karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 06:45:16

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-05-17 12:44:48 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Jo pelkästään ultraprosessoidun ruuan fyysisen rakenteen hienojakoisuus per se voi vaikuttaa haitallisesti kardiometaboliseen terveyteen vaikuttamalla mm. imeytymisen nopeuteen, kylläisyyteen, glykeemiseen vasteeseen ja suoliston mikrobiomin koostumukseen ja toimintaan.

Tämäkin vielä! Sen lisäksi, että on helkkarin monta muutakin hyvää syytä olla syömättä ultraprosessoitua teollista moskaa.

Ultra-processed Foods and Cardiovascular Diseases: Potential Mechanisms of Action

Lainaa:
ABSTRACT
Ultra-processed foods are industrially manufactured ready-to-eat or ready-to-heat formulations containing food additives and little or no whole foods, in contrast to processed foods, which are whole foods preserved by traditional techniques such as canning or pickling. Recent epidemiological studies suggest that higher consumption of ultra-processed food is associated with increased risk of cardiovascular disease (CVD). However, epidemiological evidence needs to be corroborated with criteria of biological plausibility. This review summarizes the current evidence on the putative biological mechanisms underlying the associations between ultra-processed foods and CVD. Research ranging from laboratory-based to prospective epidemiological studies and experimental evidence suggest that ultra-processed foods may affect cardiometabolic health through a myriad of mechanisms, beyond the traditionally recognized individual nutrients. Processing induces significant changes to the food matrix, for which ultra-processed foods may affect health outcomes differently than unrefined whole foods with similar nutritional composition. Notably, the highly degraded physical structure of ultra-processed foods may affect cardiometabolic health by influencing absorption kinetics, satiety, glycemic response, and the gut microbiota composition and function. Food additives and neo-formed contaminants produced during processing may also play a role in CVD risk. Key biological pathways include altered serum lipid concentrations, modified gut microbiota and host–microbiota interactions, obesity, inflammation, oxidative stress, dysglycemia, insulin resistance, and hypertension. Further research is warranted to clarify the proportional harm associated with the nutritional composition, food additives, physical structure, and other attributes of ultra-processed foods. Understanding how ultra-processing changes whole foods and through which pathways these foods affect health is a prerequisite for eliminating harmful processing techniques and ingredients.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)