainen entsyymi, joka metaboloi fruktoosia ja tuottaa fruktoosi-1-fosfaattia niin nopeasti, että ATP- ja solunsisäiset fosfaattitasot laskevat (kuva 2). Vaikutus riippuu fruktoosipitoisuudesta ja voi johtaa solunsisäisen ATP: n ja GTP 6: n merkittävään vähenemiseen (20–60%) elimissä, joissa fruktokinaasi C ilmenee, mukaan lukien maksa, munuaiset, aivot, haimasaarekkeet ja rasvakudokset 7, 8. Fruktokinaasi C:tä voidaan indusoida myös kudoksiin, kuten sepelvaltimotautiin 9. Solunsisäisen fosfaatin menetys aktivoi AMP-deaminaasientsyymin, mikä nopeuttaa inosiinimonofosfaatin (IMP) ja virtsahapon 6 tuotantoa. Vaikutusta vahvistaa entisestään se, että IMP estää aldolaasi B:tä, jonka tehtävänä on metaboloida fruktoosi-1-fosfaatti lopulta vapauttamaan sekvensoitu fosfaatti. Fruktoosin metabolia ajaa myös vasopressiinin tuotantoa hypotalamuksen 10 supraoptisessa ytimessä, ja stabiilin metaboliitin, kopeptiinin, havaitsemia kiertäviä vasopressiinitasoja säätelee osittain myös fruktoosi 11, 12.
Lainaa:
Fruktoosin aineenvaihdunnan biokemiallinen perusta. Fruktoosia voidaan saada joko ruokavaliosta tai sitä voidaan tuottaa glukoosista endogeenisesti aldoosireduktaasi-sorbitolidehydrogenaasi (polyoli) -reitin kautta. Fruktoosiaineenvaihdunnan ainutlaatuinen piirre on, että se vähentää solun energiaa (ATP) ja solunsisäistä fosfaattia aineenvaihdunnan aikana, mikä laukaisee "hälytyssignaalin", joka laukaisee eloonjäämisreitin. Erityisesti fruktoosi metaboloituu fruktokinaasi C:n (KHK-C) kautta erilaisissa kudoksissa, kuten suolistossa, maksassa, munuaisissa, saarekkeissa, rasvakudoksessa ja aivoissa, missä se aiheuttaa fruktoosin nopean fosforylaation fruktoosi-1-fosfaatiksi. Tämän jälkeen aldolaasi B ja muut entsyymit metaboloivat fruktoosi-1-fosfaattia edelleen glukoosin, laktaatin, glykogeenin ja triglyseridien tuotantoon. KHK-C: n fruktoosin alkuperäinen fosforylaatio johtaa kuitenkin solunsisäisen fosfaatin laskuun, joka aktivoi AMP-deaminaasi-2: n, joka laukaisee AMP: n hajoamisen IMP: ksi ja lopulta virtsahapoksi. Vasopressiiniä stimuloi myös fruktoosin aineenvaihdunta, vaikka ei tiedetä, välittääkö se energian ehtymisreitin. Nämä prosessit johtavat mitokondrioiden toimintahäiriöihin ja siirtymiseen energiantuotannosta energian varastointiin.
Lainaa:
Vaikka fruktoosia löytyy ruokavaliosta, joka luonnossa on pääasiassa hedelmistä ja hunajasta, toinen fruktoosin lähde on tuotannosta polyolireitin kautta. Aldose-reduktaasi muuntaa glukoosin sorbitoliksi, joka sitten metaboloituu fruktoosiksi sorbitolidehydrogenaasin avulla (kuva 2). Aldose-reduktaasia voidaan puolestaan stimuloida korkeilla glukoositasoilla (kuten diabeteksessa), runsaasti suolaa sisältävällä ruokavaliolla (joka lisää osmolaliteettia, joka on tunnettu aldoosireduktaasin stimulantti), lämmöllä, kudosten hypoksialla, oksidatiivisella stressillä sekä fruktoosilla ja virtsahapolla 13-17. Länsimaisissa yhteiskunnissa fruktoosin tärkeimmät lähteet ovat pöytäsokerista (sakkaroosi) ja makeutusaineesta, runsaasti fruktoosia sisältävästä maissisiirapista (HFCS).
Lainaa:
Fruktoosi stimuloi rasvan ja glykogeenin varastointia
Fruktoosi voi lisätä painoa ja rasvavarastoja useilla mekanismeilla 18. Ensinnäkin fruktoosin nauttiminen aiheuttaa huonon kylläisyysvasteen, koska se ei stimuloi suoraan insuliinia tai leptiiniä 19. Suurempi merkitys on kuitenkin havainnolla, että fruktoosin aineenvaihdunta edistää sentraalisen leptiiniresistenssin kehittymistä, mikä johtaa jatkuvaan nälkään (ja/tai heikentyneeseen kylläisyyteen), mikä johtaa liioiteltuun ruoan saantiin 20. Mekanismeja ei ole täysin ymmärretty, mutta virtsahapon syntymisellä ja solunsisäisen oksidatiivisen stressin kehittymisellä voi olla merkitystä 21.
Lisäksi fruktoosi ajaa rasvamaksan tuotantoa, jota välittävät sekä maksan lipogeneesin lisääntyminen että rasvahappojen hapettumisen väheneminen 22. Nämä vaikutukset johtuvat NADPH-oksidaasin aiheuttamasta solunsisäisestä ja mitokondrioiden oksidatiivisesta stressistä, mikä johtaa akonitaasi-2:n vähenemiseen ja lipogeneesireittiä stimuloivan sitraatin nousuun 23 ja enoyyli-CoA-hydrataasin (rasvahappojen beetahapetusreitin komponentti) vähenemiseen 24. Lisäksi fruktoosin aineenvaihdunta johtaa malonyyli-CoA:n kertymiseen ja vähentää rasvahappojen imeytymistä mitokondrioihin vähentämällä karnitiinipalmitoyylitransferaasi 1a:n aktiivisuutta 22.
Fruktoosi stimuloi myös glukoneogeneesiä ja glykogeenin kertymistä. Suuri osa fruktoosista metaboloituu glukoosiksi ja laktaatiksi, joista jälkimmäinen on myös glukoneogeeninen substraatti. Vaikka fruktoosi lisää glukoosin tuotantoa, suuri osa glukoosista imeytyy maksaan stimuloimalla glukokinaasia glukoosi-6-fosfaatin 25, 26 valmistamiseksi ja käytetään sitten glykogeenin 27, 28 tuottamiseen.
Fruktoosin aineenvaihdunnan aiheuttama rasvan ja glykogeenin lisääntyminen on paljon suurempi kuin pelkällä glukoosilla havaittu, ja se on yhdenmukainen mitokondrioiden energian (ATP) tuotannon suhteellisen vähenemisen kanssa energian edullisella varastoinnilla polttoaineena 22, 24. Sellaisenaan fruktoosin aineenvaihdunta on ensisijainen ravintoaine, jota monet eläimet käyttävät rasvamassan saamiseksi. Tämän on osoitettu esiintyvän pitkän matkan muuttolinnuilla ennen niiden lentoja 29, karhuilla ja muilla nisäkkäillä, jotka valmistautuvat lepotilaan 30, sekä tietyntyyppisillä hedelmiä syövillä kaloilla, kuten Pacu 31: llä.
Lainaa:
Mielenkiintoista on, että fruktoosin nauttiminen voi myös lisätä janoa, mikä toimisi toisena mekanismina stimuloimaan vesipitoisuuden lisääntymistä edelleen. Kun fruktoosia nautitaan, stimuloidaan seerumin vasopressiiniä, joka vähentää virtsan vesihäviöitä stimuloimalla virtsan pitoisuutta 36. Kuitenkin, kun vesi säilyy, seerumin osmolaliteetti ei putoa, vaan pysyy koholla (kuva 3). Syynä on se, että vesi siirtyy solunulkoisesta solunsisäiseen tilaan, mikä johtuu todennäköisesti glykogeenin nopeasta muodostumisesta. Koska seerumin osmolaliteetti on edelleen kohonnut, jano stimuloi edelleen veden saantia.
Lainaa:
Fruktoosi ylläpitää verenpainetta säilyttämällä natriumin ja virtsahapon vaikutukset
Fruktoosin nauttimisen on osoitettu nostavan verenpainetta akuutisti ihmisillä (toisin kuin glukoosilla) 47. Mekanismiin liittyy todennäköisesti suolan imeytymisen stimulointi munuaisissa 48, seerumin vasopressiinitasojen 11 lisääminen ja virtsahapon tuotanto 49, 50. Itse asiassa virtsahapon vaikutukset verenpaineen nostamiseen välittyvät oksidatiivisen stressin induktiolla ja endoteelin typpioksidin biologisen aktiivisuuden vähentämisellä 51, 52.
On joitain todisteita siitä, että endogeenisesti tuotettu fruktoosi voi säädellä verenpainetta. Korkean seerumin osmolaliteetin, kuten dehydraation tai runsaan suolan saannin, on havaittu stimuloivan endogeenistä fruktoosireittiä aldoseredutaasin aktivoinnin kautta. Tässä suhteessa verenpaineen nousua voidaan estää hyperosmolaarisilla eläimillä, joilla ei ole fruktokinaasia 15. Runsassuolainen saanti on myös vuorovaikutuksessa ruokavalion fruktoosin kanssa verenpaineen nostamiseksi 53.
Vaikka on yhä enemmän todisteita siitä, että suolan saanti voi säännellä verenpainetta akuutisti osmolaliteetin ja mahdollisesti endogeenisen fruktoosin tuotannon kautta, verenpaineen pitkäaikainen nousu näyttää välittyvän munuaistensisäisestä tulehduksesta, joka johtaa jatkuvaan munuaisten vasokonstriktioon, joka heikentää natriumin erittymistä 54. On myös joitain todisteita siitä, että virtsahapon välittämä korkea verenpaine saattaa siirtyä tähän mekanismiin ajan myötä 55.
Lainaa:
Vaikka C-vitamiinilla on monia tehtäviä, yksi toimenpide on estää fruktoosin vaikutukset rasvasynteesin stimuloimiseksi, todennäköisesti estämällä fruktoosin 23, 81 välittämä mitokondrioiden oksidatiivinen stressi. Ryhmämme on havainnut, että fruktoosin aiheuttama metabolinen oireyhtymä C-vitamiinin puutteesta kärsivillä hiirillä voidaan estää annoksesta riippuvaisesti lisäämällä C-vitamiiniannoksia.
Tämä voi johtaa mielenkiintoiseen kysymykseen siitä, miksi C-vitamiinia on hedelmissä, kun otetaan huomioon, että monet lajit käyttävät hedelmiä fruktoosin lähteenä rasvan saamiseksi valmistautuessaan pitkän matkan muuttoliikkeeseen tai lepotilaan. C-vitamiinipitoisuus on kuitenkin korkein kauden alussa, ja kun hedelmä kypsyy, se makeuttaa (lisäämällä fruktoosipitoisuuttaan), kun taas sen C-vitamiinipitoisuus laskee 82. Näin ollen, kun eläimet nauttivat hedelmiä syksyllä, ennen talvea, hedelmät ovat maksimaalisesti makeita ja alhaisin C-vitamiinipitoisuus.
mutta alla enempi
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12993https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27053647/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6195650/Lainaa:
Liikalihavilla tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla, jotka kuluttavat suurempia määriä fruktoosia, maksan adenosiinitrifosfaatin (ATP) - solujen väliseen energiansiirtoon osallistuvan yhdisteen - tasot ovat alentuneet. Tulokset, jotka julkaistiin syyskuussa Hepatology-lehdessä, joka on American Association for the Study of Liver Diseases -lehden lehti, osoittavat, että kohonneet virtsahappotasot (hyperurikemia) liittyvät vakavampaan maksan ATP-ehtymiseen vasteena fruktoosin saannille.
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120913104121.htmLainaa:
erittäin voimakas asia, joka kääntää tämän polun päälle, on kuivuminen. Tarkoittaa, mistä kehomme tietää, kun emme löydä vettä? Mitä tapahtuu? Kun kuivumme, seerumin natrium nousee. Se on ensimmäinen merkki. On käynyt ilmi, että kohonnut seerumin natrium laukaisee tämän polyolireitin fruktoosin valmistamiseksi, koska fruktoosi kytkeytyy virtsahappoon rasvan valmistamiseksi.
https://chriskresser.com/rhr-the-secret-biomarker-for-optimal-health-with-dr-david-perlmutter/