karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2023-10-02 02:25:00

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2023-09-18 14:55:07 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 28176
HS:n maaliskuinen juttu väitöstutkimuksesta ISYssä (elsille kiitokset linkistä):

https://www.hs.fi/tiede/art-2000009452312.html

Lainaa:
JUUSTO ja kananmuna saattavat suojata muistisairauksilta.
Tähän viittaa tohtorikoulutettava Maija Ylilauri ravitsemustieteen väitöstutkimus. Se tarkastetaan ensi viikon perjantaina Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimuksen tiedote on tässä linkissä

Tutkimukseen osallistui noin 2 500 itäsuomalaista miestä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 42–60-vuotiaita. Alkumittaukset tehtiin vuosina 1984–1989, jolloin miehet muun muassa täyttivät ruokapäiväkirjaa neljän päivän ajan.
Miehiä sitten seurattiin 22 vuotta, ja lisäksi heillä teetettiin tiedonkäsittelyä mittaavia testejä.

Ylilaurin mukaan ei ole tarkkaa tietoa, miksi juusto näyttäisi olevan hyväksi aivojen terveydelle. Juuston ja muiden hapatettujen maitotuotteiden etu saattaa olla pelkkää maitoa parempi, suolistoa hellivä mikrobikoostumus.
”Suoliston tila voi olla yhteydessä muistisairauksiin. Hapatetut maitotuotteet ovat myös ravitsemuksellisesti parempia kuin maito, ja niiden ravintoaineet ovat paremmin hyödynnettävissä. Myös juuston K 2 -vitamiinilla ja tyramiinilla saattaa olla tämän kanssa tekemistä.”

KANANMUNIEN nauttimisesta aivot näyttivät niin ikään hyötyvän. Runsaasti munia syöville miehille puhkesi vähemmän muistisairauksia kuin vähän syöville, mutta yhteys ei ollut tilastollisesti merkitsevä.
”Viitteitä on, että suurempi kananmunien käyttö saattaa olla yhteydessä pienempään muistisairauksien riskiin”, Ylilauri kertoo.
Runsaasti kananmunia syövien ryhmässä miesten keskimääräinen päiväannos oli yksi muna. Vähiten syövillä meni saman verran viikossa.

Munia paljon pistelevät menestyivät paremmin myös tiedonkäsittelyä mittavissa testeissä.
Kananmunan vaikutusta aivoihin ei tunneta tarkoin. Mahdollisesti kyse on sen sisältämistä fosfatidyylikoliinista ja muista koliiniyhdisteistä.
”Koliini saattaa liittyy muistiin ja oppimiseen liittyvien geenien ilmentymiseen. Muistisairailla saattaa myös olla puutetta fosfolipideistä, joihin fosfatidyylikoliini kuuluu.”
Koliini on lisäksi hermovälittäjäaine asetyylikoliinin esiaste, mikä sekin voi selittää suotuisia vaikutuksia aivoissa.

RUNSAAN kananmunien syönnin ohella prosessoimattoman punaisen lihan ja kalan käyttö oli yhteydessä parempiin suorituksiin tiedonkäsittelyä mittavissa testeissä.
Kananmunien tavoin punainen liha sisältää runsaasti fosfatidyylikoliinia.

Miesten huonompaan testisuoriutumiseen sen sijaan oli yhteydessä tavallisen maidon ja prosessoidun lihan kuten makkaroiden ja leikkeleiden syönti.Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-09-18 15:18:22 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 28176
ISY:n tiedote:

https://www.uef.fi/fi/artikkeli/ttm-mai ... pienempaan


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-09-18 15:21:39 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 28176
Elsin kommentti salaisissa päiväkirjoissa:

viewtopic.php?p=2466037#p2466037

Lainaa:
En tohdi laittaa tätä Itä-Suomen yliopiston tohtorikandidaatin tutkimuslöytöä itäsuomalaismiesten muistisairauksien ja ravinnon yhteyksistä, vaikka se sinne kuuluisi. Siinä nimittäin havaittiin, että hapanmaitotuotteet (ja varsinkin juusto) ynnä munat ja jalostamaton punaliha korreloivat kaikki pienempään (!) riskiin sairastua muistisairauksiin. Lukekaa se nyt tai pyytäkää minulta kopiota, koska todennäköisesti tämä tutkija jatkossa joko katoaa akateemisistä piireistä (näin on käynyt aiemmin) tai vaihtaa tutkimuskohdetta turvallisemmaksi, aka sellaiseksi josta saa takuulla toivottuja tuloksia (näinkin on käynyt aikaisemmin). Valinta on toki tutkijan, eli sen, haluaako jatkaa urapolkua tieteessä ja omalla alallaan tekemällä mitä saa tehdä, vaiko lähteekö sovinnolla.

Päälleliimattu lause jutun lopussa (joka kertoo ettei tässä ole niin mitään, mikä olisi suositusten vastaista) vain lisää hupaisuutta, samoin kuin se, ettei tämä tietenkään pääse torstailiitteen ruokapuolelle (jossa jokseenkin kaikki kertovat vain ja ainoastaan miten kasviksista saa maukkaampia)

Linkki: https://www.hs.fi/tiede/art-2000009452312.html


Se hupaisa päälleliimattu lause HS:n jutun lopussa kuuluu siis näin

Lainaa:
YLILAURI suosittelee noudattamaan ravitsemussuosituksia, joita hänenkin tuloksensa tukevat. Yhden vinkin hän voi nostaa oman tutkimuksensa perusteella.
”On mahdollista, että hapatetut maitotuotteet kuten viili, rahka ja jogurtti saattavat olla parempia kuin pelkän tavallisen maidon käyttö. Tällaisen valinnan voi tehdä terveellisen ruokavalion osana.”


LMAO


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-09-20 05:10:04 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1098
Eihän juusto edes ole hapanmaitotuote. :roll:

_________________
ME-tauti (G93.3)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)