karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-26 03:18:07

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 517 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 122 23 24 25 26 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-01-29 11:38:56 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Peter Brukner ruotii suolamyytin:

Show me the evidence: The salt myth


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-29 12:17:47 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
Yhden miehen komitea kirjoitti:
Peter Brukner ruotii suolamyytin:
Show me the evidence: The salt myth

Lainaa:
Fortunately, the Australian dietary guidelines now recognize that previous recommendations to limit sodium intake were not evidence based, and a restricted intake is now no longer recommended for individuals.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-29 13:04:08 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
^Vaikka ovatkin pää alaspäin, ovat monessa asiassa meitä edellä. Niin tässä suola-asiassa kuin siinä, että valtiollinen tiedeorganisaatio CSIRO promoaa vhh-ruokavaliota minkä ehtiii.

https://www.csiro.au/en/Research/Health ... -Diet-Book


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-29 13:11:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1390
Ohhoh, jopa aussit ovat aikaansa edellä ruokavalioasioissa :shock: . Pitäisiköhän muuttaa sinne...

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-29 13:57:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
Muuten olen sitä mieltä, että Kartago on... eiku suola ja kova rasva ovat sokeria suurempi ongelma Suomessa. :lol:

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-29 16:06:11 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Niinhän se Fogeli vastaa kun joku kysyy sokerin haitoista. (Kunhan vaan totesin siltä varalta, ettei sarkasmi olisi auennut jollekin satunnaiselle foorumilla kävijälle).


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-19 20:33:46 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
Duodecim -uutisia. Alarajaa ei ole. (Niin, niin, lopulta paineet on nollassa.)
Lainaa:
Verenpaine laskee tasaisesti mitä enemmän suolan käyttöä vähentää – vaikutus näkyy aivan kaikilla

Suolan käytön vähentäminen alensi verenpainetta kaikilla tutkimuksiin osallistuneilla riippumatta siitä, kuinka paljon suolan saanti väheni.

Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta tasaisesti eikä hyödyille näyttäisi olevan alarajaa, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus on suurin kohonnutta verenpainetta potevilla, mutta näkyy myös muilla.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka suolan vähentämisen on pitkään tiedetty alentavan verenpainetta, vaikutuksen ei ole osoitettu olevan tasainen ja lineaarinen. Havainnot perustuvat 85 suolatutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Suolan käytön vähentäminen alensi verenpainetta kaikilla tutkimuksiin osallistuneilla riippumatta siitä, kuinka paljon suolan saanti väheni. Yhteys pysyi käytännössä lineaarisena kaikilla suolan saannin tasoilla, mutta voimistui mitä enemmän suolan saanti laski.

Hyödyt olivat huomattavat aikuisilla, joiden verenpaine oli kohonnut, mutta suolan saannin vähentäminen laski myös normaaliverenpaineisten verenpainelukemia. Sukupuoli tai mahdolliset verenpainelääkitykset eivät vaikuttaneet yhteyteen.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suomessa suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista. Liiallinen suolan käyttö on maailmanlaajuisesti merkittävä kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Globaalisti liika suola aiheuttaa lähes 2 miljoonaa sydäntautikuolemaa joka vuosi.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-20 03:33:20 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1204
Kasari kirjoitti:
Yhden miehen komitea kirjoitti:
Peter Brukner ruotii suolamyytin:
Show me the evidence: The salt myth

Lainaa:
Fortunately, the Australian dietary guidelines now recognize that previous recommendations to limit sodium intake were not evidence based, and a restricted intake is now no longer recommended for individuals.


En löytänyt sieltä tuollaista kohtaa. Ovatko ne uudet jo valmiit? (Löysin vain vuoden 2013 ravitsemussuosituksen.)

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-20 06:04:21 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Australian terveysministeriö päätti viime heinäkuussa suositusten päivittämisestä. Minäkään en ole huomannut uusia suosituksia julkaistun. Ehkä Brukner tuossa viittasi vielä julkaisemattomiin suosituksiin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-20 19:03:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Saako tän Bruknerin mukaan suolaa syödä niin paljon kuin tekee mieli? Se ois mulle hyvä uutinen :)

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-20 20:29:38 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
Erfis kirjoitti:
Saako tän Bruknerin mukaan suolaa syödä niin paljon kuin tekee mieli? Se ois mulle hyvä uutinen :)

Paracelsus jo 1500-luvulla sanoi, että kaikki aineet ovat myrkyllisiä, vain annos ratkaisee.
Olikos se PURE-tutkimus jossa tuloksena oli sellainen parhaan voinnin mukavuusalue suolan saannin suhteen. Se ei ollut alle 5g/päivä. Täällä oli jossain ketjussa tuo kuvaaja esillä, mutta kun tämä haku on niin onneton.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-21 08:06:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Se parhaan voinnin U-käyrä on nähty kyllä, suolamäärät oli siinä aika matalat siinä parhaassa kohdassa eikähän se eroa virallisterveellisestä muuten kuin siinä että täysi suolattomuus huono kun taas virallisterveellisessä ei ole alarajaa vaan mitä suolattomampi sitä parempi.

Jos vetelee 15 g suolaa päivässä niin kaipaa vähän toisennäkösiä käppyröitä.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-21 10:11:37 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Eikös niissä PUREn käyrissä optimi ollut varsin leveä ja kaukana, kaukana virallisterveellisestä?

Juomallasi/pissaamallassi nestemäärällä suolaa voi varmaan käyttää monta kertaa normaalia enemmän,
ihan vain jotta elektrolyyttitasapaino säilyisi. Ihan kuten tekevät etelän helteissä (jossa vesi katoaa ihon kautta).

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-21 11:42:31 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
els kirjoitti:
Eikös niissä PUREn käyrissä optimi ollut varsin leveä ja kaukana, kaukana virallisterveellisestä?

Kuvaaja oli muistaakseni värikenttä, jossa vihreä väri liukui keltaisen kautta punaiseen.
Tässä muistin virkistämiseksi Tiede-lehden PURE-artikkelista pätkä:
Lainaa:
Suolankäyttöä ja sydänterveyttä käsittelevään analyysiin kelpuutettiin 255 ihmisyhteisöä 18 maasta eli yhteensä 82 500 ihmistä. Heitä seurattiin keskimäärin kahdeksan vuotta.

Tutkijat jakoivat nämä yhteisöt kolmeen kastiin suolankulutuksen mukaan. Vähiten ruokasuolaa käyttävässä kolmanneksessa päivittäinen keskiarvokulutus jäi alle 11,3 gramman. Heillä suolan käytön lisääminen yllättäen vähensi sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä. Lisägramma päivittäiseen suola-annokseen tarkoitti yhtä sydän- ja verisuonitautitapausta vähemmän tuhannelle ihmiselle vuodessa.

Keskimmäisessä kolmanneksessa eli 11,3–12,9 grammaa suolaa henkeä kohti syövissä yhteisöissä lisägramma päivässä ei vaikuttanut sydän- ja verisuonitapauksiin käytännössä mitenkään.

Eniten suolaa käyttävässä eli yli 12,9 grammaa nauttivassa kolmanneksessa lisägramma suolaa lisäsi vain vähän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-21 17:08:55 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Jaa muistelin eri käppyrää. Toihan on jännä.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-21 18:48:44 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
PUREn mustavalkokäppyrässä oli loiva U jonka minimi oli noin viiden gramman kohdalla.
Mutta kun se 5 grammaa oli natriumia eikä suolaa, ja suola puolestaan on natriumkloridia,
joista kloori on huomattavasti painavampi alkuaine --> lopputulemana sama noin 15 grammaa : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-21 18:56:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Loistavaa! Täytyypä pistää toi myös duunipaikan terveysnatseille josko keittonurkkaukseen saatas taas tarjolle kunnon suolaa

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-21 20:22:40 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
Tuohan tietysti torpattiin Suomessa (ja muuallakin).
Vakiovastaus Pekka Puskan ajoista on ollut, ettei yksi pääsky kesää tee kun on valtavan suuri konsensus...
Sitten selitettiin että ne sydäntautiset olivat vähentäneet suolansaantiaan ja vääristivät alimman kolmanneksen tulosta. Se ei kuitenkaan selitä miksi korkeampi saanti ei aiheuttanutkaan katastrofia.
Ja kolmanneksi kritisoitiin jakoa kolmeen kohorttiin.

Eli voidaan taas (puhtaalla omallatunnolla :lol:) selittää, ettei se sokeri vaan kova rasva ja suola ovat suurimmat ongelmat...

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-22 11:02:40 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kasari sen sanoi, niin ettei minun tarvitse : )
Ei yksi maailmanlaajuinen iso ja kaikinpuolin kunnollinen tutkimus mitään auta, vaikka miten sen vetäjänä olisi WHOn entinen ykkönen ja juuri tämän alan asiantuntija. Laaitkainenkin pesee sen kotisuomessa 6-0...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-26 19:23:21 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Suolan saannille on esitetty niinkin tiukkaa cappia kuin 5.8 g/d. Mitään RCT-näyttöä tuon tueksi ei ole, päinvastoin, kirjoittavat Salin Yusuf, Andrew Mente ja Martin O’Donnell.

Sodium and health: another challenge to the current dogma


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 517 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 122 23 24 25 26 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)