karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2022-12-01 16:29:34

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 8 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2022-10-15 16:03:50 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 46797
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tänään Hesarin sivuilla on "tutkittu ravitsemuksellisesti" muun muassa halpismargariineja ja kalliimpia margariineja,
ja todettu että ravitsemuksellisesti ne ovat yhtä hyviä (mausta ei tässä ollut kyse, vaan vain ravitsemuksesta).
Linkki: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009112905.html

Sanat "tutkittu ravitsemuksellisesti" ovat tarkoituksella lainausmerkeissä,
koska ainakin margariinien osalta tutkimus jäi ikävästi kesken.
Näiden margariinien elaidiinihapon (eli teollisen transrasvan) määrä ei selvästikään ollut tutkittu.
Ei, vaikka teknotranssi on ravitsemuksellisesti kaikista rasvoista se ehdottomasti ikävin.

Olen valmis lyömään vaikka vetoa, että transsimäärät ovat ihan erilaiset halvemmissa ja kalliimmissa tuotteissa.
Muistaako kukaan enää sitä miksi olen valmis väittämään näin?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-10-16 10:02:28 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 46797
Paikkakunta: HomeSweetHome
Lukijoita näyttää olleen vaikkei vastaajia : )

Noh, tämä vastaus on helppo, kuin muistaa mistä tänne tultiin. Margariinien transsipitoisuuksia laskettiin kehittämällä kasviöljyjen kovetuksen osaa jalostuslaitoksessa tarkemmaksi ja tarkemmaksi, mutta tuonne melkein nollatasolle päästiin vain ottamalla käyttöön niinkutsuttu vaihtoesteröinti, jossa kokonaan tyydyttyneet (eli kovat) rasvahapot yhdistettiin pehmeisiin (eli tyydyttämättömiin) molekyyli molekyyliltä (muistattehan että rasva esiintyy niin öljyissä kuin muuallakin triuglyserideinä eli molekyylissä jossa on kolme rasvahappoa kiinni glyserolirungossa?).

Vaihtoesteröinti ja tiukka kontrolli toimii... mutta sekä tarkempi ja tarkkaan hallittu kovetusprosessi että tuo vaihtoesteröini on kallista. Kyseessä eivät siis ole enää vain margariinitehtaan voitontavoittelu, vaan se, mitä kunnon tuotteen teko maksaa. Eikä kaikkialla maailmassa olla erityisen tarkkoja siitä, mitä kuluttajalle tarjotaan, kunhan se näyttää oikealta...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-10-16 10:08:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1152
En söisi.

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-10-16 11:03:35 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 46797
Paikkakunta: HomeSweetHome
No en syö minäkään. En parempaa enkä huonompaa margariinia
Mutta IMO on silti rikollista Hesarin normilukijoita kohtaan väittää, ettei eri margariineissa olisi ravitsemuksellista eroa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-10-16 13:54:50 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1152
Onhan se. Muun muassa se.

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-10-17 09:56:49 
Poissa
landekarppi
landekarppi

Liittynyt: 2005-04-12 07:05:10
Viestit: 14341
Paikkakunta: Imatra
Mieski tuumas viikonloppuna kaupas, et voita sen olla pitää, eikä mitää tekotransseja :lol:

_________________
Karppi, since 2005 :)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-10-24 11:32:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1204
Toisaalta - onko halvan ja kalliimman margariinin välillä lopulta mitään muuta eroa kuin markkinointibudjetti? Kysyn, kun en tiedä. Ehkä kaikkein halvin margariini on lopulta huonompaa, mutta jos on euron Pirkka tai (yli) kahden euron Keiju, niin noinkohan niiden välillä mahtaa olla suurtakaan eroa. Ylipäätään olen kuitenkin siinä käsityksessä, että halvemman ja kalliimman tuotteen välillä voidaan puhua ravitsemusmielessä ennemmin samankaltaisuuksista kuin eroista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-10-24 16:32:16 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 46797
Paikkakunta: HomeSweetHome
mattila kirjoitti:
Toisaalta - onko halvan ja kalliimman margariinin välillä lopulta mitään muuta eroa kuin markkinointibudjetti? Kysyn, kun en tiedä. Ehkä kaikkein halvin margariini on lopulta huonompaa, mutta jos on euron Pirkka tai (yli) kahden euron Keiju, niin noinkohan niiden välillä mahtaa olla suurtakaan eroa. Ylipäätään olen kuitenkin siinä käsityksessä, että halvemman ja kalliimman tuotteen välillä voidaan puhua ravitsemusmielessä ennemmin samankaltaisuuksista kuin eroista.

Noh, jos kyse on teknotransseista (eli tarkemmin sanottuna elaidiinihapon eri pitoisuuksista noissa kahdessa), niin sen vaikutus saatiin aikoinaan näkymään kaikin puolin kultastandardin mukaan tehdyssä ja vielä todella suuressa Costa Rican interventiotutkimuksessa. Siellä margariinien teknotranssimäärän vähentäminen vähensi sydäninsidenssejä - kuten se taisi tehdä Pohjois-Karjala projektissakin, jossa tätä tosin ei sanottu ääneen...

Ja... elaidiinihapon määrä riippuu oleellisesti margariinin valmistusprosessista... Vaihtoesteröinti ja tarkasti kontrolloidut paine- ja lämpötilaolot prosessikattiloissa maksavat enemmän kuin perinteinen sekakovetus.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 8 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)