henttu23 kirjoitti:
Oon kokenut proteiinin saamisen minibudjetilla aina todella haastavasti. Uskon 50 gramman prt/vrk riittävän ihan mainiosti suurimmalle osalle, mutta olisiko mahdollista, että sen syömisessä hieman enemmän olisi jotain etuja...
(Joita köyhillä ei ole
)
Budjetti riippuu ihansiitä millaisia valintoja tekee. Munat, suolapähkinät ja raejuusto ovat halpoja valkuaislisiä (muun muassa). Samoin luuliemet ja muut mahdottomilta tuntuvat joskin oikeasti aika helpot vanhat jutut, joista saa niitä hiveniäkin, maito- ja elikkorasvojen lisäksi.
Mitä tulee lisävalkuaisen etuihin, näytät itsekin olevan kysyvällä kannalla? Omasta puolestani (toki evoluutio- tai paleosilmälasien) takaa en sellaisia näe, sikäli mikäli suurin osa syödystä valkuaisesta on nk täydellistä ja imeytyvää (mitkä ehdot täyttyvät helposti aika monella eläinperäisellä valkuaisella. Kasvikunnan kanssa pitää olla tarkempi osittain aminohappoprofiilin ja osittain kuitujen sisään imeytymättömäksi jäävien aminojen suhteen).
Luonnossa valkuaiset (joita tarvitaan jokaisessa eläin- kasvi- ja bakteerikunnan eliössä käytännössä tuhansia erilaisia, lihaksiin, entsyymeihin, hormooneihin, hermoihin, ihoon....) ovat uniikkeja ja sen verran arvokkaita, että niitä ei järin usein tuhlata polttoaineeksi kuin marginaalisia määriä. Ja rakennusaineina niiden tarve on sekä fysiologisesti hyvin määritelty että varsin rajallinen.
Mutta puutteita tulee tietysti muustakin kuin rakennusaineista. Moni vanha ja epäseksikäs valkuaislähde sisältää hiveniä ja muita ihmiskehon tarvitsemia puolivalmiita rakennepalikoita - ja niiden kaipuuseen lihaslihaa ehkä sitäkin pitää nauttia vähän enemmän?
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)