karppaus.info
https://karppaus.info/forum/

Tuoreita ”käyttäjäkokemuksia”/sovelluksia Zonesta?
https://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=65&t=55885
Sivu 1/1

Julkaisija:  Kasvissyöjä [ 2011-07-24 11:34:38 ]
Viestin otsikko:  Tuoreita ”käyttäjäkokemuksia”/sovelluksia Zonesta?

Hei, onko joukossamme tällä erää ketään Zonen tyylillä karppaavia?

Olen palstalta lukenut Zonen vaikuttaneen edullisesti esim. iho-ongelmiin. Näissä aikaisemmissa Zone-ketjuissa asioita käsiteltiin jo monelta kannalta. Elsin aikamatka oli erityisen innostavaa luettavaa.

Kirjastosta löytyi Barry Searsin Zone ikääntymistä vastaan (2000) ja antikvariaatin hyllyiltä Zoneviikko Seitsemän päivää, jotka muuttavat elämäsi (2001).

Etenkin ikääntymistä käsittelevä kirja olikin massiivinen tietopaketti hormonien toiminnasta ja merkityksestä. Searsin mukaan ” vanhenemisen neljä perustekijää ovat liian suuri insuliinipitoisuus, liian suuri kortisolipitoisuus, liian suuri veren glukoosipitoisuus sekä liian suuri vapaiden radikaalien määrä. Nämä neljä perustekijää luovat siis perustan vanhenemisen todelliselle syylle: vaikeutuville hormoniviestinnän häiriöille.” Ravinnon keskeinen merkitys tässä hormoniviestinnässä tuodaan selvästi esiin.

Sears toteaa myös tämän jo muualtakin tutun seikan: ”Välttämättömistä aminohapoista ja välttämättömistä rasvahapoista poiketen ei ole olemassa välttämättömiä hiilihydraatteja, koska elimistö kykenee valmistamaan glukoosia sekä proteiinista että rasvasta.” Tästä huolimatta hän suosittaa jokaiselle aterialle ja välipalalle myös hiilihydraatteja. Kyse on insuliinin ja glukagonin tasapainosta. ”Jos toisen hormonin määrä nousee, toisen hormonin määrä laskee. Tämän vuoksi proteiinien ja hiilihydraattien suhde on jokaisella aterialla ja välipalalla kriittisen tärkeä asia, jotta insuliini saadaan pysymään ihannetilan rajojen sisällä.”

Searsin ajatuksissa on paljon järkeä, mutta myös paljon mietityttävää.

Aterioiden kokoaminen Zone-annoksista vaikuttaa (ainakin aluksi) melkoiselta palapeliltä. Tarkkuustyötä…Omasta mielestäni hiilihydraattien määrä tuntuu tarpeettoman suurelta. Välipalat tuntuvat myös aivan turhilta. Sitä on jo niin tottunut tähän kolmen ruokailukerran rytmiin. Tuntuisi turhalta (=paluulta vanhaan!) sulloa mukaan välipaloja. Niinhän sitä ennen teki, että verensokeri (muka) pysyisi tasaisena (ei pysynyt).

Sears suosii vähärasvaisia proteiininlähteitä. Tämä tuntuu vähän kummalliselta, kun hän toisaalla kirjoittaa ”Rasva hidastaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta verenkiertoon ja alentaa siten insuliinintuotantoa.” Muutenkin hänen Zone-ohjelmansa on vähäkalorinen. Se kyllä arveluttaa. Ei tosiaankaan tekisi mieli jättää kaloreja vajaiksi.

Onko kellään tuoreita ”käyttäjäkokemuksia” Zonesta? Tai omia sovelluksia siitä? Vieläkö Zonella olisi jotain annettavaa?

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/