karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2021-11-27 10:25:31

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-10-12 12:22:59 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 26358
.. mutta liittyi pienempään diabetes-, verenpainetauti- ja lihavuustiskiin.

Association of carbohydrate and saturated fat intake with cardiovascular disease and mortality in Australian women



Lainaa:
Abstract

Background Conflicting evidence surrounds the effect of dietary macronutrient intake (fat, carbohydrate and protein) on cardiovascular disease (CVD), particularly in women.

Methods Women (aged 50–55 years) were recruited into the Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Women were divided into quintiles according to their carbohydrate and saturated fat intake as a percentage of total energy intake (TEI). The primary endpoint was new-onset CVD (heart disease/stroke). Secondary endpoints included all-cause mortality, incident hypertension, obesity and/or diabetes mellitus. Multivariate logistic regression models assessed for associations with the primary and secondary endpoints, with adjustment for confounders.

Results A total of 9899 women (mean age 52.5±1.5 years) were followed for 15 years, with 1199 incident CVD and 470 deaths. On multivariable analysis, higher carbohydrate intake was associated with lower CVD risk (ptrend<0.01), with the lowest CVD risk for quintile 3 (41.0%–44.3% energy as carbohydrate) versus quintile 1 (<37.1% energy as carbohydrate) (OR 0.56, 95% CI 0.35 to 0.91, p=0.02). There was no significant association between carbohydrate intake and mortality (ptrend=0.69) or between saturated fat intake and CVD (ptrend=0.29) or mortality (ptrend=0.25). Both increasing saturated fat and carbohydrate intake were significantly inversely associated with hypertension, diabetes mellitus and obesity (ptrend<0.01 for all).

Conclusions In middle-aged Australian women, moderate carbohydrate intake (41.0%–44.3% of TEI) was associated with the lowest risk of CVD, without an effect on total mortality. Increasing saturated fat intake was not associated with CVD or mortality and instead correlated with lower rates of diabetes, hypertension and obesity.



Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-10-12 12:55:45 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 26358
Se, että optimi sydänriskin kannalta hiilareiden osuudessa näytti asettuvan noin korkealle (yli 40 E%) selittyy pitkälti sillä, että oikeasti hiilatereita rajoittavien osuus populaatiosta oli pieni.

Virallisiin suosituksiin nähden tämäkin on kuitenkin alakantissa.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Pienetär ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)