karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2021-05-09 10:30:30

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-04-22 04:44:12 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 24249
Brittiepidemiologit oikeilla jäljillä, sillä it's the insuline resistensce, stupid!

UK:n biopankkiaineistosta tehdyssä tutkimuksessa löydettiin kaksi ruokavaliomallia, jotka liittyivät vahvasti sydän- ja verisuonitauteihin. Yhteistä näille oli runsassokerisuus.

Associations between dietary patterns and the incidence of total and fatal
cardiovascular disease and all-causemortality in 116,806 individuals from the
UK Biobank: a prospective cohort study


Lainaa:
Abstract

Background:
Traditionally, studies investigating diet and health associations have focused on single nutrients.
However, key nutrients co-exist in many common foods, and studies focusing solely on individual nutrients mayobscure their combined effects on cardiovascular disease (CVD) and all-cause mortality. We aimed to identify foodbased dietary patterns which operate through excess energy intake and explain high variability in energy density,free sugars, saturated fat, and fiber intakes and to investigate their association with total and fatal CVD and all-causemortality.

Methods:
Detailed dietary data was collected using a 24-h online dietary assessment on two or more occasions
(n = 116,806). We used reduced rank regression to derive dietary patterns explaining the maximum variance.Multivariable Cox-proportional hazards models were used to investigate prospective associations with all-causemortality and fatal and non-fatal CVD

Results:
Over an average of 4.9 years of follow-up, 4245 cases of total CVD, 838 cases of fatal CVD, and 3629 casesof all-cause mortality occurred. Two dietary patterns were retained that jointly explained 63% of variation in energydensity, free sugars, saturated fat, and fiber intakes in total. The main dietary pattern was characterized by highintakes of chocolate and confectionery, butter and low-fiber bread, and low intakes of fresh fruit and vegetables.There was a positive linear association between the dietary pattern and total CVD [hazard ratio (HR) per z-score
1.07, 95% confidence interval (CI) 1.04–1.09; HRtotal CVD 1.40, 95% CI 1.31–1.50, and HRall-cause mortality 1.37, 95% CI1.27–1.47 in highest quintile]. A second dietary pattern was characterized by a higher intakes of sugar-sweetenedbeverages, fruit juice, and table sugar/preserves. There was a non-linear association with total CVD risk and all-cause
mortality, with increased risk in the highest quintile [HRtotal CVD 1.14, 95% CI 1.07–1.22; HRall-cause mortality 1.11, 95% CI1.03–1.19].

Conclusions:
We identified dietary patterns which are associated with increased risk of CVD and all-cause mortality.
These results help identify specific foods and beverages which are major contributors to unhealthy dietary patternsand provide evidence to underpin food-based dietary advice to reduce health risks.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-22 04:55:07 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 24249
Iltalehti missasi osin pointin vetämällä uutiskärjeksi suklaan ja puolustamalla sitä loppukaneetissa virallisterveelliseltä diibadaabalta kuulostavasti: "Yllättävää voi olla se, että suklaa löytyi sydänterveyden pahislistalla kummassakin huonossa ruokavaliossa. Edelleenkään suklaa ei ole täysin kielletty herkku, vaan herkku, jota voi nauttia silloin tällöin ja kohtuullisesti."

Suurin osa markkinoilla olevista suklaista on runsassokerisia, joten suklaan kuuluminen pahislistalle on selviö. Jos kaikkein tummimpia suklaita olisi tarkasteltu erikseen, tulos olisi voinut niiden osalta olla toinen.

Iltalehti: Runsas suklaan syöminen voi olla sydämelle vaaraksi –  tutkimus kaivoi esiin riskiruokia

Lainaa:
Muun muassa runsas suklaan, limun ja karkkien syöminen voi olla riski sydämen terveydelle.
-Se mitä syömme voi vaikuttaa yllättävän paljon sydämemme terveyteen.

-Runsassokerinen ruokavalio näyttää olevan sydämelle haitaksi.

-Makeat leivonnaiset, karkit, suklaa, limut ja mehut suurina määrinä usein nautittuina eivät tee sydämelle hyvää.

Ruoka- ja juomavalinnoillamme on yhteyksiä sydänterveyteemme.

Voimme tehdä sydämemme kannalta katsoen hyviä tai huonoja valintoja joka kerta, kun päätämme, mitä syömme ja juomme.

Ravitsemussuositukset perustuvat tutkimuksiin, mutta suositukset eivät aina välitä ihmiselle riittävän konkreettista tietoa siitä, mitä pitäisi terveyden kannalta katsottuna syödä ja mitä ei.

Brittitutkijat halusivat ottaa selville, mitkä aivan yksittäiset asiat ruokavaliossa voivat olla erityisen haitallisia sydänterveyttä ajatellen.

He halusivat saada tutkimuksen avulla sellaista tietoa, jonka avulla voitaisiin entistä selkeämmin nimetä, mitkä ovat niitä kaikkein haitallisimpia syötäviä sydänterveyden kannalta.

Sellaisia ruokia ja juomia löytyikin. Pahiksiksi nousseet syötävät ja juotavat ovat haitallisia sydänterveydelle, jos syödään paljon ja usein.

Suklaa, karkit ja leivonnaiset
Tutkimuksessa sydämen terveydelle haitallisiksi syötäviksi nousivat suklaa, makeat leivonnaiset ja karkit, jos niitä syötiin paljon ja usein.

Sellainen ruokavalio, jossa on paljon edellä mainittuja syötäviä, ennustaa kasvanutta sydäntautiriskiä ja se voi tarkoittaa myös ennenaikaisen kuoleman riskin entistä suurempaa todennäköisyyttä keski-iässä.

Tutkimuksen yhteyskirjoittaja Carmen Piernasin mukaan ruokavalio on hyvin tärkeä tekijä sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä.

Tutkijat löysivät erityisesti kaksi sellaista ruokavaliotyyppiä, joilla oli yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ja kuolemiin.

Ensimmäisessä huonossa ruokavaliossa oli paljon suklaata, makeita leivonnaisia, karkkia, ja myös paljon voita ja vaaleaa, vähäkuituista leipää. Vihanneksia ja hedelmiä tässä ruokavaliossa oli vain vähän.

Tällä tavalla syöneet henkilöt olivat usein nuorehkoja, tupakoivia miehiä, jotka liikkuivat vähän ja joilla oli usein kohonnutta verenpainetta ja myös ylipainoa.

Oxfordin yliopiston tutkimuksen julkaisi BMC Medicine.

LUE MYÖS10 piilorasva-ansaa, joita kasaat lautasellesi: suosi sen sijaan näitä!
Toisessa sydämelle epäedullisessa ruokavaliossa oli erityisen runsaasti sokeroituja limuja, hedelmämehuja, suklaata, makeita leivonnaisia, karkkia, sokeria ja hilloja, mutta kuitenkin vain melko vähän voita ja runsasrasvaista juustoa.

Tällaisen ruokavalion tyypillinen edustaja oli usein liikunnallisesti aktiivinen ja normaalipainoinen, mutta silti hänelläkin oli kohonnut riski sydän- ja verisuonitauteihin ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Tutkijat analysoivat yli 116 000 aikuisen terveystietoja ja tietoja tutkittavien ruokavalioista. Tutkittavat olivat iältään 37-73-vuotiaita.

Tutkimuksen mukaan entistä vähäisempi suklaan, makeiden leivonnaisten, karkin, voin, vähäkuituisen leivän, sokerilimujen, hedelmämehujen, sokerin ja hillojen syöminen on yhteydessä pienempään sydän- ja veritautiriskiin ja ennenaikaisen kuoleman riskiin.

Tulos ei ole yllättävä, sillä runsassokeriset syötävät suurissa määrin on toki tiedetty terveydelle haitallisiksi jo ennenkin.

Yllättävää voi olla se, että suklaa löytyi sydänterveyden pahislistalla kummassakin huonossa ruokavaliossa. Edelleenkään suklaa ei ole täysin kielletty herkku, vaan herkku, jota voi nauttia silloin tällöin ja kohtuullisesti.
HELJÄ SALONEN


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-23 01:09:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 829
"Dietary pattern 2 was characterized by positive loadings for sugar-sweetened beverages (SSBs), fruit juice, and tablesugar and preserves and negative loadings for high fat cheese and butter." Eli he söivät keskimääräistä vähemmän rasvaista juustoa ja voita.

Lisäksi he söivät selvästi keskimääräistä vähemmän punaista lihaa, prosessoitua lihaa ja kananmunia.

Mutta mitä tutkijat kirjoittivatkaan yhteenveto-osiossa? Supriiise!! : "This analysis supports dietary recommendations to limit specifically (--) butter!!" :roll:

Sekä: "It implies that dietary advice to reduce saturated fatty acids should focus primarily on sources of saturated fat, such as (--) red and processed meat. :shock:

_________________
ME-tauti (G93.3)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-23 03:29:01 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 24249
Hyvä havainto, Kompastuivat vahvistusharhan vallassa omaan näppäryyteensä ja tulkitsivat oman tuloksensa tuossa kohdassa nurinpäin.

#epidem illogical studies.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-25 18:39:59 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 24249
Daily Mail otsikoi railakkaasti, että suklaapatukoiden ja limujen ahmiminen voi johtaa sydäntautiin ja kuolemaan keski-iässä.

Having a sweet tooth and indulging in chocolate bars and fizzy drinks could lead to heart disease and death in middle age, study suggests


Lainaa:
-Oxford University scientists tracked 116,000 people's eating habits for 15 years

-Chocolate and sugary drink lovers more likely to have heart disease in mid life

-Heart disease is the leading cause of death in the UK killing one in four men


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)