Kovin yksinkertaista hyvä/paha-mallia meille suolistomikrobeista yleensä tarjotaan. Tänään Hesarissa hieman erilainen juttu.
Valtaosa ruoasta on ”pimeää ainetta”, joka vaikuttaa myös terveyteen – uusi ravitsemustiede tuottaa yksilöllisempää tietoa ruokiin reagoimisestaLainaa:
PELKKÄ ruoan koostumuksen tuntemus ei takaa sen turvallisuutta tai terveellisyyttä. Kun ruoka kulkee suolistoon, alkavat mikrobit tehdä siitä eri yhdisteitä. Bakteerit muuntavat joitakin vitamiineja elimistölle ihanteelliseen muotoon. Kaikilla näillä on monimutkaisia vaikutuksia kehossa.
”Suolistobakteeristo on merkittävä filtteri ravinnon ja ihmiselimistön välissä. Se vaikuttaa paljon siihen, millaisessa muodossa ravinnon komponentit, mukaan lukien fytokemikaalit, imeytyvät elimistöön”, Hanhineva kertoo.
”Myöskin geneettiset ominaisuudet vaikuttavat siihen, onko henkilö alttiimpi esimerkiksi ylipainon kertymiselle.”
”Eri ihmisille syntyy eri määrät aineenvaihdunnan tuotteita ruoasta.”
UUDET tulokset avaavat sitä, miksi ravitsemustiede tuottaa suhteellisen paljon ristiriitaisia tutkimustuloksia terveydestä, vaikka tutkittaisiin samoja ruokia ja jopa yksittäisiä ravintoaineita.
”Emme hallitse riittävästi suoliston mikrobiston tai synnynnäisen aineenvaihduntamme vaihtelua, mikä tarkoittaa, että eri ihmisille syntyy eri määrät aineenvaihdunnan tuotteita ruoasta”, selvittää Albertan yliopiston biotieteiden professori David Wishart tieteen aikakausilehdelle New Scientistille.
Juttu on muurin takana, mutta Kalakukko kertoo
http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskus ... 497#p51497