karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-07-07 14:53:58

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 25 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Re: Mikroaaltouuni
ViestiLähetetty: 2020-06-04 10:28:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 3819
Paikkakunta: Raw by nature
Jotkut ruoat, esim maksa poksahtelee mikrossa täydellä teholla, kun liian pienet vesipisarat höyrystyvät nopeasti ja "räjähtävät". Muoviastiat saa tuhottua rasvaisen ruoan kanssa, rasvan kiehumispiste kun on paljon korkeampi kuin veden. Tämä tuli joskus kokeiltua poppareiden kanssa. Kaikki nykyisin käyttämäni astiat mikrossa on keramiikkaa, posliinia tms., jotka eivät kuumene tyhjänä.

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.
Karnivorikaavio: https://drive.google.com/file/d/15CeXLv ... sp=sharing
Karppauskaavio: https://drive.google.com/file/d/1K3RpIa ... sp=sharing


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mikroaaltouuni
ViestiLähetetty: 2020-06-04 11:06:48 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 72009
Lainaa:
Samoin voin sulattamiseen (pienimmällä teholla, ja vain hetki kerrallaan, varovasti) se on oikein kätevä.

Suklaa-samalla-tekniikalla. :wink:


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mikroaaltouuni
ViestiLähetetty: 2020-06-05 00:39:07 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 453
"Perinteinen ruoan valmistaminen vedessä keittämällä liuottaa vesiliukoisia vitamiineja veteen. Mikrossa taas ruoka ei ole vedessä."

Pikaisen googlettamisen seurauksena minulle syntyi käsitys, että mikrossa voi esim. keittää perunoita ja valmistaa jopa keittoja. Eli ei pidä paikkaansa kyseisen tutkijan väite.

Mutta jos ko. tutkijan logiikka menikin näin "valmiin ruoan lämmittäminen mikrossa tuhoaa ravinteita vähemmän kuin muilla lämmitysmenetelmillä sen vuoksi, että mikrossa ruokaa lämmitettäessä kukaan ei upota lämmitettävää ruokaa veteen", ihmettelen kovasti kyseisen henkilön ammatinvalintaa. :roll:

_________________
ME-tauti (G93.3)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mikroaaltouuni
ViestiLähetetty: 2020-06-05 09:09:38 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 2426
En ole huolissani ravinteista tai karsinogeeneistä vaan ihan tällänen hörhösyy et mikro säteilyttää sen ruuan ja se on luonnotonta sen jälkeen. Sille tapahtuu jotain pahaa siellä. Hörhöydenvastustajat vois tietty kertoo miksi koira ei syö mikrossa sulatettua, kun kerran ihan vaan vesimolekyylit sillee pikkasen kuumenee.

_________________
Pian hän muuttui yhtä holtittoman ja ruokottoman näköiseksi kuin kasvissyöjät yleensä.
-Gabriel García Márquez-


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Mikroaaltouuni
ViestiLähetetty: 2020-06-05 09:44:39 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 43114
Paikkakunta: AlwaysComingHome
No en taida olla varsinaisesti hörhöyden vastustaja, mutta se vesimolekyylien ylikuumeneminen voi kyllä sotkea tilannetta.

Ajattele asiaa vaikka näin:
. Liedellä vesi (jota on vaikka lihassa, eikä siis vain kattilaan lisättynä nesteenä, kumpikin käy)... siis liedellä vesi rajoittaa siinä kypsyvien raaka-aineiden lämmön enintään 100 asteeseen, koska 100 asteessa vesi ei pysy nesteenä vaan alkaa kiehua eli höyrystyä, ja samalla poistaa ylenmääräisen lisälämmön höyrystykseen ja kaasuksi. Liedellä vain rasvan voi lämmittää vaikka savuavaksi, eikä sekään tee ruoalle järin hyvää.
. Paineastiassa kypsytettäessä vesi edelleen rajaa siinä kypsyvien ainesten lämmön aika lähelle 100 astetta, mutta kun höyryksi muuttunut vesi lisäenergioineen ei pääse astiasta pois, se lisää painetta siellä kattilan sisällä, myös vedessä.
. Mikroaallot, jotka todellakin liikuttavat vain sitä vettä vesimolekyylin plus-miinus akselin suuntaan mutta todella nopeasti (ja lämpö on ihka oikeasti vain liikettä, niin isoissa kuin pienissäkin asioissa), vesi kuumeneen paikallisesti niin vauhdilla että se ylimääräinen lämpö ei ehdi pois, vaan paikallisesti (ja varsinkin niukkavetisessä annoksessa) sekä se vesipiste että sen läheiset ainesosat pääsevät kuumenemaan vaikka korpuksi asti (kuten gredan suklaassa tai catharsiksen rasvaruoissa). Ja ylikuumennus tekee paikallisesti sitten aika ikäviäkin asioita niin ravinteelle kuin maullekin.

Ja tuollaisen paikallisen pistelämmityksen oheistuotteena (tai paremminkin sen, että ruoka ei kypsy tasaisesti, vaan jossain kohdassa kuumennus on hyvin tehokasta ja toisaalla ei ehkä lain) vaikkapa raa'an kalan tai kanan kypsytyksessä voi jokin kohta jäädä raa'aksi, ja toinen korppuuntua. Siksi montaa asiaa kannattaa lämmittää hitaasti ja välillä odotellen, jotta saisi lämmön tasaantumaan.

Hyvässä mikrossa mikroaaltojen sekoitus on tehokasta, niin että tuollaisia ylikuumennuspisteitä ei tule yhtä helposti.
Samoin pelkkä vesi kuumennettuna on mikron jälkeenkin pelkkää vettä.
Mutta vaikka mitään hörhöä ei aalloissa tapahtuisikaan, mikro kuumentaa ruoat eri tavalla kuin tavallinen tulesta, hellanlevyltä tai uunista hehkuva lämpö.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 25 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)