karppaus.info
https://karppaus.info/forum/

Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään
https://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=85541
Sivu 1/1

Julkaisija:  Kasari [ 2019-11-22 13:31:56 ]
Viestin otsikko:  Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Knuutti vatvoo taas ketoosia
Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään
Lainaa:

Ketogeenistä ruokavaliota suosittelevat kirjoittajat toistuvasti väittävät, että vauvat olisivat ketoosissa syntyessään. Tämän vuoksi ketoosi olisi täysin luonnollinen olotila ihmiselle.

Ketoosi on tietenkin luonnollista siinä mielessä, että se on kehittynyt evoluution myötä varmistamaan elonjäämisemme, kun ruoan määrä ja laatu vaihtelevat.

Vaikka vauvojen tilanteella ei todellisuudessa voida mitään aikuisten ruokavaliota perustella, kiinnostukseni heräsi, ovatko vauvat ja imeväiset todellakin ketoosissa?

Väite, että vastasyntyneet olisivat yleisesti ketoosissa, on kuitenkin virheellinen. Tutkimuksessa, jossa tutkittiin 21 342 vastasyntynyttä havaittiin, että merkittävässä ketoosissa oli 47 vauvaa (0,22%). Ketoosissa olleista vauvoista puolet olivat oireettomia eikä heissä havaittu eroa syntymäpainossa, raskauden kestossa eikä sukupuolessa. Kuitenkin ketoosissa olleiden vauvojen painon kehitys oli merkittävästi hitaampaa.

Voisi myös ihmetellä miksi vauvat ylipäätään olisivat ketoosissa? Äidinmaidon energiasta 46% saadaan hiilihydraateista, pääasiassa laktoosista, 7% proteiineista ja 47% rasvasta. Ternimaidostakin neljännes energiasta saadaan hiilihydraateista. Miksi vauva menisi ketoosiin tällä ravinnolla?

Tutkimuksissa on havaittu, että vauvat menevät nopeammin ketoosiin ravinnon ollessa niukkaa ja että vauvojen veressä on hieman enemmän ketoaineita kuin aikuisilla. Tämä ei kuitenkaan ole sellainen tila, jota tavoitellaan ketogeenisellä ruokavaliolla. (kappale lisätty 21.11.2019 klo 12.49)

Entä miten pärjäävät lapset, jotka ovat oikeasti ketogeenisellä ruokavaliolla? Kaksikymmentäyksi 1-16 vuotiasta lasta olivat vaikean epilepsian vuoksi ketogeenisellä ruokavaliolla tutkimuksessa, jossa heitä seurattiin 2 vuoden ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että kasvu hidastui. Vain kolmanneksella epilepsia helpottui ruokavaliolla. Toisissa tutkimuksissa kuten myös tässä ja tässä havaittiin painon kasvun hidastumista mutta ei vaikutusta pituuskasvuun. Kun ketogeeninen ruokavalio on lopetettu, on lasten kasvu taas palautunut normaaliksi.

Ketoosi on siis mahdollinen mutta kovin harvinainen ilmiö vastasyntyneillä ilman erityistä ruokavaliota. Epilepsian hoidossa käytetty ruokavalio on todella tiukka ja myös osa äidinmaidosta korvataan, että lapsi saataisiin ketoosiin.

Vastasyntyneen spontaani melko harvinainen ketoosi ei vaikuta olevan mitenkään positiivinen ilmiö, sillä siihen liittyy painon kehityksen hidastumista.

Lapsilla, joita hoidetaan epilepsian vuoksi ketogeenisellä ruokavaliolla, on havaittu kasvun hidastumista, joka onneksi näyttäisi normalisoituvan ketoruokavalion lopettamisen jälkeen.

Tutkimustiedon perusteella minun vaikea ymmärtää miten aikuisten ketogeenistä ruokavaliota voisi puolustaa vastasyntyneiden tai lasten tilanteella.

Julkaisija:  els [ 2019-11-22 13:52:30 ]
Viestin otsikko:  Re: Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Knuutti ja knuutin totuudet.

Ne ketogeeniset lapset, joita epilepsian takia hoidettiin mahdollisimman lähellä virallisterveellistä olevalla ketogeenisella, joutuivat syömään (tai saivat syödäkseen) huomattavan vahvasti kasviöljypitoista eli runsaasti omegakuutosia sisältävää ruokaa, joten eipä ihme...

Julkaisija:  Kasari [ 2019-11-22 16:14:45 ]
Viestin otsikko:  Re: Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Ari Kaihola ja Mikko Linnolahti Knuutin blogin vastalääkkeenä
Lainaa:
Ari Kaihola sanoo:
21.11.2019 22:31

Tuon mukaan vastasyntyneellä 4pv ikäisellä ketoaine hydroksybutyraatin pitoisuus on n. 3-kertainen ja 30pv ikäisellä n. 4-kertainen verrattuna tavalliseen aikuiseen kaduntallaajaan. Mutta tämäKÄÄN ei varmaan riitä Knuutin ikiomaan määritelmään ketoosista, joten antaa olla.

”The average values of ketone bodies were 2,235 μmol/L in the placenta, 779.2 μmol/L in the umbilical cord, 366.7 μmol/L in a newborn of 30 days, 240.4 μmol/L in a newborn of 4 days, and less than 85 μmol/L in normal adults”

https://www.jstage.jst.go.jp/article/gs ... /-char/ja/

Julkaisija:  Jeanne c'Arb [ 2019-12-30 11:15:17 ]
Viestin otsikko:  Re: Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Hämärästi muistelisin, että kasvun hidastuminen ketogeenisella vaatii proteiinirajoituksen, jota on käytetty joissain lasten epilepsiaruokavaliotyyleissä.

Julkaisija:  vikkari [ 2019-12-30 12:27:46 ]
Viestin otsikko:  Re: Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Hihhii, joutuupa Knuuti ikävästi (omalta kannaltaan) kiemurtelemaan kommentoijien kanssa.

Julkaisija:  mlv [ 2019-12-30 17:50:46 ]
Viestin otsikko:  Re: Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Vastalääke voisi vähän penkoa noita Knuutin "totuuksia". Mutta ei taida uskaltaa, voisi olla uralle hallaa.

Julkaisija:  Catharsis [ 2019-12-30 18:59:37 ]
Viestin otsikko:  Re: Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Knuutti on teknokraatti, hänen osaamisensa ja intohimonsa on lääketutkimuksen tekniikassa. Ihmisen biologiasta ja fysiologiasta sen sijaa ei ole hajuakaan. Tai jos on joskus ollut, niin nyt se on peitetty seteleiden alle.

Julkaisija:  Yhden miehen komitea [ 2019-12-31 10:57:49 ]
Viestin otsikko:  Re: Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Huomionhakuinen, napoleon-kompleksisen oloinen pikkumies. Voisi keskittyä niillä hienoilla laitteillaan leikkimiseen.

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/