Valtsu:
- Paleon (ja mahabakteerien) kannalta jopa tässä ja nyt puristettu tuoremehu on kovasti eri asia kuin hedelmä - puhumattakaan kaukana puristetuista, steriloiduista mehuista. Hedelmien fruktoosista melkoinen osa saa kuituihin sidottuna ilmaisen matkan ruoansulatuksen loppupäähän saakka, jossa sen käyttävät samat bakteerit, jotka hyödyntävät kuitujakin (suolenseinämien iloksi ja terveydeksi), siinä missä mehuna nautitut sokerit imeytyvät jo ohutsuolen alussa, ihan niinkuin tavallinen valkosokerikin. Siksi hedelmien fruktoosi on huomattavasti turvallisempaa kuin hedelmämehujen fruktoosi.
(Paitsi että ne hedelmäkuidutkaan ei oikein käy sille, joka on tällä terveellisellä länsimaisella ruoalla jo onnistunut pilaamaan suolistonsa sellaiseen kuntoon, että mahalaukku ei sulata, ohutsuoli vuotaa ja paksusuolen bakteerikanta on kaukana paleopuolen terveestä kasvustosta.)- Rasvoista puolestaan kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Eläinrasvaa ei saa millään puhdistettua niin tyhjäksi hivenistä kuin kasviöljyjä. Minkä lisäksi eläinrasva on tuoretta kun taas kasviöljy on joutunut tekemisiin ilman hapen kanssa jo jalostus- eli puristusvaiheessa. ja ilma-altistus jatkuu kuluttajan keittiössä, jossa jokainen öljypullon käyttökerta antaa hapelle lisää mahdollisuuksia reagoida sellaisen nestemäisen öljyn kanssa, johon ei pääse muodostumaan muuta rasvaa suojaavaa pintakerrosta - kuten kiinteisiin rasvoihin..
- Ja samaan rasvojen kokonaisuuteen kuuluu sekin, ettei eläinrasvassa ole kasvien suosimia kemiallisia aseita, joita puolestaan on käsittelemättömissä kasvirasvan lähteissä. Paleoajan ihminen ei olisi voinut syödä edes kovin montaa villimantelia päivässä niiden syanidipitoisuuden takia...
Hauki on kala:
- D-vitamiinia en ota purkista minäkään. En ottanut ennen karppia (jolloin takuulla kärsin Deenkin vajeesta) mutta vajeoireet menivät ruokavaliomuutoksen myötä, joten ilmeisesti oikealla ruoalla pärjää vähemmälläkin
(Ja luomukeltuaisista saa perustarpeen kivasti täyteen - ainakin jos uskoo jotain muuta kuin Fineliä, jonka mukaan Suomessa on maailman vähiten Deetä sisältävät kananmunat. Paljon vähemmän kuin Hollannissa ja jopa vähemmän kuin USAn teollisimmissa tehokanaloissa 
)
- Kohdasta 12 näkyy, ettei kerma ei välttämättä kuulu PaNuun sen enempää kuin muutkaan meijerituoteet, vaikka se onkin sallittua. Voisi kai sanoa, että maitorasva on vain se helpoin eläinrasvan vastike, ja varsinkin maitoproteiineista ja maitosokerista puhdistettuna se vielä sopiikin useimmille. Jos ei sovi edes gheenä, on pakko etsiä oikeampia paleovaihtoehtoja eli muuta eläinrasvaa, ja se on vähintäinkin työlästä, jopa meillä. Mutta siitä ei päästä mihinkään, että paleon kannnalta maitorasva on huomattavasti lähempänä arkaaisia ruoka-aineita kuin mitä on yksikään siemenistä, hedelmistä tai pähkinöistä puristettu öljy - ne kaikki tulivat vasta maatalouden mukana.
- Perunan sijaan PaNu taitaa ehdottaa, että tärkkelyshiilarit kannattaisi ottaa suhteellisen vähän kasvimyrkkyjä (anteeksi, fytokemiaaleja) sisältävistä lähteistä eli juureksista, tärkkelyspitoisista maanpäällisistä kasveista tai riisistä (joka lienee viljapuolen vähiten haitta-aineita sisältävä tuote, ihmiselle siis), ei niinkään juuri perunasta. Vähän niinkuin okinavalaisetkin? Vaikka eipä silti, PaNun mukaan se jokin voi olla perunaakin, jos tuo muuten sopii.
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)