karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2022-07-05 14:56:16

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 98 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 5 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2005-06-07 14:43:26 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-02-10 15:29:21
Viestit: 50
Paikkakunta: Helsinki
Ollaan tehty pari kertaa ihanaa jugurttia itse seuraavasti:

1 litra luomumaitoa
2 dl kuohukermaa (vähempikin riittää kyllä)
1 rkl bulgarianjugurttia juureksi

Maito ja kerma lämmitetään kattilassa 70-80 asteiseksi, annetaan jäähtyä noin 45 asteeseen. Seokseen lisätään juuri eli 1 rkl bulgarianjugurttia. Kattilan kansi laitetaan kiinni, ja kattila eristetään käärimällä esim. toppatakki ympärille (tarkoitus pitää lämpötila tasaisena mahdollisimman pitkään, jotta hapattamisen bakteerit lisääntyvät). Annetaan olla lämpimässä 6-12 tuntia. Tämän jälkeen jääkaappiin, säilyy muutaman päivän.

Kermasta osa nousee pinnalle ja nesteitä erkanee jugurttimassasta, mutta tämä on normaalia. Ne voi ennen käyttöä joko sekoittaa mukaan tai kaataa pois.

Jos jogurtista haluaa nopeammin valmista ja happamampaa, voi juurta laittaa ennemmän.

_________________
Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-18 23:04:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-05-13 21:52:39
Viestit: 1101
Itsetehty viili valmistetaan jonkin lehden ohjeen mukaan näin:
lusikallinen viiliä ja jonkin verran maitoa (tarkoja määriä en muista) sekoitetaan ja jätetään vuorokaudeksi huoneenlämpöön. En ole itse vielä kokeillut, tuleeko oikean viilin makuista.

_________________
Karppausta vapaalla tyylillä jo vuodesta 2003.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-18 23:13:39 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-09-17 00:33:22
Viestit: 376
Pai kirjoitti:
Itsetehty viili valmistetaan jonkin lehden ohjeen mukaan näin:
lusikallinen viiliä ja jonkin verran maitoa (tarkoja määriä en muista) sekoitetaan ja jätetään vuorokaudeksi huoneenlämpöön. En ole itse vielä kokeillut, tuleeko oikean viilin makuista.

Viiliä meillä tehtiin lapsena harva se päivä! Omillekin lapsille sitä on joskus tehty, mutta kuinka se sitten onkin niin paljon helpompaa ostaa viilipurkki kaupasta.

Eli viili tehdään hyvin yksinkertaisesti ja se onnistuu takuuvarmasti.

Syö viilisi, jätä pohjalle lusikallinen juureksi; lisää maitoa purkkiin ja sekoita. Jos haluat pinnalle kermakuorrutteen, niin lorauta joukkoon kermaa. Viili jätetään huoneenlämpöön noin vuorokaudeksi kansi päällä hieman avoimena. Sitten jääkaappiin jäähtymään ja syödään (ja jätetään lusikallinen, josta taas uusi viili...)

Kiitos jugurttiohjeesta, sitä meilläkään ei olla tehty...vielä!

_________________
Kuva

Karppailukokeiluja vuodesta 2004...


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-18 23:17:45 
Poissa
hörhökarppi
hörhökarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-03-25 21:28:23
Viestit: 3519
Paikkakunta: Maaplaneetta
Kumpaakin tehty edellisessä elämässä! Ja hyvää on tullut. Minne lie vuosien varrella unohtuneet... niin, ja tietty "vähärasvaisina vuosina" ei tietty kermaa saanut käyttää ylenmäärin... #-o


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-19 06:59:03 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-06-06 19:23:40
Viestit: 126
Paikkakunta: Mikkeli
minä teen viikoittain jogurttia, eipä tarvitse ravata ympäri kaupunkia partasangon perässä :lol: Kun kermaiseen makuun on tottunut ovat muut jogurtit ihan lirua. Huomasin muuten eilen, että Rainbow´n maustamattomaan jogurttiin on tungettu maissitärkkelystä. Jipii. :evil:

_________________
Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-19 07:54:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-06-14 12:10:00
Viestit: 1627
Paikkakunta: East-Helsinski
Alakarppien reseptimaailmasta:

Smetana

Tee itse oma smetanasi, säästät selvää rahaa ja jos vielä teet luomukermasta saat ikiomaa luomusmetanaa!



2 dl kuohukermaa

1/2 prk smetanaa



Sekoita smetana kerman joukkoon ja anna hapantua noin 1 vuorokausi tai kunnes smetana on paksua huoneen lämmössä. Säilyy jääkaapissa 1-2 vkoa. Säästä smetanasta juuri uutta smetana-annosta varten!



Sivun alkuun



Rahka

Kaada uunivuokaan litra maitoa ja anna sen piimiä lämpimässä paikassa 2 päivää. Leikkaa näin syntynyt piimä vuoassa pohjaa myöten ristiviilloille ja nosta vuoka uuniin 100 asteen lämpöön muutamaksi tunniksi, jolloin hera irtoaa ja syntyy rahkaa. Jäähdytä vuoka ja valuta hera pois. Taas kun teet luomumaidosta niin saat luomurahkaa :-)



Sivun alkuun



Jogurtti

1 l maitoa

1 dl maustamatonta jogurttia

(2 rkl maitojauhetta)



Pastöroidun maidon rakenne puretaan siten, että se ensin kuumennetaan yli 70 asteiseksi eli kuumaksi (pinta alkaa juuri ja juuri elää, mutta ei kiehahda) Maito jäähdytetään kädenlämpöiseksi (37 C), jolloin lisätään juureksi valmista jogurttia, esim. puoli purkkia Bulgarian jogurttia (itse olen käyttänyt maustamatonta luomujogurttia). Sekoita juuri ja haalea maito kannuun ja jätä se huoneen lämpöön hapantumaan yön yli tai vuorokaudeksi kunnes se on sakeutunut. Jos haluat jogurtista oikein paksua lisää maitojauhe maitoon yhdessä jogurtin kanssa ennen hapatusta. Sulje valmiin jogurttikannun kansi ja pane jääkaappiin jäähtymään. Säilyy noin 5 vuorokautta. Huomaa että pitkään säilytetty jogurtin siemen ei enää sakeuta, vaan tarvitset aika ajoin uuden siemenen!


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-19 11:11:12 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2005-07-20 14:47:24
Viestit: 165
waude. näitä voiskikin ruveta tekemään. se partajogu on täälläkin turhan harvassa.

Noita voisi näppärästi valmistaa vaikka siten, että ostaa ensin 3 purkkia partajogua, ja etiketoi ne uudelleen "joguksi" "viiliksi" ja "smetanaksi". Ni ois näppärät kannelliset säilytysastiat. (täytyykin mennä ostamaan 2 purkkia partajogua)

Mutta tuleekohan rahka edes yhtään kaupan purkkia halvemmaksi, jos siitä irtoaa herat? veikkaisin että valmista tuotetta saa maitolitrasta aika vähän?


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-19 11:33:17 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-06-30 18:58:21
Viestit: 1138
Paikkakunta: Helsinki
Nam, kuulostaa hyvältä. Ja lämmittäisi kukkaroakin, nimittäin partaäijäjogurtti on aika arvokasta (varsinkin tällä kulutuksella mitä sitä meillä menisi...). Maito-ostoksille siis ja kokeilemaan, kiitos vihjeestä :D

_________________
Sisäinen kannibaali jo vuodesta 2005


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-19 17:06:14 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2005-05-23 14:00:00
Viestit: 58
Olisikohan mikrosta apua - jugurtti yöksi mikroon ja ovi kiinni? Se on tosi hyvä ainakin pullataikinan kohotukseen - miksei siis jugurtinteossa tasaisen lämpötilan antajana. Ei tietenkään laiteta päälle ;)


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-19 19:10:08 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-07-27 07:51:16
Viestit: 562
Paikkakunta: Turku
Olen tehnyt kotona rahkaa "miljoona" vuotta sitten. Asuin Ruotsissa, missä rahkaa ei tunnettu. Rahkasta tuli kyllä kelvollista, vähän kokkareista, mutta happaman, uunissa hautuvan maidon haju oli kuvottava, ja sieltä se levisi koko huusholliin ja kerrostalon rappukäytävään. Joten rahkan valmistus jäi mun osaltani siihen.

_________________
"Se parhaiten nauraa, joka toiselle kuoppaa kaivaa."


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-21 19:21:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-06-04 21:33:48
Viestit: 511
Paikkakunta: Oulun seutu
Minä tein eilen anopin "ohjauksessa" jugurttia näin: 1l kulutusmaitoa, lämmitettiin 40 asteiseksi, sekaan 1 prk bulgarian jugurttia ja 1dl maitojauhetta. Yöksi viltin alle pöydälle ja aamulla jääkaappiin, hyvää oli. Seuraavalla kerralla teen sen luomumaidosta ja laitan kyllä kermaa lisäksi :roll: Siis kun teen sitä ilman anoppia :wink:


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-24 12:05:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-06-30 18:58:21
Viestit: 1138
Paikkakunta: Helsinki
Tulisiko tuosta paksumpaa jos laittaisi maitojauhetta? Tein eilisiltana ja nostin tänään jääkaappiin, äsken kävin vähän maistelemassa ja aika juoksevaa se on. Juurena käytin pari rkl partajugua. Mutta eipä tuo ole niin vaarallista, sillä hyväähän se oli kuin mikä! Juuri sopivan hapanta ja kermaisaa. Mustikoita tai lakkoja vaan sekaan ja nam.

_________________
Sisäinen kannibaali jo vuodesta 2005


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-24 14:59:30 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-06-06 19:23:40
Viestit: 126
Paikkakunta: Mikkeli
Paksuntamiseen auttaa hieman maitojauhe, mutta ylimääräisiä hiilareita välttävä laittaa jogurtin valumaan. Siis suodatinkangasa siivilään ja jogurtti siihen valumaan tunniksi tai pariksi. Lusikoidaan siivilästä astiaan ja jääkaappiin jähmettymään

_________________
Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-24 15:49:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-06-30 18:58:21
Viestit: 1138
Paikkakunta: Helsinki
Niinpä tietysti, hyvä minä :roll: Kiitos tästäkin, laitanpa valumaan.

_________________
Sisäinen kannibaali jo vuodesta 2005


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-08-24 15:53:28 
Poissa
hörhökarppi
hörhökarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-03-25 21:28:23
Viestit: 3519
Paikkakunta: Maaplaneetta
Tuolla itsetehdyllähän voisi vähän "jatkaa" partajugua, kun se on melko arvokasta :-k


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-09-02 09:06:57 
Poissa
kermakarppi
kermakarppi

Liittynyt: 2004-11-07 14:24:13
Viestit: 6649
Onko kukaan kokeillut turkkilaisen jugun käyttämistä kotitekoisen jugun "siemenenä"? Millainen oli tulos?

Tein ellin00ran laittamalla ohjeella smetanaa ja se ainakin onnistui hyvin. Smetanaa ei kannata hapattaa huoneenlämmössä ihan kovaksi, sillä se näköjään kovettuu hieman jääkaapissa. Laitoin suoraan puoli litraa kermaa ja vastaavassa suhteessa smetanaa. Tuli tosi hyvää ja smetanan kulutus kasvoi heti melkoisesti. Nyt uusi satsi muhimaan.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-09-03 18:54:23 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-06-30 18:58:21
Viestit: 1138
Paikkakunta: Helsinki
Mä käytin ensimmäisen kerran tehdessäni siemenenä partajogua ja hyvin onnistui. Nyt en ole hetkeen enää ostanut kaupan jogurtteja kun on omat siemenet aina odottamassa :D Nytkin pitäisi mennä tekemään uusi satsi...

_________________
Sisäinen kannibaali jo vuodesta 2005


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-09-10 18:43:08 
Poissa
sintti
sintti
Avatar

Liittynyt: 2004-10-24 01:33:29
Viestit: 46
Paikkakunta: Lempäälä
Onko joku kokeillut tuota rahkan tekoa? Kiinnostaisi kovasti kokeilla, etenkin kun mieheltä vanhenee maitoa harva se viikko. Arveluttaa vaan, että haiseekohan tuo kovastikin...


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-09-10 19:48:31 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-05-13 21:52:39
Viestit: 1101
Mitenköhän saisi tehtyä niin paksua jogurttia kuin turkkilainen on? :-k Ja samanmakuistakin, tietty.

Oon pari kertaa tehnyt meidän 10 kk ikäiselle tytölle itse viiliä, mutta ihan kuin kakka ois ollut sen jälkeen löysempää. Joo sori kakkajutut. Eikö maito mene pilalle jos se on huoneenlämmössä noin kauan? Kaupan viilistä ei ole tullut mitään oireita.

_________________
Karppausta vapaalla tyylillä jo vuodesta 2003.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-09-10 21:08:36 
Poissa
ylläpitokarppi
ylläpitokarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-19 16:09:34
Viestit: 849
Paikkakunta: Tampere
En ole itse vielä kokeillut, mutta olen kuullut vinkin että useimmissa keittiöissä jääkaapin yläpuolelta löytyvä yläkaappi on sopivan lämpöinen jogurtin hapattamiseen.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 98 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 5 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)