karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-09-21 03:38:13

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 180 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 15 6 7 8 9
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-01-27 19:42:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Hemmetti tein tässä pannukakkua ja jäi uuniin pistettäessä vaivaamaan, että mähän olen kuullut käsitteen kawalettu, niin mikäs se olikaan. Rupesi perusohje vehnäjauhoineen ja sokereineen sekä liian vähine voineen vaivaamaan. Täältähän se ohje löytyi ja sitä kokeilen seuraavalla kerralla, mutta mutta kysymys, että voiko tuon tehdä uunissa pannukakkuna? Toisaalta tietysti voin imeyttämisen kannalta paistaminen olisi parempi mutta olen laiska.

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-27 21:08:20 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Pikkulettuja, muurinpohjalettuja ja vohveleita tuolla saa; muuta en ole kokeillut. Enkä taida kokeillakaan, kun paksut leiväkkeetkään eivät enää viehätä. Ohuille alustoille saa paljon enemmän kaikkea hyvää mukaan :)

Jos pitää tehdä jotain paksumpaa syötävää, niin olen harrastanut jauhottomia suolaisia juttuja
siis malliin uunifrittata tai juustopannari.

Mutta kukapa estää kokeilemasta, jos haluat?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-27 23:38:17 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Pieni asunto ja huono liesituuletin ajavat kokeilemaan kaikenlaista. Kawapannaria olen muutamankin kerran tehnyt uunissa, voisula taikinaan, jäähtyneen pannarin päällä voi nauttia vielä lisääkin voita :) Koostumus ja maku hyvä, ei muistikuvaa ainesten mittasuhteista, varmasti hyvin saman kaltaiset kuin lettutaikinassakin.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-28 00:38:02 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Eli hyvillä mielin voi laittaa samanlaisen kokeilun siis tulille kuten Morkkis on aiemmin tehnyt. Ehkä k-lääkevaihdoksen myötä jonkinlainen kummallinen tarve, keho huutaa, että sille pitää syöttää tuhdisti voisia pannareita/lettuja ja tämä on jo viikon sisään toinen pannari, joka piti tehdä. Vielä kun löytäisi kotitekoista omenahilloa jostain pakastimen kätköistä niin avot. Kawamallisina ne ovat käytännössä maitorasvasötköä ja kananmunia =P~

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-31 20:05:17 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Noniin nyt on kokeiltu kawalettu, mutta paistoinkin pannulla, sillä oli ostettu kotiin tarjouksesta Tokmannilta tänään lettupannu! Elämäni ensimmäiset kuulkaa itse autenttisesti paistetut letut :lol: Perunajauhot on juuri niin ihmeellisen turpoavaa kamaa kuten Els selosti ohjeessa. Maku on maukas. Kun vertaa peruspannariin desillä sokeria ja neljällä desillä vehnäjauhoja niin eihän tästä saa edes mitään kilpailua, verrokki maistuu pelkälle sahajauholle. Huomenna teen pannukakkuna Morkkiksen tyyliin. Omenahillo on hukuksissa mutta joku kerta kokeilen kaupan happamista ja raikkaista polakkiomenoista tehdä jonkun pikamuhennoksen, jota käyttää lisukkeena. Smetanaa laitoin nyt päälle ja toisen jääkaappiin ostamaa sokeritynkkyhilloa pari nokaretta.

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-02-01 20:02:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Toimii myös pannarina, mutta on lettupannulla tehtynä rakenteeltaan ehkä herkullisempi. Aivan 5/5 ohje joka tapauksessa!

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-03-15 14:44:05 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kai tämä on laitettava tännekin, kun kaakaojuomat ovat esillä kookosketjussa, eikä tämä ole kookosta nähnytkään

Kawalainen herkkukaakao (kahvilla tai ilman)

1. Tipauta mukin pohjalle noin ruokalusikallinen voita (käytän tavallista suolaista, joku tykkää suolattomasta)
2. Sulata voi (muki kuumaan vesihauteeseen tai mikroon jossa minuutti ehdottomasti miedoimmalla lämmöllä)
3. Sekoita sulavoihin pari teelusikallista kaakaojauhetta (vanHouten, Fazer, mikävaan makeuttamaton). Se sekoittuu sinne kuin leikki mikä on kiva juttu (koska tämä on noiden oikeiden kaakaojauhekaakaoiden hankalin vaihe ilman voita)
4. Kaada päälle kuumaa maitoa ja/tai kuumaa kahvia ja/tai kuumaa vettä ja sekoita.
5. Viimeistele kermalla (ja niin halutessasi brandyllä, rommilla tjsp)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-08 20:34:08 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kawattu jauheliha-kesäkurpitsavuoka
Sain tämän alunperin kaverilta ja yllättäen kesäkurpitsa (josta en suuremmin muuten tykkää) toimi tässä.

Jauhelihaa (yleensä snellun sikanautaa)
Sipuli tai pari
Voita, mahdollisia mausteita (suolaa ja pippuria, muut maun mukaan; mm tsili ja valkosipuli sopivat).
Kypsennä nämä sopiviksi.

Kesäkurpitsaa (korkeintaan jauhelihan verran) raastettuna tai vielä mieluummin pikkukuutioina. Sekoita perään.
Jos raastat, voi olla fiksu idea vähentää hiukan vesimäärää suolalla (lue: sekoita joukkoon vähän suolaa, jätä raaste hetkeksi valumaan siivilään ja painele siitä sitten enimmät vedet pois ennen sekoitusta jauhisseokseen).

Sekoita nämä yhteen ja kaada uunivuokaan.
Lisää perään "munamaito" eli sopiva määrä munia kerman kanssa. Sekoita.
Pinnoita juustoraasteella, paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min tjsp.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-16 18:29:00 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Lisätty nyhtönautaohjeeseen takuuvarma resepti nyhtöpossulle
Linkki: viewtopic.php?p=2023727#p2023727

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-09-18 05:57:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11852
Paikkakunta: Päijät-Häme
:D Kesäkurpitsaa on tänä kesänä saanut oikein olan takaa, mikään muu ei oikein ole kasvanut, joten on tehty sitten siitä vaikka mitä. Lasagnea, laatikkoa, lettuja, leipää, kakkuja, piirakoita, pihvejä, pyöryköitä, lisukkeita ja pääruokia, yleensä lihaa, juustoa ja munaa mukanansa. Likan ketogeenisen hiilarit nostettiin 20 g per päivä ja sehän lisäsi valikoimaa jo ihan hirmusesti. Kesäkurpitsa itsessään ei juuri maistu millekään, mutta lisänä jonkun muun seassa se on ihan hyvää. Ja spagettikurpitsa voilla ja yrttilöillä ja kunnon kastin kanssa jopa mainiota.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-12-15 20:51:26 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Pakko laittaa talteen tänne, jotta löydän seuraavan kerran helpommin.
Kiitos reseptistä kuuluu dieselille, pikku-iikalle ja morkkikselle.
Itsellä on vanhana vegenä ja nirsoilijana sen verran iso kynnys munuaisille, että alku on aina vaikea
... muttei luojan kiitos enää mahdotonta. Hankalinta oli reseptin löytäminen, johon meni tänään melkein tunti.

Hain eilen luomukaritsaa noin kuudelle taloudelle, paikalliselta tuottajalta.
Tälle poppoolle tuli viisi puolikasta.
Olin pyytänyt kahden munuaiset ja maksat... ja sain todennäköisesti kaikkien teurastettujen munuaiset,
mikä voinee johtua vain kysynnän puutteesta. Eikä niitä sittenkään ollut kuin alle puoli kiloa (lue 18 kappaletta)
Alla kerrottuun kahden hengen annokseen käytin kuusi umpituoretta ja hajutonta pikkuriikkistä elintä

Siispä suoraan herkkusuisuuden huipulle: liekitetyt karitsanmunuaiset sinappikermalla
Avaa vakuumipakkaus ja huuhtele pienet sievät pallukat jos siltä tuntuu. Nämä olivat puhtaita ja hajuttomia söpöläisiä.
Leikkaa noin sentin siivuiksi; koska parissa oli leikkuujälki, jatkoin niitä ja leikkasin pitkittäin kolmeen osaan.
Hae lähipöydälle snapsilasillinen calvadosta (oli tällä erää verlan XOta), jallukin taitaisi kelvata.
Sekoita sinappikerma, eli noin desiin kermaa sen verran sinappijauhetta kuin mitä hyvältä tuntuu.
Tee salaatti ja lisukkeet, joita haluat nyt. Meillä oli vihersalaattia hiukan normaalia kirpeämmin maustein,
ja meikäläisen nirsoilukynnyksen takia eli varmuuden vuoksi hiukan voissa haudutettua sipulipekoniherkkis-kuulloketta.
Avaa kunnon punkkupullo, jos sellainen sattuu olemaan lähistöllä (meillä oli lahjapullo premier cru bordeauxia)

Sitten:
Kuumenna paistinpannulla (reilusti) voita niin kauan että kuohu katoaa.
Asettele munuaissiivut kauniisti vierekkäin kuumaan voihin, ja kun olet saanut kaikki paikalleen, käännä ne.
Kun olet saanut kaikki käännettyä, mausta pippurilla (ja suolalla), kaada pannulle viinas ja liekitä.
Kun liekit ovat asettuneet, kaada perään sinappikerma, ja anna sen kiehahtaa pannulla.
Tämä on syöntivalmista noin minuutin kuluttua.

Syö ja ihmettele, miksi ihmeessä ihmispololla on voinut olla jotain nirsoilukynnystä tällaisen ruoka-annoksen suhteen

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-12-18 00:04:47 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Oli kyllä ehkä meikän historian söpöimmät munuaiset, kiitos vain! Hyeena ja minä teimme osuudestamme selvän eilen illalla. Liekitys ja sinappi sekä riittävän lyhyt kypsennys ovat myös meillä tärkeimmät, muuten muunnellaan sikäli mikäli muunnellaan. Ja kiitos minultakin riisselille ja iikalle :) Tällä kertaa liekitin viskillä, kun sitä oli talossa.

Tulin tänne kaappaamaan ketjusi, tänään kokeiltiin taagehaaverin versio tästä:

https://www.lampurinkeittiossa.com/2017 ... aksapatee/

Eioo alkoi jo varustelutasosta: meikäläisen uuni on hyydähtänyt enkä ole saanut aikaiseksi järjestää korjausta tai vaihtoa. Tein siis vesihauteessa liedellä.

Koska jouluksi on tulossa kotimaisia maitotuotteita kartteleva vieras, korvasin kerman ekstra-annoksella beurre Bordieria, jota olen Ranskan-matkan jäljiltä vaalinut jääkaapissa, ilmeisesti tietämättäni juuri tätä varten. Punasipulin sijaan talosta löytyi ahvenanmaan salottia, mustaherukoiden sijaan karpalosuon viimeiset helmet, rosmariinin tilalle timjamia.

Pekonin unohdin lisätä, voitteko kuvitella! Viskiä meni ihan kelpo loraus. Ystäväni ja hyeena äänestivät vielä raastetun sitruunankuoren puolesta, joten lisäsin sen massaan bamiksoinnin jälkeen, jos vaikka liika mylläys olisi tuonut kitkeryyttä. Maksa näytti niin pikkuiselta, että vähensin ohjeen kolme kananmunaa yhteen.

Annoin hautua hiljaisella tulella reilut pari tuntia. Maistoin irtomurusia ja lohkaisin lusikallisen ja voi taivas, tämä on uusi suosikkijouluruokani :smt049

Ohjeen kerma ja pekoni pehmentäisivät varmasti makua ja ehkä kokeilen seuraavaksi niitäkin, mutta tuo on tummaa ja täyteläistä, ja kuitenkin pyöreää, kuin hyvä tumma suklaa :)

Lämpimät suositukset siis reseptille. Ja vielä lämpöisemmät kiitokset karitsatukkurille :smt049

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-01-26 21:43:42 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Tuli tosi hyvää likipitäen vahongossa, laitetaanpa muistiin

Nyhtökaritsaa

Noin kilo luullista karitsaa pihveinä (oli kuusi pihviä selkäruotoa)
Iso sipuli ja iso porkkana paloiteltuna isoiksi paloiksi
Neljä valkosipulia, suolavettä ja mustaapippuria,
Voilla voideltu pata (oli emalinen kahden litran rautapata)
Uuni.

Laita pihvit pataan kerroksittain sipulin, porkkanan ja valkosipulinpalojen kanssa
Mausta lorauksella suolavettä jos maustaminen unohtui, kuten minulla), ja jauha pinnalle mustaapippuria.

Hauduta 120-asteisessa uunissa noin 5 tuntia tai kun liha irtoaa luista
Perkaa luut pois, mutta palauta luuydin pataan, jos sellaista näet.
Sekoita padan sisältö nyhtömuotoon.
Nauti.

Nyhtökaritsaa, vaihtoehto 2

Luullisia karitsanpihvejä, tällä erää näitä oli seitsemän, selkäruotoa
Sulata yön yli.
Kuivaa pihvit talouspaperilla ja laita kulhoon jossa noin desi kahvia ja loraus kylläistä suolavettä.
Voitele parin litran rautapata voilla, silppua yksi sipuli ja neljä valkosipulia ja kaiva esiin pari kuivaa tsiliä
Lado pihvit pataan kerroksittain sipuli-valkosipulin ja tsilin kanssa
Kaada komeuden nesteeksi suolainen kahviliuos, jossa pihvit ohikiitävän hetken marinoituivat.
Kypsennä padassa kannen alla, 120C uunissa, noin 5 tuntia tai kun liha irtoaa luusta
Perkaa pois luut ja vain ne. Sekoita. Nauti.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 19:02:34 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Tuli hankittua joulun jälkimarkkinoilta pikkukinkku, jonka sulatin ja paistoin viikonloppuna.
Nyt se pitäisi käyttää. Eilen, joulukinkun tapaan syötynä, se oli liian kuiva.
Asiaa auttoi kohtuullisesti voinen sipulimuhennos, mutta... Noh. Tänään yrittelin uutta.
Intialaiseksi tuota ei varmaan voi sanoa, kun possu ei kuulu Intiaan lain, mutta makupaletti oli kyllä sinnepäin : )

Mausteinen possukuulloke kinkusta (kahdelle, työnimenä kerettiläisesti intianpossu)

Rehut, kaikki miten kuten silputtuna: Pieni sipuli, pari valkosipulinkynttä, muutama vauvaherkkusieni, sellerinvarsi, pari säilykejalapenoa, pari kirsikkatomaattia, neljännes paprikaa.
Paistetaan ja kuullotetaan voissa (alkupäätä enemmän, loppuja vähän vähemmän). Note: voita p-a-l-j-o-n!
Kun kiiltäviä, aletaan maustaa (sitä ennen tosin lisätään voita parikin kertaa, kun alkoi näyttää kuivalta).
Mausteet tänään: hiukan curryä, hiukan juustokuminaa, hiukan mustaapippuria, hiuka tomaattipyreetä.
Sitten liha: leikellään kinkusta ohuita siivuja ja silputaan ne hyvin (tätä hiukan enemmän kuin rehurouhetta padassa).
Lisätään ja sekoitellaan hyvin padan mausterouheeseen ynnä kuumennetaan hetkeksi kunnolla (lisää voita?).
Lisätään pataan vielä kermaa (puolisen desiä) ja sinappijauhetta. Sekoitetaan, ja sammutetaan lämpö levyltä.
Jätetään tekeytymään jälkilämmölle muutamaksi minuutiksi eli siksi aikaa että ehtii kattaa pöydän.

Päytään lisukkeiksi
- smetanaa
- punajuuria
- vihersalaattia jossa makeutena muutama rusina
- hiukan enemmän hiilareita kestävälle vahvasti voideltua liemiriisiä (kiehauta riisi runsaassa voissa, lisää neste, hauduta kypsäksi, lisää tarvittaessa vielä makuvoita valmiiseen)
- rohkeille sokeritonta ja tujua etikkamangosäilökettä (tuotenimenä Himalaja)

Juomaksi sopii niin kuplavesi kuin sokereitta valmisteltu GT-n tyyppinenkin lasillinen.

Valmistusaika puolisen tuntia. Oli sen verran hyvää, että jotain samansuuntaista taitaa olla tarjolla huomennakin :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-06 10:40:24 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Päivitetty tämän kertainen routapaakku & soossi alkuperäiseen ehdotukseen.
Linkki: viewtopic.php?p=1846447#p1846447

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-17 10:24:26 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Launtai-ilta kotona kaksin. Testattu vltavaa muistaen pekonihapaankaalia ja uunibraatwurstia
Makkarat olivat Lidlin raakasaksalaisia (90% lihaa, 23%rasvaa, pelkkää sikaa), hapankaali Rasilaista
eikä tämä ollut varsinaista pikaruokaa, kun rauhalliseen muhitteluun meni melkein tunti.

Lisuke valmistui liedellä, paistinpannulla: Pannulle ensin pari ruokalusikallista voita, siihen pilkottuna puolisen pakettia pekonia. Hetken päästä mukaan yksi pilkottu sipuli ja rauhalliseen tahtiin mukaan parisataa grammaa hapankaalia josta isoimmat nesteet oli jätetty purkkiin ja yksi silputtu valkosipulinkynsi. Kuullottelin jonkin aikaa niin että kaikki alkoi vähän kiiltää, sitten perään noin purkillinen smetanaa (oli kotihapatettua), vähän tuikeaa tsilikastiketta (oli scirachaa), vähän rakuunaa ja vähän niinikään tiukkaa vironsinappia, ynnä puolisen desiä luulientä (tällä erää mallia karitsa). Haudutellaan ainakin puoli tuntia, tuolloin tällöin sekoitellen, ykkösellä; kantta ei kannata laittaa kovin tiukkaan, niin saa osan nesteestä samalla veks. Ennen ateriaa jauhoin päälle vielä vähän mustaapippuria.

Hapankaalin hautuessa laitoin pintaviilletyt braatwurstit uuniin (menivät leivinpaperoidulle ritilälle) ja paahdoin niitä hitaasti ja pari kertaa käännellen, ensin 150 asteessa puolisen tuntia, ja viimeiset kymmenen minuuttia parissa sadassa. Kivoja makkaroita sikäli, ettei näistä pursunnut nesteitä paljoa mitään (toisin kuin niin monesta kotimaisesta), vaikka nätisti ruskistuivat ja lopulta osa halkesikin.

Näiden seurana pöytävoita, chilitettyjä suolakurkkusiivuja, tuoreita paprikansiivuja, kotisinappia, kuplavettä ja snapsi.
Muuta ne eivät tarvinneet.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-24 09:39:35 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Siipan aamiainen on nyt yli puolen vuoden ajan ollut pari desiä kotitekoista smetanaa kera muutaman pakastemansikkasiivun. Minäkin syön sitä muutamana päivänä viikossa; oma annokseni on noin desi, koska voimakahvi. Se on kuin jäätelön vastine joka maistuu tällä hetkellä paremmalta kuin mikään kaupan jäätelö :)

Kotitekoinen smetana aka vuolukerma

Valmistus, ensimmäinen kerta:
. Ostetaan kaupasta purkki (125g) smetanaa. Laktoosillista ei enää myydä, mutta laktoositonkin käy alkuun. Rasvaa niin paljon kuin mahdollista (yleensä 35% on korkein mahdollinen)
. Ostetaan riittävästi kuohukermaa (35-prossaista, ilman karrageenejä tai laktoosikäsittelyjä). Tein aluksi litran eriä ja nyt puolentoista litran, mutta varmaan vähemmälläkin voi alkaa :) Oranssilappuiset on tosi hyviä mutta tuorekin käy.
. valitaan kotona hyvä puhdas elintarvikemuovipurkki (lasia en ole vielä kokeillut enkä keraamia). Itse käytän vajaan kahden litran ämpäriä, jossa on alunperin ollut suurtalouksille tarkoitettua arlan smetanaa, ja jonka voi konepestä, kerta kerran jälkeen.

Sitten:
. kaada smetana ämpäriin, ja "voitele" ämpärisi pohja ja reunat sillä, käyttäen puhdasta ruokalusikkaa.
. Kaada perään kerma, purkki kerrallaan, ja sekoita jokaisen lisäyksen jälkeen vähän, samalla lusikalla. Kaavi tarvittaessa puhtaalla veitsellä joka purkista kaikki kiinteät reunarasvatkin mukaan.
. Jätä lusikka ämpäriin, nosta kansi päälle vain pölysuojaksi (siis älä sulje; meillä lusikka auttaa tässä) ja nosta astia vaikka jääkaapin päälle (lue hämärähköön paikkaan, jossa tasalämpöistä)
. Ota ämpäri pöydälle ja sekoita seuraavana päivänä (ja maista, eri lusikalla). Ainakaan meillä yksi päivä ei ole vielä koskaan riittänyt, joten nostan astian takaisin hautumaan
. Tee sama toisena päivänä, ja se tyypillisesti riittää. Sulje ämpäri ja nosta jääkaappiin.
. Syömäkelpoista tuote on seuraavana aamuna.

Valmistus, ensimmäisen kerran jälkeen:
Jos kotitekoinen smetana aka vuolukerman alkaa koukuttaa kuten meillä, tee näin: ota aina ensiksi ämpärin pinnalta noin desin "siemen" seuraavaan purkkiin ja hapata se tuoreella kermalla y.o. ohjein. Näin että jääkapissa on aina tuoretta tavaraa. Ei tarvitse kuluttaa kovin nopeasti, koska tämä näyttää säilyvän pitkälti yli viikon; kokeilin kun tein vielä enemmän ja vein valmiina kesälomapaikalle (kun normaalisti kertasatsi kuluu muutamassa päivässä). Käytämme sitä jogurtin, jäätelön, ranskankerman, hapankerman, kermaviilin ja kermavaahdon sijaan - ja ruoanlaitossa jokseenkin minkä vaan hapanmaitotuotteen sijaan.

Ps. Halvin kuohukerma ilman punalappuja on meilläpäin tänä vuonna ollut hiukan alle tai hiukan yli 4 euroa per litra.
Ihan käsittämättömän halpaa ja jokapäiväistä herkuttelua on tämä, varsinkin kun koko kesänä ei ole tehnyt mieli ostaa jäätelöä. Kahdesti olen juhlissa kaupan jäätelöä maistanut, eikä niiden maku päässyt edes lähelle tätä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-24 12:07:53 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 7843
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Samalla ohjeella teen smetanan :lol:
Paitsi en noin taiteellisesti.
Proosana menee...smetana ja kermat kippoon, vieterivispilällä sotketus...ja rauhassa työpöydän nurkkaan tekeytymään 8)

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Nykymenoinen optimaali, karnivooriin kallellaan...


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-24 12:11:16 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40850
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Montako kuukautta olet saanut saman siemenen kestämään?
Meillä tulee kohta neljä kuukautta täyteen : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-24 12:17:48 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 7843
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
els kirjoitti:
Montako kuukautta olet saanut saman siemenen kestämään?
Meillä tulee kohta neljä kuukautta täyteen : )


Sisso!
En ole koittanutnutkaan...nyt katon.
(Ja sivelin oikein kipon reunat alkuun smetanalla 8) )
Tosin alle kahden kuukauden päästä ollaan jo Toreviejassa!

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Nykymenoinen optimaali, karnivooriin kallellaan...


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 180 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 15 6 7 8 9

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)