Lukekaa ihmeessä Atkinssin kirjoja

Haluaisin kommentoida tähän Atkins-aloituskeskusteluun sen verran, että Atkins aloitusvaiheessa ei saa laskea muuta kuin hiilihydraatteja! Pitää syödä kunnes on kylläinen eikä murehtia pihvien määrää

Ajan saatossa ruokailut ja nälkä kyllä tasottuu, mutta alussa ehdottoman tärkeää on hiilihydraattien kuriin vieminen ja niitä ei saa saada missään vaiheessa ylimääräistä.
Vaikka olen lukenut kaksi Atkins-kirjaa ja karpannut joitakin vuosia, ymmärsin kunnolla vasta jonkin aikaa sitten mikä on se aloitusdieetin tarkoitus ja miksi siinä pyritään ketoosiin. Lueskelen jo luettuja kirjoja muistin virkistykseksi ja nyt sopivan keskustelun tultua vastaan haluisin avata yhdestä kirjasta muutamia juttuja siten, miten sen ymmärsin ja auttaa muitakin ymmärtämään aloitusdieetin tarkoituksen, eli kommentoikaa toki.
Ja jos tämä viesti ei sovi tähän ketjuun, sen voi ylläpito varmaan siirtää oikealle paikalleen. Tässä on suoria sitaatteja kirjasta ja olen hieman epävarma, voiko tätä viestiä ihan tälläisenään julkaista, mutta tämä auttaisi monia aloittelijoita ymmärtämään Atkinsin aloitusdieetin ja ketoosin tarkoitus.
Korostan, että ostakaa se oma kirja. Siinä on paljon mielenkiintoista luettavaa 
Eli kirjassa "Tri Atkinsin Uusin Painonpudotusohjelma" (Neljäs painos, Gummeruksen suomentama, WS Bookwell Oy Juva 2011)
Kappaleessa "
Insuliini - Lihottava hormoni" on paljon hyödyllistä ja tietämisen arvoista asiaa, miten insuliini toimii. Siinä avataan, kuinka ylipainon syynä on useimmiten ihmisen insuliinin häiriintynyt toiminta, eli Atkinsin aloitusdieetin tarkoituksena on saattaa ensin ihmisen häiriintyneet insuliinitasot normaaliin. Poimin nyt muutamia, asian kannalta tärkeitä kohtia tästä luvusta:
"Kehon toimintojen tärkein energianlähde on veren glukoosi, joka on erääntyyppinen sokeri. Elimistö tarvitsee välttämättä glukoosia ja nälkiintyminen kaltaisen tarpeen niin edellyttäessä valmistaa sitä mistä tahansa energiaksi kelpaavasta kehon osasta. Keho kykenee ylläpitämään veren glukoosipitoisuuden melko normaalina jopa pitkän ja täydellisen paaston aikana." (sivut 50 - 51)
Luvussa "
mitä tapahtuu syödessä?" sivulla 51
-
"Jossakin pureskelun ja ja vessassa käymisen välissä keho ottaa osan ruoan ravintoaineista käyttöönsä pääasiassa ohutsuolen seinämän läpi."
-"Keho saa hiilihydraateista niin sanottuja yksinkertaisia sokereita, jotka ovat jo valmiiksi glukoosia tai jotka muunnetaan sellaiseksi hyvin nopeasti ja helposti."
-"On selvää, että mitä enemmän hiilihydraatteja syömme, sitä enemmän glukoosia verenkiertoon pääsee." Eli lisää hiilareita, lisää glukoosia. Vanha kunnon energiapiikki

Sitten asiaa, mitä insuliini tekee veren glukoosille ja ylimääräiselle veren glukoosille (sivulta 52 eteenpäin, kappaleessa "
kun veren glukoosipitoisuus nousee")
-"Jos verensokeri lisääntyy nopeasti - kuten siis hiilihydraattien syömisen jälkeen tapahtuu - keho tekee pikaisen päätöksen. Kuinka paljon tätä pikaenergiaa tarvitaan nyt heti ja kuinka paljon varastoidaan tulevia tarpeita varten? Tämä päätös pannaan täytäntöön insuliinin avulla, sillä insuliini säätelee veren sokeria."-"Kun verensokeri nousee, insuliinia eritetään lisää ja osa glukoosista muunnetaan sen avulla glykogeni-nimiseksi tärkkelykseksi, jota varastoidaan lihaksiin ja maksaan nopeita energiatarpeita varten. Jos kaikki glykogenivarastot ovat täynnä ja ylimääräistä glukoosia on yhä tarjolla verenkierrossa, insuliini muuntaa ylimäärän triglyseridi-nimiseksi rasvaksi. Triglyseridi on rasvakudoksen tärkein kemiallinen osa - eli siis juuri sen rasvakudoksen, joska eroon pääsemiseksi useimmat tätä kirjaa lukevat. Tämän takia insuliinia kutsutaan joskus lihottavaksi hormoniksi." (sivut 52-53)
Yksinkertaisesti asian ymmärtää niin, että:
x-määrä syötyjä hiilihydraatteja = x-määrä glukoosia veressä = x-määrä glykogeni-tärkkelystä joka
varastoituu energiatarpeeksi maksaan ja lihaksiin. Ihanne-tilanne.
Ja jos ravinnossa päivittäin
ylittää tuon x-määrän hiilihydraatteja, eli edellä mainitun ihanne-tilanteen x-määrän glukoosia veressä ja x-määrän glykogeni-tärkkelystä varastoitavaksi lihaksiin ja maksaan,
ylimääräinen tärkkelys kertyy rasvaksi kehoon ja silloin keho kerää rasvaa, me lihotaan. Yksinkertaista

Luvulla
"Hyperinsulinismi", sivu 53.
-"On helppo ymmärtää, että syömämme ruoan ja veren insuliinipitoisuuden välillä on selvä suhde. Keho tarvitsee paljon insuliinia erityisesti puhdasta glukoosia sisältävien nopeiden hiilihydraattien ja siten glukoosiksi muuttuvien hiilihydraattien käsittelyyn (lueteltuna mm. sokeri, hunaja, maito, hedelmät, jauhot, valkaistu riisi ja perunatärkkelys, oma huomio).
Proteiinit ja rasvat eivät vaikuta insuliiniarvoihin juuri lainkaan."
-"Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoiset (sekä diabetestä sairastavat) reagoivat erityisen heikosti insuliiniin. Tällöin puhutaan insuliniresistenssistä. Hiilihydraatit laukaisevat runsaan insuliinin erityksen, mutta keho ei kykene käyttämään sitä tehokkaasti. Tähän keho reagoi tuottamalla vielä lisää insuliinia."
-"Vaikuttaa siltä, että solujen pinnalla olevat insuliinireseptorit eivät kykene täyttämään tehtäväänsä ja tällöin insuliini ei pysty aiheuttamaan glukoosin pääsyä energiaksi solun sisään. Tämä on yksi selitys sille, miksi ylipainoiset ihmiset tuntevat itsensä väsyneeksi. Kun insuliini ei saa glukoosia solujen sisään energiaksi, se muuntaa yhä enemmän rasvaksi. Ihminen haluaisi laihduttaa mutta keho itseasiassa muuttuu yhä enemmän rasvaa valmistavaksi koneeksi. Hormonijärjestelmä menee sekaisin (insuliinihormoni, oma huom.).
Insuliinia - eli rasvaa tuottavaa hormonia - erittyy kaiken aikaa korkean verensokerin takia ja yhä huonommalla menestyksellä. Aikaa myöten jopa glukoosin rasvaksi muuntavat insuliinireseptorit alkavat väsyä hurjaan työtahtiin - tämä ennakoi sokeritautia."
-"Hyperinsulinismi tarkoittaa tilaa, jossa veren insuliiniarvot on jatkuvasti enemmän tai vähemmän koholla ja silti keho ei reagoi kunnolla insuliiniin."(sivulla 54)
Eli toisin sanoen, ne ylipainoiset, jotka eivät kykene laihduttamaan, saattavat kärsiä juurikin tästä hyperinsulinismista. Siitä muutama ote seuraavassa luvussa, eli "
Muutama insuliiniongelma lisää" sivulta 55.
-"Lihavat eivät ole väsyneitä ainoastaan, koska soluihin ei pääse energiaa, vaan myös koska he kärsivät pitkin päivää hypoglykemiasta eli alhaisesta verensokerista, joka ironista kyllä johtuu siis liian paljosta sokerin syömisestä."Seuraava lainaus antaisi ehkä lohtua
-"Kun ihminen vajoaa yhä syvemmälle hiilihydraateista johtuvaan aineenvaihdunnan häiriöön, hypoglykemiasta (eli alhaisesta verensokerista, oma huomio) tulee yhä vakiintuneempi kumppani. Ei tarvita kuin pieni ripaus glukoosia ja insuliiniarvot nousevat heti taivaisiin ja verensokeri romahtaa luonnottoman alas. Ihminen huomaa väsyvänsä, ärtyvänsä ja tulevansa nälkäiseksi. Iltapäivän puolessa välissä iskevä hypoglykemiakohtaus on hyvin tyypillinen ilmiö. Nälkä puolestaan ajaa syömään taas uudestaan ja uudestaan ja niin koko surullinen prosessi jatkuu. On hyvä ymmärtää, että kyse ei olekaan siis pakkomielteestä ruokaan tai jonkinlaisesta käytöshäiriöstä, vaan glukoosin laukaisemasta aineenvaihdunnan ongelmasta. Ei siis ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä."
Niin juuri
Lopuksi sitten tässä insuliinia koskevassa kappaleessa osiossa "
kuinka se tehdään" sivulta 57.
"Mitä asialle sitten voi tehdä?
Tehdään yksinkertaisesti loppu insuliinin juonista.
Glukoosia tarvitaan kehon polttoaineeksi, mutta sitä ei ole pakko saada ruoasta. Käännetään insuliinihanat kiinni. Entä painonpudotus? Ratkaisu löytyy kahdesta taikasanasta: Ketoosi ja lipolyysi."Summarum:-Ketoosiin pyritään aloitusvaiheessa, jotta ihmisen insuliinituotanto saadaan normaalitasolle. Se saattaa olla häiriintynyttä jatkuvan liiallisen glukoosin saamisesta.
-Ketoosissa tietysti pudotetaan painoa, koska ylimääräistä hiilihydraattia ei saada ja keho tyhjentää glykogenivarastoja jonka jälkeen muuttaa kehon omaa rasvaa glukoosiksi, sitä kautta energiaksi.
-Ketoosivaiheen jälkeen Atkinsohjelmassa etsitään se itselle sopiva määrä hiilihydraatteja per päivä joka riittää täyttämään tyhjentyneet glykogenivarastot, ei ylittämään niitä. Ylittyvät glykogenivarastot tarkoittavat rasvan kertymistä kehoon.
Olisi hiukan tärkeää siis jokaisen aiheesta kiinnostuneen ostaa Atkinssin kirja ja lukea vaikka kahteen kertaan ajatuksella läpi. Eikä tämä loppunut tähän, kirjassa on lähes 400 sivua
Avasin toki oman näkemykseni kirjan lukijana ja näin ymmärtäisin pähkinän kuoressa Atkinssin aloitusdieetin tarkoituksen, ketoosin ja näiden jälkeiset vaiheet missä etsitään se itselle sopiva määrä hiilihydraatteja. Näin melkoisen vaivan tämän kirjoittamiseen vaikka teinkin sen innolla ja ilolla, joten toivon, että jokainen Atkinsiin ryhtyvä ymmärtää mikä on se aloitusdieetin tarkoitus ja mitä siinä haetaan.Lukekaa sitä kirjaa <3 Onnea kaikille Atkins-kokemukseen 