karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-25 20:55:33

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2020-01-17 17:07:08 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus osoitti soijaöljyn aiheuttavan haitallisia geneettisiä muutoksia aivoissa - ainakin hiirillä. Tutkijat kehottavat vähentämään tämän Yhdysvalloissa eniten käytetyn öljyn kulutusta.

EurekAlert!: America's most widely consumed oil causes genetic changes in the brain
Soybean oil linked to metabolic and neurological changes in mice


Lainaa:
Uusi Kalifornian yliopiston tutkimus osoittaa, että soijaöljy ei aiheuta vain lihavuutta ja diabetesta, vaan se voi myös aiheuttaa neurologisia sairauksia kuten autismia, Alzheimerin tautia, ahdistusta ja masennusta.

Soijaöljyn linolihappo ei ollut syyllinen tähän ongelmaan (vaikka onkin syyllinen moneen muuhun), tutkijat testasivat myös soijaöljyä, josta linolihappo oli poistettu ja sekin aiheutti samat muutokset. Syylliseksi ei osoittautunut myöskään toinen epäilty, soijaöljyn sisältämä kasvissteroli stigmasteroli. Toistaiseksi on siis selvittämättä mikä aine soijaöljyssä näitä muutoksia aiheuttaa.

Tutkimus:

Dysregulation of Hypothalamic Gene Expression and the Oxytocinergic System by Soybean Oil Diets in Male Mice


Sama tutkijaryhmä havaitsi vuonna 2015, että soijaöljy aiheuttaaa hiirille lihavuutta, rasvamaksaa, insuliiniristenssiä ja diabetesta:

Soybean Oil Is More Obesogenic and Diabetogenic than Coconut Oil and Fructose in Mouse: Potential Role for the Liver

Vuonna 2017 ryhmä tutki, että soijaöljy, josta oli poistettu linolihappo, aiheutti vähemmän lihavuutta ja insuliiniresistenssiä kuin sellainen, josta linolihappoa ei ollut poistettu. Obesogeeninen ja diabetogeeninen pahis soijaöljyssä olisi siis linolihappo.

Omega-6 and omega-3 oxylipins are implicated in soybean oil-induced obesity in mice

LOPETA SIEMENÖLJYJEN SYÖMINEN


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-01-19 10:01:19 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Science Blog: Soybean oil tied to obesity, neurological problems: Study


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-01-21 18:02:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
Maailman käytetyin kasviöljy saattaa muuttaa aivoja – suurin vaikutus ”rakkaushormoniin”
Lainaa:

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat hiiritutkimuksessaan, että runsas soijaöljyn käyttö vaikuttaa jyrsijöiden aivoihin ja voi mahdollisesti johtaa neurologisiin ongelmiin, kuten masennukseen, ahdistuneisuuteen ja, Alzheimerin tautiin. Vaikka tuloksiin tulee suhtautua varoen, suosittelevat tutkijat ihmisiä vähentämään soijaöljyn käyttöä.

Soijaöljy on maailman käytetyin kasviöljy, joka on suosittua etenkin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Pääasiassa tyydyttymättömistä rasvahapoista koostuvaa soijaöljyä käytetään esimerkiksi ruoan paistamiseen, valmisruokiin ja karjan ruoaksi.

Laajasta käytöstään huolimatta soijaöljy ei näytä olevan hyväksi terveydelle. Vuonna 2015 ilmestyneessä tutkimuksessa Kalifornian yliopiston tutkijat yhdistivät soijaöljyn hiirikokeissaan lihavuuteen, diabetekseen, insuliiniresistenssiin ja rasvamaksaan. Vuonna 2017 samainen tutkimustiimi havaitsi, että geneettisesti muunneltu soijaöljy ei ole yhtä pahasta lihavuuden ja insuliiniresistenssin kannalta.

Tuoreessa Endocrinology-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan tutkijat huomasivat, että oli soijaöljy sitten geneettisesti muunneltua tai ei, se muuttaa hiirien aivoja. Erityisesti soijaöljy näytti vaikuttavan hypotalamukseen – aivojen osaan, joka kontrolloi muun muassa kehon lämpötilaa, nälkää, kiintymistä, janoa, väsymystä, unta ja sisäistä kelloa.

Suurin vaikutus ”rakkaushormoniin”
Tutkimuksessa hiiret jaettiin kolmeen ryhmään, jotka laitettiin kolmelle erilaiselle runsaasti rasvaa sisältävälle dieetille. Yksi ruokavalio sisälsi runsaasi soijaöljyä, toinen geneettisesti muunneltua ja vähemmän linolihappoa sisältävää soijaöljyä sekä kolmas kookosöljyä.

Runsaasti soijaöljyä syöneillä hiirillä havaittiin muutoksia noin sadassa hypotalamuksen geenissä. Eniten soijaöljy näytti vaikuttavan geeniin, joka tuottaa ”rakkaushormoniksi” kutsuttua oksitosiinia. Paljon soijaöljyä syöneiden hiirten hypotalamuksen tuottama oksitosiini väheni. Vähäinen oksitosiinin määrä voi altistaa masennukselle ja ahdistuneisuudelle. Oksitosiinin puutteen on huomattu aiemmassa tutkimuksessa myös lihottavan ja altistavan ahmimiselle.

Lisäksi osa soijaöljyn runsaan käytön seurauksena muuttuneista geeneistä on yhteydessä skitsofreniaan, masennukseen ja Alzheimerin tautiin.

Kookosöljyn ei havaittu aiheuttavan muutoksia hypotalamuksessa.

Tutkijat uskovat, että soijaöljyn geeneihin aiheuttamat muutokset voivat vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan ja tulehdustilaan mutta myös aivotoimintaan ja neurologisten sairauksien riskiin. Ei ole kuitenkaan todisteita, että soijaöljyn käyttö aiheuttaisi suoraan sairauksia.

Tutkijat neuvovat vähentämään soijaöljyn käyttöä
Uroshiirillä tehdystä tutkimuksesta saaduista tuloksista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä ihmisiä koskien. Lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan. Tutkijoilla on silti selvä viesti kuluttajille:

– Jos ihmisille pitäisi antaa yksi neuvo kotiin vietäväksi, se on tämä: vähentäkää soijaöljyn käyttöä, tutkimusta tehnyt solubiologi Poonamjot Deol sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että mahdollisesti amerikkalaisten kansanterveyttä uhkaavat vaikutukset havaittiin vain soijaöljyssä. Löydökset eivät siis päde muihin kasviöljyihin tai soijatuotteisiin.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-02-06 09:04:08 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Cris Kresser tarjoilee tämän tutkimuksen tulokset pähkinänkuoressa:

Paljastus: show
Hi, Everyone,
In one of the first article series I ever wrote, 9 Steps To Perfect Health, I referred to the “Three Horsemen of the Diet Apocalypse.”
These are the three food categories in the standard American diet (which is now prevalent in all industrialized countries) that I believe have had the most harmful impact on our health.
They are:
Sugar
Flour
Industrial seed oils
Removing these three foods should always be the starting place for someone who wants to improve their diet, but may not be ready for a full Paleo Reset or another stricter approach.
Most people have a good understanding of why flour and sugar are harmful, from their impact on blood sugar to how they affect the gut microbiome.
But what about industrial seed oils?
Well, a new study published in the journal Endocrinology makes this clear.
The authors found that soybean oil, which is the most widely consumed edible oil in the United States (comprising about 7 percent of the calories the average American eats!), not only contributes to obesity and diabetes, but may also increase the risk of neurological conditions like autism, Alzheimer’s disease, anxiety, and depression.
How does this happen?
The researchers discovered that soybean oil has pronounced effects on the hypothalamus, a small region of the brain that regulates weight, body temperature, and metabolism (among other things).
They also found that soybean oil consumption changed the expression of over 100 genes involved in everything from energy metabolism to proper brain function. Interestingly, coconut oil produced very few changes in the hypothalamic genes that soybean oil altered. This finding contradicts conventional wisdom that polyunsaturated fats (like soybean oil) are healthier than saturated fats (like coconut oil).
Caveat: this research was performed in mice, so we can’t be certain that these findings would also apply to humans.
That said, the mechanisms are likely similar, and in my mind, these data are certainly enough to warrant a large reduction in soybean oil consumption. Where is soybean oil found in the diet?
Processed, refined, packaged, and—sadly, yes—restaurant foods. (Fortunately, some higher-quality restaurants are starting to avoid using it, and consumers have power here, so it doesn’t hurt to ask your favorite restaurants if they cook with it.)
So, cooking most of your food at home and avoiding packaged foods—which is a good idea on many levels—is the best way to reduce your consumption of soybean oil.
In health,
Chris


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-02-06 10:48:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kasari kirjoitti:

Ja ihan maikkarilla. Oho.
How dare they say this!?

Muistetaan nyt toistaa kaikki yhdessä suomalaisen terveysopin perusmantra: monityydyttämätön hyvä, kovarasva paha

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)