karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2021-07-30 17:58:28

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-05-21 19:49:44 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 24781
Sardiinien syönti kahdesti viikossa pienensi espanjalaistutkimuksessa hieman seniori-ikäisten esidiabeetikoiden riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Selitykseksi ehdotetaan omega-3-rasvahappoja ja tauriinia.

Voisi kuvitella jotain vaikutusta olleen sillä, että sardiinien lisääminen ruokavalioon todennäköisesti pienensi hiilareiden osuutta energiansaannista. Tähän viittaa verenpaineen ja triglyjen aleneminen mitkä ovat tyypillisiä seurauksia hiilareiden saannin vähenemisestä. Kylläisyyttä tuottavan proteiinin lähteen lisääminen ruokavalioon saattoi myös vähentää energiansaantia.

Ilman fulltextia ei tuloksista voi päätellä juuri mitään.

Tällaisista tutkimuksista olisi kiva tietää rahoittajat. Valitettavasti fulltext on maksumuurin takana, joten rahoittajat jäävät hämärän peittoon.

Type 2 diabetes preventive effects with a 12-months sardine-enriched diet in elderly population with prediabetes: An interventional, randomized and controlled trial


Lainaa:
summary
Background
Fish could play a role in preventing type 2 diabetes (T2D) but there has been little specification about the type of fish and the preventive mechanism involved in its health claim. The sardine is a source of omega-3 and taurine that, in isolation or in synergy, would produce T2D-delaying through different molecular mechanism.
Hypothesis
The consumption of twice a week of sardine, during one year would reduce T2D-developing risk in a population with prediabetes (preDM) and old age.
Design
152 subjects with fasting glucose between 100-124 mg/dL aged ≥65 yo were recruited from three primary care centers in Barcelona and were randomly distributed among two interventional groups: control group (CG) and sardine group (SG). Both groups received same T2D-prevention nutritional during a year but only SG had to add 200 g of sardine per week. All variables were collected before to start and at the end of the diet. (ClinicalTrials.gov: NCT03557541).
Results
152 people were randomized into CG (n=77) and SG (n=75) with 18 and 12 drop outs respectively. Subjects in SG, significantly compared to CG, decreased percentage classified-individuals in a very high risk group to develop T2D according to FINDRISC (p=0.035). In addition to increasing HDL-cholesterol and adiponectin and decreasing triglycerides (p<0.05) and blood pressure (<0.05), SG showed a lower HOMA-IR (p=0.032). The consumption of sardine characteristics nutrients as omega-3, EPA and DHA, vitamin D, fluorine and taurine were higher for SG (p<0.05). These results agreed with the increased of taurine, fatty acid (FA) omega-3 and bile acids circulating metabolites (p<0.05). Changes erythrocyte membrane FA were detected only in SG with a decrease of 5 omega-6 FA (p<0.001) and an increase of 3 omega-3 FA types (p<0.001).
Conclusion
We conclude that a year T2D-prevention diet with sardine supplementation has a greater protective effect against developing T2D and CV events.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-05-21 19:51:43 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 24781
Medscape: Sardines Linked to Reduced Type 2 Diabetes Risk


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 2 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)