https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006565124.htmlViljakuidun ylistysjutussa, joka on kuin Leipätiedotuksen kirjoittama, heittää logiikka tavanomaiseen tapaan häränpyllyä. Julistetaan, ettei hiilareita kannata karttaa koska leivässä on kuitua.
Samassa jutussa myönnetään, että vihannekset ovat hyviä kuidun lähteitä. Monet vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti vähähiilarisia vihanneksia.
Vähähiilihydraattisuuden ja vähäkuituisuuden välille ei voi laittaa yhtäläisyysmerkkiä.
Kuitujen saannin turvaamiseksi ei tarvitse luopua vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, jota voi tarvita laihdutuksen, diabeteksen hoidon tai muun terveydellisen syyn takia.
Helsingin Sanomien tavanomainen viljakuitupropagandajuttu on epälooginen ja harhaanjohtava. Juttu on myös terveyttä vaarantava, jos se saa jonkun vhh- ruokavaliosta hyötyvän siitä luopumaan.
Toimittajan mielestä ei kannata vähentää hiilareita, koska viljassa on kuituja. Karppaajst, jotka ova päässeet liikakiloistaan ja saaneet tyypin 2 diabeteksensa remissioon ja ovat päässeet monista muistakin vaivoistaan, saattavat olla eri mieltä.
Ja jos jostain syystä välttämättä haluaa syödä viljan kuituja, niitä saa leseinä ja ravintolisinä vähemmillä verensokeria nostavilla hiilareilla ja vatsavaivoja aiheuttavilla FODMAP- hiilareilla ja gluteeneilla kuon leipää syömällä. Näitä parempi ratkaisu kuitua himoaville on psyllium, jota monet karppaajat käyttävät leivonnassaan.
Kuitulisien vaikutuksia (hiirillä) tutkittiin itse asiassa siinä ISY:n tutkimuksessakin, jonka puffaamuseksi
Hesari tämän juttunsa teki.
Aika monta mutkaa pitää vetää suoraksi jos tuon tutkimuksen perusteella antaa sellaisen ruokavaliosuosituksen, että ”ei kannata pyrkiä laihtumaan ja kohentamaan terveydentilaansa vähentämällä leivän ja muut hiilihydraatit minimiin ruokavaliostaan”.
Syvä huokaus
.