karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:02:51

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 199 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 16 7 8 9 10
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2020-02-22 19:37:35 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ensiksi, smetanan siemen voi hyvin, vielä yli 10 kuukauden yhtämittaisen jatkamisen jälkeen.
Teen kerrlla reilun puolentoista litran annoksen (kahdeksan 2 dl purkkia + siemen), ja meillä on jokseenkin aina kaksi ämpäriä vaiheessa: toista syödään ja kun se loppuu, uutta aloitettaessa otetaan siemen seuraavaan ennen kuin aloitamme sen kulutuksen. Uusi on valmis parissa päivässä ja menee odottamaan.

Mutta uutta reseptiä pukkaa, ja tällä erää hivenen eksoottisempaa. Sattuneesta syystä olen testannut viime aikoina thai-tyyppisiä ja nyt meni nappiin, joten
Thai-henkistä kanaa voilla, kookoksella ja maapähkinävoilla

Ainekset:
broileria tai kanaa (oli pakastekanan lihat perattuna liemestä parin tunnin kypsennyksen jälkeen, silputtuna. Broiskukin kelpaa, ja sika)
"Kookosmaitoa" aka kookoshiutaleita kaadettuna kiehuvaan veteen ja seisotettuna ainakin tunti. Määrä liemessä ehkä 1:2 tilavuudessa
Maapähkinävoita (oli liian pitkään jääkaapissa odottanutta aitoa luomumaapähkinävoita, ilman sokereita tai muutakaan ikävää)
... ja ne normaalit eli voita, sipulia, porkkanaraastetta, hiukan paprikaa
... ja mausteet: tsiliä, valkosipulia, hiukan piripiriäkin

Valmistus:
. Kuumenna kattilassa voita, lisää sipuli ja tsili ja piripiri ja purista mukaan yksi valkosipulin kynsi, anna kuullottua hetki. Kun kiiltävää, kaada perään silputtu kana (tai pienitty raaka broileri/sika) ja anna kypsyä ynnä maustua joku hetki. Voita lisää, jos näyttää kuivalta (näytti; voita yhteensä ehkä 100g).
. Kaada noiden niskaan pari desiä "kookosmaitoa", noin desi maapähkinävoita ja desi tai kaksi kanalientä. Pidä liedellä miedolla lämmöllä ja anna kiehua
. Kun kaikki kiehuu taas nätisti, lisää rehut, tässä tapauksessa porkkanan verran raastetta ja pikkupaprikan verran paprikakuutioita.
. Kun kaikki kypsää ja maut sopivasti sekoittuneet, kutsu muut syömään; tuohon meni ehkä 10 minuuttia, juuri sopivasti salaatintekoon
. Annos näyttäisi riittävän aika kivasti neljälle...

Tee odottaessasi salaatti: silppua pikkupikkusilpuksi vajaa puolikas jäävuorisalaattia, pilko pikkupikkusilpuksi neljännes sipulia ja kaada se lasiin, johon sen jälkeen kaadat myös kunnon oliiviöljyä ja sekoitat niin että silppu saa ooöö kerroksen; kaada se jäävuorisalaatin päälle. Lisäksi tuossa oli silputtuna viisi senttiä kurkkua, kourallinen mung-ituja ja vajaan kananmunan verran silputtua hunajamelonia. Mausteeksi hiukan makeaa thai-kastiketta ja liraus kotoista omenasiiderietikkaa. Oli makeus juuri kohdallaan tuohon pääruokaan nähden, tällä erää (siksi laitoin tänne, kolmas yritys tänä keväänä)


Jos ruokailijoina ei-karppeja tai rentokarppeja, vahvasti voilla maustettu luuliemiriisi on hieno juttu.

Muoks 2022: hiukan etsimällä löysin vielä paremman tavan noihin thaisapuskoihin, kiitos verkon syövereistä löytyneen maustereseptin ja muutaman keittokirjan pläräilyn. Hyvä että sentään reseptejä löytyy netistä, siinä missä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät ohjeet ovat yleensä sitä ihteään...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-06-07 19:01:03 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Laitetaanpa tänne, kun tein jo toistamiseen, melko tarkkaan omavalkoinenkoti -blogin mukaan.
Kyseessä on kovin vegeilyltä kuullostava soppa, joka löytyi kun huomasin etten osaakaan tehdä hyvää pakastekukkakaalista (joka tyhmä impulssiostos).
Tuoretta kesäkukkakaalia tähän ei kannata käyttää, se on tasan ihanaa sellaisenaan lihan lisukkeena, al dente ja pöytävoin kera.

Kyseessä on ihan kivasti kawahtava kukkakaalisosekeitto lihalisällä.

Kuumenna voi (ainakin pari ruokalusikallista) kattilassa ja lisää siihen mitenkuten silputtu sipuli ja valkosipulin kynsi tai pari kypsymään.
Kun alkavat olla pehmeitä, lisää mukaan luulientä (tai vettä ja lihafondia kuten tänään) reilun puolen litran verran.
Kun kiehuu kunnolla, lisää jäiset tai mieluummin hiukan sulatetut kukkakaalinpalat (olisiko ollut puolisen kiloa?)
... ynnä puoli pakettia kuutioitua koskenlaskijaa. Jätä poreilemaan ykköselle ja sekoita tuolloin tällöin kunnes kukkakaali pehmeää.
Surauta bamixilla tjsp soseeksi, lisää "hiukan kermaa" ja maista tarvitaanko jotain maustetta

Samaan aikaan kuumenna valmiiksi kypsennettyä ja reilusti maustettua jauhelihaa omalla pannullaan
(omassa versiossa oli ainakin voita, sipuleita, valkosipulia, suolaa ja mustaapippuria, ehkä hiukan tsiliäkin?).

Tämä syödään niin, että soppalautaselle kauhotaan ensin keittoa, ja sen päälle kokkareiksi muutama lusikallinen jauhelihaa.
Maistuvat paremmalta kun ne sekoitetaan vasta lautasella. Kyllä tätä syö vaikka pääruokana, jos sikseen tulee.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-09 08:31:14 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kun tuli julkiseksi, niin laitetaan tännekin. Kyseinen ohje lähti pienettärelle privana ja ilman minkäänlaisia maku- tai muita takuita
Se on sikäli meikäläistä, että sen voi tehdä helpolla ja edullisesti, mutta se on myös Donaldsonimainen ratkaisu Kwasniewskimäisillä suhteilla : )

Hybridipihvit els-kawa-donaldson (tarkoitettu yhden ihmisen yhden päivän ravinnoksi, käy myös kahden päivälliseksi tjsp)

Osta 400g Snellmannin 23-prosenttista sikanautaa, Tee siitä kerran päivässä kaksi pihviä niin, että sekoitat ensin jauhelihaan pari keltuaista (joo, vain keltuaista) ja yhden desin perunajauhoja ja vielä 50 grammaa sulaa voita. Tästä "taikinasta" muotoilet kaksi pihviä jotka paistat keskilämmöllä. Sitten keräät yhden pihvin ja rasvat pannulta lautaselle ja syöt sen (ja lautasella olevan rasvan) lounaalla. Sen toisen pihvin otat jäähtyneenä mukaasi ja syöt kylmänä, iltapalaksi.

Donaldson on lääkäri joka paransi yhtä sun toista karnivoorilla, jossa syötiin joka päivä samaa, ja josta Catharsis otti täällä oppia aka kokeili tosissaan, kesällä 2018, muistelen. Donaldsonin ja Kwasniewskin rasvamäärät on samantyyppiset, mutta mm. hiilareissa eri kannat (ja kumpikin toki eroaa nykypäivän karpeista ja ketoista jos kohta kuuluvat samaan sarjaan). Kun riittävän pitkään kahlaa meikäläisen päiväkirjaketjua (nyt en edes muista kumpaa), löytää noita Donaldsonin rasvalaskuja, ja koko kirja löytynee karnivorin alusta, netti-pdffänä. Donaldson on näistä selvästi vanhempi, käytti tällaista ruokaa lääkkeenä ameriikoissa noin 50 vuotta ennen puolantohtoria. Taisi olla ensin mainitun potilailla enemmän naudanlihaa tarjolla ja paremmin varaa siihen kuin mitä oli saatavilla rautaesiripun takaisessa alusmaassa?

Ja variaatioista: Tuo oli maustamaton, voin suolaa lukuun ottamatta. Omissa viimeisissä testeissä osa perunajauhoista korvautui sipulijauheella (josta tykkäämme) ja taikinaan meni paljon mustaapippuria ja sopivasti suolaakin. Rakenne semmoinen lihapullamaisen tiivis eikä jauhelihapihvin rakeinen, joten sopii isojen pihvien sijaan paistettavaksi myös isoina epämuotoisina lihapullina. Meikäläiselle makumuisto tuo mieleen anopin lihapullat (joista oli ylpeä) vaikka aineet ovatkin erilaiset. Ihan syötäviä ja riittivät hyvin kahden hengen päivälliseksi ilman muita lisukkeita kuin kevyt salaatti. Ja koska emme ole karnivoorilla eikä Kwasniewski kiellä kasviksia jos kohta ei niitä laskekaan, käytimme pannurasvan salaatinkastikkeeksi *ilkikurinen-hymiö-tähän*

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-09 10:09:22 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8739
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Taidan kurkistaa Donaldsonit uudelleen, kunnen muista pottujauhoja käyttäneen.
Tuon jauhelihapihvin hhoot on 33g...jos kaksi tekee satsista. (desi
painaa 80g?)Rasvat hyvin, yli 79g ja prt 37 :roll:
Vaikkei niitä laskettaisikaan niin mielenkiinnosta laskin.

Skaldeman teki murekkeen/pihvit wallenbergilaisittain.
Puoleenkiloon jauhelihaa 5 keltuaista ja 2.5 dl kermaa.
Täällä Torreviejasss käytän englantilaista lisäainetonta double creamia, rasva-% 53.7 ja hh 1.9.
Pottujauhoa laitan kreppeihin...saatanpa tujauttaa osin mantelijauhoakin.

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-09 10:49:55 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Donaldson ei käytä perunajauhoja eikä muutenkaan kaipaa hiilareita kuin meille allergikoille, siitä nimi hybridi.
Itse asiassa Donaldson ei myöskään käytä maitotuotteita (tai voi mutta vain allergikoille taisi olla ok). Eikä keltuaisia tai munia ylipäätään, koskaan.
Mutta häneltä ohjeessa on oikean rasvaprosentin lisäksi tuo "sitä ja samaa" vaikka päivät putkeen.

Myöskään kwasniewski ei käytä perunajauhoja vaan tavallisia, mutta suhteet ovat aika hänen suosittamiaan, samoin tarveaineet.
Ja koska hän suosii perunaa enemmän kuin nykyketoilijoiden ja LCHFn kasviksia hiilarilähteinä, perunajauho lienee ok.
(... ja btw, Kawan prosentteihin ei vihreitä kasviksia tai raakavihanneksia lasketa lain; ei valkuaisiin eikä hiilareihin)

Pohjoisen erkki yhdistelee nämä sitten näin. Eikä kehoita ketään kokeilemaan, vaan vain kertoo miten sen itse tekee 8)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-09 11:55:35 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 4153
Paikkakunta: Raw by nature
Kiitos kun muistutit. Donaldsonin ohjeella lähti tosiaan loistavasti käyntiin. Aikaa myöden niistä aina vakiintuu vähän jotain muuta. Koronakiloista pitäisi nyt päästä (ei niitä nyt kovin paljon tullut 2-3 kg) lähinnä liikkumattomuudesta ja tunnesyömisestä (karnivoria kyllä). Pukasta luopuminen vähensi myös liikkumista oleellisesti. Valitettavasti meidän paridynamiikkaan ja elämäntapaan koira (ainakaan pentu) ei mahdu. Pitääpä lukaista se Donaldsoni uudelleen, jos sais ne aamulenkit käynnistymään.

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-09 12:20:00 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93461
Ehkä jostain allergiaperheestä löytyisi hyvätapainen aikuinen koira? Mulla on ollut kaksi aikuisena mulle tullutta koiraa, pääosin hyvät kokemukset. Eivät olleet nekään rotukoiria, niinkuin ei tämä nykyinenkään, pentuna tullut. Mulle pääasia oli luonne ja se uskomus, että piskit on terveempiä kuin rotukoirat. Voin myös sanoa ettei pidä paikkaansa ettei vanha koira opi uutta! Hyvät kamut niistä sain r.i.p.

Minä taidan olla vaihtelunhaluinen ruokienkin suhteen. Nyt luin uudestaan jonkun tekemän listan, missä oli lihat (eri elukoiden) siipikarjat, kalat ja kananmunat, jopa juusto, joka lienee kiistanalainen. Ja jotenkin ajatus työsti myös sen, että kaikkia noita voi työstää ruuaksi eri tavoin, keittää, paistaa, hauduttaa, savustaa jne. Inspiroiduin siitä ehkä jonkun verran. :D Ei minusta varmasti ihan 100% puhdasta karnivooria tule koskaan, kun tykkään monien kasvisten mauista, mutta aika pienillä määrillä kasvksia nyt menen. Ja Iikan tapaan on myös joskus kiva kerätä lautaselle monenlaista erilaista kerralla joskus, mutta se monenlainen voi ollaaaa esim. tuorettaa kypsytettyä lihaa + pekonia ynnä muuta. Jäbällä näyttäisi myös olevan sellaisia lautasellisia. En tarkoita, että aina tarttis, usein menee paljon yksinkertaisemmin! Ja nuo siis nyt omia ajatuskehitelmiä.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-26 17:54:27 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Texmexiä kawalaisittain (oikea nimi lienee nachos-vuoka, noin neljälle)

Varsinaista katuruokaa on tämäkin, ja minun suuhuni maku täsmää texmexiin ihan hyvin, jos kohta raaka-aineet ja niiden suhteet ovat, hmm, hiukan tuunatut. Alkuperäisen ohjeen papujen (tai meksikolaisen papumuhennoksen, joka on sentään reilusti parempi homma)... niin siis papujen sijaan käytän hapatettuja herneitä. Syitä siihen on useampia, ei vähiten maku - tai siipan maha, joka ei papuja juurikaan siedä.

Esivalmistelut viikkoa aikaisemmin:
1. Laita herneet likoon puolen litran lasipurkkiin. Määrä: desi tai puolitoista herneitä ja vettä päälle. Lasipurkki ole pakko, mutta jonkinlainen kansi siinä on hyvä olla, ja lasin läpi näkee helpommin missä mennään. Laita kansi päälle, muttei kiinni vaan vain pölysuojaksi ja jätä herneet työpöydän kulmalle likoamaan ainakin yön yli (voi olla vuorokaudenkin).
2. Kaada vesi pois mutta jätä herneet purkkiin. Laita kansi päälle, taaskin vain pölysuojaksi, ja jätä purkki pöydälle.
3. Seuraavana päivänä huuhtele herneet. Siis kaada niille vettä ja kaada vesi pois. Jätä pöydälle.
4. Seuraavana päivänä katso näkyykö herneissä ituja, eli ovatko heränneet. Jos ei, huuhtele ja toista eilinen.
5. Kun näet idun alkuja, huuhtele herneet ja kaada niiden päälle sen jälkeen vahvaa suolavettä (itse käytin liuosta josta puolet oli kylläistä suolalientä ja puolet ihan vaan vettä). Jätä pöydälle, edelleen kansi pölysuojana. Pienen pientä kuplimista pitäisi alkaa näkyä pian.
6. Yhden tai useamman käymispäivän jälkeen (suolaliemessään, ei vedenvaihtoja enää) nosta jääkaappiin odottamaan ruoanlaittoa. Säilyvät hyvin useamman viikonkin näin. Nyt kannen voi jo sulkeakin.
... ja kun aiot tehdä niistä ruokaa, kaada suolavesi pois ja keittele herneitä niukassa vedessä ja hiljaisella tulella kunnes pehmeitä (tunti riittää hyvin, mutta pitempäänkin saa; ei paha vaikka hiukan soseutuisivat)

Itse ruoka, ainekset:

Chili con carneen:
. Hapatettuja herneitä (kuivana desi tai puolitoista, valmiina pari kolme desiä)
. Puolisen kiloa snellmannin sikanautaa tai muuta hyvänmakuista jauhelihaa
. Ainakin 100g voita
. Sipuleita, tuoreita chilejä tai säilöttyjä pepperoneja, paprikaa, tomaatteja tai tomaattipyreetä, valkosipulia, persiljaa, mitä nyt mieli tekee ja keittiöstä löytyy. Mausteeksi ainakin chiliä, mustaapippuria (muut maun mukaan, ainakin jeera, cayenne ja paprika käy, vaan mikään pakko ei ole käyttää ylimääräisiä)
(... ja näistä tuhti tehdään jauhelihakastike: Kuumaan voihin jauheliha, sen ruskistuttua mukaan rehut ja mausteet ja kypsät herneet liemineen, sitten pienellä lämmöllä hidasta kypsennystä mausteiden kanssa ainakin kaksi tuntia. Maistella voi kunnes maku mieleinen, tämä saa olla tulista - tai mistä nyt itse kukin pitää)

Loput kerrokset:
. Noin 150 grammaa juustoraastetta (käytän Oltsun tilsittiä, muutkin varmaan käyvät, ei tarvitse olla vahvaa)
. Maissilastuja pari kourallista (alle 100g eikä mitään 450 grammaa, kuten yksikin ohje ehdotti)
. Voita
(Ja valmiin ruoan mausteiksi kastikkeet: punainen salsa, avokadotahna ja smetana (/ranskankerma/partaäijä/ryski)

Vuoan rakennus:
. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja voitele sopiva vuoka paksulti voilla. Tai tee valmiit annokset syvälle lautaselle, yksi per syöjä (ja silloin voitele ne vahvasti voilla).
. murusta pohjalle muutama maissilastu, lusikoi sen päälle puolet kuumasta jauhelihasoosista, upota reunoille koristeeksi muutama maissilastu lisää ja ripottele kaiken tuon päälle puolet juustosta.
. Jatka toisella kerroksella: muutama murustettu maissilastu, loput jauhelihasta, reunalastut ja loput juustosta
. Paista uunissa noin 15 min, kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä.

Ruoan kypsyessä ehtii vielä hyvin tehdä kastikkeet
Punainen salsa: sekoita keskenään pikkupikkupilkotut kasvikset (sipulia, tomaattia, paprikaa, vahvaa peperonia, vaikka) mausta suolalla, oliiviöljyllä, mustallapippurilla ja mikä nyt kivalta tuntuu, laita tarjoilukippoon
Avokaadotahna: muussaa haarukalla avokaado, lisää ruiskaus tai pari limettimehua (purkista tai puristettuna limetistä, jota jälkimmäistä meillä ei ole juuri koskaan kotona), mausta suolalla ja pippurilla, sekoita, laita tarjoilukippoon
Smetana: laita tarjoilukippoon

Sitten kuuma kulho pöytään, ja sen päälle lusikoidaan salsaa, avokaadoa ja smetanaa. Sottaista ja hyvää :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-20 18:03:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kermaista lohtukanaa

Kokeilu on fuusio gredankoivista (maustamttomia broilerinkoipia, jotka ensin yön yli suolaliemeen, sitten kiehumaan isoon kattilaan kera veden, laakerinlehden ja muutaman pippurin; tunnin tai parin jälkeen perataan lihat talteen ja palautetaan muut räimäleet liemiintymään vielä muutamaksi tunniksi) ... ja muisto joistain ikivanhoista ravintola-annoksesta, mahdollisesti uuniperunan täytteenä. Valmiiksi kypsennetystä kanasta tämä valmistuu puolessa tunnissa, ja jos paikalla olisi joku eikarppi, tämä todennäköisesti maistuisi oikein hyvältä riisinkin kanssa. Nyt ei ollut.

Laita teräskattilaan noin 100g voita. Lisäile vähitellen kuumaan voihin silputtu sipuli, pari silputtua valkosipulinkynttä, tuoreita siivuttuja herkkusieniä jokunen (100/150g?), rouhittua mustaapippuria, muutaman broilerinkoivellisen verran pilkottua kypsää lihaa ja väriksi punaista paprikaa. Kiehuttele ja sekoittele matalalla lämmöllä kunnes kaikki kiiltää taas kivasti. Lisää desi tai pari kermaa, nosta lämpöä niin että kiehuu hetken kunnolla, mausta palalla auraa ja hauduttele ylimääräiset nesteet pois. Tarkista suola. Tarjoa vihreän sekasalaatin kera. Se on siinä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-07-14 08:49:17 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kawakarpin kotijäätelö (munaton, huoks)

Jäätelökoneellisille: Vaahdota kovaksi puoli litraa jääkaappikylmää kunnon kermaa, lisää haluamasi määrä (oli pari desiä) sopivaa jääkaappikylmää marjasosetta (oli nopeasti keitettyä ja bamiksoitua mansikkaraparperiä, jossa makuna sopivasti panimosokeria) ja puolisen desiä alkoholia (43 on hyvää, samoin ihan vaan kirkas). Kaada sose jäätelökoneeseen ja laita pyörimään kunnes softiksen luokkaa (meillä on kompressorijäätelökone, ja se ohjeissa jäädytyksen sanotaan kestävän tunnin; oikeasti tämä kestää vain vartin, eli tosi nopea juttu). Kaada sose sopivaan astiaan (oli kelmutettu pitkänomainen kuivakakkuvuoka) ja laita pakastimeen. Kannattaa ehkä hiukan sekoitella vartin päästä (koska jäätelökoneen kunnon tyhjennys kestää). Kun valmista, poistin vuoasta ja siirsin pakastepussiin.

Jäätelökoneettomille: Vaahdota kylmä kerma pakastimenkestävässä kulhossa, lisää marjasose ja viina, sekoita varovasti. Laita pakastimeen, sekoittele vartin välein, kunnes tuntuu hyvältä, pakkaa haluamaasi astiaan (sama vuoka käynee tässäkin).

(Kananmunankeltuaiset olisivat tähän hieno lisä, niille joille ne sopivat. Oletan että ne voisi vaahdottaa kermatilkan kera, tekemättä kunnon maitokiisseliä (jota harrastin silloin kun keltuaiset vielä sopivat). Pitempi tapa, hyvää tulee niinkin.)


Käyttö, koska kotijäätelöiden tapaan tämä on ensin tavallista kovempaa, ja sulaa kaupan CMC-jäätelöitä nopeammin:
Leikkaa lautaselle "kakunpala" ja anna pehmetä muutama minuutti. Koristele miten haluat :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-09-14 17:54:47 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
**odottaa tulevaa **
Ok, laitetaan tähän kuluneen kesän kestosuosikki, luuliemi kanankoivista
Tämä valmistuu 4 litran kattilassa (täällä käytössä vanhanaikainen raskas kokotti, muutkin takuulla käyvät) noin päivässä.

Ainekset:
. Noin puolitoista kiloa kanankoipia (käytän kotimaisia 800g pakkauksia liiteristä, vakiotuote, yht. 14 koipea)
. Vettä, suolaa, lipstikkaa ja tarvittaessa muitakin mausteita (aika usein tsilinpalko, harvemmin muuta)

. Koivet kattilaan, peitellään ne mieluiten kiehuvalla vedellä (että lihakin olisi käyttökelpoista) ja levy kuumalle.
. Kun kiehuu, vähnnetään lämpöä, kuoritaan enin vaahto pois ja lisätään mausteet, eli suolaa noin rkl/litra vettä, lipstikkaa parinkymmenen sentin oksa (siinä missä liemiin/keittoihin olen muuten käyttänyt vain lehden palaa) ja tsili, jos siltä tuntuu.
. Kansi päälle ja liemen annetaan hymyillä hellalla tunnin tai puolentoista verran, kunnes liha irtoaa helposti.
. Nostetaan koivet pois ja jäähdytetään niitä sen verran, että ne voi perata: lihat talteen johinkin ihan muuhun ruokaan, ja kaikki muu kerätään tarkasti toiseen kippoon.
( . Jos aikaa ja jaksuuta riittää, levitetään se kaikki muu tässä vaiheessa uunipellille ja paahdetaan 15 min kuumassa uunissa. Joo, tulee parempaa muttei pakko.)
. Palautetaan se kaikki muu takaisin liemeen. Jatketaan hauduttamista pienellä lämmöllä vaikkapa yön yli.
. Siivilöidään, perataan massasta luut tarkasti pois, ja bamiksoidaan pehmytosat soseeksi, joka palautetaan liemeen, joka tölkitetään.

Lopputuotteita tulee tästä leikistä parhaimmillaan kolmea eri sorttia
. Liha toisiin ruokiin.
. Noin puolitoista litraa lientä, jota voi käyttää niin ruoanlaitossa kuin alkukeittonakin (fifty-sixty vedellä laimennettu ja viimeistelty kermatilkalla)
. Käsissä hajoavat luut ja rustot, jotka voi niin halutessaan huuhtaista ja bamixoida puutarhan lannoitteeksi.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-09-15 07:28:38 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1378
Paljon voimia!

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-09-19 18:23:03 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Siippa tykkäsi kovasti, kun taagehaverina kehitin sunnuntaipäivällesksi muinaista siskonmakkarasopan reseptiä kahdelle. Muistiin siis.

Kawalainen siskonmakkarakeitto, kahdelle
. Kattilaan kuumenemaan 50g voita, siihen puolikas isoa sipulia silppuna, lantitettu porkkana, hapankaalia, puolikas kotitsiliä (tämänvuotinen, tuore, miedohko), yksi lahjana saatu kotimainen valkosipulinkynsi, pari siivua kuivattua omenasiivua vuodelta 2020, hiukan mustaapippuria.
. Kun rehut kiiltäviä, lisätään pari desiä kanalientä (ks aiempi postaus) ja pari desiä vettä, keitellään ehkä vartin verran kypsäksi ja bamixoidaan karkeaksi soseeksi
. Sekoitetaan siihen suurukseksi puoli paketti philadelphiaa, sekoitetaan tasaiseksi
. Pursotetaan mukaan puoli pakettia siskonmakkaroita (250g), kypsytellään niitä 10 min
. Parin viimeisen minuutin ajaksi mukaan loput isosta sipulista ja pieni paprika
. Ennen tarjoilua silputaan väriksi yksi kuvenröörinkukan lehti (maistuu voimakkaasti valkosipulilta) ja yksi iso krassinlehti.

(Tarkasti ottaen kattilan pohjalle jäi puolen tuuman kerros lientä ilman makkaroita. Siitä jotain huomenna)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-09-19 18:39:52 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1378
Kanaliemi kuulostaa todellakin tekemisen arvoiselta, sitä en ole koskaan keitellyt. Liemet sopivat syksyyn.

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-07-04 16:32:09 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Helteisen illan karppiburgerisalaatti
(Idea tähän tuli länsinaapurin reseptivalikoimista, opiskeluajan lounasmuistoista, Tallinnasta ja Hesarin yhdestä jutusta)

Paista hyvää jauhelihaa jo aamusta, kun keittiössä ei vielä ole sikakuumaa. Mieluummin pari tuntia hiljaisella tulella kuin vain tunti. Meillä hyvä jauheliha on ollut joko snellun sikanautaa tai burgeripötköä, eikä täällä tarvita kuin 100-200 grammaa per annos, ehkä siksi että paistan tuon voissa, ja piilotan nesteet kuivasipulirouheeseen; kumpaakin kuluu ilmeisesti paljon yleiseen tapaan verrattuna. Kun kypsää, mausta mieleiseksesi; meillä kului suolaa ja tällä erää jeeraa sipulin ja voin lisäksi. Jäähdytä (ja pakasta ylimäärä annoksina, jos siltä tuntuu)

Rehujen pohjana oli nyt Tallinnan reissun mieleen tuoma kaalisalaatti (joka toistui eilen hesarin elsalvadorin kansallisruoaksi mainittujen pupusojen lisukesalaattina): pilko puolet pientä kaalia pieneksi ja raasta yksi porkkana. Laita ne kulhoon, kaada päälle litra kiehuvaa vettä ja anna hautua viitisen minuuttia. Valuta vesi tarkkaan pois, ja mausta raaste. Minulla eilen mausteena puolikas silputtua isoa sipuli, jota silppua oli hetki pehmennelty reilussa määrässä oliiviöljyä, sekä sopivasti suolaa, omppuviinietikkaa, mustaapippuria ja ropsaus kuivattua oreganoa. Maistele itsellesi sopiva kombo.

... ja tuon lisäksi pöydässä oli eilen joukko makulisukekippoja: ainakin oltermannin tilsittiä pikkukuutioina, tomaattia kuutioituna, pilkottu yrttikimara pihalta, suolapähkinöitä, oliiveja, kurkkurelissiä, sulatettua pakastemaissia. Mitäköhän muuta?

Pöydässä, iltasella itse kukin rakentaa annoksensa oman mielen mukaan omaan kulhoon: ensin kaalisalaattipohja, sen päälle hivenen lämmitetty mausteinen ja rasvainen jauheliha, juustoa ja sitten sitä mikä pöydässä hyvältä näyttää.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-03-12 20:22:03 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tuli ostettua tosi halpa kinkku joulunjälkeisestä alesta. Hyvää kotimaista harmaasuolattua parin euron kilohintaan. Paistoin ja pakastin melkein koko satsin muutaman sadan gramman paloina. Tämä on kevään aikana todettu yhdeksi parhaista jämäkinkkuresepteistä.

Talon juustoinen kasviskinkkuvuoka, kawaillen

. Tee ensin kastike kattilaan
Kuullota jokseenkin runsaassa voissa kuutioitu sipuli tai pari ja ainakin yksi valkosipulinkynsi. Kun kunnolla kuultavia, mausta pippurilla ja lisää nesteeksi vähän laimennettua kinkkulientä (tai lihalientä); laimennus vedellä, maidolla, kookosvedellä tjsp (kaikkia näitä olen jo kokeillut, toimivat). Suurusta juustolla (koskenlaskija ok, samoin tuorejuusto), ja lisää mauksi vähän murrenneltua parmesaania (jos sellaista sattuu olemaan, ilmankin pärjää). Kiehauta seos yhteen, bamiksoi vähän (ei tarvitse olla mitenkään sileää).

. Lisää kastikkeeseen kinkkukuutioita (oli pala kunnon joulukinkkua pakkasesta) ja kasviksia (vaikka kahvikupillinen pakastemaissia ja toinen pakasteherneitä; tai kupillinen vihreitä papuja pilkottuna ja toinen herkkusieniä; tai mitä nyt sattuu olemaan). Sekoita, saa kiehauttaakin jos siltä tuntuu, vaan ei ole mikään pakko.

. Kaada seos voideltuun vuokaan (oli piirakkavuoka), sirottele päälle jotain (oli gluteenitonta korppujauhetta), paista 170 asteisessa uunissa kunnes valmista (30 tai 45 min?).

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-06-12 19:35:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kun sähkö riittää taas, voi ruokaa haudutellakin, ainakin hiukan viileämpänä päivänä :)
Siispä ohje entispäiväiseen kiivikäristykseen (kun poron sijaan lihana oli uusseelantilaista saksanhirveä)

Kilo pakastettua saksanhirven käristelihaa (poro olisi tietenkin se optimi, mutta hinta valitettavasti moninkertainen)
Lisäksi voita, vettä, suolaa, eli ohje peruslappilainen ja sellaiselta opittu. Mustapippuri kuulemma juuri ja juuri sallittua.

Ota aamulla pakkasesta käristelihapussi (siis sellainen jossa on valmiiksi viipaloitua lihaa, mutta siis vain tuorepakastettua 100% lihaa)
Avaa se parin tunnin päästä, kun liha on vielä kohmeessa.
Viipaloi niitä paloja niin ohueksi kuin jaksat, koska mikään kaupan tuote ei ole koskaan tarpeeksi ohutta. Kuulemma.
Laita samaan aikaan rautapataan sulamaan voita (tähän satsiin riitti neljänneskilo eli puoli pakettia), ja levy kohtuullisen lämpimäksi (lue: pata kuumaksi).
Lisää lihasilppua kuohuvoihin sitä mukaa kun saat sitä leikeltyä, kunnes kaikki siellä.
Sekoittele silloin tällöin, että saavat vähän väriä.
Kun näyttää suhteellisen hyvältä (värin suhteen), laske lämpö haudutukseen eli matalalle, voi olla että desi vettä tekee hyvää.
Viulkuile pataan silloin tällöin päivän mittaan ja sekoittele. Muutamassa tunnissa siitä tulee oikein hyvää.

Autenttisen kaipaajalle seuraksi kelpaa vain pottuvoi ja puolukkasurvos, mutta menee se alas muutenkin. Hyvää oli.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-10-22 18:49:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Punajuurisalaatti smetanalla

Syksyn juuresten runsaudensarvi on rantautunut meillekin. Osa on ihan ostettu, mutta kaverien kasvimaakin on tuottanut paljon. Lanttujen suhteen alan olla sitä mieltä, että ne kuluvat meillä parhaiten raakoina kasvistikkuina (joita kawassa ei kaloreiksi edes lasketa, mutta sopivat näille suolistoille hyvin, kunhan niitä syödään vain aterioiden yhteydessä). Sen sijaan punajuurelle on löytynyt ihan uutta käyttöä, vaikka aikanaan väitin, että nimenomaan kaupan punajuuri(majoneesi)salaatista en tykkään lainkaan.

Ohje lyhykäisyydessään:
. Keitetään pestyt punajuuret suolatussa vedessä melkein kypsiksi. Viimeinen pehmeys tulee, kun niiden niskaan heitetään keiton jälkeen kylmää vettä.
. Kuoritaan ja raastetaan käsiraastimen karkeammalla terällä haluttu määrä punajuurta.
. Sekoitetaan siihen haluttu määrä (selvästi punajuurta vähemmän, ainakin toistaiseksi) kunnon hapankaalia (oli rasilaista)
. Sekoitetaan kastike, jossa smetanaa, kotikurpitsarelissiä (raakaraaste, jossa sipulia, kesäkurpitsaa, etikkaa ja suolaa) ja valkopippuria ja sekoitetaan se punajuuriraasteeseen.

Meille maistui, ja taisi päästä kerralla vakiolisukkeisiin

Ps: itse asiassa kastikkeeksi riittää ihan hyvin kihan vaan kotismetana ilman mitään lisiä...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2024-02-16 11:50:47 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tällaista rapeaa tsiliöljyä sain aikaiseksi muutaman yrityksen jälkeen.
Tein, koska oli satokaudelta jäänyt käsiin muutama jälkikypsynyt montufar (iso, punainen, mieto) ja muutama saman vahvuuden niinikään jälkikypsynyt Costarica Yellow, ks kuva
https://els.kuvat.fi/kuvat/kukkia2023/2 ... isatoa.jpg
Käytän jokseenkin päivittäin omiin annoksiini, niin säilyy tasapainoinen perhe-elämä 8)

Ohje on tuunattu niin mausteiltaan kuin öljyltään toiseksi täältä:
https://www.chilipeppermadness.com/recipes/chili-crisp/

Rapea tsiliöljy elssilässä (tätä tehty jo useampi satsi, alla oma sekoitus. Mietoa on)

Kattilaan kaksi desiä Borges light -oliiviöljyä, kuumenna (ks linkin ohje) ja lisää viipaleina:
. pari tuoretta tsiliä (ehdotettu serranoja, peperoneja tai habaneroja, käytin montufareja)
. pari valkosipulinkynttä
. puoli pientä sipulia (ihan tavan sipulia, ei shallotteja)
. pala inkivääriä
. teelusikallinen mustaapippuria (saa rouhia jos viitsii)
. 2 tähtianista
. 2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä

Keittele hiljalleen (tämä siis kun käytät tuoreita) kunnes nämä ovat ruskistuneet ja rapeita (mihin menee helposti puolisen tuntia), ja kaada seos siivilän läpi kuumankestävään purkkiin jossa valmiiksi sekoitettuna
. maustemitallinen korianteria
. kuivattua tsilirouhetta / tsilijauhetta
. paprikajauhetta
. hiven appelsiinimarmeladia (sokerin sijaan 8) )
. suolaa
. hiven kuivattuja suppilovahveroita murustettuna/jauhettuna (soijan ja aromivahventeen sijaan, umamiksi)

Anna rapeuksien jäähtyä rauhassa siivilässä, poista tähtianikset ja lisää sitten öljyyn muiden sekaan.
Maku vahvistuu kuulemma päivän, parin aikana kylmässä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 199 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 16 7 8 9 10

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)