Oltiin viikko reissussa, ja pärjättiin hienosti omilla sapuskoilla ja parin kyläpaikan karppipäivällisillä. Paino oli ennen ja jälkeen matkan tasan sama, joten tästä saa ehkä jonkunlaista ajatusta kuuden päivän ylläpitosapuskoista.
Kasvikset: pakkasin mukaan vihanneslaatikollisen rehua, yhden basilika-persilja amppelin ja mung-ituja, joiden idätys oli alkanut kaksi päivää ennen matkaa. Rehuista jäi yli puolet kokonaan syömättä, eikä kertaakaan tarvinnut ostaa lisää, joten käyttö taisi olla luokkaa kourallinen päivässä. Bulkkitärkkelykset: Kerran illallisella puolikas perunaa, kerran hampparipaikassa puoli annosta ranskalaisia ja kaksi schärrin gluteenitonta näkkäriä á 7g. Ai niin ja yhdellä kahvikerralla yksi sokeripala, ja suklaata yhteensä 10 grammaa koko keikalla. Ruokaruoka: Ensimmäisenä päivänä lounaalla loput jauheliha-kesäkurpitsa-kermamuna-juustopiiraasta, iltasella ostettu ja ihanan rasvainen iskender-kebab ilman leipiä, toisena päivänä lounaaksi snelmanninkinkkua, juustoa ja voita kahvin kera ja päivälliseksi viinin kera possua, pekonipannaria kera voin, juustoja ja ituja. Kolmantena päivänä lounaaksi juustohampparia kera voin ja mustaviinimarjojen ja päivälliseksi loput lihaleikkeet yrteillä ja kurkulla. Neljäntenä päivänä lounaaksi taaskin leikkelelautasta viimeisillä kinkkusiivuilla ja illalliseksi huoltoaseman leivätön hamppari kera voin ja ranskalaisten. Viidentenä päivänä leipäjuustosalaatti (rehuja, leipäjuustoa, kurkkua, punasipulia, paprikaa, porkkanalantteja, yrttejä ja "kastikkeeksi" talon normaalikombo suolaa, mustaapippuria, siiderietikkaa ja oliiviöljyä) ja illalla hulppea lihapäivällinen kera viinin ja vihreän salaatin ynnä ihanan kermarahkajälkkärin... ja viimeisenä päivänä munaa, juustoa ja metwurstia sekä lounaalla että matkan päällä nautitulla päivällisellä. Lisäksi: Ruoan seurana ja muutenkin tarvittaessa suolattua kuplavettä ja maitovoi- tai maitokermakahvia useampi kupillinen päivässä. Aamiaisilla minä join usein vain näitä; kahtena kertana sentään leiväke voin ja juuston ja metwurstin/kinkun kera; siipan aamiainen kahvin lisäksi oli sama kuin kotona: puoli purkkia ryskiä tai purkillinen smetanaa ja sen kanssa marjoja. Kuplavesiautomaatti ja suolavesipullo kulkivat mukana, samoin kahvitarpeina kattila kaasuliedelle ja puolen litran pressolasi. Kertakäyttökulttuurista: Otimme mukaan retkivarusteet kahdelle, joten kertakäyttöastioita ei tarvittu. Huoltoasemien kahveista kaksi otettiin pahvimukiin, ja nämä jatkoivat käytännössä kotiin asti. Autossa kului kaksi rullaa talouspaperia, mm astioiden saippuattomaan kuivapesuun; ne kuljtettiin mukana kunnes löysimme roskiksen (sääli ettei tätä aina näkynyt tapahtuneen). Luontoon tuli jätettyä pissijälkiä ja osa kahvinporoista, ei muuta. Makroista Kasvikunnan kaloreita viikon syömisissä oli alle 10% energiasta, kuten toki kawailuun kuuluukin.
Kotona purettu pakaaseista liiallisten kasvisten ohella myös melkein puolet juustoista ja meetwurstista, eikä matkalla tarvinnut ostaa jääkaappiin mitään lisää.
_________________ Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla. We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)
|