karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2023-03-22 07:42:27

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 13 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2012-02-06 10:49:16 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-30 14:39:41
Viestit: 423
Elikkä mistä sellaisen löytää? Nyt etsitään sivustoa, kirjaa tai artikkeleita, suomeksi tai englanniksi, josta hakea inspiraatiota ilman liikaa hysteriaa. Tämän osion selailulla en oikein etsimääni löytänyt.

Minuun uppoaa paremmin raa'an tieteellinen teksti kuin Amerikan pitkästi ja populistisesti kirjoitut opukset. Ruokavallankumous oli oikein hyvä, mutta Eadesien Protein Power LifePlan on turhan kevyttä makuuni. Olen kolunnut joitain nettisivustoja, mutta paleo-sivut ovat todella ristiriitaisia keskenään. Karppilammessa kun ollaan, vähän lihaa ja runsaasti tärkkelystä ei tule kuuloonkaan.

Onko kellään ehdotuksia, mistä aloittaa? Tarkoituksenani on ennemmin muokata ruokavaliotani parempaan kuin noudattaa tiukasti jotain tiettyä suuntausta. Kun noin vuosi sitten aloitin laihduttamaan VHH:lla, huomasin heti kuinka paljon paremmin voin. Laihdutus jäi ja VHH:sta tuli elämäntapa. Alkuunsa söin lihaa/kalaa/kanaa ja salaattia, ja olo oli mahtava. Syksyllä piti saada vaihtelua ruokiin ja raskaampaa ruokaa talveksi. Voin ja kerman lisääntynyt käyttö ei kuitenkaan tunnu hyvältä.

Kivikautinen ruokavalio on oikeastaan ollut mielessä keväästä asti, mutta nyt alkaa tuntua siltä, ettei mutukarppaus enää riitä. En pelkää lisäaineita, mutta niiden käyttö tuntuu suurelta osin turhalta. Kahvista olisi vaikea luopua, alkoholista en haluaisi luopua :D ja vihreästä teestä en suostu luopumaan. Olen yrittänyt vähentää lihansyöntiäni, koska helposti söisin puoli kiloa päivässä tai enemmän, mutta nälkää on vaikea pitää poissa ilman lihan korvausta suurella määrällä kermaa tai voita. Kasviksilla on vaikea tulla kylläiseksi, kun samalla pyrin pitämään hiilihydraatit melko vähäisinä. En tosin laske.

Laittakaa linkkejä ja ehdotuksia, jos tiedätte hyviä oppaita/sivuja/mitävaan. Kommenttejakin saa laittaa.

_________________
Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-07 07:20:38 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2011-06-04 23:14:58
Viestit: 76
Paikkakunta: Vantaa
http://paleohacks.com/questions/75271/t ... z1l4YQwlIO Siinä on hyvä lista erilaisista paleo-tyypeistä, muuteskin paleohacks on erinomainen sivusto.

Paleo on siinä mielessä vähän hankala, kun ei ole yhtä tiettyä oikeaa tapaa. Enemmänkin kyse on siitä, että jätetään teolliset tuotteet pois, ja sitten katsotaan mikä toimii sinulle, olemme kaikki vähän erilaisia ja vaikka geenimme eivät ehkä ole paljoa muuttuneet, niin olemme sopeutuneet eri tavalla ympäristöömme eri puolella palloa.

Ja miksi sitä lihan syöntiä pitäisi vähentää? Jostain se energia on saatava.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-08 05:25:52 
Poissa
nörttikarppi
nörttikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-05-04 14:59:26
Viestit: 8323
Paikkakunta: Lahti
No jos et halua hirveää lihamättöä niin Cordainhan kauhistelee mukakorkeaprodejutskia. Harmi ettei PPLP uponnut, PP on kyllä parempi mitä paleolinjaan tulee ja noi kakshan ovat peräti nörtimmästä päästä mitä jenkkikarppaukseen tulee, niin hirveää höttöä noi Atkinsit ja muut ovat. Joskus 90-luvun lopulla jenkkikarppifoorumeilla kitistiin niistä että "eiku tää on liian vaikeeta, en mä tajuu! Liikaa niinku tiedettä!" Itse tykkään myös tieteellisestä tekstistä ja vaikka se joidenkin asioiden tarkka selittäminen vähän PP:ssä ja PPLP:ssä tuntuukin vähän höhlältä sivistyneelle suomalaislukijalle niin se ei ole vielä mitään siihen tyhmennykseen verrattuna mitä kustantajat pistivät Eadesit niiden jälkeen suoltamaan, noi kaksihan ovat ainoat niiden järkevät kirjat. (Halusivat kuulemma kirjoittaa fiksumpaa tekstiä mutta kustantajat hankasivat koko ajan vastaan ja PP tuli julkaistuksi vain sen ansiosta että ne tekivät lunttausboksit tyhmille lukijoille joka luvun loppuun. On oikeasti uskomatonta että se edes pääsi painosta ulos, verrattuna siihen tyhmyyden tasoon mitä tuolla rapakon takana yleensä karppikirjoissa näkee.) Miken blogi kannattaa silti tsekata koska se on kiihkoton ja täynnä fiksua ja nörttiäkin asiaa eikä sen tarvitse tyhmentää blogipostauksiaan kustantajaa varten. Ja se viittaa kintaalla noille tärkkelys"paleo"höpöttäjille. Cordain kyllä mulla vähän mättää kun se on rasittava, vähän hysteerinen fiilis siitä tulee. Rosedale vaahtoaa kalasta niin paljon että alkaa kädet haista silakalta kun sen kirjaa lukee. Uppoisiko sulle sitten se äijäbodarilinja mikä jenkkipaleossa on valloillaan? Ja jos sulle Ruokavallankumous iski niin meinaatko että kaipaat ihan sitä tutkimusdataosastoa, joten tarviiko olla välttämättä paleopaleota? :smt017

_________________
Kuva

Riekon nyrkkisääntöjä ketoilijoille, kliks


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-08 05:41:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-10 22:52:43
Viestit: 2503
Ootko tutustunut Perfect Health Diet -blogiin? Oon tykännyt siitä tosi paljon. Niillä on myös laadukas kirja noin 600 lähdeviitteellä (täällä linkkejä arvosteluihin), mutta vaikka se onkin hyvä, niin tieteellisesti ajatellen blogi on mennyt parempaan suuntaan tohon kirjaan nähden jos ajatellaan "jenkkimäisyyttä" ja sitä kuinka tutkimuksia tulkitaan. Mutta siis edelleen suosittelen tota PHD kirjaa enemmän kuin muita paleokirjoja (ite lukenut mm. tuota Protein Power Lifeplania ja sitten Staffan Lindebergin vähän akateemisemman kirjan). Ja se ei oo 100% paleo, vaan enemmänkin sellainen paleo-ajattelun pohjalta lähtevä ruokavalio jossa on kuitenkin otettu hieman vapauksia muun muassa WAPF-suuntaan.

Voisinpa vaikka myös mainostaa omaa blogiani. Sieltä löytyy kaikenlaista ruokavaliojuttua ja sitten kaikkea muuta juttua, esim vuorokausirytmistä ja riippuvuuksista. :) Ja linkkejä muihin blogeihin.

_________________
Valtsun terveysblogi


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-08 07:24:22 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47037
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kotottajan lähettämä lista oli varsin hyvä ja kertoo miten laajasta vaihtelusta jopa tutkijoiden paleossa on kyse ... mikä on luonnollista, jos asiaa miettii pikkuisenkaan pitempään. Kaikki oikeasti vanhat ruokavaliot olivat paikallisia, ja koska ihminen levittäytyi ja onnistui elämään niin monenlaisissa eri ympäristöissä.

Pikaisesti katsottuna vain Stefansson jäi väliin. Ja Phinney.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-08 16:16:29 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-30 14:39:41
Viestit: 423
Hei kiitos kaikille vinkeistä. Aloitan näiden lukemisella. Paleohacks vaikuttaa hyvältä pika-apusivustolta, kunhan vähän ensin on tutustunut. PHD vaikuttaa ensisilmäyksellä melko korkeahiiliselta, mutta ainahan näitä valmiita suuntia voi muokata. Niin olisin voinut tietty mainita, että olo on aina ollut parempi hyvin matalilla hiilihydraateilla, mikä sulkee osan suuntauksista heti pois. Minäkin huomasin, että yhteistä eri herrojen linjauksille on vain kasvikset ja nekin yleensä eri sorttiset. Vähensin lihansyöntiä oikeastaan sen takia, että pienentyneenä proteiinin määrä päivän energiasta alkoi olla yli 2g/kg. Myöhemmin ajatus kypsennetyn lihaksen vaikutuksesta suolistosyöpiin vaikutti lisää. Raakanakaan en kovin montaa sorttia kehtaa syödä.

Mua nauratti Riekko sun kuvaus Eadeseistä. PPLP:ssä on kyllä kaikennäköistä kivaa, mutta minusta sen kaiken voisi tiivistää parinkymmenen sivun taulukkoon hyvistä ja huonoista valinnoista ja pari sivua päälle lisäravinteista. Äijäbodari-linja voisi upota, vaikka en ole äijä enkä bodari. Jos tarkoitat paleo-paleolla jotain tiukkaa, nuotiolla kärtsättyä oravaa ja itsepoimittuja marjoja, niin en suinkaan mene niin pitkälle. Ihan autottomana opiskelijana ja vielä mukavuudenhaluisena sellaisena ruoan saisi kuitenkin hankittua kohtuullisella vaivalla ja rahalla. Jännää, kuinka mitä lähempää ruoka tulee, sen enemmän siitä saa kustantaa. Joku tietellinen pohja pitäisi kuitenkin löytyä, koska en kuitenkaan usko, jos joku vaan käskee syömään porkkanaa muttei perunaa.

Miksi sitten paleota eikä vain karppia? Niin, osaankohan tähän itse edes vastata. Puhtaampi ruoka, parempi mieli?

_________________
Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-08 20:29:17 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2011-06-04 23:14:58
Viestit: 76
Paikkakunta: Vantaa
Osta crock potti ja tee hitaalla rasvaisempia lihanosia, tosin en muuteskaan mitään kovin vakuuttavaa ole lukenut kypsennetystä lihasta ja syövistä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-09 03:50:54 
Poissa
nörttikarppi
nörttikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-05-04 14:59:26
Viestit: 8323
Paikkakunta: Lahti
Viheriäinen kirjoitti:

Mua nauratti Riekko sun kuvaus Eadeseistä. PPLP:ssä on kyllä kaikennäköistä kivaa, mutta minusta sen kaiken voisi tiivistää parinkymmenen sivun taulukkoon hyvistä ja huonoista valinnoista ja pari sivua päälle lisäravinteista.


Lainaa:
Joku tietellinen pohja pitäisi kuitenkin löytyä, koska en kuitenkaan usko, jos joku vaan käskee syömään porkkanaa muttei perunaa.


Eivätkö nämä ole ristiriidassa keskenään? :D En mä usko että 20 sivuun olisi mahtunut kaikkea sitä tietoa mm. suoliston käyttäytymisestä. No, mä en tiedä mitä muita karppikirjoja olet lukenut mutta enemmän ne selittävät ja tieteellisempää kuin moni muu populaarikirjailija, nauratti toi sitten tai ei :lol: Mua oikeasti risoo jos kirjoittaja ei selitä tarkasti että miksi jotain ruoka-ainetta pitää välttää. Hirveän usein huudetaan että vältä viljoja mutta Eadesit ovat niitä harvoja kirjoittajia jotka vaikka mainitsevat tuosta viljaproteiinien samankaltaisuudesta ihmisen nivel-ym. kudoksen kanssa ja siitä miten tuo aiheuttaa mm. nivelreumaa kun kroppa luulee lähes identtisen näköisiä nivelprotskuja viljaprotskuiksi ja hutkii niitäkin ennen kuin tutkii. Atkinshan ei kerro pal' paskaakaan siitä että mitä siellä kropassa oikeasti tapahtuu eikä paljon paleosta pukahda, toteaa vain että syös tota ja tota ja mä oon mahtava, enks olekki :lol: Ja sitten joku Hexeberg vielä välillä möläyttää että ei hän nyt tarkkaan tiedä että miksi karppaus toimii mutku potilaat voivat hyvin niin sillä mennään. Joo, tosi tieteellisesti vakuuttavaa #-o No, enivei. En nyt sitten tiedä mitä muita suositella koska jos susta Eadesit ovat huonoja niin sitten taitavat olla kaikki muutkin, jos rehellisiä ollaan. :-k Ei tule oikein sellaista tieteellisempää kamaa mieleen joka olisi enemmän tuohon paleonäkökulmaan painottunutta (jännä muuten, mun mielestä Eenfeldt oli rasittava kun se vain lateli tutkimuksia tutkimuksen perään muttei puhunut kropan biologisista reaktioista tahi käytännön toteutuksesta kuin muutaman sivun verran, ja sitä käytäntöä aika moni varmaan niistä kirjoista etsii. Jos riitaantuu karppauksen suhteen ja haluaa lyödä tutkimuksia pöytään ja sulloa vastustajansa turvan tukkoon, kirja on kätsä, mutta käytännön toteutuksen ja "mitä karppaus oikeasti kropassasi tekee"-osaston kannalta vähän köyhänoloinen, IMHO). Suuronen-Geibiä (Kivikautta kiloille) sä varmaan pitäisit haahuilijalässyttäjänä, ja sitä se vähän onkin. Mutta sillä on muutama linkki joihinkin hyviin artikkeleihin (ja hyvin listatut lähteet) sen kotisivulla, jos toi auttaisi:

http://www.hypnopaleolaihdutus.com/kivikausi.html

Ja jos kaipaat tieteellistä (no, mun mielestä aika nörttitieteellistä) tekstiä siitä miten insuliiniteoria pesee kaloriteorian, niin Taubes on aika kova jätkä. Good Calories, Bad Calories on aika hardcorea, Why We Get Fat sitten se vähän kätevämpi tiivistelmä, kumpi nyt sitten paremmin niihin lukufiiliksiin sopii.

_________________
Kuva

Riekon nyrkkisääntöjä ketoilijoille, kliks


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-09 06:26:40 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-30 14:39:41
Viestit: 423
Lainaa:
Viheriäinen kirjoitti:

Mua nauratti Riekko sun kuvaus Eadeseistä. PPLP:ssä on kyllä kaikennäköistä kivaa, mutta minusta sen kaiken voisi tiivistää parinkymmenen sivun taulukkoon hyvistä ja huonoista valinnoista ja pari sivua päälle lisäravinteista.


Ehkä vähän kärjistelin likaa :lol: . Pointti kuitenkn on, että kirjaa olisi ollut paljon miellyttävämpi lukea, jos se olisi vähän tiiviimpi, ja sisältäisi vähemmän vertauskuvia. Kevyellä tarkoitan nimenomaan sitä vertauskuvien määrää ja toistoa. Noh, tämä on ehkä kulttuurinen asia. Jos on valinnanvaraa, luen aina eurooppalaisen kirjoittamia oppikirjoja amerikkalaisten sijaan juuri tästä syystä :oops: . Asiaakin PPLP:ssä on.

_________________
Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-09 09:52:59 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47037
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ai että oikeasti tiedettä haluaisit ja olisit valmis jopa lukemaa sellaista? :D

Alkuun sopisi oheinen proffien kirjoittama VHH-teos (Eades mainostaa sitä kirjana jonka hän olisi halunnut kirjoittaa vaan ei voinut siksi että kustantajan mielestä hänen piti kirjoittaa lepsummin; ja tämä siis hänen omien sanojensa mukaan):
viewtopic.php?f=9&t=60611
Toinen tekijöistä on kirjoittanut tosi hyviä paleoravitsemuksen artikkeleita (tiedelehteen siis).
Sikäli yksipuolista, että se käsittelee vasta ja vain VHH'ta, mutta silti hyvä alku, koska näin pohjoisessa paleo nyt vaan oli sitä.

Metabolian ymmärtämisen tueksi kävisi varmaan pari Nick Lanen kirjaa (evoluutiobiologiaa mutta suhteellisen helppolukuista, jos nyt oikeasti tiedettä jaksaa). Niiden jälkeen ymmärtää paljon, paljon paremmin peterin Hyperlipids-blogia eikä vain solujen sisäistä elämää tai antioksidanttien hyviä ja huonompia puolia. Kirjat:
Nick Lane: Power, sex, suicide: the mitochondria and the meaning of life
Nick Lane: Oxygen. The molecule that made the world
(tämä on näistä itse asiassa ensimmäinen, eli järjestys makuasia)
Näissä puolestaan ei ole VHH'sta sanaakaan, mutta luonnonvalinta ja sen syövereissä jaolstuneet tehokkaat prosessit auttavat jatkossa pitkään. Sekä paleossa että erilaisten lisä-lääke-ihmeaineiden "tahattomien vaikutusten" ymmärtämisessä.

Ja sitten voisikin koettaa antropologiaa bio- tai kulttuurimuodossa
Kulttuurimuodossa se olisi varmaaNn hyvän hammaslääkäri Weston A Pricen Nutrition and physical degeneration, joka on ainakin aiemmin löytynyt ilmaisena nettiversiona ihan kokonaankin.
Ja tätä tukemaan vähän Neanderthaliin tai itse asiassa Denisovaan ja genetiikkaan keskittyneen professorin John Hawks'in blogia (josta löytyy pitkään etsimällä sopivan sarkastista luettavaa tämän päivän "paleoista")

Ja jos tai kun noista herää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, pääset vihdoin asian toiseen ytimeen eli siihen miksi paikallinen ja steriloimaton lähiruoka on niin kovin tärkeää heikon suoliston mutta edelleen immuunijärjestelmältään suolistoon ja sen bakteerikantaan tukeutuvan nykyihmisen terveydelle. Sitä valottamaan voi löytää tiedetekstiä sekä lähivuosien Naturesta että Sciencesta (hakutermi "gut bacteria" voisi auttaa) - tai kaivelemalla timantteja professsori Art Ayerssin Cooling Inflamation - blogista.
Tämä viimeksimainittu opettaa vielä paljon lisää siitä, miten tökerösti ihminen yrittää nykyisin korjata itseään erilaisilla kemikaaleilla - vähän kuin kaveri, joka uskoo voivansa korjata sveitsiläistä taskukelloa sirpillä ja vasaralla...

***********
Tai vetää näistä oikotie, jossa ei edes yritetäkään ymmärtää miksi ja alkaa Kurt Harriksen hyvin vähän selittelevästä Archevore-blogista. Sen(kin) taustalla ovat kaikki nuo muut...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-09 13:57:34 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-30 14:39:41
Viestit: 423
Noniin, tässä onkin sitten kuluvaksi vuodeksi luettavaa, veikkaan. Kiitoksia jälleen kaikille. Aloitan näistä ilmaislukemistoista, mutta muutama kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta.

els kirjoitti:
Ai että oikeasti tiedettä haluaisit ja olisit valmis jopa lukemaa sellaista? :D


Eipäs nyt epäillä. Labrahörhö on löytänyt uuden harrastuksen :D . Vaikka tuo The Art and Science of low Carb Living ei ole paleokirja, niin tuo alkoi kiinnostaa näytekappaleiden lukemisen jälkeen. Mistä els tilasit sen? Mun luottokirjakauppa Adlibris ei tunne koko teosta. Amazonista?

_________________
Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-02-09 14:21:30 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47037
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ok, eisit :)
Oli pakko, kun tutkimus on kerpeleen hidasta ja tylsää muiden kuin siinä plutaavien kanssa, kuulemma.

Mutta siis amatsoonin kautta sain oman Vole&Phinneyni.

Ja Laneja voi (ehkä) olla lainattavaksi siinä vaiheessa jos alkavat kiinnostaa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-10-25 13:25:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-10 22:52:43
Viestit: 2503
Nick Lanen happikirja (Oxygen...) oli musta aika tylsä etenkin kun siinä oli niin paljon juttua jostain maapallon happipitoisuuden muutoksista. Luulisin, että toi Power, Sex, Suicide voisi olla kyllä aloittelijalle parempi teos jos haluu solubilsaa oppia?

_________________
Valtsun terveysblogi


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 13 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)