Löytyipä kiva keskustelufoorumi. Täältä varmaan löytää kannustimia.
Viisi vuotta sitten kokonaiskolesteroli oli 5.8 ja silloin terv.hoitaja puhui jotakin ruokavaliosta. Muita arvoja en muista. En silloin jotenkaan jaksanut perehtyä asiaan, kun mielestäni söin silleen terveellisesti, että vihanneksia / juureksia ja hedelmiä kului joka päivä. Olen aina ollut sellaiinen laiheliini, joten on ollut helppo herkutella makealla ja rasvalla
, enkä siis osannut ottaa varoituksen sanoista vaarin.
Vuosi sitten kolesterolit kontrollissa. Kokonaiskolesteroli oli 6, HDL 1,59, LDL 4,05 ja trig 0,87. Terveydenhoitaja sanoi, että asiaan pitäisi jotenkin kiinnittää huomiota, mutta oli kiireellisempiä asioita liittyen terveyteen, joten... asia jäi taas huomiotta.
No nuo luvut eivät olleet mielestäni kovin pahat, kun katsoi tavoitearvoja, joten tilanteen muuten rauhoituttua vähän niin kuin unohdin asian taas...
ja nukuin asian kanssa ihan rauhassa. Hyvä kolesteroli oli kuitenkin ihan hyvällä tasolla.
Tällä viikolla kolesterolit kontrollissa ja ups
ylläri. Ensin riemuitsin, jotta kas` kokonaiskolesteroli on tippunut reilusti eli nyt 5,28 (ennen 6,3)... vaan luettuani netistä ja tältä palstalta vähän lisää, valaistuin silleen pikkaasen
... vihdoin. Monen muunkin on varmaan pitänyt tajuta sama, ennen kuin kolahtaa ja aloittaa esim. karppaamisen
.
Oleellista onkin se, että hyvä kolesteroli HDL oli laskenut eli nyt 0,85 (ennen 1,59) ja huono kolesteroli LDL noussut eli nyt 4,17 (ennen 4,05). Vaikka huonon kolesterolin nousu ei ole huikea ja kokonaiskolesteroli on laskenut muuttui kolesterolien suhdeluku
TC/HDL nyt 6,2 (ennen jotain 3,9). Trig nyt 0,57 (ennen 0,87). Trig kehittynyt myönteisesti, kun alentunut, mutta se ei ilm. paljoa tässä auta, kun tuo huonon / hyvän kolesterolin suhdekin
DLD/HDL 4,9.
Ja mikä kaiken takana, ruokailutottumukset
Trig:n alenemisen selittää ehkä se, että en ole liki puoleen vuoteen syönyt makoisia jälkkäreitä ruuan päälle ja myös makeisten nautiskelun määrä on laskenut merkittävästi. Tämä hyvä...
Lisäksi allergioiden takia olen joutunut vähentämään raakojen vihannesten, juuresten ja hedelmien syönnin minimiin. Vaikka olen heittänyt ruokavaliostani lähes tyystin lempimäni lenkkimakkaran pois ja aloittanut allergian takia niiden "kalaöljykapseleiden" napsimisen, ovat ruoka- ja rasvavalintani menneet muutoin ihan vitralleen... Ja tämä taas johtuu siitä, että jäätyäni työttömäksi kokkaan nyt tyystin itse edullisista aineksista ruokani, kun ei ole enää työpaikkaruokalaa käytettävissä. Työpaikkaruokala valmisti ilm. kuitenkin terveelliset ateriat (nyt sen jälkikäteen huomaa labra-arvoista) oletettavasti käyttäen esim. oikeanlaisia rasvoja.
Että tällaista. Pitäisi vissiin karpata