Maksaviikkoa eletään ja lehtiin pukataan juttuja rasvamaksasta, välillä asiaa ja sitten taas Munuais- ja maksaliiton ummehtunutta kovarasvapropagandaa.
Sokeri voi rasvoittaa maksan jo parissa kuukaudessa – yksi sen muoto on kaikkein haitallisinLainaa:
Runsas sokerinsaanti voi vahingoittaa maksaa ja aiheuttaa rasvamaksan jo muutamassa kuukaudessa.
– Muutokset ovat yllättävän nopeita: mittavia muutoksia maksassa voi syntyä jo muutaman kuukauden sisällä, kertoi IS:n jutussa laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä Terveystalosta hiljattain.
Kiviranta-Mölsä muistutti sokerin olevan kaikkein haitallisimmassa muodossa limsoissa, mehuissa ja muissa juomissa. Tämä johtuu siitä, että juotavassa muodossa sokeri imeytyy nopeammin.
Fruktoosi on maksalle haitallisempaa kuin muut sokerit
Erityisen haitallinen sokeri maksan kannalta on fruktoosi eli hedelmäsokeri, osoitti sveitsiläistutkimus toissa vuonna.
Journal of Hepatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 94 tervettä nuorta miestä, joista osa joi makeutettuja juomia runsaasti seitsemän viikon ajan.
Juomissa oli joko fruktoosia, glukoosia tai sakkaroosia eli pöytäsokeria, joka sisältää sekä fruktoosia että glukoosia. Juomia nautittiin kaikkiaan kuusi desilitraa päivässä.
Osa koehenkilöistä kuului kontrolliryhmään, eli heidän ruokavalioonsa makeutetut juomat eivät kuuluneet. Tutkittujen kaloriensaanti pidettiin samanlaisena.
Jo muutaman viikon kuluessa tutkijat havaitsivat, että niillä osallistujilla, jotka joivat fruktoosilla tai sakkaroosilla makeutettuja juomia, kehon oma rasvantuotanto maksassa oli kaksinkertaistunut verrattuna kontrolliryhmään ja niihin, joiden juomissa oli vain glukoosia.
Vaikutus maksaan myös jatkui yli 12 tuntia fruktoosilla makeutettujen juomien nauttimisen jälkeen.
– On tiedetty jo jonkun aikaa, että fruktoosi on haitallisempaa maksalle ja maksan rasvoittumiselle kuin muut sokerit. Se varastoituu rasvana maksaan hanakammin, kommentoi tutkimustulosta kliinisen ravitsemustieteen professori Kirsi Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.
Hedelmiä ei ole syytä vältellä
Fruktoosia on luontaisesti myös hedelmissä ja marjoissa, mutta niitä ei pidä alkaa vältellä.
Vaikka makeutetuista juomista fruktoosia saa helposti liikaa, hedelmistä ja marjoista sitä ei mitenkään voi saada samanlaisia määriä.
Lisäksi marjoissa ja hedelmissä on myös runsaasti kuituja, jotka hidastavat sokerien imeytymistä.
Maksa-arvot ovat koholla yhä useammalla
Tällä viikolla vietetään Maksaviikkoa, johon liittyen Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että maksan hyvinvointia kannattaisi miettiä edes kerran vuodessa.
Yleisesti terveellisiksi tunnetut elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Liiton mukaan paras tapa ehkäistä maksasairauksia on alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen. Samoin liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista.
Nykyisin arvioidaan, että jopa joka neljännen suomalaisen maksa on rasvoittunut. Tutkimusten mukaan joka viidennellä sairastuneella maksan rasvoittuminen voi edetä maksatulehdukseksi, joka voi edelleen johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.
Maksasairaudet ovat usein alkuvaiheessa salakavalan oireettomia, mutta ne voi havaita maksa-arvoja mittaavilla verikokeilla.
Kohonneet maksa-arvot ovat nykyään todella yleinen ilmiö suomalaisilla, kertoi IS:n jutussa gastroenterologi, dosentti Kalle Jokelainen HUS Vatsakeskuksesta aiemmin. Taustalla vaikuttaa se, että laboratoriokokeita tehdään aiempaa enemmän – mutta myös ylipaino yleistynyt, mikä herkästi näkyy maksa-arvoissa.
– Väestötasolla suomalaisten maksa-arvot ovat yhä isommalla osalla vähän koholla johtuen ylipainosta. Tämän vuoksi on jopa ehdotettu, että viitearvoja pitäisi korjata hiukan ylöspäin, Jokelainen sanoi.