Olsiko nykyisin jo noin hyvin?
Silloin kun viimeksi kuuntelin enemmän paleota, se vannoi avokadon, oliiviöljyn ja manteleiden nimiin
Mutta oliivit kasvavat kovin rajoitetulla alueella, eikä niitä paleoaikaan vielä puristettu. Ja avokado on, jos mahndollista, vielä rajatumpi tuote, siinä missä banaanit ja mantelitkin.
Eikä kukaan tunnu muistavan, että paleo oli käytännön pakosta aina paikallista ruokaa. A-i-n-a.
Kaikki muu tulee vasta tuon jälkeen.
Ihminen sopeutui sekaruokailijana uusiin olosuhteisiin, mutta ruoka oli aina paikallista. Pakosta.
Ja perhe/suku/heimo oppi, mitä kannattaa hyväksyä palettiin kulloisessakin olinpaikassa.
Kysymys ei ole vain makroista. Tai ei makroista lainkaan.
Kysymys on suolistosymbioottien sopeutumisesta.
Bakteerikannoista, jotka siirtyvät äidistä seuraavalle, ja jotka erikoistuvat aina.
Täällä pohjoisessa ainoa, millä selvittiin, oli rasva. Kasvukausi on liian lyhyt muuhun.
Mutta maidon (ja varsinkin maitorasvan) sieto levisi kuin kulovalkea muinaisessa Lähi-idässä.
Se ei ole paleota... mutta on se reilusti paleompaa kuin oliiviöljy tai banaanit - täällä.
Poronkuu ja, ydinliemet ja aivot sopisivat toki vielä paremmin, mutta aika harva tuntuu niitä...
(Ps: Eikä se silloin ollut koskaan maitomaitoa. Se ei säily paleo-olosuhteissa
... eikä historiallisissa olosuhteissa eikä edes 100v sitten olleissa olosuhteissa.
Siitä erotettiin rasva voiksi (ja kurri syötettiin vasikoille), se hapatettiin tavalla tai toisella.
Vain kuninkaat saivat kermaakin. Joskus.)
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)