karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-25 23:05:51

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 303 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 516 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2019-02-18 20:32:08 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Jepjep. Aika kaukana Kuusipalon luokituksista :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-18 20:36:59 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Pahasti olivat käsitteet sekaisin myös Iltalehden Heljän jutussa:

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset ... 886f6c44b1


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-19 09:33:11 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Jos syöt joskus hampparin, sinut lasketaan epidemiologisissa tutkimuksissa lihansyöjäksi ja mahdollisista haitoista syytetään … lihaa.

Ellei sipulisilppua lasketa, niin hamppareissa taitaa kuitenkin vähiten prosessoitu komponentti olla se ultraprosessoidun sämpylän välissä oleva pihvi.

https://twitter.com/fatisourfriend/stat ... 9439403008

Ja hamppariateriassa on sitten usein vielä vielä ultraprosessoitua kolajuomaa, ultraprosessoitua jäätelöä tai ultraprosessoitua omenapiirasta ….

Kuten Karppilassa on aina tiedetty, hamppariaterian terveellisin komponentti on pihvi. Uusi tutkimustieto ultraprosessoidun ruuan vaarallisuudesta tukee tätä käsitystä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-19 10:08:03 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Ja mitä niihin rasvoihin tulee, Kuusipalo, niin virallisten ravitsemussuositusten hehkuttamat MARGARIINIT ja LEVITTEET ovat NOVA-luokituksen mukaan ULTRAPROSESSOITUJA RUOKAVALMISTEITA.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-19 17:02:43 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4883
Linkataan tähän vanha ketju Professori puolustaa lisäaineita: "Miksi ihmiset haluavat ruuasta sellaista kuin mummo teki?"

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-19 17:13:47 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Hyvä linkki tähän ketjuun. Kuten oli tämäkin:

Professori Kuluttajassa: Prosessoitu einesruoka ei ole epäterveellistä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-19 20:49:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2018-08-24 21:30:31
Viestit: 747
Yhden miehen komitea kirjoitti:
Hyvä linkki tähän ketjuun. Kuten oli tämäkin:

Professori Kuluttajassa: Prosessoitu einesruoka ei ole epäterveellistä



Karjalaisesta kun luin niin on hieman kokematon profesoooriksi.

Lainaa:
Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Kuluttaja-lehden haastattelussa.

Erilaisilla prosessointi- eli valmistustavoilla on vaikutusta ruuan terveellisyyteen. Esimerkiksi suola on epäterveellistä, mutta sillä ei ole merkitystä, onko suola lisätty ruokaan tehtaassa vai kotona.


Mites ne tehtaassa laitetut suolat nypitään pois jos kotona ei haluta eikä lisätä suolaa?

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uuti ... tem/150788

_________________
Centimo 80 Aviation


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-19 20:50:47 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Jo kaksi vuotta sitten Brasilian viralliset ravitsemussuositukset kehottivat välttämään ultraprosessoitua ruokaa:

Olli Posti: Miltä ravintosuositukset näyttäisivät ilman jättiteollisuuden hyvävelikerhoa?


Lainaa:
”Avoid ultra-processed foods.
Because of their ingredients, ultra-processed foods—such as packaged snacks, soft drinks, and instant noodles—are nutritionally unbalanced. As a result of their formulation and presentation, they tend to be consumed in excess, and displace natural or minimally processed foods. Their means of production, distribution, marketing, and consumption damage culture, social life, and the environment.
The manufacturing of ultra-processed foods, generally done by large industries, involves several stages of processing techniques and many ingredients, including salt, sugar, oils and fats, and several substances for exclusive industrial use.”
– Suoraa puhetta siitä, miten ultraprosessoitu ”ruoka” valmistetaan, ja miksi sitä ei kannata syödä.

voiko valtio ihan oikeasti toimia ihmisten suojelijana eikä ainoastaan suurteollisuuden äänitorvena? Näköjään voi. Ehkä joku päivä myös Suomessa

Sen päivän kun näkis.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-19 23:53:01 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93726
"Miksi ihmiset haluavat ruuasta sellaista kuin mummo teki?"

Mummot tekee hyvää ruokaa. Ja käyttävät voita. Mummojen reseptit ovat lyhyitä.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-20 13:32:19 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Euroopan lihavimmat nuoret löytyvät UK:sta:

https://www.dailymail.co.uk/health/arti ... finds.html

Ultraprosessoitujen ruokien osuus sikäläisten ostoskärreissä on yli puolet, korkein Euroopassa:


https://www.theguardian.com/science/201 ... -purchases

Sattumaa varmaan.

Euroopan toiseksi lihavimmat löytyvät muuten ... Suomesta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-21 13:59:16 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
British Association for Nutrition and Lifestyle Medicine (BANT) vaatii ultraprosessoidun ruuan poistamista UK:n kouluaterioista:

http://bant.org.uk/2019/02/21/bant-call ... nutrition/

Kun Suomessa Sotkamon kunta yritti poistaa kouluaterioista ultraprosessoidun margariinin, valtio jyrähti, että ei käy.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-21 14:32:55 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93726
Lainaa:
Kun Suomessa Sotkamon kunta yritti poistaa kouluaterioista ultraprosessoidun margariinin, valtio jyrähti, että ei käy.


Sitten sanotaan ettei ole pakko, meillä on vain suosituksia. Taloudellisesti kiristetään ja käytetään propaganda-asetta.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-21 15:17:59 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-22 08:20:56
Viestit: 381
Mitenkäs sydänmerkillä varustettu sokerikorppu?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-22 00:53:37 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
^Eiköhän sokerikorppukin ole NOVA-luokituksen mukaan ultraprosessoitua ruokaa.

NOVA-luokituksessa mainitaan esimerkkeinä ultraprosessoiduista ruuista mm. teollisesti tuotetut pakatut leivät ja sämpylät, pikkuleivät, keksit ja kakut. Eiköhän korput voi rinnastaa näihin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-28 15:16:46 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Business Insider: Processed foods make us fatter, lead to cancer, and are linked with early death. But what exactly is a processed food?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-28 16:01:42 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tuolta lainaten koska kertaus on opintojen äiti : )
Siis vastaus kysymykseen, mitä on ultraprosessoitu ruoka
Lainaa:
To answer that question, scientists and nutrition experts often use a four-tiered system called NOVA that classifies everything we eat as one of these four categories: unprocessed or minimally processed, processed culinary ingredients, processed foods, and ultra-processed food and drink products.

Unprocessed foods include edible parts of plants (fruits, vegetables, seeds, roots, etc.) or animals, as well as fungi and algae. These can be fresh, frozen, or even fermented — the important distinction is that they have not been treated with additives, injected with salt, or rubbed with oil until they're about to be eaten. Examples include dry beans; grains like rice; fresh or dried mushrooms; meat and dairy products; seafood; plain yogurt; nuts; and spices.

Processed culinary ingredients involve a step up in production. These are ingredients made from unprocessed foods, like vegetable oils, butter, and lard. This category also includes extracted food, like honey from combs, sugar from cane, and syrup from maple trees.

Processed foods are items that get infused with ingredients like sugar, salt, and fat to help keep them edible longer. Canned fruits, fermented breads (which most breads are, as they're made with yeast), alcohol, cheese, pickles, and salted nuts all make this list.

Finally, there are ultra-processed foods. These items are designed to be ready to eat and ready to heat at a moment's notice. To make that possible, these foods are often made in a factory, broken down from their whole or fresh form and treated with thickeners, colors, glazes, and additives. They may be fried before they're packed in cans or wrappers. They might contain high-fructose corn syrup, protein isolates, or interesterified oils (replacements for trans fats, which are now widely banned). Examples of ultra-processed foods include packaged granola bars, carbonated soft drinks, candy, mass-produced breads, margarine, energy drinks, flavored yogurt, chicken nuggets, and hot dogs.


Tutkijat kehittivät neliportaisen asteikon prosessoinnista, nimeltään NOVA

1. Prosessoimattomat: kasvit, eläimet, meijerituotteet, kokonaiset jyvät rasvat ja öljytkin, joihin ei ole lisätty esim suolaa ruiskuttamalla, tai jotain muuta öljyä. Suola käy vanhassa mielessä lisättynä, samoin hapatus on vielä tätä luokkaa, mutta vaikkapa vilja tai pavut näyttävät olevan prosessoimattomia vain kokonaisina kuivina jyvinä/papuina

2. Prosessoidut kulinaariset aineet (jes, ranskalaiset!): suoraan muuttamasttomista lähtöaineista tehdyt perustuotteet, kuten voi, laardi. Samoin alkutuotteista uutetut aineet kuten hunaja (kennoista irroitettu), ruokosokeri, vaahterasiirappi.

3. Tavalliset prosessoidut tuotteet: Tuotteet, joihin on lisätty sokeria, suolaa rasvaa tjsp pitämään niitä pitempään syömäkelpoisena. Säilykehedelmät, leipurin vanhakantaiset leivät, alkoholi, juustot, suolapähkinät, pikkelsit ovat tässä ryhmässä.

4. Ja sitten vielä ne ultraprosessoidut: massatuotetut/tehdastuotetut tuotteet, joihin on lisätty aineita houkuttelevuuden, rakenteen, prosessoitavuuden, ulkonäön ja hyllyiän parantamiseksi, ja/tai joissa perustuote on hajotettu lähtömuodostaan ja sitten "tehty uudestaan". Kaikki tehdaseinekset, muovipussileivät (ja iso osa muistakin). Melkein kaikki marketissa myytävät pakatut ruoat kuuluvat tähän kastiin...

****
Vain nämä viimeiset, nelosryhmäläiset ovat tutkimuksessa olleet terveysriski.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-28 16:20:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Mä en tajuu miten leipurin leipä ja muovipussileipä eroo toisistaan terveysmielessä.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-28 16:49:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 918
Paikkakunta: Rannikko
Muualla maailmassa esim. Saksassa on pieniä leipomoita tai sämpyläkauppoja, joista haetaan tuore leipä heti aamulla. Pussileipä on sitten valmiiksi viipaloitua markettileipää. Viipaloidessa siihen ruiskutetaan säilöntäainetta (tästä en ole varma, toisenkäden tietoa). Ehkä tämä on se ero.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-28 18:01:01 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29288
Kotona tai naapurin pienleipomossa ei leipään lisätä näitä (paitsi suolaa):

https://www.leipatiedotus.fi/tietoa-lei ... ineet.html

Vaikka Leipätiedotus vähättelee määriä, näitä kuitenkin lisätään leipätehtaissa tehtyihin leipiin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-28 19:25:29 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47653
Paikkakunta: HomeSweetHome
Erfis kirjoitti:
Mä en tajuu miten leipurin leipä ja muovipussileipä eroo toisistaan terveysmielessä.

Vilkaisepa tuoteselostetta.

Eikä kaikki näy edes siinä. Linjalla leipiä tehtäessä sterilisoinnit muuttavat raflaavasti leivän(kin) symbioottikantaa...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 303 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 516 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 24 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)