karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2018-12-15 02:53:20

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 344 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 114 15 16 17 18
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-09-03 17:04:00 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 16030
Viralliset asiantuntijat sanovat, että ellet mätä hiilareita, aivosi pysähtyvät. Se ei pidä paikkaansa.

Ilman suolaa ne kylläkin pysähtyvät:

https://twitter.com/drjamesdinic/status ... 5334195205

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-25 16:56:50 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 16030
Totuus suolasta ja suolapelottelun lyhyt historia Jason Fungin kertomana:

https://idmprogram.com/salt-scare/

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-10-17 10:55:20 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 16030
Ja toisella kotimaisella:

https://www.dietdoctor.com/se/sanningen ... -434062509

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-12-08 17:40:11 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3224
Lääkärilehti
Lainaa:
Suolasuositukset pätevät edelleen

Kansainvälisen PURE-tutkimuksen (1) mukaan suolan terveyshaittoja on liioiteltu, ja mm. suolan vähentämistä vastustava amerikkalainen Salt Institute on markkinoinut tuloksia. Mutta miten on tutkimuksen luotettavuuden laita?

Suolan terveysvaikutusten arvioinnissa on oleellista se, miten ja kuinka luotettavasti altistus on arvioitu (2). Päivittäisestä natriumin saannista erittyy vuorokausivirtsaan normaalisti keskimäärin 93 % (3). Natriumin mittaus siitä onkin kultainen standardi väestön suolan saannin arvioimiseen. Se tietenkin edellyttää, että keräysten täydellisyys on varmistettu, suolan saannin päivittäinen vaihtelu otetaan huomioon eikä ohjeita suolan käytön vähentämiseksi ole annettu. Tällöin yksi mittaus riittää.

Suolan terveyshaitat ovat selvät ja koskevat valtaosaa väestöstä.

Yksilön suolansaannin arviointi on haasteellisempaa. Tasaisenkin saannin aikana vuorokausivirtsan natriummäärä vaihtelee suuresti ja noudattaa aldosteroninerityksen 7 päivän infradiaanista rytmiä (4). Vuorokausivaihtelu yksilöllä on jopa suurempaa kuin yksilöiden välillä (5), ja tämä vaikeuttaa suolan ja tautiriskin yhteyksien arviointia. Luotettavaan suolan käytön arviointiin tarvitaan 4–7 ei-peräkkäisen päivän vuorokausivirtsan mittaukset (2). Suolan käyttö vaihtelee kuitenkin myös pitkällä aikavälillä, ja tautiriski saattaa tulla luotettavasti esiin vasta, kun arvio perustuu usean vuoden aikaisiin mittauksiin (6).

Haastavaksi ja kalliiksi koettu vuorokausivirtsan natriumin mittaus on isoissa aineistoissa, kuten PURE-tutkimuksessa (1), korvattu kertavirtsanäytteestä kaavojen (esimerkiksi Kawasaki, Tanaka, Intersalt, PAHO) avulla lasketulla natriumin saannilla. PURE-tutkimuksessa käytettiin aasialaisen väestön analyyseihin kehitettyä ja validoitua Kawasakin kaavaa (7). Aamun ensimmäisestä virtsanäytteestä määritettiin natrium ja kreatiniini, ja natriumin vuorokausisaanti arvioitiin laskukaavan avulla.

Menetelmään liittyy useita ongelmia. Se on alun perin kehitetty väestön eikä yksilön suolansaannin arviointiin. Korrelaatio vuorokausivirtsasta tehtyihin mittauksiin on suhteellisen huono (7–10). Menetelmä yliarvioi keskiarvoa alempaa ja aliarvioi keskiarvoa suurempaa natriumin saantia, mikä puolestaan latistaa suolan ja tautiriskin välisiä yhteyksiä (7–10). Lisäksi Kawasakin kaavalla arvioidun suolansaannin yhteys sydän- ja verisuonitautiriskiin oli mm. PURE-tutkimuksessa J-käyrän muotoinen, kun riski vuorokausivirtsan avulla määritettynä on lineaarinen ilman kynnysarvoja (11). J-käyrä perustuneekin kelvottomaan natriumin saannin arviointimenetelmään.

Korkea ikä, hypertensio, vasemman kammion hypertrofia, sydämen vajaatoiminta ja erityisesti diureetit voivat lisätä yöaikaista natriumineritystä, joka terveellä väestöllä on päiväaikaista pienempi (12). Sairaudet myös vähentävät suolan saantia useistakin syistä, ja seurauksena on käänteinen kausaliteetti: seuraus (sairaus) heiluttaakin syytä (suolansaanti). Näitä sudenkuoppia PURE-tutkijat eivät aiemmasta kritiikistä huolimatta ole edelleenkään huomioineet.

Tieteellisesti päteviä kriteereitä suolan ja terveyden välisten yhteyksien arviointiin on julkaistu, ja virtsasta tehtävien mittausten käyttöön ja tulkintaan on tulossa tarkennuksia (2). Toivottavasti tieteelliset aikakauslehdet ottavat ne käyttöönsä.

Tutkijoiden motiivit herättävät kysymyksiä. Kuka hyötyy? Tutkimuksen rahoittajat, tutkijat, jokin muu taho? Usea teollisuuden ala joka tapauksessa kärsisi suolan vähentämisestä. Analogia tupakkateollisuuden harjoittamaan tupakan haittojen kieltämiseen on ilmeinen.

Suolan terveyshaitat ovat selvät ja koskevat valtaosaa väestöstä. Kansalliset ja kansainväliset suositukset suolan käytön vähentämiseksi pätevät edelleen.

Kirjoittajat
Antti Jula
tutkimusprofessori, sisätautiopin dosentti
THL, Turku
Timo Strandberg
geriatrian professori
Helsingin ja Oulun yliopistot ja HUS

Knuuti ja Fogeli twiittailevat
Lainaa:
Olisiko PURE-tutkimus ollut parempi jättää tekemättä? Muuhun näyttöön ristiriitaisia ja outoja tuloksia rasvoista, hiilareista ja suolasta. Sen mukaan myös tupakointi olisi naisille terveyttä edistävää. Somepöhinää, kun unohdetaan näytönasteen hierarkia.

Lainaa:
Mikael Fogelholm
‏ @MikaelFogelholm
20 min20 minuuttia sitten
Globaaleja vertailuja sisältäviä tutkimuksia on tosi vähän, siksi PURE on sinänsä kiinnostava. Mukavaa olisi ollut vain lukea kriittisiä tulkintoja, niin tekijäryhmän kuin muiden puolelta.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 344 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 114 15 16 17 18

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)