karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2021-10-24 06:03:48

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 18 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-10-09 07:54:12 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3006
YLE raportoi tutkimuksesta, jonka mukaan ruoka-aineet aiheuttavat yksilöllisiä reaktioita, esim. oliiviöljy voi joillakuilla nostaa insuliinia ja toisilla ei. Tämä on, vaikkakin virallisterveelliseen kääreeseen pakattu, mielestäni käänteentekevä uutinen/tutkimus. Karppilassahan on pitkään kokemusperäisesti havainnoitu tämä asia ja sen perustaa pohdittu, kun kuitenkin evolutiivisesti ajatellen olisi järkevämpi olettaa ihmisellä olevan jokin lajityypillinen ruokavalio. On vähän outoa jos jonkun suden veriarvot heikkenevät bambinmaksan syömisestä ja toisen ei.

Jutussa kehotetaan peräti syömään omien tuntemusten mukaan, mikä on nähdäkseni historiallista :shock:

Paradigman muutos peräti?

https://yle.fi/uutiset/3-12133463

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6
https://youtu.be/paIFO9g5TLw


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-09 08:37:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-03-24 17:49:23
Viestit: 31279
Paikkakunta: Helsinki
Omaan vitjaani jo kommentoin tätä uutista takavuosien ihmiskokeella.
Kopioin sen vielä tähän:
Tein kerran ihmiskokeen. Kolesteroliarvoni ovat käytännössä aina olleet 5. jotakin eli vähän yli suositusten. Kerran mitattuna se oli 5.1 ja meinasin että onhan se nyt saatava sitten suosituksiin. Aloitin syömään aamulla kaurapuuroa ja jätin iänikuiset munat pois. Muuta muutosta ei ruokavalioon silloin tullut. Koetta kesti yhden tarkkailuvälin ajan eli muutama kuukausi. Ja sitten oli kontrolliverikokeet. Odotin innolla tulosta. Ja se oli 5.4. Siihen aikaan kauran markkinoitiin vaikuttavan edullisesti kolesterolitasoon säännöllisesti käytettynä. Ja pöh. Lopetin kokeiluni ja palasin muniin :lol:

_________________
Kuva Kaikissa meissä on vikamme, mutta minusta niitä ei vain huomaa


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-09 08:53:10 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4663
Että veriryhmädieettiä? :? No ei vaiskaan.
Hesarissa oli tuosta juttu jo aikaisemmin. On maksumuurin takana, mutta Kalakukko on lukenut
https://www.vhh-terveysravinto.fi/kesku ... =36&t=9346

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-12 15:39:29 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 45659
Paikkakunta: HomeSweetHome
Nyt vasta huomasin, että YLEn juttu oli bongattu periskooppiin (vaikken paradigman muutokseen ikävä kyllä uskokaan).
Ihan kiva että se tuli esiin täällä.

Itse ottaisin pari askelta taaksepäin, ja yrittäisin selvittää, miten ruoka ja ruokavalinnat näkyvät muissa eäimissä ja eläinyhteisöissä. Siellä tuntuu että sama ruoho riittää vaikkapa lehmille kaikkialla, ja samat saaliseläimet vaikkapa sudelle. Ei sitten niin minkäänlaista yksilöllisyyttä näkyvissä, ja aika vähän edes laumojen välisiä eroja. Silti, jos tai kun meillä ihmisillä ei käykään näin, niin ensimmäinen kysymys kai kuuluisi, että miksi ei (eikä toisinpäin). Ja kun meistäkin kaikki ovat olleet aika lailla samaan äidinmaitoon tyytyväisiä elämämme alussa, niin kallistun geenien (tai siis perityn genotyypin) sijaan vaikutuksiin, joilla ympäristö meitä ja fenotyyppimme (ynnä meidän kanssamme symbioosissa elävän mikrobiston massiivisen fenotyyppilajitelman) ilmiasua muuttaa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 02:33:35 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 952
Hesarin samasta tutkimuksesta kirjoitetussa artikkelissa luki, että tyydyttynyt rasva vähentää melkein kaikilla veren insuliinipitoisuuttta ja tyydyttymätön nostaa.

Mutta onko veren insuliinipitoisuuden väheneminen hyvä vai paha juttu? Veren liiallinen insuliinipitoisuus voi johtaa tutkimusten mukaan kakkostyypin diabetekseen ja syöpäriskin lisääntymiseen sekä siihen, ettei insuliinia hajottavaa entsyymiä (IDE) riitä aivojen beta-amyloidiplakkien riittävään hajotukseen. Eli insuliinipitoisuuden lasku olisi siis hyvä juttu. Sitä tulkintaa tukee sekin fakta, että insuliiniresistenssi nostaa veren insuliinipitoisuutta.

Ylen jutussa lukee mielestäni harhaanjohtavasti näin: "Suurimmalla osalla ihmisistä ne (kertatyydyttymättmät rasvahapot) lisäsivät veren insuliinia eli laskivat verensokeria". Se saa asian kuulostamaan siltä kuin insuliinin kohoaminen olisi hyvä juttu.

_________________
ME-tauti (G93.3)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 05:49:21 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 25899
^Siitä vallitsee ymmärtääkseni suuri yksimielisyys, että jatkuvasti korkea insuliinipitoisuus on haitallista. Tutkimusuutisessakin todettiin, että

Lainaa:
Jatkuvasti korkea insuliinipitoisuus voi lisätä muun muassa kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä,


Sana voi oli tuossa tarpeeton.

Tyydyttynyt rasva tosiaan laskee insuliinitasoa. Mukavaa, että se tässä tuotiin esille. Asiastahan ei Suonessa ole ollut tapana huudella.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 05:53:43 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 25899
Tuoreessa tutkimuksessa verrattiin koneälyn avulla yksilöllisesti sovitettua ruokavaliota Välimeren ruokavalioon verensokerin hallinnnassa. Yksilöllinen tuotti paremman tuloksen.

viewtopic.php?p=2419734&sid=05318297a9464a75f5b242a93a07ab32#p2419734

On mahdollista, että yksilöllinen geeniperimän huomiointi henkilökohtaisesti sovitetun ruokavalion suunnittelussa on se suunta mihin tulevaisuudessa ollaan menossa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 06:20:19 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 25899
Esimerkiksi Virran systeemi perustuu yksilöllisesti sovitettuun ketoon. Siinö ei lähdetä liikkeelle geeniperimän kartoituksesta, mutta kun useita laboratorioarvoja seurataan säännöllisesti ja ruokavalio-opastusta säädetään niiden perusteella, niin yksilöllisesti sovitettu ruokavaliohan siitä on lopputulemana.

Ja kyllähän jokainen verensokeriaan säännöllisesti mittaava ja syömisiään tulosten perusteella säätävä noudattaa enemmän tai vähemmän henkilökohtaisesti sovitettua ruokavaliota.

CGM-laitteet kun joskus tulevat joka jonnen saataville, niin diabeetikoiden ruokavalioiden henkilökohtaisessa sovittamisessa noustaan nekstille levelille.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 07:32:08 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2014-02-07 20:02:51
Viestit: 365
Luultavasti myös suolistobakteeristo erottaa elimistön reaktioita eri ruoka-aineisiin. Ja tuskin tuo floora säilyy samanlaisena läpi elämän.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 08:09:34 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 25899
Näin luultavasti on. Optimaalinen ruokavalio vaihtelee myös terveydentilan myötä. Siksi esimerkiksi sairaaloissa on saatavissa monenlaisia ruokavaliovaihtoehtoja. Tosin sellainen valtavan iso puutos tässä suhteessa on, että tyypin 2 diabeetikolle aikuisen oikeasti sopivaa ruokavaliota sairaalassa ei toistaiseksi voi saada. Tähän olisi tultava muutos.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 09:06:07 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 45659
Paikkakunta: HomeSweetHome
Yhden miehen komitea kirjoitti:
Näin luultavasti on. Optimaalinen ruokavalio vaihtelee myös terveydentilan myötä. Siksi esimerkiksi sairaaloissa on saatavissa monenlaisia ruokavaliovaihtoehtoja.

Onko?
Vai tarkoititko sitä että massiivista hiilihydraattien laatua hiukan hienosäädetään?
... ai niin ja rasvan määrää (vaan ei laatua siinä lain, pelkkää pehmeää on tarjolla) :mrgreen:

Parin vuosikymmenen karppauksen ja muistojen perusteella aika paljon voi noita suoliston mikrobeja (ja lihaksiston mitokondrioita) ruoalla säätää, jopa parempaan päin. Entinen ainainen vilukissa ei nykyisin palele juuri koskaan (se niistä mitokondrioista), ja makumieltymyksetkin ovat muuttuneet hurjasti, vaikka miten suuri mieltymys voihin on ja pysyy : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 09:19:48 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 25899
Ruokaviraston suosituksissa luetellaan aika monenlaisia vaihtoehtoja sairaalapotilaan ruokavalioksi. Insuliiniresistenssiin liittyviä sairauksia sairastaville kuitenkin tarjotaan tylysti vain heille sopimatonta virallisten suositusten mukaista ”perusruokavaliota”.

Optimaalinen oli kuitenkin muidenkin vaihtoehtojen osalta liioitteleva ilmaisu. Esimerkiksi rasvoissa dominoivat kautta linjan pufat, mikä ei tietenkään ole optimaalista. Ja hiilareita on kaikissa vaihtoehdoissa paljon.

https://www.ruokavirasto.fi/globalasset ... painos.pdf

Sivunumeroilla varustetut ovat erilaisia sairauden mukaisiksi tarkoitettuja ruokavaliovaihtoehtoja.

Lainaa:
RuoKavaLiot
Perusruokavalio sopii monille
Lihavuus
Kohonnut verenpaine Dyslipidemia Metabolinen oireyhtymä Tyypin 2 diabetes Raskausdiabetes

Tyypin 1 diabetes 95 Sappikivitauti 97 Kihti 97 Veren hyytymisenestohoito 98
Tehostettu ruokavalio 100
Kasvisruokavaliot 104 https://www.ruokavirasto.fi/globalasset ... painos.pdf
Laktovegetaarinen ja lakto-ovovegetaarinen ruokavalio 105 Vegaaniruokavalio 105
Vähälaktoosinen ruokavalio 108 Laktoositon ruokavalio 110 Keliakia 111 Ruoka-allergiat ja -yliherkkyydet 113
Lehmänmaito-allergia 116 Vehnä-ohra-ruisallergia 118 Kananmuna-allergia 120 Soija 120 Kala-allergia 121 Pähkinä ja manteli 122 Siitepölyallergia 122
Diabeteksen lisäsairaudet 123 Nefropatia 123 Diabeettinen gastropareesi 125
Krooninen munuaisten vajaatoiminta 127
Krooninen munuaisten vajaatoiminta ennen dialyysihoitoa 130 Hemodialyysi 132 Peritoneaalidialyysi 135
Tulehdukselliset suolistosairaudet ja ruoansulatus-
kanavan leikkaukset 136
Crohnin tauti 136 Haavainen paksusuolen tulehdus (Colitis Ulcerosa) 140

Ohutsuoliavanteet ja J-säiliö 141 Paksusuoliavanteet 143
Mahalaukun osittainen tai kokopoisto


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 11:03:42 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 45659
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Tuota noin, luitko sen kokonaan tai edes päällisin puolin, oikeasti?
Jos niin mistä siellä puhutaan? Ei ainakaan valinnanvapaudesta, eikä suuresti yksilöllisyydestäkään.
Hirmu paljon tekstiä ja vuokaavioita siitä miten suunnittelu ja toteutus tehdään... ja kaloritaulukot
Ja ehdoton kielto kovarasvalle, normaalisuolalle ja rasvaiselle lihalle - ja toki maitorasvoillekin.
Perunoita mieluusti joka aterilla, samoin kasviksia ja leipää... :mrgreen:

Siinähän se yksilöllisyys onkin sitten taas kerran pähkinänkuoressa

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 11:23:38 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 25899
Wiion lain mukaan viestintä epäonnistuu aina, paitsi sattumalta.

Sattuma ei nytkään suosinut minua.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 20:39:38 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 952
"Suurimmalla osalla ihmisistä ne (kertatyydyttymättömät rasvahapot)
lisäsivät veren insuliinia eli laskevat verensokeria, mutta toisilla vaikutus oli mitätön. Osalla kävikin päin vastoin eli verensokeri nousi."

Mitä kummallista tuossa muka on? Eikö se tarkoita sitä, että suurin osa koehenkilöistä oli sen verran insuliiniresistenttejä, että kertatyydyttymätön rasva lisäsi heidän insuliinitasoja? Sillä osalla, jonka verensokeri nousi, oli varmaankin jo niin pitkälle edennyt insuliiniresistenssi, että heidän verensokerinsa alkoi kohoamaan sen takia, ettei heidän haimansa jaksa enää tuottaa tarpeeksi insuliinia.

Artikkelin oudoissa sanavalinnoissa lienee kyse joko toimittajan väärintajuamisesta tai sitten siitä, etteivät tutkimusta tehneet ravitsemustieteilijät ole riittävän selvillä insuliiniresistenssin mekanismeista.

_________________
ME-tauti (G93.3)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 21:56:28 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 25899
Palatakseni vielä lyhyesti tuohon edellä linkkaamaani Ruokaviraston sairaalaruokavaliosuositukseen.

Viittaus ko. läpyskän oli tässä ketjussa off topic, sillä eiväthän ohjeet, joita on ollut laatimassa mm. muuan Pekka Puska, oikeasti mitään ruokavalion räätälöintiä mahdollista.

Kuten totesinkin, insuliiniresistenssiin liittyviä sairauksia sairastaville tarjotaan kaikille yhtä ja samaa heille täysin sopimatonta hiilari- ja pehmeärasvapainotteista virallisterveellistä ruokavaliota.

Kun ne muut muka sairaudenmukaiset ruokavaliot jäivät riittävän hyvin haukkumatta, niin todettakoon väärinkäsitysten välttämiseksi, että jokseenkin sitä samaa nekin lähes kaikki ovat. Variointi on lähinnä kosmeettista.

Poikkeus: vegaanit kylläkin voivat sairaalassa saada haluamansa ruokavalion.

Sairaalaan joutuminen: strong avoid - jo yksin ruuankin takia. Kannattaa siis karpata.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-13 23:51:17 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 952
"Ylimääräisiä välipaloja tulee olla saatavilla (sairaalassa) varsinaisten aterioiden lisäksi. Esimerkiksi lapsille, imettäville äideille ja ruokahaluttomille potilaille osastot tilaavat muun muassa jogurttia, viiliä, hedelmiä, leipää, margariinia, leikkeleitä, täydennysravintojuomia, -vanukkaita ja -soseita."
Tämäkö on sitä suositusten mukaista ravintoa?? Listassa on lähes pelkkää ultraprosessoitua ruokaa.

Toisessa listauksessa oli muroja, pullaa ja leivonnaisia sekä kasvirasvasekoitteita. Edes prosessoitua lihaa ei suositeltu rajoitettavaksi. :roll:

Keitot, laatikot ja pyörykät olivat suosituksen mukaan teollisesti valmistettuja. :roll:

"Makea jälkiruoka ja leivonnaiset (--) on syytä makeuttaa riittävästi."

_________________
ME-tauti (G93.3)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-14 09:14:51 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 45659
Paikkakunta: HomeSweetHome
vanha karppu kirjoitti:
...Tämäkö on sitä suositusten mukaista ravintoa?? Listassa on lähes pelkkää ultraprosessoitua ruokaa...

Tuo on juurikin sitä suositusten mukaista ruokaa. Ei niissä puhuta prosessoinnista(kaan) mitään.
Oikeastaan ainoat, joita niissä rajoitetaan on kovarasva, suola ja liha. Ja erikseen vielä kaikki rasvamaitotuotteet.
Ja ainoat varoitettavat asiat lienevät niukkakuituisuus ja pitemmät ruokailuvälit.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 18 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)