karppaus.info
https://karppaus.info/forum/

Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksia
https://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=36313
Sivu 2/10

Julkaisija:  tarjamaria [ 2008-09-30 16:26:04 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksia

:smt110

Julkaisija:  Mimmimakia [ 2008-09-30 19:42:15 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksia

MÄ taidan alakaa testaamaan piirakkaa just nyt... tosin sen pitää ensin jäähtyä, damit.

Laitoin sen nyt viimeseen uuniin. Ja kas sillä sekunnilla kun olin jugurtin levitellyt omenoille loksahti aivokuoressa: munat!! nyt tuli munaton versio sitten tästä. Ihan vituiks män. tuli koiranruokaa. :(

Muoks: yönyli seisottuaan tuo piirakka on hm, noh jotain siinä ja siinä syötävää. Ymmärsinkö väärin vai oikein, että tuosta pohjasta pitäisi tulla paksu ja kuohkea? Tuo on tuommonen juuri ja juuri 2cm ja ihan märkää. hyh. VUoka oli just sen 20x30cm. Vaikka se paistui ennen omenoita vartin, kypsäksi saakka siis. Omenoita oli 4 isoa ja ne varmaan oli niin mehukkaita, kun olivat vähän unohtuneet jääkaappiin ja sit tietty se jugurttiki on ihan susi ilman munia. Maku ok, koostumus on hm... noh ei niin kovin hyvä. Mut aamukahven kans menettelee ja jos tuota pohjan kosteutta ei ajattele niin täysin on kyllä entisen elämän omenapiirakan makuista. Makeutena meillä oli tähän inkkarisokeri. Pitänee sitä steviaa alkaa kehittelemään jostain.

Julkaisija:  elysee [ 2011-02-05 20:00:41 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Tuliko hyvää soppaa? Muita kawaoutouksia resepteineen jaettavaksi?

Julkaisija:  els [ 2013-02-26 14:10:38 ]
Viestin otsikko:  Re: öljytön majoneesi tms

Eiköhän tämä ole sopiva valmis ketju tämänpäiväiselle lounasihanuudelle. En ole pitkään aikaan puhannut sen suurempia keittiössä, mutta tänään alkoi loman kunniaksi tehdä mieli voioolia... ja sitten muistin, ettei sitä voi tehdä, kun talon munat ovat vielä hyviä keittomuniksi vaan eivät todellakaan enää tuoreita... mikä johtuu siitä, että hovituottaja saa luomumunansa noin kerran kuukaudessa ja nyt sitten on se aika. Noh. Talosta löytyi pari entispäiväistä keittomunaa joista sai ihan peruselintarvikkeilla tehtyä jotain melkein elämää suurempaa. Ohje:

Talvinen maustemajoneesi kawalaiseen tapaan

- Pilko puolikas pientä sipulia niin pieneksi kuin osaat.
- Laita se mikronkestävän lasikipon pohjalle (parin desilitran astia riittää) kera voinokareen (olisiko ruokalusikallinen tai 20g tms)
- Lämmitä miedolla niin että voi sulaa ja sekoittele yhteen. Jauha päälle hiukan mustapippuria.
- Purista kippoon yksi valkosipulinkynsi ja sekoittele mukaan rauhallisesti vajaa desi ryskiä (suom: venäläistä jugurttia, 17%)
- Kuori keittomunat, poista osa valkuaisesta jos siltä tuntuu ja pilko ne sekaan vaikka munaleikkurilla.
- Sekoittele ja mausta jos siltä tuntuu (laitoin glutamaatitonta aromisuolaa ja puoli teelusikallista juoksevaa hunajaa)

Käyttötavat:
- Höylää oltermannisiivuja, laita tuota lusikallinen toiselle syrjälle ja pyörittele rulliksi tai tötteröiksi
- Tai käytä soossia vastakeitetyn eli lämpimän, pehmytkeltuaisen munan mausteena
- Tai käytä sitä ihan vaan salaatinkastikkeena, kuten siippa tänään

Se voi olla huomenna tai illalla vielä parempaa, makujen tasoituttua.
Mutta turha on itkeä särkyneitä munia; kaikki meni heti ja raakana eikä meinannut riittääkään. Hyvää.

***********
Ja sen tänään kokeiltu muunnos, joka on vaan pakko saada talteen johonkin

Muunnos edellisestä, munaton kawalainen dippi

- Alku sama kuin viimeksi: Pilko puolikas keskikokoista sipulia niin pieneksi kuin osaat, siirrä silppu lasiin kera lusikallisen voita, lämmitä mikron miedoimmalla kunnes voi on sulanut, lisää muhjuun pari puristettua valkosipulin kynttä ja noin 15 silputtua basilikan lehteä ynnä toinenkin lusikallinen voita ja jatka varovaista kuumennusta sulatusteholla jokunen minuutti.
- Kaada seos purkkiin jossa pari desiä venäläistä jogurtti ja pikkupurkillinen smetanaa. Sekoita
- Mausta makealla tsilikastikkeella (jos on) ja miedolla tsilillä ja suolalla. Jätä jääkaappiin tunniksi.

Tämän piti olla ainakin kymmenen hengen annos mutkun se meni neljään pekkaan ja hetikohta.
Se syötiin porkkanatikkujen, kukkakaalinlohkojen ja erikoiskypsän kasslerin siivujen kanssa.
Menisi varmaan monen muunkin jutun kanssa. Tai kastikkeena vaikka mihin.
Oli toistaiseksi paras tekemäni dippi koskaan. Huomenna pitänee vain yrittää uusia ihme...

Julkaisija:  Zee [ 2013-02-26 14:17:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

=P~ =P~ Nam :P

Julkaisija:  Mimmimakia [ 2013-02-28 19:00:27 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Simppeli ja takuulla herkku! Miten tosta sipalista saa sen päänsärkyefektin raakana pois? Mulla tulee kaikista sipuleista raakana päänsärkyä, ne ottaa jotenki tonne poskionteloihin... Mut kypsänä kestän kaikkea sipulia ja paljon. Hmpf. Raaka valkosipuli ei kyllä tuota efektiä tee, kepa ja puna, salotti ja purjo vaan. Muita en oo käyttäny, ku täällä ei oo.

Julkaisija:  nirri [ 2013-02-28 19:13:47 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Mimmimakia kirjoitti:
Miten tosta sipalista saa sen päänsärkyefektin raakana pois? Mulla tulee kaikista sipuleista raakana päänsärkyä, ne ottaa jotenki tonne poskionteloihin...
Kokeiles laittaa se raaka sipale hetkeksi pakkaseen...

Julkaisija:  elliskä [ 2013-03-01 12:21:45 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Myös merkki tänne! =D> =D> Kuullostaa niiiiin herkullisille...

Julkaisija:  Mimmimakia [ 2013-03-01 12:24:26 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Aa, mitä se sitte tekee? Mietonee? Johonki salaatteihin ihan itketän sipalit ni se auttaa, mut silleen katoaa makukin... :(

Julkaisija:  els [ 2013-03-01 12:35:17 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Mimmimakia kirjoitti:
Simppeli ja takuulla herkku! Miten tosta sipalista saa sen päänsärkyefektin raakana pois? Mulla tulee kaikista sipuleista raakana päänsärkyä, ne ottaa jotenki tonne poskionteloihin... Mut kypsänä kestän kaikkea sipulia ja paljon. Hmpf. Raaka valkosipuli ei kyllä tuota efektiä tee, kepa ja puna, salotti ja purjo vaan. Muita en oo käyttäny, ku täällä ei oo.

Pakastusta en ole kokeillut, mutta aika montaa muuta menetelmää.

- Silputtu sipuli lasiin ja täytä se kylmällä vedellä. Maista vartin päästä (kumpaakin, vettä ja rouhetta)
- Silputtu sipuli lasiin, jonka täytät kuumalla vedellä. Maku pehmenee vähän nopeammin, mutta saman vartin päästä voi kokeilla
- Silputtu sipuli pannulle kuumaan voihin ja hetken haudutus. Sen jälkeen sen voi vaikka surauttaa bamixilla tms soseeksi, jonka lisää salaatinkastikkeeseen tai mihin sitten lisääkään...

Julkaisija:  Mimmimakia [ 2013-03-01 13:14:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Joo, kyllä mä tuota kuullotusta käytän. Mut ku raaka ois kiva, ku tykkään sipulin rapeudesta. No katellaan. Jos sitä siedättys kestämään? :D

Julkaisija:  els [ 2013-03-03 19:45:32 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Ja seuraavana mysin ohjeesta kwasniewkilaisittain tuunattu maksalaatikko, jota tein eilen.
Ehkä siitä on jotain iloa täällä, vaikkei se ihan morkkiksen kotimaista tärkkelysehtoa täytäkään :)

Melkein isoäidin maksalaatikko

Ensin riisipuuro:
Pilko pari sipulia
Kuumenna kattilassa noin 100g voita
Laita sinne ensin sipulisilppu, ja kun se on vähän pehmennyt, lisää 1 tai 1,5 desilitraa puuroriisiä.
LIsää sekoittelun ja kuullottelun jälkeen hissukseen muutama desi maitoa.
Sekoittele silloin tällöin ja lisää valmiiseen puuroon vähän vettä, jos siltä tuntuu.
Jäähdyttele huoneenlämpöiseksi.

Ja sitten itse laatikko:
Lisää puuroon maksa (meillä oli 450g jauhettua naudanmaksaa, alkuperäinen ohje puhui 250 grammasta), mausteet (1 tl valkopippuria, pari tl suolaa, rkl hunajaa ja tällä erää myös pikaisesti kiehautettuja rusinoita joku puolisen desiä)
Riko kulhossa kanamuna, sekoita rakenne rikki ja lisää rauhassa seokseen. Toista yhteensä kolmelle munalle.

Kaada puuro voilla voideltuun uunikulhoon, höylää päälle voilastuja, laita 200-asteiseen uuniin ja anna kypsyä noin 45 min.

Nauti voin ja puolukkasurvoksen kera.

/Päivitys, joulukuu 2015/
Pitkästä aikaa kokeiltu tätä, kun satuin löytämään bamixin uudemman myllyn (sellaisen jolla saa jauhettua lihaakin, siinä missä yli 20v vanhan mallin mylly sopi vain kuiville aineksille), ja kun piti testata hiukan etukäteen joulukokkausta. Ko mylly toimii tässä tosi hyvin. Muu kuten yllä paitsi nämä:
* Keitin puuron kattilassa ilman sipulia (noin 100g voita, reilu desi riisiä, vesimaitoa) peruspuuron tapaan
* Kuullotin sipulin pannulla runsaassa voissa ja jauhoin silpun yhdessä maksan kanssa bamixilla (yksi iso sipuli, maksaa vain noin 250-300g). Helppoa kun ei tarvitse paloitella sipulia niin nuponuukasti.
* Paistoin kiertoilmauunissa (175 astetta, 1 tunti)

Tulipa hyvää o/

Julkaisija:  Arvo Morkkis [ 2013-03-03 21:06:57 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Hmm. Ehkä kokeilen :) En ole ihan varma uskaltaisinko vaihtaa riisiä perunaksi vaikka :cop: <- suomipoliisi valvoo! Mutta ehkä kypsä maksa olisi mukavaa vaihtelua. Sitäpaitsi rusinat :smt049

Julkaisija:  Mimmimakia [ 2013-03-04 01:55:07 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Onnistaskohan tattarista? Hm... Jotenki mulle nyt toi eines(SIC!)maksis taas sopii, jos paistan sen pannulla voissa ennen nautintaa. Ennenhän nukahdin tunnissa syönnistä ja heräsin 2-3h kuluttua vihaisena kuin mikäkin herhiläinen. Ai ihan pikkasen hiilariherkkä? No en enää. Vois uskaltaa kyllä iteki tehä, ei vaikuta hankalalta. :)

Julkaisija:  patarouva [ 2013-03-04 10:22:19 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Tein aloitusviestin piirakkaa ja on kyllä tosi tuhtia ja täyttävää. En laittanut edes kaikkia munia, mitä ohjeessa oli ja silti oli ruokaisaa. Makeutusaineena käytin muutaman ruokalusikallisen hunajaa ja pari teelusikallista vaniljasokeria. Mielestäni tuli riittävästi makeutta noista, ainakin omaan suuhun.

Julkaisija:  els [ 2013-03-12 17:39:28 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Ja samaan pirtaan tulee talon vierasvara ja perjantaipelastus ja lastenjuhlasapuska eli Kawan pitsake.
Sen vitsinä ovat pohjan ainekset, joita löytyy talosta käytännössä aina :)
Sen kakkosvitsinä on, että se näyttää juuri niin viattomalta kuin mitä pitsantapainen vaan voi.
... ja siitä saa aitoa juhlaruokaa, jos täytteeksi ei käytä mitävaanjämiä vaan kaikkea kivaa (kuten erikoiskypsää kassleria, hevosmetukkaa, auraa, voissa kuullotettuja herkkusieniä, persilja-pekoni-sipuli-kuulloketta...)

Kawahtavan pitsakkeen pohja

1. Kourallinen raastettua juustoa (käytännössä joko punaemmentaalia tai oltermannia)
2. Siihen sekoitetaan hiukan soodaa tai leivinjauhetta (mikä se nyt oli, veitsenkärjellinen...) ja teelusikallinen jotain jauhoa (perunajauhoa, kookosjauhoa, aikoinaan jopa maizenaa)
2b... tai vaihtoehtoisesti unohdetaan jauhot ja lisätään pieni kourallinen raastettua selleriä ja sooda. Näyttää toimivan ihan yhtä hyvin. Muita juureksia en ole vielä kokeillut, mutta voisi...
3. Lisätään muna ja maustetta (paprikajauhetta, tsiliä, valkosipulia, oregaanoa... ei pakko) ja sekoitetaan tasaiseksi
4. Paistetaan seos runsaassa voissa yhdeksi yhden hengen pitsanpohjalätyksi (pieni paistinpannu) tai tapaksen kaltaisiksi pikkuletuiksi (lettupannussa). Voi saa olla kuumaa kun "taikina" lisätään, mutta paistaminen kannattaa tehdä vähän pienemmällä teholla.

Useammalle hengelle joko toistetaan kuvio tai tehdään kerralla isompi annos pohjataikinaa.
Ennen sekoitin jokaisen satsin erikseen, nykyisin sekoitan kerralla koko satsin. Voi tehdä etukäteenkin.

**********

* Paistettu pohja/pohjat leivinpaperin päälle pellille (kannattaa taitella paperin reunoja vähän ylöspäin)
* Päälle teelusikallinen tomaattisosetta tms, täytteet, mausteet ja päällimmäiseksi kasa raastettua juustoa. Sekalaiselle vierasjoukolle kannattaa laittaa täyteainet kippoihin niin että saavata itse valita täytteensä.
* Paistetaan 200C uunissa kunnes juusto näyttää sopivalta. Hiljennetään keittiön palohälytin, jos on tarpeen.
* Otetaan uunista, nostellaan peltiä ja pitsakkeita niin että irronnut rasva imeytyy takaisin pohjiin.
Syödään.

****** keväällä 2017 ******* *******
Monen vuoden etsiskelyn jälkeen löytyi nettiohjetta tuunaamalla toinenkin kivanoloinen pitsanpohja.
LÄhtökohtana oli DietDoctorin FatHead pitsanpohja

1. Laita kattilaan puolisen desiä jotain hapanmaitoa (hapantunutta kermaa, tuorejuustoa, smetanaa, jogurttia...), ehkä 50g voita ja iso kourallinen juustoraastetta (oli oltermannin tilsittiä, alunperin ehdottivat mozzarellaa, eli miedot toiminevat paremmin tai ainakin tosi hyvin). Kuumenna sekoittaen niin että raaste sulaa massaan.
2. Ota hellalta, sekoita huolellisesti mukaan noin desi perunajauhoja (ja rkl viinietikkaa ja hiukan soodaa, jos siltä tuntuu), ja sitten samoin sekoittaen yksi muna.
3. Kerää massa palloksi sekoituslusikan tai paistolastan päähän ja siirrä leivinpaperin keskelle.
4. Painele palloa litteämmäksi, kaada pinnalle vähän oliiviöljyä helpottamaan levitystä ja venyttele massa pitsanpohjaksi (käsin/öljytyllä lusikalla)
5. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 min, kunnes alkaa pinnalta vähän ruskistua.
6. Ota uunista, lisää tomaatti ja täytteet ja juustoraaste, paista toiset 10 min tjsp, kunnes näyttää kypsältä.
ja lisähuomautus kuutoseen: muutamasta pikkutomaatista ja mausteista ja oliiviöljystä saa bamixilla ketsuppeja paremman tuoreen tomaattikastikkeen!

Tämä pohja pysyy koossa ja näyttää kuivalta; suutuntuma murotaikinamainen, joten kävisi varmaan myös piiraisiin

****
Ja edellisestä vähintöin yhtä toimiva versio
... on lisätä nesteen määrää desiin ja norjistaa taikinaa toisellakin munalla.
Sen jälkeen taikina on niin löysää, että sen voi kaataa pellille. Mikä on hyvä juttu, se kun muuten takertuu sinne ja tänne
Se paistuu silti hyvin ja maistuu yhtä hyvälle. Pitsanpohjassa kokeilin ja ihastuin. Voisi käydä leipänäkin.


Ja kerta vielä kiellon päälle, kesä 2019.

Pitsanpohjan ainekset ja suhteet taloudessa, jossa on yleensä hapanmaitotuotteista tarjolla vain 35% smetanaa:
- Kattilaan vajaa desi smetanaa, kaksi kunnon kourallista juustoraastetta (noin 150g) ja teelusikallinen voita. Lämmitä rauhallisesti ja sekoittele samalla :)
- Kun juusto on sulanut massaksi, kattila pois hellalta ja sinen mukaan pari munaa, puoli desiä perunajauhoa, lusikallinen kookosjauhoja ja vähän soodaa (jos siltä tuntuu, voi olla ettei ole pakko).
- tämä on hiukan niin kuin kaadettavaa muttei ihan. Aika helppo levitellä kasa lusikalla suunnilleen uunipellin kokoiseksi (leivinpaperille levitän, ei tarvitse voidella).
- paista noin 10 min noin 200C, kunnes pinnassa alkaa näkyä pikkuisen väriä. Helppoa kuin heinänteko

Kypsän pohjan maku ei ole ihan pitsaa vaan semmoinen murotaikinamainen (mikä ylläri, wirn) eli helppo.
Ei maistu muna eikä oikein juustokaan. Tällä on helppo yllättää sekä karpit että muut.
On edelleen talon suosikki niukkahiilariseen pitsanpohjaan (leiväksikin kävisi, mutta onneksi ei tarvita).

Julkaisija:  moi [ 2013-03-12 18:20:25 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

els kirjoitti:
erikoiskypsää kassleria


Mitä on erikoiskypsä kassler? Ylikypsää, erikoisen ylikypsää? (oon ihan tosissani, en kettuile! :D )

els kirjoitti:
(mikä se nyt oli, veitsenkärjellinen...)


Hyppysellinen?

els kirjoitti:
pieni kourallinen raastettua selleriä


Punajuuri vois olla aika jänskä. Fenkoli?
Pitää muistuttaa itseään, menee kokkeiluun.

Julkaisija:  els [ 2013-03-12 19:28:16 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Erikoiskypsä kassler taitaa olla Pajuniemen brandinimi yhdelle niiden huipputuotteista.
Isäntä on harrastanut sitä lounaspakissaan jo useamman vuoden, joten epätyypillisinä työviikkoina sitä on voinut jäädä yli :)

Hyppysellinen on varmaan ythä ok.
Täällä sooda on isossa purkissa, jonka päällä on sirotekansi, niin että ravistan sen juustoraasteen joukkoon suoraan purkista.

Juuresraasteista käy varmaan mikävaan helposti raastettava, kun kerran selleri onnistui (punajuuri helpostikin, fenkoli tuskin).
Vitsinä on käyttää raastimen hienoa terää niin että se sekoittuu tasaisemmin ja kypsyy ikäänkuin suurusteeksi. Kai?

Julkaisija:  Greda Carpo [ 2013-03-12 23:12:37 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Lainaa:
els kirjoitti:
(mikä se nyt oli, veitsenkärjellinen...)


Hyppysellinen?


Maustemitta, mm. ?

Pikku Iikalta bongasin, että oli laittanut raastettua kesäkurpitsaa pitsapohjaan.

Julkaisija:  Harlamovski [ 2013-03-13 09:56:51 ]
Viestin otsikko:  Re: Keisarin omenapiiras ja muita kwasniewskiläisiä outouksi

Ihana ketju! Lisää, tahtoo lisää näitä reseptejä! :)

Sivu 2/10 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/