Pikku-iikka kirjoitti:
moi kirjoitti:
Peruna päivässä pitää kiminkisen loitolla.
Keitä peruna, oman maun kokoinen, jäähdytä, paista öljyssä. Tärkkelys muuntuu ihanaksi, aamukakaksi!
Eilen ei tullunnakkaan kakkaa, vähempi tarvetta kerta päivään syöjällä vissiin. Mutta nyt on lauantaiaamu ja vapaammat sävelet, joten testaan tään reseptin. Ehkä paistan voi-oliiviöljyseoksessa ja lisään annokseen paistettuja Fuet artesano -makkara- ja valkosipuliviipaleita ja mynää. Ja ripulizinkuloita. Suolistokurkkua lautaselle också.
Eli makkaraperunat, lievästi hifisteltynä. Respect!
Mä kun en ole lähellekään karnivoori tai muu 'äärikarppi', syön perunaa hyvällä halulla. Toki kohtuudella... Tuntuis olevan mulla mielihalusafkaa, parikolmeviikkoa menee perunatta hyvinnii, toisinaan maistuu päivittäin. Jos vaikka ne suolistodiktaattorit säätelee mun perunansaannosta?
Joskus nappasin täältä tiedonmurusen, kypsennyksen jälkeen jäähdytetyn potun tärkkelys muuntuu suolistomikrobiystävällisemmäksi. Tämän tietämyksen vahvistaa oma empiirinen usko ja tuntemus. Oli miten oli, mutta näin on.
Joskus paistelen uunissa perunakiekkoja kookosöljyssä. Hissukseen esikeittelee ison perunan, meilläpäin paikallisia äärimaukkaita multapottuja lähikaupasta. Keittelee hissukseen, ettei pintakerros muussaudu kuoren halkeillessa. Jäähdyttelee, leikkaa maun ja halutun hiilarimäärän ja muiden toivottujen lopputulemaominaisuuksien mukaan sopivan paksuisiksi kiekoiksi. Vuokaan rutkahkosti kookosöljyä, paistelee ja maustelee oman parhaan tietämyksen ryydittämänä. Itse käännän kiekot kerran, siinä puolivälissä. Paksuhkoja kiekkoja mulla, en ole sipsejä yrittänyt, tarttis olla kumiperunaa vissiin että onnistuisi ohkainen siivu.
Toki toimii oliiviöljylläkin. Mun suuhun kookosöljy ei maistu juuri miltään kunnolla kuumennettuna, saattanee ola brändikohtaistakin. Voi napsia snäksinä, tai lihan eli muun namin lisukkeena, saa soveltaa.
Täältä tähän, menen jatkamaan perunankeittokirjani ensimmäisen luvun ylöskirjaamista!
e. jos harrastaa voipottumuusia, kannattaa ehdottomasti kokeilla turkinjuksua kerman asemesta, maun ja mikrobian puolesta!