karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2023-06-02 02:54:54

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2023-03-21 14:28:19 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-10-25 16:08:52
Viestit: 629
Paikkakunta: In the Pirkinning
https://yle.fi/a/74-20022150

Näköjään otsikko ei mahdu foorumin leiskalle kokonaan:
Maaret Lyytinen, 32, on ravintoterapeutti, joka syö vain eläinkunnan tuotteita – professori: ”Olen harvoin kuullut mitään noin tyhmää”

Kukapa muukaan kuin Fogeli pöyristymässä. :lol:

Paljastus: show
Maaret Lyytinen, 32, on ravintoterapeutti, joka syö vain eläinkunnan tuotteita – professori: ”Olen harvoin kuullut mitään noin tyhmää”


Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pitää pelkän lihan syömistä järjettömänä. Lyytinen itse toivoo ruokarauhaa.

Jaa
Airfryer piippaa oululaisen kaksion keittonurkkauksessa sen merkiksi, että liha on sopivan kypsää syötäväksi. Maaret Lyytinen, 32, nostaa haarukalla entrecote-pihvin lautaselleen ja lisää sen kylkeen palan lohta sekä kasan kinkkua.

Siinä on Lyytisen lounas, noin 200–300 gramman lihaisa annos. Hän on puolisen vuotta noudattanut ruokavaliota, johon kuuluu pelkästään eläinperäisiä tuotteita. Ruokahetket ajoittuvat keskipäivän tienoille ja illansuuhun. Aamun hän paastoaa.

– En syö ollenkaan vihanneksia, hedelmiä enkä varsinkaan leipää, pastaa tai riisiä, en perunoita tai juureksia muutenkaan. En juo teetä, en kahvia enkä alkoholia, Lyytinen luettelee.

Hiilihydraatteja hänen ruokavaliossaan on nolla.

Kyse on carnivore-ruokavaliosta, joka tiukimmillaan sallii vain tiettyjen eläinperäisten tuotteiden ja suolan syömisen. Juomana on joko tavallinen vesi tai mineraalivesi.

Hullulta tuntunut dieetti toimi
Maaret Lyytinen syö vain eläinperäisiä tuotteita omasta mielestään terveyssyistä.

Häntä on jo pitkään kiinnostanut ravinnon vaikutus terveyteen ja yleiseen olotilaan, juurisyistä lähtien, yksittäisten ravintoaineiden ja jopa biokemian tasolta.

Lyytinen on kouluttautunut diplomiravintoterapeutiksi, mutta hän ei työskentele alalla. Ravintoterapeutti ei ole laillistettu nimike, toisin kuin ravitsemusterapeutti, johon tarvitaan yliopistokoulutus.

Hän vakuuttaa tietävänsä, mitä tekee.

Vuosien varrella Lyytisellä on ollut monia ravintoon liittyviä kokeiluja, joista hän on toivonut apua vaivoihinsa, kuten allergiaoireisiin, ahdistukseen, kipeisiin kuukautisiin, iho-ongelmiin ja jatkuvaan väsymykseen. Hän esimerkiksi suosi pitkään kasvispainotteista ruokaa – jopa niin vankasti, että hänet tunnettiin kasvis-Maaretina. Siitäkään ei löytynyt apua.

Vuosi sitten Lyytinen tutustui lihansyöntidieettiin, carnivoreen. Hän piti sitä aluksi ”hullujen hommana”, mutta perehtyi huolella asiaan ja päätti tarttua itselleen uudenlaiseen ruokavalioon.

– Mietin vielä oman kokeiluni alkuvaiheilla, että kuolenkohan keripukkiin tai sydänkohtaukseen kuukauden päästä. En kuollut. Sen sijaan tuntuu, että tämä ruokavalio on vihdoin tuonut helpotusta lähes kaikkiin vaivoihini. Haluan jatkaa ja katsoa, katoavatko loputkin vaivat.

Kuvassa vesilasi ja ruokalautanen, jossa on iso lihakimpale, kinkkua ja kalaa.

Avaa kuvien katselu
Maaret Lyytinen jättää aamupalan väliin, mutta lounasaikaan ja illansuussa hän syö tuhdin liha-aterian. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle
Ravitsemusprofessori tyrmää
Kun Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kuulee Maaret Lyytisen ruokavaliosta, hän on pöyristynyt.

– Olen harvoin kuullut mitään noin tyhmää. Tuohan on hidas itsemurha, hän tokaisee.

Fogelholm sanoo, että ihminen ei pärjää pelkillä eläinkunnan tuotteilla, koska silloin hän ei saa elintärkeää C-vitamiinia. Tämä opittiin jo keskiajalla, kun merimiehet kuolivat C-vitamiinin puutostautiin eli keripukkiin.

Fogelholm varoittaa, että keripukki uhkaa myös Lyytistä, ellei hän täydennä liharuokavaliotaan C-vitamiinilla. Lisäksi pelkän lihansyönnin riskinä on sairastua esimerkiksi syöpään, sydän- ja verisuonitautiin ja kakkostyypin diabetekseen.

– Jos kysytään, kumpi ruokavalio on terveellisempi, vain lihaa tai ei lainkaan lihaa, niin ylivoimaisesti se, ettei lainkaan lihaa, hän sanoo ja lisää, että lihansyönti on myös ilmastonmuutoksen kannalta ”kestämätöntä touhua”.

Virallisten ravitsemussuositusten (siirryt toiseen palveluun)mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan puoli kiloa viikossa. Fogelholm on toiminut ravitsemussuositukset valmistelleen työryhmän puheenjohtajana.

Kunnolla rasvaa ja suolaa
Maaret Lyytisen dieetin jujuna on syödä eläinperäisiä tuotteita mahdollisimman monipuolisesti. Naudan- ja porsaanliha sekä sisäelimet maistuvat. Maksapihveihin hänellä on välillä ihan himo. Hän syö toisinaan myös luuydintä ja rustoja. Kana kelpaa, jos siinä on rasvainen nahka mukana. Merenelävätkin käyvät.

Rasva on lihan syöjälle tärkeä energianlähde. Siksi esimerkiksi vähärasvaisen jauhelihan Lyytinen jättää kaupan hyllyyn. Myös suolaa täytyy olla lihan päällä sen sisältämän mineraalin takia. Suolan käyttöä hän on kuitenkin viime aikoina vähentänyt.

– Kunhan syö monipuolisesti kaikenlaisia erilaisia eläinperäisiä tuotteita, kyllä ne vitamiinitkin sieltä tulevat, Lyytinen uskoo.

Purkista hän ottaa D-vitamiinia ja kaliumia. C-vitamiinitäydennyksen suhteen hän sanoo olevansa nykyään tietoisesti entistä tarkempi, koska katsoo saavansa C-vitamiinia esimerkiksi maksasta.

Syöminen on kannanotto
Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä pitää pelkkään lihaan keskittyvää ruokavaliota kulttuurihistorian näkökulmasta ääripäisenä valintana.

Hänen mukaansa ravitsemussuosituksista poikkeavissa ruokavalioissa useimmiten korostuu se, että omasta ruokavaliosta jätetään pois joitakin ruoka-aineita – joko terveyden takia tai yhä useammin myös eettisistä tai ympäristöön liittyvistä syistä. Tällainen on esimerkiksi karppaus eli hiilihydraattien välttäminen.

Erikoisuudestaan huolimatta Maaret Lyytisen ratkaisu kuvastaa Mäkelän mukaan hyvin 2000-lukua, jolloin yhtenäisestä ruokakulttuurista on siirrytty yhä enemmän yksilöllisiin valintoihin, suureksi joukoksi erilaisia ruokavalioita.

– Samaan aikaan syöminen on usein eräänlainen kannanotto maailman menoon. Siinä yhdistyvät kuluttajien mahdollisuus tehdä yksilöllisiä valintoja ja yhteiskunnallisen keskustelun tuottamat paineet siitä, minkälaisia valintoja Suomessa vuonna 2023 pidetään suotavana tai toivottavana. Osa ihmisistä saattaa kokea pelkän lihan syönnin provosoivaksi.

Lihansyöjä toivoo ruokarauhaa
Maaret Lyytinen tietää, että hänen ruokavalionsa kauhistuttaa monia ihmisiä. Hän muistuttaa ruokarauhan tärkeydestä.

– Annetaan kaikille rauha ja vapaus löytää itselleen parhaalta tuntuva tapa syödä. Huolen voi esittää ja kysymyksiä voi kysyä, mutta ketään ei saa kiusata senkään perusteella, mitä hänen lautasellaan on.

Lihaisa ruokavalio ei ole ongelmaton Lyytiselle itselleenkään. Matkustelu on erikoisella dieetillä hankalaa, eikä kavereidenkaan kanssa tule lähdettyä syömään ravintolaan, vaikka Lyytinen pitää ruokailun sosiaalista puolta tärkeänä.

Myös esimerkiksi juhlapyhät ja merkkipäivät herkkuineen koettelevat lihansyöjää.

Kaikkein hankalimpina asioina liharuokavaliossaan Lyytinen pitää kuitenkin ilmasto- ja eläinsuojeluasioita. Eläinten hyvinvointi on hänelle tärkeää. Siksi hän pyrkii ostamaan lähes kaiken lihan lähituottajilta, joiden tietää kasvattavan mahdollisimman hyvää lajityypillistä elämää eläviä eläimiä.

Hänen lautaseltaan ei löydy myöskään lihaa, joka on lennätetty Suomeen toiselta puolelta maapalloa.

_________________
Tie pettymykseen on päällystetty hyvillä aikeilla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-03-25 20:46:16 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8737
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Fogeli taas vauhdissa.

Neljä vuotta karnia ja edelleen hampaat suussa.
C-vitamiinia saa tarpeeksi tällä ruokavaliolla lihasta (vasta vähän tutkittu).

Merimiesten keripukki johtui kuivaleivästä (ja kuivatusta lihasta).

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-03-26 04:51:43 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7085
Jeps. Lihassa on C-vitamiinia mutta sen mittausta ei aikoinaan tehty, koska ei ole nähty tarpeelliseksi.
Lisäksi kun jätetään antiravinteita sisältävät kasvikset, prosessoidut tuotteet ja muut turhat pois on kehon vitamiinien ja hivenaineiden tarve huomattavasti pienempi.

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-03-26 07:58:20 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47089
Paikkakunta: HomeSweetHome
On se kumma että tuollaiselle f-tyypille annetaan aina ja edelleen aikaa mediassa.
Vaikka miten vaimon laitosruokabisnekset kaipaisivatkin puffausta...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-04-02 10:23:21 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4807
Lainaa:
Aivosumutorvi
@aivosumutorvi
Pari viikkoa sitten @yleuutiset
kirjoitti ravintoterapeutista, jonka ruokavalio koostui pelkästään eläinkunnan tuotteista. Juttua arvosteltiin mm. ravitsemustieteen professorin ja yksittäisen ravintoterapeutin näkemyksien esittämisestä samanarvoisina. 1/6

Lainaa:
Aivosumutorvi
Lukijoita hämmensi myös #ravintoterapeutti-nimike, joka sekoittuu helposti #ravitsemusterapeutti​in. Laillistetuilla ravitsemusterapeuteilla on ravitsemushoidon ja -terapian yliopistokoulutus ja Valviran myöntämä oikeus työskennellä terveydenhuollossa ravitsemusterapeutteina. 2/6

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)