Nostellaan tätä kun tuolla toisaalla mantelileivästä ollut puhetta.
Itse olen tehnyt Diet Doctorin reseptillä
https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-frallorEnglanniksi
https://www.dietdoctor.com/recipes/the-keto-breadVeijo Puustisen
suomennos toiselle versiolle, jossa muotoillaan pitkulaisiksi hodareiksi:
Lainaa:
Ainekset:
3 dl mantelijauhoja
5 ruokal. fiberhuskia (psyllium)
2 tl leivinjauhetta
1 tl sormisuolaa
2 tl valkoviinietikkaa
3 dl kiehuvaa vettä
3 munanvalkuaista
4% hiilihydraattia/100gr (1gr / sämpylä)
Tee näin:
-Uuni 175 astetta.
-Sekoita kuivat ainekset sopivassa astiassa.
-Keitä vesi ja kaada se, viinietikka ja munanvalkuainen astiaan samalla vispaten sähkövispilällä. Vispaa kunnes taikina kiinteää (max 30 sekunttia)
-Kaada taikina tiskipöydälle ja ja 10-12 palaan jotka rullaat sormenpaksuisksi kostein tai öljytyin käsin. Jätä riittävästi väliä sämpyläaiheille pellillä. Turpoavat noin kaksinkertaisiksi.
-Paista uunin alaosassa 30-40 minuuttia.
-Voit pakastaa ja sulattaa huoneenlämmössä ja matalalla lämmöllä uunissa. (Miksi ei myös mikrossa??)
Omia huomioita ja kokemuksia
- 3 dl vettä on liikaa, tuossa frallaohjeessa on 2,5 ja sekin tuottaa aika löysän taikinan. Olen tosin korvannut osan kuidusta sokerijuurikaskuidulla.
- Psylliumeissa on eroja, kaupassa oli Sallisen tuotetta, joka oli väriltään ruskehtavaa ja lopputuloksena tummia sämpylöitä. Tuntui sitovan vettäkin enemmän?
- Vatkaan munanvalkuaiset ensin kuiva-aineksiin. Etikka kaadetaan lämpimän veden joukkoon ja vatkataan seuraavaksi taikinan sekaan.
- Tuon etikan kanssa saa olla vähän varovainen. Happo vapauttaa leivinjauheesta hiilidioksidin helposti jo vatkatessa ja ja lopputuloksena tiiviitä känttyjä. Olen jättänyt etikan kokonaan pois ja kuohkeita sämpylöitä on tullut.
- Osan mantelijauhosta voi korvata kookosjauholla
- Olen paistanut yli tunninkin, kuoresta tulee rapea mutta sisus tuntuu vielä (liian) tuoreelta. säilytän niitä muovipussissa jääkaapissa, jolloin kosteus tasaantuu ja kuori pehmenee. Halkaistu sämpylä vielä leivänpaahtimen kautta syötäväksi, niin hyvää tulee.
Tuota munanvalkuaisen käyttön tarpeellisuutta olen miettinyt. Olen kokeillut kahdella kokomunalla. Ei eroa.