KUVA: NATRIUMIN SAANTI g/pv JA TERVEYSRISKIViralliset ohjeet käskevät vähentämään suolan saannin haitallisen alhaiseksi. Suositellaan natriumin saannin rajoittamista alle 2,3 gramman päivässä, kun PURE-tutkimuksen mukaa alaraja optimaaliselle natriumin saannille olisi 3 grammaa ja yläraja 5 grammaa päivässä. Suolagrammoiksi nämä luvut muuntuvat kertomalla luvulla 2,5 eli optimaalinen suolan saanti olisi 7.5 - 12,5 grammaa suolaa päivässä.
Sydänliittojen kansainvälisen federaation entinen puheenjohtaja Salim Yusuf on yksi PURE-tutkimuksen tekijöistä.
Suomessa miehet saivat suolaa THL:n mukaan vuonna 2017 keskimäärinnoin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa päivässä. Miehet siis saivat suolaa sopivasti, naiset hieman liian vähän. Miksi kaikkien pitäisi aina vaan vähentää?
Sodium Intake and Health: What Should We Recommend Based on the Current EvidenceLainaa:
Abstract
Several health organizations recommend low sodium intake (below 2.3 g/day, 5.8 g/day of salt) for entire populations, on the premise that lowering of sodium intake, irrespective of its level of intake, will lower blood pressure and, in turn, will result in a lower incidence of cardiovascular disease. These guidelines were developed without effective interventions to achieve long term sodium intakes at low levels in free-living individuals and without high-quality evidence that low sodium intake reduces cardiovascular events (compared with average levels of intake). In this review, we examine whether advice to consume low amounts of sodium is supported by robust evidence. We contend that current evidence indicates that most people around the world consume a moderate range of dietary sodium (3 to 5 g/day), that this level of intake is associated with the lowest risk of cardiovascular disease and mortality, and that the risk of adverse health outcomes increases when sodium intakes exceeds 5 g/day or is below 3 g/day. While the current evidence has limitations, it is reasonable, based upon prospective cohort studies, to suggest a mean target of below 5 g/day in populations, while awaiting the results of large randomized controlled trials of sodium reduction on cardiovascular disease and death.