karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2018-12-15 03:12:32

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2015-08-31 17:04:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 1694
Paikkakunta: Satakunta
Loistavaa että asia tuodaan kerrankin esille.
http://www.safkatutka.fi/2015/08/31/val ... ansrasvat/

Lainaa:
Rasvahappojen mono- ja diglyseridit e471, e472c, e476

Mono- ja diglyseridit ovat öljyn jalostuksen sivutuote, niitä saadaan mm. osittain kovetetutuista kasvirasvoista kuten soija- ja rypsiöljystä, ne voivat olla myös eläinperäisiä. Niitä syntyy myös vaihtoesteröinti menetelmän sivutuotteena. Rasvahappojen mono- ja diglyseridit ovat siis rasvaa, ja sisältävät transrasvaa.

Näin ollen ruoanvalmistajat pystyvät merkitsemään tuotteen rasvattomaksi tai kevyt-tuotteiksi, koska mono- ja diglyseridejä ei lasketa tuoteselosteessa ilmoitettaviksi rasvoiksi. Et siis tiedä niitä syödessäsi, minkä verran transrasvoja syöt.

Rasvahappojen mono- ja diglyseridit ovat emulgaattoreita, joita käytetään yleisesti monissa elintarvikkeissa. Tarkemmin tutkaillessa huomaat miten yleisesti synteettiset rasvat, joita rasvahappojen mono- ja diglyserideiksi kutsutaan, ovat käytössä.

...
todellisuudessa transrasvat ovat vain päätyneet pakkauksiin valeasussa.


Taitaa pinaattiohukaisten transrasvapitoisuus olla suhteellisen suuri. :D

_________________
Praise the lard!! Elämme jännittäviä aikoja.

Päikky


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-09-01 10:53:18 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2005-09-27 11:30:07
Viestit: 52
Paikkakunta: Helsinki
Safkatutkan facebook-postaukseen tuli seuraava kommentti:

"Transrasvojen haitallisuudesta olen samaa mieltä, mutta kirjoituksesta välittyy mielikuva, että mono- ja diglyseridit olisivat aina pahasta ja merkittävä transrasvahappojen lähde, mikä ei pidä paikkaansa. Suomalaisissa elintarvikkeissa transrasvahappojen pitoisuus on pieni prosessointieroista johtuen. Mono- ja diglyseridien muodostuminen taas on joissain elintarvikkeissa (kuten vehnäjauhossa jauhatuksen jälkeen leivontaominaisuuksien parantamiseksi) ihan toivottu reaktio. Tuotteiden asettaminen valokeilaan vain siitä syystä, että emulgaattoreina on käytetty mono- ja diglyseridejä on vähintäänkin kyseenalaista ilman, että transrasvahappopitoisuutta on määritetty."

Osaako joku selittää, mitä tämä tarkoittaa? Ovatko mono- ja diglyseridit haitallisia aina/joskus/ei koskaan?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-09-01 13:54:54 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 39370
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Elaidiinihappo on haitallista aina, oli se sitten mono-, di- tai triglyseridinä.
Ja elaidiinihappo on se maailman yleisin teknotransrasva (koska se muodostuu maailman yleisimmästä Mufasta eli oleiihihaposta)

Jos elintarviketeollisuus haluaisi oikeasti puhdistaa maineensa, se mittaisi jämät ja kertoisi paljonko näitä on.

Mutta samalla se joutuisi toteamaan, ettei CLAn esiaste eli vakseenihappo (joka on maitorasvan transsi) ole sama asia eikä edes vaarallista. Jokamikä on todettu ykkösluokan väestötutkimuksissa (joka sisälsi satunnaistetut ja täsmäytetyt kudosanalyysit kovin, kovin monesta costaricalaisesta). Siinä teknotranssi kasvatti sydänkohtauksen riski eniten syöneissä 6-7 kertaiseksi, mutta CLA (joka on hyvä markkeri vakseenihapolle, siksi että kumpaakin sikäläiset saavat vain maitorasvasta) vähensi samaa riskiä 50%. Ja teknotranssien osalta ko maassa järjestetiiin toisetkin kokeet, kansallisen intervention jälkeen (jossa margariinien teknotranssiosuutta vähennettiin kansallisesti todella paljon), jokamikä näytti että homma toimi kuin junanvessa. Vähemmän teknotransseja --> vähemmän sydänkohtauksia.

Eikä elintarviketeollisuus ole järin innostunut tuosta jälkimmäisestäkään.
Savuverhot ovat niin paljon tuottavampia.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-04 17:27:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3224
Mitä dosentit edellä, sitä Kattivaara perässä
Iltalehden artikkeliksi naamioidusta Flora-mainoksesta (Kaupallinen yhteistyö)
Lainaa:
Transrasvat

Transrasvahappoja syntyy kasviöljyjen teollisessa osittaisessa kovetuksessa sekä märehtijöiden pötsissä, josta ne päätyvät rasvaisiin maitovalmisteisiin. Transrasvahapot nostavat veren huonoa LDL-kolesterolia ja ovat siksi haitallisia sydän- ja verisuoniterveydelle.

Transrasvoja esiintyy luontaisesti rasvaisissa maitovalmisteissa, lihassa ja voissa. Transrasvojen pääasiallisia lähteitä ovat rasvaiset maitovalmisteet, juusto, voi ja voita sisältävät levitteet, leivonnaiset ja lihavalmisteet. Vastoin yleisiä uskomuksia, suomalaiset margariinit ja kasvirasvalevitteet eivät sisällä juurikaan transrasvoja.

FinRavinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan transrasvaa keskimäärin yhden gramman päivässä. Transrasvojen saanti on vähäistä eikä ole ongelma suomalaisessa ruokavaliossa. Suurin osa suomalaisten saamasta transrasvasta on peräisin ns. luonnollisista lähteistä eli lihan, maidon tai voin rasvasta. Nämä elintarvikkeet sisältävät myös runsaasti tyydyttynyttä rasvaa. Transrasvojen saantia voi vähentää omassa ruokavaliossaan välttämällä runsaasti tyydyttynyttä, kovaa rasvaa sisältäviä elintarvikkeita.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-04 18:16:02 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 56819
Lainaa:
Transrasvahappoja syntyy kasviöljyjen teollisessa osittaisessa kovetuksessa sekä märehtijöiden pötsissä


Mä niin en jaksa tota, kun se lehmänmaidon transu on ihan eri kuin teollinen. Aina vaan jaksavat yrittää. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-04 20:40:55 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-09-13 23:28:05
Viestit: 1245
On ollut huhua notta kasvirasvat jotka on leivonta margariinin nimikkeellä liikkeellä niin ne olis vielä osittain kovetettuja?

_________________
http://wainanjutut.blogspot.fi/2015/04/ ... vamme.html


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-07 10:32:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3224
IS taas Ursulan asialla
Lainaa:
Tiedejulkaisu Naturessa julkaistun artikkelin mukaan välimerellistä ruokavaliota tarkasti noudattavilla ihmisillä on 33 prosenttia pienempi riski sairastua masennukseen kuin niillä, jotka kaikkein epätodennäköisimmin syövät kyseisen ruokavalion mukaan.

Välimeren ruokavaliossa syödään paljon kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja kalaa.

Tutkimuksessa analysoitiin 41 aihepiiriä koskevaa tutkimusta. Sen mukaan prosessoidun lihan ja transrasvojen syöminen sekä alkoholin käyttö lisäävät riskiä sairastua masennukseen. Suomalaiset saavat transrasvoja paljon rasvaisista maitotuotteista, voista ja voita sisältävistä tuotteista.

https://www.news5cleveland.com/news/nat ... tudy-finds

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-07 10:37:28 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 56819
Siellä Välimeren maissakin on lihavia.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-07 10:42:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 39370
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ursula voi sanoa mitä vaan, mutta EU'ssa puhutaan asiasta huomattavasti tarkemmin termein : )

Jo vuosia jatkunut valitus Euroopan sisäisestä kaksilaatujärjestelmästä, jossa sama elintarvike sisältää eri maissa tuotettuna määrän teollisesta prosessista tulevia transseja (englanniksi industrially produced trans fatty acids) on vihdoin vaikuttamassa. EUn uunituore ehdotus on että vuoteen 2021 mennessä missään elintarvikkeessa ei saisi olla näitä teknotransseja enempää kuin enintään 2% teknotransseja 100 grammassa rasvaa.

Jos se toteutuu, se tulee olemaan huomattavasti tiukempi kuin amerikan näennäinen 0% teknotranssia per annos, koska jenkkilaskuissa tuo 0% (eli alle puoli grammaa) riippuu annoskoosta ja grammoihin lasketaan kaikki muukin kuin rasva. Ja jopa tiukempi kuin tanskan 1% raja, jossa siinäkään ei katsottu vain rasvaa vaan 100 grammaa kaikkineen.

Lisäksi, ehdotuksessa erikseen kerrottiin että tämä rajoitus ei koske luonnon transrasvoja vaan vain noita teknoja.

Se on tosin vasta ehdotus, ja päässyt tähän asti todella pitkän hannauksen ja väittelyn jälkeen, kiitos elintarviketeollisuuden lobbailun. Toivottavasti se sentään saadaan läpi.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-07 13:58:27 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3224
Tämä on hyvä uutinen! Mutta miten se suhtautuu ketjun aloitusviestin väittämään
Lainaa:
Näin ollen ruoanvalmistajat pystyvät merkitsemään tuotteen rasvattomaksi tai kevyt-tuotteiksi, koska mono- ja diglyseridejä ei lasketa tuoteselosteessa ilmoitettaviksi rasvoiksi. Et siis tiedä niitä syödessäsi, minkä verran transrasvoja syöt.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-07 14:07:24 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 39370
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Hyvä kysymys, jossa sekä juu että ei taitavat olla mahdollisia.
Jos uusi ehdotus tulee voimaan, niin varmaan joku tarkistaa tuonkin, oikeusteitse?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-07 19:58:09 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 16030
els kirjoitti:
Ursula voi sanoa mitä vaan, mutta EU'ssa puhutaan asiasta huomattavasti tarkemmin termein : )

Jo vuosia jatkunut valitus Euroopan sisäisestä kaksilaatujärjestelmästä, jossa sama elintarvike sisältää eri maissa tuotettuna määrän teollisesta prosessista tulevia transseja (englanniksi industrially produced trans fatty acids) on vihdoin vaikuttamassa. EUn uunituore ehdotus on että vuoteen 2021 mennessä missään elintarvikkeessa ei saisi olla näitä teknotransseja enempää kuin enintään 2% teknotransseja 100 grammassa rasvaa.

Jos se toteutuu, se tulee olemaan huomattavasti tiukempi kuin amerikan näennäinen 0% teknotranssia per annos, koska jenkkilaskuissa tuo 0% (eli alle puoli grammaa) riippuu annoskoosta ja grammoihin lasketaan kaikki muukin kuin rasva. Ja jopa tiukempi kuin tanskan 1% raja, jossa siinäkään ei katsottu vain rasvaa vaan 100 grammaa kaikkineen.

Lisäksi, ehdotuksessa erikseen kerrottiin että tämä rajoitus ei koske luonnon transrasvoja vaan vain noita teknoja.

Se on tosin vasta ehdotus, ja päässyt tähän asti todella pitkän hannauksen ja väittelyn jälkeen, kiitos elintarviketeollisuuden lobbailun. Toivottavasti se sentään saadaan läpi.


Toivottavasti saadaan. Vielä on pyydetty lausuntoja teollisuudelta:

https://www.just-food.com/news/european ... n=rss-feed

Lainaa:
Comments can be made via an online consultation process lasting until 1 November. After that deadline, the Commission can secure approval for this restriction though an expert committee of representatives from member states.
If approval is given, the EU Council of Ministers and European Parliament have two months to make objections. If they do not, the two-gram limit would become EU law – although according to the draft regulation, retailers and manufacturers would not have to comply until 1 April 2021.

Parhaassakin tapauksessa teknotranssien rajoitus tulee siis Puskalandiassa voimaan vasta aprillipäivänä 2021 ja silloinkin vain EU:n pakottamana. Puskalandian "asiantuntijathan" vakuuttavat, etteivät transrasvat ole Suomessa ongelma ja ovat olevinaan tietämättömiä siitäkin, että teolliset ja luonnolliset transrasvat ovat tyystin eri asioita. Luullakseni siksi, että halutaan peitellä kansanterveysjohdon aikanaan tekemää emämunausta, kun se suositteli voin vaihtamista silloisiin teollisia transrasvoja täynnä olleisiin margariineihin. Siitä puhuminen on ollut puskittuneessa Suomaassa tabu.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-12-08 17:52:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3224
Lainaa:
Vytenis Andriukaitis
‏7. jouluk.
Another piece of good news today: trans fatty acids proposal approved by member states.

Lainaa:
Marina Heinonen
‏ Marina Heinonen uudelleentwiittasi Vytenis Andriukaitis
Trans rasva ei ongelma Suomessa. Määrät ruuassa erittäin pieniä @pronutritionist. Jälleen hyvä syy syödä kotimaista

https://twitter.com/V_Andriukaitis/stat ... 4693201920
Lainaa:
Mikael Fogelholm
‏ 37 min37 minuuttia sitten

Kirjoitimme Liisa Valstan kanssa tästä @DuodecimFi lehteen jokunen v sitten. Sama huomio kuin Marinalla.Transrasvat itsessään ovat tosi epäterveellisiä, mutta Suomessa ne eivät ole kansanterveysongelma. Meillä tautitilastoja ei parannettaisi transrasvat kieltämällä.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-12-09 09:41:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 564
Paikkakunta: Uki
Lainaa:
Transrasvat itsessään ovat tosi epäterveellisiä, mutta Suomessa ne eivät ole kansanterveysongelma. Meillä tautitilastoja ei parannettaisi transrasvat kieltämällä.


Vastaanharaaminen on jo alkanut. Suomelle varmaan haetaan tähänkin poikkeusta, kun kerran asiat ovat näin hyvin. Saattaa mennä läpi, ketä EU:ssa kiinnostaa joku pieni porukka jossain Euroopan syrjäkulmalla, eihän Suomi aina edes näy sikäläisissä Euroopan kartoissa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-12-10 06:34:11 
Poissa
voinen
voinen

Liittynyt: 2011-07-01 11:44:20
Viestit: 5192
Paikkakunta: Pakastin
Jos niin käy, täytyy sitten olla suosimatta kotimaista. Jos syö selllaisia tuotteita, joissa nuo merkinnät vaaditaan. Munia, voita, kermaa ja llihaa ostavana ei vaikuta minun ostoskoriini.

_________________
Uushullu

Kuuntelen Kroppaa


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)