Niin, eli minun suolistofloorani olisi tottunut väli-amerikkalaisen ihmisen paleoliittiseen ruokavalioon?
Karjatalous taas on rantautunut Suomeen vasta neoliittisella aikakaudella, eli paleoliittisen ruokavalion piiriin tämä ei kuulu; eivät myöskään oliiviöljy, kookosöljy, avokadoöljy tai pähkinäöljyt.
diesel kirjoitti:
Maitotuotteiden paikasta paleoruokavaliossa on vaihtelevia mielipiteitä...
Nykytutkimuksen mukaan karja- ja maitotalous ovat rantautuneet Suomeen neoliittisella aikakaudella (
https://www.sttinfo.fi/release?releaseId=16124817;
http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/281/1791/20140819.full.pdf+html). Toisin sanoen, eivät ole paleota.
diesel kirjoitti:
Jotkut suosivat vähärasvaista lihaa, mutta joidenkin mukaan kivikauden ihmisellä ei ollut syytä jättää saaliseläimen rasvaisia osia syömättä.
Siis, pohjoismaisten luonnonvaraisten eläinten liha on luonnostaan vähärasvaista. Esimerkiksi hirven ruhon (luuton) rasvapitoisuus vaihtelee keskimäärin 4,5 - 7,2 % välillä (toisen tutkimuksen mukaan 3,8% - 6,8%). Tutkimukset löytyy koneelta pdf:nä, eli huikkaa vaan jos kiinnostaa niin lähetän mailia!
Näin ollen, vaikka koko ruho hyödynnettäisiin, rasvaa ei paljoakaan ole saatavilla. On kuitenkin syytä muistaa, että kivikaudelle ihmiset olivat huomattavasti pienempikokoisempia, ja tulivat toimeen pienemmällä kalorinkulutuksella. Esim. ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linne (1751) toteaa pohjois- ja eteläruotsalaisten välisistä eroista mielenkiintoisesti:
Lainaa:
Norlantilainen lappalainen elää pelkästään lihalla, kalalla ja linnunlihalla, ja jää pienikokoiseksi, laihaksi, kevyeksi ja notkeaksi. -- Skånen tasangolla talonpojasta, joka syö herneitä ja paljon tattaripuuroa ja jonka pääasiallinen ravinnon lähde on [kasvijauho] kasvaa suurikokoinen, roteva, jähmeä, vahva, verkkainen, painava.
diesel kirjoitti:
Ja lehmäkin oli mukana aika paljon aiemmin kuin mitä ensin luultiin.
Kuten edellä todettu, karja- ja maitotalous saapui Suomeen neoliittisella aikakaudella.
diesel kirjoitti:
Ronja-Aliisankaan esivanhemmista kaikki eivät ole kotoisin Härmästä tai Hollolasta, joten paleokin voi tarkoittaa hänelle ihan eri asiaa kuin Hämeen synkillä saloilla esiäitiensä mitokodrioissa palloilleille
Tuskin poikkeaa kovinkaan paljoa muiden pohjoismaiden ruokavaliosta. Tai, kaitpa ne paleo-laivat niitä avokadoja sitten Noruegiaan kärräsivät
Ronja-Aliisa kirjoitti:
Kyllä kauppaa ja vientiä ja tuontia on harjoitettu kauan.
*näkee jälleen paleo-laivojen purjehtivan horistontissa*
Ronja-Aliisa kirjoitti:
Valehtelenkohan paljon jos sanon jopa 2 miljoonaa vuotta sitten!??
Niin, mitäs siinä dokkarissa sanottiin? Etkö sanonut katsoneesi sen? Minä katsoin. Oli ihan mielenkiintoinen. Muuan Jared Diamond on muun muassa tutkinut Uudella-Guinealla asuvien, kivikautisella teknologialla elävien metsästäjä-keräilijäheimojen elämää 1900-luvulla. Tulos oli niin kuin saattaa olettaa: saalistaminen oli työlästä, saaliit pieniä, ja merkittävä osa ravinnosta saatiin marjoista ja sienistä. Riistaa ei metsästysreissuilta aina saatu.
Foorumin hirvimiehet varmaankin tietävät, että tänäkin päivänä kivääreillä aseistettuina, hirvikoirien saattelemina ja suurella porukallakin hirven pyytäminen on äärimmäisen työlästä, ja aina ei onni ole matkassa. Mitä metsästäminen oli Pohjolassa ennen kiväärejä, sitä voi vain koittaa kuvitella.