karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2021-06-22 17:09:36

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Lähetä vastaus
Käyttäjätunnus:
Otsikko:
Viestin sisältö:
Kirjoita viesti, siinä voi olla enintään 60000 merkkiä. 

Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :twisted: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
Katso lisää hymiöitä
Fontin koko:
Fontin väri
Vaihtoehdot:
BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä
Älä salli BBCode:a
Älä salli hymiöitä
Älä käsittele linkkejä automaattisesti
   

Otsikko - Leipä
Julkaisija Viesti
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Just näin! :D

Mutta monet ajattelevat Suomessa, että medialukutaito tarkoittaa sellaista uskomusta, että viranomaislähteet olisivat kaikkein luotettavimpia. :lol: :lol:

Kannattaa joskus käydä jonkin viraston sivuilla tsekkaamassa, mitkä kaikki asiat kuuluvat yhden virkamiehen vastuualueeseen. Viimeistään silloin tajuaa, että kyseinen tyyppi ei voi mitenkään olla kaikkien vastuualueidensa asiantuntija. (Koska työaika ei mitenkään riittäisi kartalla pysymiseen.)
Viesti Lähetetty: 2020-11-30 00:13:49
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Medianlukutaito on tosiaan hankala aine, se pitäisi yhdistää ainakin perustasolla tiedefilosofiaan ja tilastotieteen perusteisiin. Ja lukutaito olisi tietysti myös tarpeen, sekin puuttuu (ainakin täällä naapurimaasa vielä lukioasteella) monelta. Mutta usko siirtää vuoria, ei aina ihan oikeaan suuntaan.
Viesti Lähetetty: 2020-11-29 13:17:06
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
^^ Se muuten on hankala opetettava, koska opettajan ja oppimateriaalin asenteet ratkaisevat.
Sama näkyy vaikkapa uskonnon opetuksessa, jota täällä maailman sekulaarisimmassa maassa voi katsoa hiukan kauempaa. Ainakin muissa maissa : )

Tekisi melkein mieli väittää, ettei meillä uskota yhtään sen vähemmän kuin muuallakaan.
Uskonnon paikan on vain ottanut joku ihan muu sko.
Se voi olla vaarallista, siinä missä kaikki muukin propaganda.
Viesti Lähetetty: 2020-11-29 12:46:17
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Nykyään joissakin kouluissa opetetaan jo Medianlukutaitoa.
On todellakin tarpeellista. Vahinko, että ennen 90-lukua syntyneet eivät sitä täysin hallitse.
Viesti Lähetetty: 2020-11-29 11:43:45
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
vanha karppu kirjoitti:
Akuutin omalääkäri Risto Laitila:


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/12/0 ... sas-eritys

Onko yllä oleva siis bullshittiä?


Ei kaikki ”uutisissa” kirjoitettu ole totta. Ruoka- ja lääketeollisuus ohjaavat uutisointia (varsinkin Suomessa), tutkimuksia jne. Medialukutaitoa ja oma aloitteista tutkimista eri lähteistä tarvitaan runsaasti.
Viesti Lähetetty: 2020-11-29 07:12:22
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Vehna ja gluteeni

https://www.eurekalert.org/pub_releases ... 081120.php
Viesti Lähetetty: 2020-11-28 20:09:17
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Hänen mielestään todellinen (vaiko jatkuva?) insuliinin ylieritys liittyy kasvaimeen, joka on harvinainen. Siinä kontekstissa hän lienee oikeassa.
Viesti Lähetetty: 2020-08-15 07:07:31
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Akuutin omalääkäri Risto Laitila:
"Todellinen insuliinin liikaeritys on harvinaista, koska silloin kyseessä on insuliinia tuottava kasvain eli insulinooma. Sen sijaan moni saa samankaltaisia oireita kuin oikeassa hypoglykemiassa, vaikka insuliinin eritys on ok, eikä erityisen matalia sokereita saada mitatuksi oireitten aikana. (--) Nämä lajitoverit saattavat olla herkkiä nopeavaikutteisille hiilihydraateille, sokereille, jotka nostavat verensokerin nopeasti ja sokeri laskee nopeasti laukaisten oireet. Niitä välttämällä voi pärjätä paremmin."

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/12/0 ... sas-eritys

Onko yllä oleva siis bullshittiä?
Viesti Lähetetty: 2020-08-15 01:14:26
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Olen lukenut ja kuunnellut alan ihmisiä kohta kaksikymmentä vuotta. Oppii siinä, jos haluaa.
Tai jos on sellainen kroppa että on pakko jos haluaa edes maistaa suunnilleen terveen kirjoissa olevan elämää.
Minä löysin sellaisen mahdollisuuden vasta keski-ikäisenä, enkä usko ihmeisiin. Oli pakko opiskella hiukan lisää : )
Viesti Lähetetty: 2020-08-14 20:01:58
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
No huh. :shock:

Miten olet löytänyt tietoa tuosta?
Viesti Lähetetty: 2020-08-14 19:04:18
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Ei se selitys mahdy tällaiseen keskustelupalstavastaukseen eikä ketjuunkaan, edes hifistelyssä (saati aloittelijoiden osiossa),
mutta sellainen vanhennushormooni se on, niin lihaksistolle kuin aivoillekin. Ei vain varastointihormooni, jollaiseksi se täällä tyypillisesti mielletään.

Ehkä jotain voisi löytyä ykkösdiabeetikkojen kysymyksistä sitä, miten lihas, johon insuliini pistetään, alkaa voida huonosti?
Viesti Lähetetty: 2020-08-14 09:00:19
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
els kirjoitti:
haima tuottaa (syystä tai toisesta) liikaa insuliinia, ja käy meidän kaltaisillem hyvin myös unilääkkeestä. Verensokerit pysyvät näin kyllä tasaisena, mutta ylenpalttinen insuliini veressä ei ole mukava juttu sittenkään.
Kiitos tiedosta. :) Olen yrittänyt turhaan googletella veren liiallisen insuliinipitoisuuden aiheuttamia riskejä... Osaatko kertoa tarkemmin?

P.S.
Isoisäni nukkui aina reilut ruokaperäset, mutta eli siitä huolimatta 87-vuotiaaksi. :D
Viesti Lähetetty: 2020-08-13 23:59:21
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
vanha karppu kirjoitti:
Kun sairastuin ME-tautiin, huomasin että vointini parani aina välittömästi maalla. Muutin tämän vuoksi maalle heti kun löysin budjettiini sopivan talon. Maalle muutettuani vointini on kohentunut vuosien varrella, mutta aineenvaihduntani on samalla normalisoitunut eli aloin taas lihomaan. Toinen ongelma oli se, että aloin nukahtaa aina syötyäni - ja minähän söin tolkuttoman usein. :D

Karppaaminen lopetti nukahteluongelman kuin seinään. Karppaus ei ole auttanut minua laihtumaan, mutta se pysäytti lihomiseni. (Pyöreyteni on niin lievää, ettei se uhkaa terveyttäni, vaan todennäköisesti päin vastoin.)

Aloin siis karppaamaan ensisijaisesti sen vuoksi, että hiilarit tainnuttivat minut vuoteeseen. Täällä olen oppinut, että kyse on ilmeisesti insuliiniresistenssin vastakohdasta eli hiilarit saavat elimistöni erittämään niin paljon insuliinia, että se tainnuttaa minut vuoteeseen. (Insuliinia on käytetty historian hämärissä jopa nukutusaineena.

Tuota noin: insuliiniresistenssi ei tarkoita sitä, että haima tuottaisi liian vähän insuliinia. Eikä sitä etteivät aivot reagoisi siihen. Patologinen eli maksan insuliiniresistenssi liittyy maksan toimintaan ja sanoo, että haiman on tuotettava ylisuuria insuliinimääriä jotta se saisi hallittua maksaa. (Ja sitten se toinen, fysiologinen insuliiniresistenssi tarkoittaa sitä, että lihas- ja varsinkin rasvasolut eivät ota insuliinia vastaan, pysyäkseen itse kunnossa; tämä on karpatessa jopa hyvä juttu, mutta jo ihan eri asia).

Jos olet aiemmin nukahdellut hiilaripitoisten aterioiden jälkeen (kuten minä aikanani) niin veikkaan että sinulla tuo maksan ja haiman yhdistelmä ei ole sen kummempi kuin minullakaan. Siis sitä, että haima tuottaa (syystä tai toisesta) liikaa insuliinia, ja käy meidän kaltaisillem hyvin myös unilääkkeestä. Verensokerit pysyvät näin kyllä tasaisena, mutta ylenpalttinen insuliini veressä ei ole mukava juttu sittenkään. Ja joo, tuo voi hyvin olla (maksan) insuliiniresistenssiä, varsinkin kun karpille vaihtaminen auttoi (niin sinua kuin minuakin). Ei välttämättä, koska ehkä on muitakin syitä siihen, etteivät maksa ja haima työskentele ihan sopivassa sykroonissa keskenään.

*** ***

Ja mitä tulee leipään tai muihin tärkkelyshiilareihin, niin ainakin minulle ne sopivat pienissä määrissä hyvin (kunhan pysyn gluteenittomana). Ja se VOI johtua tästä insuliiniongelmasta.
Kun aloin karppauksen 20v sitten, koko joukko metabolisen oloisia oireita katosi kuin tina tuhkaan, eivätkä ole onneksi palanneet.

Vastaavasti ne samat tärkkelyshiilarit jotka ovat minulle jopa tärkeitä, eivät edelleenkään sovi diabekseen alttiille siipalleni, vaikka muuten samantapaista syödäänkin.
Olemme erilaisia, ja meitä on moneksi.
Viesti Lähetetty: 2020-08-13 13:40:20
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Jokainen syököön leipää niin paljon kuin haluaa. 24 g hiilihydraattia päivässä on todennäköisesti ihan ok. Jos se on ainoa hiilihydraattilähde, niin sehän sopii vielä ihan hyvin ketogeenisenkin ruokavalion sisään. Tutkittu tosiasia nyt kuitenkin on, että kaikki hiilihydraattipitoiset viljat nostavat insuliinia ja verensokeria. Metabolisesti terveelle ihmiselle tämä ei ole ongelma, koska insuliini ja verensokeri palautuvat normaalille tasolleen parin tunnin kuluessa.

Jotenkin näin minun olisi pitänyt vastata kun ensimmäisen kerran tulin tähän vitjaan.

EN ole täällä painostamassa ketään, jokainen tekee kuin parhaaksi näkee.
Viesti Lähetetty: 2020-08-10 18:57:52
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Niin, kuten sanoin, asia itsessään oli ihan aiheeseen liittyvä eikä sen esittämisessä sinänsä ollut vikaa - kuitenkin esittämisen tapa oli sellainen, että se siirtyi vallitseviin sosiaalisiin sääntöihin nähden liian suoraviivaisesti omaan tilanteeseen. En osaa tämän paremmin selittää :) Tämä on juuri niitä kommunikaation hiuksenhienoja vivahteita, joiden erottaminen on autismikirjon ihmisille äärimmäisen vaikeaa ja muille luontevaa. Mielestäni sinun kannattaisi myös tietoisesti opetella päästämään irti ja toteamaan itseksesi, että tässä oli nyt joku juttu mikä ei auennut, ei muuta kuin eteenpäin. Ne olisi juuri niitä juttuja mitä kuntoutuksessa harjoiteltaisiin, mutta arvelinkin, ettet ole sellaiseen koskaan päässyt. Naisilla on vaikeampaa, sillä autismikirjon oireet hyväksytään huonommin naisilla (yksi sisäistetyn naisvihan muoto sekin).
Viesti Lähetetty: 2020-08-10 15:27:22
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Erfis kirjoitti:
Karppu, ennen kuin keskustelu kääntyi sinuun - ennen kuin Catharsis alkoi ikävästi painostamaan sinua - se oli yleisellä tasolla, liittymättä kehenkään henkilöön. Catharsis kommentoi, että leipä nostaa insuliinia. Kun tähän kerroit, että insuliinisi ovat aina olleet tasaisen matalat, oli se Gredan mielestä liian suorasukaisesti sinua itseäsi koskevaa. Tavallisesti keskustelua ei viedä omiin asioihin näin suoraviivaisesti. Vaikka asia ei sinänsä ollutkaan mitenkään asiaan liittymätön - Catharsis oli esittänyt yleistävän väitteen johon oma tilanteesi oli ihan pätevä vastaväite - keskustelijat odottavat, että omaan itseen liittyvät asiat esitetään epäsuoremmin.
Tämän ketjun 1 sivulla omien viestieni lisäksi 16 viestiä. Kahta poikkeusta lukuun ottamatta jokaisessa niissä viestin kirjoittaja kertoo omasta henkilökohtaisesta leivänkäytöstään, leivästä saamistaan henkilökohtaisista oireista tai omista oireista, jotka katosivat leivän lopetuksen myötä. Seuraavalla sivulla keskustellaan ensin pitkähkösti miestisseistä ( :D ). Sen jälkeen tulee viisi postausta, joista neljässä kirjoittaja kertoo omasta henkilökohtaisesta leivänkäytöstään siihen liittyneine oireineen. Neljännessä postauksessa kerrotaan, että viljan sisältämät hiilihydraatit nostavat insuliinia ja verensokeria sekä väitetään (mutkia hieman oikoen), että vilja sisältää gluteenia, joka sotkee ruoansulatuksen ja voi laukaista autoimmuunisairauksia. Lisäksi kehotetaan poistamaan leipä ruokavaliosta, mikäli sairastaa insuliiniresistenssiä.

Kolmannella sivulla, ennen kuin minua huomautetaan henkilökohtaisen leipäsuhteen liiallisesta esittelystä, on vielä 2 postausta, joissa kerrottiin jälleen omista leivänkäyttökokemuksista.

En löytänyt ketjusta tukea sille ajatukselle, että olisin poikennut yleisestä linjasta esitellessäni leipään liittyviä henkilökohtaisia kokemuksiani.

Yllä olevan perusteella on kai pakko tehdä viestistäsi se tulkinta, että jos yksikin postaus liikkuu yleisellä tasolla, niin siihen liittyvässä vastauksessa on mielestäsi epäkohteliasta tms. liittää mukaan henkilökohtaisella tasolla todennettuja asioita. Eli että vastaukseni olisi ollut ihan ok, jos se olisi kuulunut seuraavasti:

"En nyt ihan tajua... Tattari ei ensinnäkään edes ole kuulema vilja ja kauran gluteeni on ainakin sillä lailla erilaista, että monet eivät saa siitä mitään oireita.

En tajua sitäkään, miksi karppaaja ei voisi nauttia 24 hiilaria päivässä tattari-kaurasämpylöiden muodossa. Varsinkaan, jos niitä nauttii runsasrasvaisen juuston kautta, jollion ne hajoavat niin hitaasti, ettei edes hampaat likaannu yön aikana, vaikka söisi ko. aterian ennen nukkumaanmenoa.

Tiedossani on myös, että kyseisen annoksen päivittäinen nauttiminen on mahdollista ilman, että karppaajan herkkä crp nousee epäterveelle tasolle.

Karppauksen perusideanahan on löytää itselle parhaalla mahdollisella tavalla sopiva ruokavalio pitäen hiilarit alhaalla. Siihen määritelmään sopii mielestäni tuo 24 grammaa hiilaria kaura-tattarileivästä. Etenkin jos tehdään pieniä sämpylöitä, joihin paistetaan paksu kuori ja taikinan annetaan kohota 3 kertaa, joiden johdosta leivän hiilareista tulee tavanomaista hitaampia."

Ottaisin mielelläni kuittauksen, että ymmärsinkö nyt oikein. (Koska minulla on todellakin sellainen tunne, etten ymmärrä... :roll: )
Erfis kirjoitti:
Oletko Karppu koskaan saanut asperger-kuntoutusta?
Asperger on valitettavasti niin "uusi" asia (- se löydettiin "vasta" noin 100 vuotta sitten - ) ettei ainakaan Suomessa ole vielä ehditty kouluttaa ammattitaitoisia Asperger-kuntouttajia. Sitä odotellessa... Toivokaamme, ettei siihen mene sataa vuotta! :D

P.S.
Asperger-leima lisätty allekirjoitukseen
Viesti Lähetetty: 2020-08-10 01:29:11
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Karppu, ennen kuin keskustelu kääntyi sinuun - ennen kuin Catharsis alkoi ikävästi painostamaan sinua - se oli yleisellä tasolla, liittymättä kehenkään henkilöön. Catharsis kommentoi, että leipä nostaa insuliinia. Kun tähän kerroit, että insuliinisi ovat aina olleet tasaisen matalat, oli se Gredan mielestä liian suorasukaisesti sinua itseäsi koskevaa. Tavallisesti keskustelua ei viedä omiin asioihin näin suoraviivaisesti. Vaikka asia ei sinänsä ollutkaan mitenkään asiaan liittymätön - Catharsis oli esittänyt yleistävän väitteen johon oma tilanteesi oli ihan pätevä vastaväite - keskustelijat odottavat, että omaan itseen liittyvät asiat esitetään epäsuoremmin. Tätä Greda kritisoi, ehkä tietämättä että olet asperger tai ymmärtämättä mitä se tarkoittaa. Lisäksi sinulle tuli tulkinnan ongelmaa siitä, että Greda esitti kritiikkinsä epäsuorasti (ja Greda, tämä ei tarkoita mitään ikävää vihjailua tai ilkeämielistä rivienvälissä sanomista, vaan ihan yksinkertaisesti sitä että asia ilmaistaan epäsuoralla tavalla - epäsuoraa ilmaisua käytetään todella paljon, joissain tilanteissa valtaosa keskustelusta, mutta sen tulkinta on vaikeaa, jos on autismikirjon tuomia kommunikaation hahmottamisen ongelmia).

Oletko Karppu koskaan saanut asperger-kuntoutusta? Minun silmääni aspergerisi vaikuttaa aika voimakkaalta, oletan sen hankaloittavan normaalielämää runsaastikin? Minusta voisi ehkä olla ihan hyvä, jos lisäisit tiedon siitä allekirjoitukseesi, se saattaisi sujuvoittaa keskusteluja täällä karppilassa.
Viesti Lähetetty: 2020-08-09 21:13:59
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Greda Carpo kirjoitti:
jos ottaa aina kaiken yleisenkin asioista kirjoittelun aiheesta hyvin omakohtaisesti, niin se alkaa tuntua väsyttävältä. Toki omat kokemukset ja omakohtainen tulkinta ovat mielenkiintoisia.

Ok, kiitos täsmennyksestä. :) Eli se, että olen kertonut omia kokemuksiani tässä ketjussa ei ole sinänsä ongelma, mutta olen ottanut mielestäsi yleisen leivästä kirjoittelun liian omakohtaisesti.

Voisitko yst. vääntää vielä rautalangasta, mitä tarkoitat tässä yhteydellä liian omakohtaisesti ottamisella? (Koska en huomannut sellaista ketjua lukiessani, mutta myönnän kyllä että ihmiset ovat monesti sokeita omalle toiminnalleen.)

(En kysele veetuillakseni, vaan minulla on sairauteeni liittyvä ajattelua häiritsevä aivotoiminnan häiriö. Minulla on toki myös Asperger, mutta ME:n vaikutus aivotoimintaan on Asperger potenssiin kaksi.)

P.S.
Ei tämä ole minusta ehkä suoranaisesti kivaa eikä varmaan kenestäkään, mutta en myöskään haluaisi aiheuttaa häiriötä muille. (Minusta on sinänsä tärkeää että myös häiritsevästä keskustelutyylistä voidaan keskustella.)
Viesti Lähetetty: 2020-08-09 15:52:32
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Niin siis aspergerille kaikki, mikä ei ole väännetty ratapalkista täysin suorin ilmaisuin, on rivienvälistä. Sellainen vaikutelma edellä olevasta tulee joka tapauksessa, mutta lisäksi muistelisin karpun kertoneen asiasta.
Viesti Lähetetty: 2020-08-09 14:44:12
  Viestin otsikko:  Re: Leipä  Vastaa lainaamalla
Lainaa:
Kaikkihan tietävät, että insinöörin pissa on myrkyllistä ja sähköinsinoorin pissa erityisen myrkyllistä. Dario Fo Donna


Tarkoitus ei ole olla kenellekään inhottava. Enkä mielestäni vihjaile mitään rivien välissä, vaan sanoin ehkä liiankin suoraan, pahoittelut siitä(kin). Jos joku lukee rivien välistä jotain, arvelen sitä olkinukkeiluksi.

Jatka Karppu kirjoitteluasi, äläkä varsinkaan turhaan poistele vanhempia kirjoituksiasi.
Viesti Lähetetty: 2020-08-09 13:52:39

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)